И ја сам случајно налетео на ову тему и баш је добра.
У старту се слажем са Салетом.Питање је шта уопште Србија у будућности нуди свим риболовцима, а посебно мушичарима.
Прво, шта може сада, да макар заустави даље уништавање.
Казне, казне и само казне - ДРАКОНСКЕ. Ја бих увео казну - 25 - 50 по гузици, па не може онда фирма да плати казну директору што је сјебо Топлицу, Тимок... Дали сте дозволу за рад без постављених пречистача, зна се ко одговара. Попијеш 50 комада па неће више да може за кило печење и кило бело (плус мало јеврићи)
'Ел си пито џеп или гузицу да крадеш на струју - више никад нећеш. Како напољу сви наши постану фине девојке одмах, јер баци у Швици пикавац на улицу - 250 франака и хвало лепо, молим, изволте и други пут. Питам што ли ми Срби једини мрзимо ову нашу лепу и напаћену земљу, а курчимо се ми па ми.
Знам како је изгледало Гружанско језеро препуно штука од метар, кленова по 2 кила. Борачка река, река Гружа, биле су препуне клена, а у Јасеници је чак било и поточаре.
Језеро Гружа, Ћелије, Гараш, Бован, Власина, језера на Фрушкој гори, Дунав, дунавски канали, разливи, Засавица и многа дуга места могу да постану фантастична мушичарска места за штуку, смуђа, баса, клена, црвенперку... - каква Шведска.
Био сам присутан када рибочувар на Гружи (Чачани газдују Гружом) нађе у чуварци шаранче од 50 грама или штуку ко хемијска оловка и уместо да му заплени све, да га "ицепи к'о свиња масан џак" да му ни пето колено не помисли на тако нешто он каже "који ће ти курац" и оде ладно даље. Ми смо попиздели. Није ми проблем да га поломим, могу и знам, али јебига дошо сам на пецање, а не на шорку.
Око језера Гружа, данас, више не можеш да прођеш од ограда, бетона, кобајаги викендица, камп насеља. Код самог моста на десет метара од воде човек направио насеље од петнаестак кућа у низу, као туристичку понуду - али СВОЈУ. Где ће отпадне воде, детерџенти него у воду. Имају сви решења за рушење, али ко да спроведе. За то требају муда и да се замериш неком педеру из власти. А то је вода коју пије Крагујевац и делимично Краљево. Знам где на језеру од марта до новембра кампује тип са "Пајером", агрегатом, сателитска антена од 2 метра. Па, јебо матер, није Гружа Ибица или Хаваји па се проводиш, него са чуварима мажњава рибу и продаје ресторанима. Лове колико хоћеш. Мени је ту дедовина па им, када сам у дединој њиви, недам да изађу из чамца на обалу (у моје) него им показујем дозволу издалека. Једног сам и бацио у воду, била милиција, лом. Онај куртон, Веља Илић за дивљу градњу, чини ми се на Увцу, уместо да каже "РУШИ ОДМАХ", он каже - нека до израде детаљног плана. Ма сруши па кад буде донет план, правићемо по плану, и на излицитираном (ко да више) земљишту, и то где може, а Увац је под тоталном забраном градње. Па Веља је штеточина број 1. Наши политичари не препознају туристичку понуду ни да их лупи у главу (осим јагњетине и шприцера и знају за Копаоник). Јебо их Копаоник - само 'ладно и ништа више. Нека Себастијан каже што се у Словенији не краде риба - казне су толике да би престао да мислиш на рибу док си жив. Он живи поред, чини ми се, Бледског језера, устане ујутру попије кафицу, узме штап и на 50 метара хвата клена, штуку, шаране, црвенперке, чисто, лепо, милина. Јебига то кошта.
Ја хоћу да платим дозволу али да знам шта плаћам. 4000 хиљаде риболоваца у Крагујевцу плати у просеку 5000 динара годишње за дозволе. То је , буразеру, 20.000.000,00 динара или 250.000 јеврића. За то купе шаранску млађ за 2000 евра, сви се сликају и серу како су порибили језеро. То исто раде и на салмонидним теренима. Пусте 10 кила пастрмчица и пичи даље, а ми срећни ко млади мајмуни, уместо да кажемо - чекај бато, од дозвола дошло толико, чуварима плаћено толико, остало толико - де је, бре, остало ?
То само Крагујевац да годишње 250.000 евра. Где су Београд који има сигурна 20 - 30.000 риболоваца, Ниш бар 10.000 итд. Лова, бато.А ко'лки је мој део - нећете да ме зајебете ?

Чини ми се да је Микс негде реко - ало, бре, зашта дајем паре за дозволу, дајте рачун где сте их потрошили. Коју сте студију заштите или порибљавања и шта сте уопште урадили. Кад је министар, или ко то треба, поднео рачун где су паре од дозвола, и шта је за те паре урађено.Кад почну да апсе за такве лоповлуке, можемо да се надамо.
Гледам Велику Мораву - туга брате. Пластично дрвеће од најлон кеса.
Лепеница је, када сам ја био дете, била река пуна рибе, купао сам се испод старог каменог моста у центру (ту сам рођен), али већ 45 година кргујевчани знају какав се ауто прави тог дана - такве је боје Лепеница. Ко сме да помене филтере. Сад ће ваљда Италијани то да ураде.
Да су казне у висини коштања филтера за пречишћавање, сви би га поставили.. немогу више да се нервирам. Можда сам оф, тема је - шта Србија нуди...?
ОВАКО НИШТА, А МОГЛА БИ ДА ЈЕ ПАМЕТИ, ЈЕДИНСТВА И ХРАБРОСТИ.
Нада умире последња.