Šta nudi Srbija mušičarima u budućnosti

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Prelistah malo postove pod temom czech nymphing, pa me to malo podstaknu na malo razmisljanja. Setih se da, kad god se pomene tirolac, vaser kugla, varalica, prirodni mamci, mi musicari obicno pomislimo na ugrozenost iskljucivo pastrmki i lipljena. Kakve li zablude!!
Sumadinac u jednom postu kaze da je tirolac zabranjen, a i sistemi poput czech nymphinga. Ja bih voleo da je tako, ali to nije istina. U Srbiji nije zabranjeno koristiti vise muva na sistemu, otezavati ih bilo kako, pa cak ni tirolskim drvcetom. Takodje, vaser-kugla je potpuno legalan rekvizit u sportskom ribolovu. Dakle, u Srbiji nije nesportski koristiti ove dozvoljene tehnike. Varalicarenje je takodje dozvoljeno, kao i lov prirodnim mamcima na vecinu ribljih vrsta. Da se ja pitam, svi bi morali da pecaju musicama, ali...
Evo jedne nove teme koja proizilazi iz ovoga: Zasto zabranjivati lov tirolskim drvcetom, vaser kuglom, varalicom ili prirodnim mamcem samo vrstama Salmonidae? Oko 50 % nasih musicara najcesce lovi ostale vrste riba (ne Salmonidae), koje su takodje ugrozene, i nama podjednako smetaju te manje sportske tehnike. Ja poludim dok musicarim stuku, a varalice sevaju na sve strane, preoravajuci sva najbolja mesta, dok kederi cekaju na svakom kvadratu bare. Zamislite kako se osecam dok musicarim bodorke, a neko baca kilograme hleba talasajuci celu baru. Ili: Ja musicarim klena i bucova, a neko mi ceslja Moravu vaser-kuglom? Verujte da se potpuno isto osecam kad sretnem ribolovca koji kao mamac koristi kavijar na Visocici, loveci pastrmke.
Nekako kad pominjemo manje sportski ribolov, uvek mislimo na planinske reke, kojih je kod nas, u Srbiji veoma malo. Cak se i musicarski reviri formiraju iskljucivo na planinskim rekama, a nase podneblje je jedno od najgorih u Evropi za tako nesto! Istovremeno, nase vode kao da placu za posebnim musicarskim revirima gde bi se lovile stuke, basovi, klenovi, sarani... Kad cemo da shvatimo da ovo nije ni Slovenija, ni USA, ni Bosna, vec zemlja polu-revnicarskih reka i jezera?
Redom propadaju pastrmski musicarski reviri u Srbiji, jer su na rekama u kojima ova riba od ranije jedva opstaje. Krupniji primerci od kilograma nemaju gde ni da se okrenu, koliko su smesno male te reke. Kako sacuvati desetak pastrmki u viru od prekobrojnih musicara koji ih besomucno ubadaju? Tesko! To ne bi uspelo ni Englezima.
Gledam neke DVD-je sa snimcima musicarenja stuke i basa, pa sve vidim terene kakvih ima i u Srbiji. Gledajuci snimke americkih musicara na pastrmke nisam video mesta slicna nasim. U Srbiji nema dovoljno potencijala za formiranje salmonidnih musicarskih revira i pored nase velike zelje da bas na takvim mestima pecamo. Zelje i stvarnost su u nasem slucaju potpuno razlicite. Zalosno...
Ali ima resenja! Ne mogu da prestanem da mastam o stukaroskom musicarskom reviru, sa stuketinama od 5- 10 kg, koji bi za kratko vreme bacio u zasenak sve obliznje revire sa lipljencicima i pastrmcicama. Ujedno, to bi bila prava retkost u turistickoj ponudi, koja bi zaista privukla sve nas. Posle visestrukih obilazaka pastrmskih revira Bosne, Slovenije ili Crne Gore, svi bismo rado obisli i ono sto moze da ponudi Srbija. Sa nabrojanim zemljama se ne mozemo (ni u snu)nadmetati u lepoti pastrmskih reka, ali mogli bismo da ponudimo nesto sto oni nemaju. Mozda onda nase komsije pocnu da dolaze kod nas, jer im je ponuda jednolicna: potocara, kalifa i lipljen. Ako hocemo da budemo jednako interesantni i donekle ravnopravni, treba da ponudimo nesto interesantno. Siguran sam da Slovenac nece doci da musicari na Vlasini ili Moravici i Studenici. Jos manje ce to da uradi Bosanac. A zasto bi Nemac ili Francuz preskocio Sloveniju i Bosnu? Ali ako mu kazete da se ovde love na strimera stuke od metra, doci ce isto kao sto mi posecujemo njihove revire.
Moracemo da ponudimo ono sto imamo. Kao u muzici: Ja ne volim folk, voleo bih da je ovo zemlja gde je rodjen Elvis, ali mi mozemo da izvozimo samo turbo-folk, a nikako rock! Stranci dolaye u nasu zemlju da slusaju Cecu i trubace (ja ih ne podnosim), a ne Bajagu, Neverne bebe ili Riblju corbu.

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
vidis mixe , uopste nije losa ta tvoja ideja o posebnim revirima za stuku ,basa ,ploticu itd. i mogu ti reci da je vrlo lako ostvarljiva ,na primer mnogo je lakse napuniti i sacuvati baru,jezerce sa stukom ,basom, ploticom nego poribiti i sacuvati Drinu,Rzav ,Mlavu,Studenicu,Moravicu,
znaci ta tvoja ideja je vrlo ostvarljiva preko sporta i takmicarskog ribolova ,i potrebno je da svi saradjujemo i pomognemo jedni drugima da ostvarimo svoje ciljeve ,sto mozemo preko jake i brojne organizacije , vas na jugu ima najvise sigurno 25% svih musicara srbije i ne bi bilo lose
malo vise se potruditi oko musicarske federacije i okupiti sve musicare pod isti krov , vrlo lako mozemo da dobijemo
brojne revire po srbiji , i ti ne bi mastao o stukama metrasicama nego ih lovio .
Druga stvar ne bih se slozio da srbija nema salmonidnih potencijala ili da ih ima manje nego zemle u okruzenju i u evropi uopste (samo tritorija opstine ivanjica ima 270km salmonidnih voda) imamo potencijala i te kako samo da to iskoristimo na pravi nacin , a verij mi da ce i nemac i slovenac i austrijanac , itd. vrlo rado doci na Drinu da peca lipljane i pastrmke samo da ima sta da upeca i to pre nego na ribnik,plivu sanicu ,unu, i ostale reke .
i potrebno je pod hitno zabraniti i tirolac i vaser kuglu i pecanje na vise udica i musica .
pozdrav

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I ja kazem da je lepo zabraniti tirolac, vaser kuglu, glistu, kedera, varalice, ali ne samo na pastrmskim rekama. Na te mamce istamanise i stuke, bucove, klenove, bas kao i lipljene i pastrmke, koji su ionako bili mnogo redji u Srbiji, pa ih je veoma lako istrebiti.
Ivanjica i Pirot su opstine sa velikim potencijalima, ali u odnosu na Socu, Unu, Sanu, Plivu, Taru, Moracu... to je sve vise nego smesno. Mozda bi se nesto moglo uraditi sa pogranicnom Drinom, ali tesko je povezati gazde iz dveju zemalja u zajednicki projekat.
Stuke, basovi, sarani, klenovi... to ti je Srbija, brale! Sta ces, takva je, ne mozemo je promeniti.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Jadna li je musicarska federacija jedne zemlje gde predstavnik jednog regiona kako Sale rece 25% musicara, ima ovakve stavove!!!!

Za MFS:

Birajte ubuduce nekog sa "normalnijim" rezonima u predsednistvo!!!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
MixMaster wrote:
I ja kazem da je lepo zabraniti tirolac, vaser kuglu, glistu, kedera, varalice, ali ne samo na pastrmskim rekama. Na te mamce istamanise i stuke, bucove, klenove, bas kao i lipljene i pastrmke, koji su ionako bili mnogo redji u Srbiji, pa ih je veoma lako istrebiti.
Ivanjica i Pirot su opstine sa velikim potencijalima, ali u odnosu na Socu, Unu, Sanu, Plivu, Taru, Moracu... to je sve vise nego smesno. Mozda bi se nesto moglo uraditi sa pogranicnom Drinom, ali tesko je povezati gazde iz dveju zemalja u zajednicki projekat.
Stuke, basovi, sarani, klenovi... to ti je Srbija, brale! Sta ces, takva je, ne mozemo je promeniti.

Pa ja koliko se razumem, neka zabrana i ogranicenje se uvode radi zastita pojedinih, obicno retkih vrsta riba...
Bucovi, stuke, klenovi,.. i ne spadaju u ugrozene vrste i ima ih koliko hoces u svim nasim rekama, neke cak i u govnarama....

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Prosli vikend sam odveo Saleta na da vidi nekoliko reka na teritoriji opstine Ivanjica. Pogledao je gornji tok reke Moravica i covek se zgranuo, idealni tereni za musicarenje, zatim jednu nesto manju reku Nosnicu u kojoj je imalo pastrmki do 5kg, onda Golijsku reku (koja sa Nosnicom cini Moravicu), odveo sam ga u Braduljicu i Studenicu. Bio je kratak dan da ga odvedem niszvodno do Izubre koja se uliva u Studenicu, onda uzvodno ka Pridvorici i Devicima, zatim u dve reke na drugoj strani (Lucka i Osonicka), zatim nesto veca Grabovica....sve covek moze da potvrdi, imamo idealne uslove za razvoj salmonidnih musicarskih revira. Zatim u ovom kraju imamo Rzav, Secu reku...da sve ovo ostavimo sa strane uzmemo samo Drinu koja bi mogla da bude reprezentativna voda kako nasa tako i Bosanska (sto i oni zele). Drina nije mrtva, treba mnogo vise paznje obratiti na cuvanje nego na poribljavanje. A uz to ne bi bilo lose organizovati reprodukciju u nasem mrestilistu jer ima kapaciteta i svake godine ubacivati gomilu lipljena, mladica i pastrmki, vrlo brzo bi Drini vratili sjaj. Ali kao sto svake godine kenjamo jedno isto, od ovog posla nema nista!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sumaher, bolje da ne pominjes vec mi je mrak na ocima, kada kazes "bilo je". Zasto je nema sada???

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Od momenata kada je mrestiliste pocelo da radi punim kapacitetom, lopovi izlovljavaju ribu radi mresta nose u mrestiliste koje ima toliko matica da je to strasno (Sale je video), na udaljenost 30km gde polovina pocrka a ona druga polovina posle mresta zajedno sa ovom predhodnom zavrsi u zamrzivacu. To je trajalo godinama, ove ociste jednu reku, a na prolece kad mu vreme nije snimaju kako su oni darezljivi i pustju mladj od 10-15cm u reku. Sta se dogadja za 5 godina opustosili su toliko reka da je ostalo samo nekoliko mesta gde posten ribolovac moze da uhvati pastrmku od 300gr da odnese deci. Vrlo brzo je i to opustozeno, ubacena je mladj koja nikako da poraste, jer ribolovci godinama nemaju da sta da pecaju, svesni su da se lopovi opustosili sve do jedne, pa su se okrenuli i pecaju onu mladj na sve moguce i nemoguce nacine. E sad ukoliko bi se promenila postava rukovodstva, tesko da bi se sta uradilo u skorijem periodu, jer je narod razocaran, navikao na krivolov iz inata. A nijedna prijava nije realizovana, jer se rukovodstvo boji da se ne digne frka oko svega i tako se godinama cuti, radi ko sta hoce, zabranice mi da kupim dozvolu ove godine jer cu ih sve do jednog napusiti na skupstini okrenuti se i izaci, dosta mi je svega. Ne kupujem vise dozvolu, placam dnevu i boli me qrac! A nekoliko godina unazad bezmalo ne pacam na teritoriji opstine Ivanjica tako da mi se jebe sta ce i kako ce, neka smi pocrkaju, nek se sruzi i zapali mrestiliste briga me, a sa sigurnoscu znam da neko od govana iz rukovodstva ovo cita. Ljudi treba da vam bude jasno koji se lopovluk desava ovde, milioni dinara su u pitanju, neko puni zamrzivace i dzepove, ali se to cuti, malo mesto niko nece da se zamera. Hteo sam sve da uradim da krene na bolje, da ne idemo 500km da bi pecali i ostavljali novac u Bosni nego da to imamo u nasoj zemlji, ali sve je dzaba, puko sam ko zvecka i TACKA. Ne pitajte me na ovu temu vise nista!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
"Jadna li je musicarska federacija jedne zemlje gde predstavnik jednog regiona kako Sale rece 25% musicara, ima ovakve stavove!!!!

Za MFS:

Birajte ubuduce nekog sa "normalnijim" rezonima u predsednistvo!!!"
-napisa Simpson i ostade živ. Gde li je čuo da sam ja u predsedništvu MFS-a? Odakle mu ideja da postoji nekakav region iz koga sam ja. Jug? Šta to znači? Da li je Čačak jug? Ivanjica, Vranje, Niš? Samo Niš? Ljudi koji upotrebljavaju ovo čuveno "jug" moraće da mi posebno objasne šta to znači, jer Srbija nije podeljena na jug i sever. Ne zezam se, ja zaista ne znam šta to znači. Da li poseban narod živi na "jugu". Da li to "jug" znači nešto ružno? Molim one koji su na ovom forumu koristili ovaj čudan geografski pojam, da mi nacrtaju granice juga i objasne ko je proglasio taj region. Ne bih ja to pitao da se to stalno ne ponavlja. Sve češće i češće to vidim i čujem. Ispade da ja živim i u nekom posebnom regionu, gde su ljudi po nečemu posebni i da u njemu ima 25 % mušičara. Odakle sve to?
Da se vratim na temu.
Simpson kaže da bucova, klenova i štuka ima koliko hoćeš u našim rekama, pa ih ne treba posebno štititi. Pitam se, da li Simpson zaista živi u nekom tako dalekom regionu, u kome ima toliko mnogo klenova, bucova i štuka. U ostatku Srbije ih nema toliko. Mislim da ipak misli na prošla vremena, kada je tih riba zaista bilo mnogo u rekama Srbije, za razliku od pastrmki i posebno lipljena koji su oduvek bili retki. Danas je brojnost nabrojanih riba drastično opala i sve te vrste, baš poput pastrmki ili lipljena, traže posebnu zaštitu, jer su veoma ugrožene. Simpson treba da shvati da su pastrmske ribe u Srbiji najugroženije jer su najređe. Tako je oduvek bilo. Ako meni ne verujete, pogledajte mapu Srbije i crvenim flomasterom pojačajte reke sa pastrmkom, plavim sa lipljenom, a crnim ofarbajte vode gde ovih vrsta riba nema, niti ih je ikad bilo.
Mislim da Srbija treba da ulaže u svoje potencijale, a ne tuđe ili neke izmišljene.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
MixMaster wrote:
Simpson treba da shvati da su pastrmske ribe u Srbiji najugroženije jer su najređe. Tako je oduvek bilo.

A da te pita Simpson kakvo je stanje sa pastrmskim rekama bilo pre 20-30god? To je onaj period kada su Mlava i Gradac bili prepuni, Djetinja, Rzav, Studenica, Ibar!!!! Pa covece cak je i Jasenica podno Rudnika bila prepuna pastrmke!!! Da ne pominjem reke iz tvoje blize i dalje okoline!!!

Te vode su jos tu, teku istim pravcem kao i sto su tekle pre 30god. Istina neke su sjebane i zagadjene ali smesno je reci da nema potencijala.

A sto se tice 25% musicara iz tvog kraja, ja sam samo citirao Saleta!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
"Nekada davno", pre samo desetak godina u potocima koji su po svojoj velicini beznacajni, jer mogu da se preskoce na gotovo svim mestima, sa prosecnom dubinom 25cm, imalo je pastrmki po dva kila, takve reke su redovno bile napadnute od stran eribolovaca, ali riblji fond nikako da opadne, sve do momenta dok nije usao aparat u reku. A takvih potoka ima mnogo, vecina cak nije uracunata o onih 270km pastrmskih voda. U blizini grada uliva se jeda recisa "Lisanska" koju dve malo jace krave u letnjem periodu mogu da ostave bez vode, prosle godine je pronadjena pastrmka od 2.7kg mrtva, vidra je skembala i odgrizla deo tela oko amalnog otvora. Da covek ne poveruje! I sad Mix kaze da nema potencijala, kako bre nema, reka Nosnica oko 70km, Grabovica oko 30km, Studenica oko 50km, Lucka i Osonicka reka oko 80km.....gde je ogromna Moravica, gde je Rzav...i to sve samo na Ivanjickoj teritoriji. Uzeti u obzir Drinu i njene pritoke, zatim Gradac, Djetinju, Pristevicu u kojoj sada ima pastrmki po 2 kg.....koliko je takvih reka a mix kaze da nemamo potencijala. Svi znao da si veliki zaljubljenih u musicarenje stuke, bodorke, klena...niko te ne osudjuje to je cak lepo, ali nisam mogao da ti precutim na replike da Srbija nema potencijala za razvijanje salmonidnog musicarenja!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Eh, momci! Gresite kada kazete da sam ja iskljucivi ljubitelj ove ili one ribe. Upravo to nije tacno! Obozavam musicarenje salmonida, bas kao i svih ostalih riba. Skoro svaki dan to radim, a pastrmske reke preoravam cesce od skoro svih koji se u sali predstavljaju kao salmonidasi. Naravno da u Srbiji ima mesta za musicarenje pastrmki i ona mogu da povrate stari sjaj. Da li ce ta mesta i tada zablistati jace od Ribnika, Plive, Morace, Tare, Une, Soce, Uneca... Jok! Moci cemo da pecamo, uz ogromna ulaganja, ali skromno. To sto kazete da su do pre 20 godina bile pune pastrmki neke srpske reke, nije istina. Katastrofa je pocela negde sedamdesetih, a to je bilo pre vise od 30 godina. Seca suma, kopanje peska, nekontrolisano ratarstvo, otpadne vode koje se, dok mi ovo pisemo i citamo, neprekidno slivaju iz sudopera i WC solja svakog seoskog domacinstva u reke Srbije, kao i najvece zlo, izgradnja brana na skoro svakoj reci, osudile su Salmonidae u Srbiji na propast. Da li vi, Simpsone i Sumadince, vidite to? Obilazite li vi srpske reke? Imate li neki predlog i resenje? Tema je o buducnosti musicarenja. Da li vi vidite Srbiju u buducnosti kao bogatu pastrmskim i lipljenskim rekama? Alo?

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
mixe da ti odgovorim na onu podelu srbije;
jug - Nis , Vranje ,Pirot itd. se nalaze u juznoj srbiji
cacak, uzice na primer u zapadnoj itd,itd
i to nije nikakva druga podela do teritorijalne ,
sto se tice da li vidim srbiju u buducnosti bogatu salmonidnim vrstama ribe DA VIDIM I NADAM SE TOME I SVE CU URADITI STO JE U MOJOJ MOCI DA DO TOGA DODJE .
pozdrav
ps. sto se tice MFS - CINI MI SE DA SAM TI OBJASNIO
valjda ces doci sa kuzmom u cacak?

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Mix a dali mozemo da pariramo recimo skandinavskim zemljama kad je musicarenje stuke u pitanju, ili recimo Spaniji ako se radi o musicarenju bass-a... A tamo se peca na "divljim vodama" a ne revirima a ribe ima koliko hoces. Za pecanje stuke u Svetskoj na obali baltickog mora netreba ti nikakva dozvola nista se neplaca, a stuke ima koliko hoces. A kakva je situacija kod nas cini mi se da cu sledece godine ici na ozbiljne stucije vode u Bosnu a na basa u Hrvatsku, i to na divlje vode a ne na revire!

....nikad necu sebi oprostiti sto je stuciji raj samo 5km od moje kuce unisten i pretvoren u prosecnu saransku vodu. Ali sta vredi kad je bilo svega 3 varalicara na 250 saranzija, a musicarenje sam provali vec pri kraju svega toga. Nije kao Baltik al nije bilo ni mnogo daleko!

Vrh Dno