Šta nudi Srbija mušičarima u budućnosti

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Treba ovo, treba ono... I ja tako kazem zeni: Treba da okrecim sobu, ali ceka me Nisava.
U Srbiji vodama gazduju sportski ribolovci i njihova udruzenja. To su jedini ljudi koji mogu nesto promeniti na bolje. Da li ste, drage kolege uradile nesto da se promene zakoni, gazde, uslovi na vodama, ljudi upute u najsportskiji ribolov...ili samo kakite kako treba ovo, treba ono?
Sve to se radi u udruzenjima ribolovaca koja zvrje prazna. Prazne prostorije placu za okupljanjima i aktivnoscu clanova. Isto tako i resorno ministarstvo bi trebalo da dobije savete i uputstva od najboljih od nas. Ako samo legamo i odusevljavamo se kako je u Sloveniji i na Zapadu, cekajuci da to dodje i kod nas, propascemo. U stvari, vec smo propali i u ovoj oblasti. A kad neko propadne, on se i udavi!
Ili se mozda jos nismo podavili? Ja se osecam sposobnim da nesto promenim. Da li se i vi tako osecate? Ako je odgovor pozitivan, aktivirajte se ili musicarite u opustosenim planinskim potocicima, deponijama, smrdljacima, inostranim revirima i listajte strane kataloge i web sajtove uzdisuci i zaleci sto se niste rodili bas pored nekog od revira u Austriji, Sloveniji ili Montani.
Ima i ovde musicarskih voda. Realno ih sagledajmo i ucinimo bar nesto za njih. Bar nesto! Bar nesto! Nemojte ulaziti u udruzenja sportskih ribolovaca kao ovce na sisanje, kada placate 3500 dinara znajuci da ce riba biti manje, a govana i smeca vise.
AKO IMATE NEKE IDEJE, SPROVEDITE IH U DELO!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Sims je u pravu sto se tice novcanih kazni, inace mnogi ce radije u zatvor nego da placaju, okinuti nekoga debelo po đepu je ono efikasno. Koliko znam kod nas je samo novcana kazna i to vrlo ucinkovita heheheh....
Isto Mix govori ono sto treba u stvari napraviti, ne sanjati o tuđim ovdama vec zasukati rukave ("AKO IMATE NEKE IDEJE, SPROVEDITE IH U DELO!")...evo Mix kaze da je sposoban i zove kolege da mu se udruze...odvazni ce na kraju da beru plodove uspeha... kolege samo hrabro!

chelle

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
Bez komentara, ne vredi voditi ovakvu raspravu.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ostavimo ribočuvare. Šta nudi Srbija mušičarima? Hajde da vidimo gde su nam najbolji pastrmski, gde lipljenski, klenovski, bucovski, a gde štukaroški tereni za mušičarenje.
Gde biste vi formirali mušičarske revire?
Evo, ja imam jednu ideju. Međutim, to nije samo ideja, već i rezultat istraživanja. Već dugo proučavam kvalitet Nišave putem bio-indikatora. Prisustvo određenih životinja i biljaka, najbolji je pokazatelj kvaliteta vode. Hemija je potpuno nepotrebna. Ovih dana sam na teritoriji grada Niša nalovio larve velikih kamenjarki. SIguran sam da znate šta to znači. Ostale larve ću odmah zanemariti, s obzirom na to, da je jedan mušičar, preda mnom, juče, zakucao potočnu pastrmku na Nišavi! Svojim rukama sam je vratio u Nišavu i odgledao kako se ušunjala u brzake moje omiljene reke. Meni je to siguran putokaz za buduća poribljavanja i formiranje mušičarskih revira. Ionako je Nišava već godinama jedna od najozbiljnijih salmonidnih voda Srbije. Količina gamarusa, sitnih riba i larvi vodenih insekata obećava veoma brz rast pastrmki. Ovo je najčistija velika reka Srbije.
Jednom rečju, zagovaram formiranje još jednog, najozbiljnijeg, pastrmkskog, mušičarskog revira u okolini Niša.
Međutim ne radim ja to zbog toga što obožavam pastrmke, pa bih da ih malo približim sebi, već zato što su potočna i makedonska pastrmka jedine ribe kojih u Nišavi ima sve više, dok je ostalih vrsta sve manje. Jednostavno, radi se o velikoj pastrmkskoj reci koja traži posebnu zaštitu i poribljavanja.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Bravo Mixe, verujem u sve sto si rekao od reci do reci.

Ali zar nije moguce da grad sa, kako ti rece, najvise musicara kod nas, utice na onog ko gazduje Nisavom da se ona dovede u red? Imate i musicarsku sekciju, iskren da budem, to je jedina sekcija za koju sa cuo da uopste funkcionise. 300 musicara nije malo i sigurno bi mogli da izdejstvujete da se neka vasa ideja pretoci u delo?

Evo prvi ja bih zaboravio na Ribnik kada bi kod nas postojala makar jedna reka gde je moguce lepo se napecati krupnih pastrmki. A da ne pominjem koliko mi je blize Nis!

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
ovo si mix veoma lepo napisao ,
medjutim neuporedivo je vaznije cuvanje vode i kaznena politika nego samo poribljavanje , zato u buducnosti kroz musicarsku federaciju i preko takmicarskog ribolova treba uticati na lokalne organe vlasti da promene kaznenu politiku i odstne cenovnike po ugledu na opstinu Valjevo
a na drzavne organe da se odvoje salmonidne vode , pa ce onda moci nesto konkretno da se uradi .
pozdrav

forelle

Junior member
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Slazem se sa Saletom i ostalima da je veoma vazno cuvanje vode i kaznena politika (dzabe poribljavanje ako toga nema)Potpuno se slazem sa MIxom da je Nisava zrela za ozbiljna poribljavanja pastrmkama. To bi za buducnost bilo veoma dobro sa obzirom da je Nisavica stvarno velika reka – najveca u celoj istocnoj Srbiji. Ribnjaci za proizvodnju pastrmke postoje i poribljavanja je lako realizovati. Ideja o poribljavanju Nisave salmonidama vec je godinama u glavama Nislija i to ne samo pastrmki vec i Lipljena.
Ja ovde pisem u ime vecine Niskih musicara (video si Simmsone koliko je na izlozbu Nislija doslo,od 300-400 koliko nas u Nisu ima doslo je 10? 15? 20? Veoma malo, jer nas je Mix sve proglasio “neprijateljima” i probleme uvek trazi u drugima a ne vidi ih u sebi samome, zaista Mix nema pravo da se ljuti zbog toga sto sam ovaj podatak izneo jer to je istina – cinjenica je da se oko Musicarske sekcije okuplja veoma mali broj ljudi tj.oko 3% Niskih musicara).
Pa ipak ja cu uvek da podrzim tu sekciju pa imala ona i samo 3 clana od kojih je jedan glas Mix-ov. Druga dvojca ce da ga preglasaju ako je nesto lose ili da podrze nesto dobro, sekcija takva kakva treba da postoji i to je OK. Paralelno sa tom sekcijom rade i ljudi koj imaju direktan uticaj na gazdovanje i u principu bi i mogla da ti se ostvari zelja Simphsone da za jedno 4-5 godina budes gost na jednom bogatom musicarskom reviru na Nisavi.
Za buducnost musicarenja u Nisu i Srbiji je veoma bitno da se iskoreni “mesarski” mentalitet, koj je nazalost prisutan i na slikama i u tekstovima na ovom sajtu. Slikanje sa mrtvim i iskasapljenim ribama zaista je odvratno i nije ni cudo sto mladi clanovi foruma kako na sajtu tako i u privatnom zivotu koriste reci”rastrt”, “masakr” i slicno! Culi su i videli to od starijih!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Istini za volju, apsolutno svi mušičari iz Niša su okupljeni oko Mušičarske Sekcije. Problem je što ona ima par jakih (ali nedovoljno) neprijatelja, kojima se teško odupiru njeni iskreni poštovaoci. Objašnjenje: U Nišu ili ste u Sekciji ili se od nje skrivate, a ako je nešto treće u pitanju, onda i niste iz Niša. Paralelni mušičarski uticaji iz senke u Nišu ne postoje. Postoje samo oni koji su nesrećni zbog toga što je baš Ranđa osnovao Mušičarsku Sekciju, pa da to promene. Bave se nečim što je nemoguće. No, sličnih pojava ima svuda oko nas. Prirodno je čak i to...bljak, opet odgovaram na provokacije! Molim sve koji bi da raspravljaju o Sekciji ili meni, da to čine u specijalnom odeljku za to. Ima i toga na ovom sajtu. Istovremeno molim i takozvanog Forellea da prestane da se bavi mnome. Zaista treba da se oslobodi tog tereta.
Vratimo se na temu o budućnosti mušičarenja u Srbiji. Nišava je u Srbiji, pa kad pišem o njoj ostajem unutar teme. Velika, a relativno čista. Napisah pre neki dan da moje (najozbiljnije ikad urađene) analize ukazuju na mogućnost pretvaranja Nišave u pastrmski revir. Juče to napisah, a danas me moja reka iznenadi (kao da čuje moje reči) sa 4 (četiri) potočne pastrmke na nimfu Ecdyonurus mixmasterus! Četiri za pola sata!!!!! Pa toga nema ni u revirima. Usta su im bila puna gamarusa i lutki midževa, što znači da nisu gladovale. Sve sam ih vratio nepovređene, jer znam da bi to bio masakr za reku u kojoj se pastrmka tek nastanjuje.
Tek sad, kada sam ulovio ove pastrmke počinjem da razmišljam šta treba uraditi. Uradiću još analiza Nišave. Neozbiljno bi bilo zaključivati na brzinu, kao onaj što je video Nišavu iz autobusa, a siguran je da je dobra i za lipljena! Jedno obećavam: Mušičarska Sekcija Niša i čika Mixy će uraditi ono što je najbolje za Nišavu. Ako uspe moj sledeći tajni eksperiment, Nišava će biti adekvatno poribljena i zaštićena.

ljuba

Newbie
Učlanjen(a)
31.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ja sam pre neki dan potegao temu : “Eksperiment u Sicevu” – niko se iz Nisa nije javio, navodno niko nije znao o cemu je rec - a sada vidim da se pastrmke u Nisavi uveliko pecaju iako je jos uvek lovostaj! Bolje da nisam o tome nista ni napisao vec da sam pravo otisao da se bunim kod ribocuvarske sluzbe!
Mi sportski ribolovci nemamo pravo da “bockamo” ribe kad im vreme nije, pod izgovorom da nesto “proucavamo” ... “analiziramo”... Izigravamo nekakve strucnjake... Mixmasteru ti si bruka i sramota! Sa takvima buducnost nam je losa!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Zaista je mnogo mojih neprijatelja. Što se više trudim da doprinesem razvoju mušičarenja, to je više mojih neprijatelja. Ničim ih nisam izazvao. Naprotiv, priželjkujem što više prijatelja, mušičara. Ljuba je otkrio Sićevo! E, taj Ljuba, čovek koji misli da je sramota što ja postojim, treba da zna sledeće:
Eksperiment za koji je čuo je moje delo. Svojim rukama sam ubacio u Nišavu oko 100 kalifornijskih pastrmki, početkom decembra 2000. Našao sam sponzore, dobio podršku tadašnjeg rukovodstva udruženja i realizovao i tu svoju zamisao. Čitav projekat pod nazivom "Mušičarski revir Sićevo" predao sam upravnom odboru USR Nišava.
Te pastrmke, za koje je Ljuba čuo, a ja ih sprovodio u delo, lovili smo sve do marta sledeće godine. Ja sam to činio da bih pratio njihovo ponašanje i sadržaj želuca. Međutim, odustao sam od tog projekta, jer su ljudi koji održavaju branu u Sićevu često naglo ispuštali vodu iz akumulacije na Nišavi, dižući ogromne talase i mulj. Seljaci su skupljali naše pastrmke po livadama!
Treba Ljuba da zna da ja mušičarim baš u Sićevu veoma često, oko 50 puta godišnje i odlično poznajem taj teren. U svojoj sobi imam poseban akvarijum sa vodenim insektima ulovljenim samo u Sićevu. Od ribolovaca koji su redovno na tom terenu stalno prikupljam informacije o ulovljenim pastrmkama. Kao osnivač i predsednik Mušičarske sekcije u Nišu, pojačavam polako pritisak na nadležne da se Nišava ubuduće poribljava mlađem potočne pastrmke. Pripremam predlog da Sićevo bude mušičarski revir i već sam najavio proizvođaču mlađi potencijalnu narudžbinu...a Ljuba je pomislio da ja bockam pastrmke zato što ih je on otkrio i zato što možda volim da ih jedem!?!
Ja znam da sve ove moje aktivnosti koje bi doprinele mušičarenju u Nišu i Srbiji smetaju onima koji misle da bi oni to bolje, ali to je cena koju ću izgleda morati da platim. Kod nas, šta god neko da radi, mi smo ubeđeni da bi smo mi to bolje. Ljuba bi trebalo da bude na mojoj strani. Ako živi u Nišu, dobro bi bilo da dođe na sastanak MS i pridruži se našim budućim akcijama. Nećemo se ljutiti na njega što je bio malo nervozan. Ako želi da doprinese, najbolje je da dođe u organizaciju koja gazduje vodom o kojoj govori i njenu mušičarsku sekciju.
Ako pak želi da se pridruži gunđalima, ozbiljno se treba zamisliti nad budućnošću mušičarenja u Srbiji, jer bi se pod ovolikim pritiskom oni koji bi da nešto korisno sprovedu u delo mogli potpuno ohladiti i prestati da doprinose.
P. S. evo slike koju sam čak i objavio krajem 2000!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Cekaj Mixe bre, zar nije bolje da ste ubacili potocaru koja bi manje stete nacinila od kalifornijske! 100 komada je beznacajno poribljavanje na toliku reku, ako vec hocete nesto da uradite bolje je ubaciti 4000-5000 komada potocara velicine 5-7cm sto vas kosta maximalno 100.000din, ujedno da organizujete rigoroznu ribolovacku sluzbu na tom terenu, a ujedno svi koji posecujete taj teren, budite ribocuvari volonteri. Ako uspe prve godine, sledece ponovite, pa tako nekoliko godina, jer 100.000dinara za jedno udruzenje koje ima mnogo ribolovca nije neki probem. Za 5-6 godina imali biste nekoliko generacija pastrmki koje bi vec same pocele reprodukciju uz cuvanje i savesno pecanje imali biste zavidan revir. Posto su od 2000. kalife prezivele onda sigurno imate potencijala i vaspitanijih ribolovaca od nasih iz Ivanjickog kraja. Mi imamo mrestiliste izuzetne reke ali ubedljivo najmanje ribe u njima. Treba da se polomis kao picka kroz planisnke reke da predjes desetine kilometara da bi uhvatio jednu ili nijednu pastrmcicu od 20cm bruka! Ja vam se divim, samo tako nastavite imate moju podrsku, cak bi mogli da pravimo i neki dil sa mladji.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sumaher, ako imas mogucnosti bolje sam obrisi ovaj svoj post, toliko si se nalupetao za medalju. Procitace neko od ljudi koji znaju nesto o poribljavanju reka, ribarskim osnovama,...pa ce siti da se ismeju.
Ovo sto si ti napisao, svodi se na "kako mali Djokica zamislja"

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ništa ne treba da se briše. Ja, izgleda, nisam bio jasan. To su onomad bile kalife i izlovljene su i migrirale, a ovo sada su potočne i makedonske pastrmke. Tada smo ubacili kalife iz zajebancije, da vidimo šta će da radi.
Dodaću još nešto. Kalifa ne pravi nikakvu štetu u reci. Naprotiv, kratko se zadržava, lakoverna je i odvlači pažnju ribolovaca od potočare. Niti se mresti, niti je nešto posebno vešt lovac da bi ugrozila druge ribe, jer je odrasla u ribnjaku, gde nema časova lova drugih riba. Mi i pored toga nismo u mogućnosti da ubacujemo kalife u reke (poput Slovenaca) jer je neko doneo zakon po kome je to štetno. Pustićemo potočne pastrmke, koje veoma uspešno proizvodi ribnjak na vrelu Moravice (pritoke J. Morave) , a odskora i ribnjak na vrelu Visočice. Nisu problem ribe, već odobrenje za poribljavanje, koje treba da da ministarstvo. Više se ne pitaju udruženja kojom ribom i koliko će poribljavati.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Simpsone verujem da bolje poznajes zakone od mene, prva stvar sto mogu da ti kazem je da si 100% u pravu, ali posto se zakoni ne sprovode (imamo toliko ribokradica koje niko ne sankcionise, toliko kanalizacionih odvoda, tone smeca ispod svake kuce na obali reke), iako ekoloski inspektor napise prijavu ona ne ide dalje jer nadlezni pocepa ili zagubi, da se ne zamera sa ljudima. Tako zakon funkcionise kod nas vec desetinama godina pa kad bi krenuo od usca lucke reke u moravicu do vodopada, ako si majstor mogao bi da sklopis kamion, samo sipas ulje i gorivo i teras :), stvarno je tako. Govorimo o nekom zakonu, da se sprovodi kako treba sad bi te klempavili ako bacis pikavac u vodu kamoli da ukrades ribu!!!! Nekoliko godina unazad uzimao sam mladj od nadleznih i sam bez icijeg odobrenja poribljavao jednu reku (ne smem da kazem koju jer bi je sutra opustosili), to je mala reka u kojoj su kapitalne pastrmke 30cm, ali je ima dosta. To sto ti pricas ja pozdravljam i voleo bih da je to tako da se ministarstvo pita za sve, ali treba se suociti sa cinjenicama, uz to nije red da mi ponizavamo jedan drugom.

Vrh Dno