Šta nudi Srbija mušičarima u budućnosti

forelle

Junior member
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Mixmaster wrote:
“Zaista je mnogo mojih neprijatelja”
Dosadan si bre vise sa tim tvojim “neprijateljima”, ako tako nastavis stvarno cu pomisliti da si paranoican!
Kako to da si ti jedan, jedini na ovom sajtu koj ima neprijatelje? Lupas nebuloze medju ribolovcima nema neprijatelja jer svi imamo isti interes, sve je to problem u tvom mozgu! Mozda nesvesno tako zelis sebi da dignes cenu? Mnogo je pogresno i bolesno to sto radis!
Ja ti nisam neprijatelj a ako bas budes i dalje toliko navaljivao i prizeljkivao mogu u skoroj buducnosti to i stvarno postati - a onda si ga tek ufitiljio!
Stavio si sliku iz Vanjinog kataloga za 2001.godinu(tu sliku je on objavio a ne ti) – reklama za revir SICEVO sa kalifornijskim pastrmkama. Taj revir nikada nije zaziveo i stavljanje te slike na ovaj sajt ima za cilj da ljude dovede u zabludu, kao da si ti nesto uradio-iako svi stariji musicari znaju da je to potpuno propalo i da taj revir nikada nije ni postojao. Dokle ces bre da se sluzis takvim sredstvima?
Sumadinac Wrote:
Posto su od 2000. kalife prezivele onda sigurno imate potencijala i vaspitanijih ribolovaca od nasih iz Ivanjickog kraja.
A sad da objasnim Sumadincu o cemu se radi posto MIX u svom stilu preokrece istinu(iz njegovog pisanja je Sumadinac zakljucio da te su te kalife jos zive, pa se divi nama Nislijama... Nemoj da nam se divis... Te Kalifornijske pastrmke su izmasakrirane vec posle nekoliko meseci od pustanja. Prezivelih nije bilo. To je bio potpuno glup propali eksperiment i to nikada nije zazivelo, kao i sve ostalo sto je MIX pokusao .

Ovo sada je nesto novo – Potocare koje su se prvi put masovnije pojavile u Nisavi, rezuntat su eksperimentalnog poribljavanja(to sigurno nije smislio MIX – vec ljudi iz zajednice JUZNA MORAVA 2 zaduzeni za poribljavanja, a Mix ovde pokusava kao i uvek da se kiti tudjim perjem)
Ako hocemo da uradimo nesto korisno za Nisavu to je sledece:
1.sacuvajmo sto vise tih riba koje su pustene u zivotu, jer im se broj svakim danom naglo smanjuje.
2.Nemojmo ih bockati bez veze, jer ih tako ostecujemo.
2.saradjujmo sa ribocuvarima(mobilne telefone cuvarske sluzbe treba da ima svaki musicar)
3.Svi uticimo da se poribljavanja Nisave potocarom nastave vec ove godine.(naravno i Lipljenom u skoroj buducnosti)

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Mislio sam da ne odgovaram na ovaj topik, ali ajd da napisem nesto.

Ivan Randjelovic, poznatiji kao Mix, je covek koji je najvise doprineo razvoju musicarenja u Niskom regionu. On je poducio na desetine musicara u ovom regionu a mnoge i van ovih nasih malih granica. Izfao je knjigu o musicarenju, svakog cetvrtka je prvi na sastanku musicarske sekcije, nesebicno deli materijale za vezivanje musica i nesebicno pokazuje tajne vezivanja i flycastinga.

E ovo je bio off topic ali posle toliko vredjanja morao sam nesto da napisem.

Ono sto je bitno jeste da se bolje organizujemo. A dobar predlog iznet na musicarskoj sekciji ce sigurno biti prosledjen udruzenju, a onda ce valjda i biti nekih efekata ...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sumadinac wrote:
Simpsone verujem da bolje poznajes zakone od mene, prva stvar sto mogu da ti kazem je da si 100% u pravu, ali posto se zakoni ne sprovode (imamo toliko ribokradica koje niko ne sankcionise, toliko kanalizacionih odvoda, tone smeca ispod svake kuce na obali reke), iako ekoloski inspektor napise prijavu ona ne ide dalje jer nadlezni pocepa ili zagubi, da se ne zamera sa ljudima. Tako zakon funkcionise kod nas vec desetinama godina pa kad bi krenuo od usca lucke reke u moravicu do vodopada, ako si majstor mogao bi da sklopis kamion, samo sipas ulje i gorivo i teras :), stvarno je tako. Govorimo o nekom zakonu, da se sprovodi kako treba sad bi te klempavili ako bacis pikavac u vodu kamoli da ukrades ribu!!!! Nekoliko godina unazad uzimao sam mladj od nadleznih i sam bez icijeg odobrenja poribljavao jednu reku (ne smem da kazem koju jer bi je sutra opustosili), to je mala reka u kojoj su kapitalne pastrmke 30cm, ali je ima dosta. To sto ti pricas ja pozdravljam i voleo bih da je to tako da se ministarstvo pita za sve, ali treba se suociti sa cinjenicama, uz to nije red da mi ponizavamo jedan drugom.

Sumaher, znam ja sta pricas ali moras da shvatis da poribljavanje nije "pustio sam 2 kofe mladji tu i tu" vec jedan ozbiljan projekat za koji moraju da se ispune ozbiljni uslovi. To kako se kod nas poribljava kad se skupe Mix, Sumaher i nekolicina istomisljenika, napravi stetu reci kao i ribokradja.

Mix kad prica o migracijama kalifornijske pastrmke je vrlo slican biser kao i tvoj o poribljavanju svake godine. Uopste bih vleo da procitam u bilo kojoj ozbiljnoj literaturi da je uopste pomenuto nesto o nezadrzavanju kalifornijske pastrmke i njenim migracijama nizvodno (kako se pronosi glas), a to da nije nikakav lovac i da je sasvim bezbedno poribljavati reku sa njom, je posebno interesantno :lol: . Njena primarna hrana u reci je riblja mladj sto je svrstava u jednog od najvecih recnih predatora.

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Simms je 100% u pravu jer stete koje nastaju pogresnim poribljavanjem mogu biti ogromne, cak vece i od ribokradje. Greske se cesto prave i zbog afiniteta ribolovaca koji gazduju nekom vodom. A pogotovo kad se radi o neautohtonim vrstama kao sto je kalifornijska pastrmka. Najbolje je sacuvati ono sto je prirodno i ne mesati prste tamo gde im nije mesto. U normalnim drzavama za nezakonito poribljavanje bi najverovatnije zavrsili na robiji.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Evo ja jos nesto da dodam.

Molim sve Niske musicare, da lokalne ratove ne prenose na sajt, nema smisla deliti se u Vanjiste i Mixiste i jos tu atmosferu prenositi na sajt. Glupo je malo da mi koji nismo upuceni u vasu problematiku, ucestvujemo u tome.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Da se ne shvati pogresno, da sam ja iskljucivo protiv kalife, cak sta vise cesto me bas obraduje na stapu! Treba imati komercijalne revire poribljene kalifom ali i to se radi planski i tamo gde je tesko da uspe potocna pastrmka.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
simpson H wrote:
To kako se kod nas poribljava kad se skupe Mix, Sumaher i nekolicina istomisljenika, napravi stetu reci kao i ribokradja.

Nemoj da me stavljas u istu kesu sa Mixom, ja i on smo prijatelji ali imamo itekako razlicite poglede na svet!!! Molim objasnjenje kako ja to nacinim stetu mrtvoj reci u kojoj jedino ima zmija. Napravim stetu sto jedne godine odnesem 10.000komada mladji i pustim, pa to ponovim jos koju godinu i napravim nesto od reke. Vrlo bitna stvar je sto se razliku od Mixa ja ne bavim eksperimentima! Pustio sam autohtonu mladj potocne pastrmke, sada je ima sasvim dovoljno da sama moze da povecava riblji fond. To je vise potok nego reka, sirine je u proseku 2m dubina 10-15cm negde i do 0.5m. U toj reci nikad nisam zabacio niti cu. Mogu sa tvrdnjom da kazem iako je to neplanski i nelegalno, je zaista uspesno. Sada ima potocara i po 30cm, ali svojevremeno hvatani su komadi po 1kg. Mislim da reci nisam nista uzeo, naprotiv uspeo sam da vratim stari sjaj. Vrlo je nepristupacna, nekoliko desetina kilometara od grada, asfalta, seljaka...ukoliko bi namirisali u njoj ribu sjebali bi je za dva tri dana. Jedna bitna stvar za razliku od Mixa koji eksperimetise, ja ne hvatam ribu da bi joj ispitao zeludac, dovoljno je da prodjem povremeno suncanim jutrima i da vidim kolikih riba ima u potoku kojeg bi dve pozamasne krave presusile. :lol:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Pa onako, uglavnom kada pustis 10000riba u potok, one pojedu svu hranu i kompletno promene sastav reke i sto se zivotinjskog sveta tice a i biljnog. Sumaher nemoj me terati da ulazim u neke rasprave o temi koju ja, a pogotovo ti, nemamo pojma. Poribljavanje reke je cela nauka bre, nemoj da si dete.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Žao mi je što sve kreće naopako, ali moram bar na jedno da odgovorim. Forelle piše"Stavio si sliku iz Vanjinog kataloga za 2001.godinu(tu sliku je on objavio a ne ti) – reklama za revir SICEVO sa kalifornijskim pastrmkama."
Veoma pogrešno. Sliku sam ja odabrao, pripremio i ubacio u taj katalog, jer sam ga uglavnom ja pripremao za štampu. Na taj način sam objavio svoju ideju o reviru u Sićevu. Ostalo je malo prostora u katalogu pa sam ga popunio. U prostoriji gde je pripreman ovaj katalog sedeli smo samo ja (za kompjuterom) i vlasnik te firme, tako da mi nije jasno kako Forelle bolje zna "istinu" od mene.
Simpson kaže da se niški mušičari dele na ove ili one. Naravno da se dele, jer ih ima mnogo. Mnogi bi hteli da budu glavni i da se istaknu. Među nama ima stručnjaka, laika, hvalisavaca, homoseksualaca, heteroseksualaca, drkadžija, lepotana, manekena, mesara, narkofila, alkoholičara, džibera, Nišlija, provincijalaca, nepušača, pušača... ali većina misli da su baš oni ti koji treba da se pitaju kako poboljšati uslove za što bolji ribolov i to, baš na vrste riba koje simpatišu. Takav sam i ja. Takvi ste verovatno i svi vi. Zato uđite u svoje klubove i postanite uticajni. Okupite sve mušičare oko sebe i formirajte sekcije mušičara. Tako sam ja uradio. E, sad sam došao do tog nivoa, da se povećava broj mušičara koji misle da bi i to bolje uradili da su bili na mom mestu. Vrhunac je postojanje ribolovaca koje je stid što u Nišu postoji najozbiljnija mušičarska organizacija u Srbiji. Zaista smo daleko odmakli! Zaista, to i jesu pokazatelji uspeha.

chelle

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
Pa pobogu kolege, oko cega se vi raspravljate? Pa dali je moguce da toliko pucate na ovu, sada vec, mnogo glupavu i dosadnu temu? A tebe Mix pitam, kakve veze ima ova tvoja izjava sa buducnosti musicarenja u Srbiji?
Citiram: "Među nama ima stručnjaka, laika, hvalisavaca, homoseksualaca, heteroseksualaca, drkadžija, lepotana, manekena, mesara, narkofila, alkoholičara, džibera, Nišlija, provincijalaca, nepušača, pušača... ali većina misli da su baš oni ti koji treba da se pitaju kako poboljšati uslove za što bolji ribolov i to, baš na vrste riba koje simpatišu..."
Mesto da se vec jednom uzmete u pamet i Ti Mix i Ti Forelle, i ostali, pa da date neki primer novim posetiocima, a ne vi se tu prepucavate oko toga dali treba pustiti 600000000000 kom ribe ili trba pustiti 10 kom, svi znamo da mozemo mi da pustimo i 10 tona ribe u bilo koju reku, kad ce uvek da se nadju pacijenti koji ce to nase zadovoljstvo na bilo koji nacin da uniste, pustite neka se tom politikom bave oni koji su za to zaduzeni, a sto se tice OSR JUZNA MORAVA, oni po tom planu rade ozbiljno... bar!
Sta ce neko, ko bas ove godine resi da se bavi musicarenjem, da kaze kad poseti ovaj forum? Ima da kaze ko zna sta! Sta ima pametno da nauci ili procita od nas, tj. Vas koji znate i 10 vise od mene? Prvo ima da procita prepucavanja i svadje njih nekolicine, umesto toga da nauci, npr. kako se muva vezuje za strunu, ili kako se montira predvez, a o ostalom da i ne komentarisem. Vratite se malo u nazad i procitajte neke starije postove, koliko ima registrovanih clanova na forumu, a koliko njih se upusta u polemiku, koliko je starijih primera da neki clan pita za nesto najosnovnije, a dobije neki povrsni, pa cak i nikakav odgovor? Znaci, potrudite se da ih naucite bar ono najosnovnije sto im je potrebno za pocetak bavljena ovim sportom. I potrudite se da pisete ozbiljnije tekstove, da date primer drugima, da nekog nesto naucite, a ne samo, ti ovo, ti ono itd. Bilo bi lepo da pocnete da vodite neke teme za neupucene musicare, a i za pocetnike takodje. Mozda se nekom ne dopadne ovaj post, ali stanje na forumu postaje sve jadnije, da izvinete, i to bas zbog ovakvog pisanja svega i svacega! :-x

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Čele je u pravu. Prepucavanja su loša, ali ih ja nikad ne započinjem. Ja započnem neku korisnu i bitnu temu (poput ove) i onda se javi neko, vređajući me iz nekog sasvim drugog razloga. Ja bih to prećutkivao, ali pojedinci navaljuju it petnih žila. Nepravdu i neistinu svaki normalan čovek teško podnosi, pa i ja. Trudim se da ne odgovaram na provokacije i trudiću se još jače.
O vezivanju čvorova i muva treba pisati i ja takve stvari i radim, ali ne pod ovom temom. Ovde treba malo više mudrosti uz koju uvek idu rasprave. Raspravljajmo o budućnosti mušičarenja u Srbiji, a ne o tome da li je Mixmaster neki prevarant koji na ovom sajtu "hoće da proda balzu" i sličnim smejurijama.
Dakle, tema je odlična i počećemo ispočetka. Sagledajmo celu Srbiju. Šta ona može da ponudi mušičarima u budućnosti. Da li je naša zemlja pogodna za ovaj ili onaj vid mušičarenja? Da li naše reke jesu i da li će biti čiste? Kako ih adekvatno poribljavati, čuvati i zaštititi od zagađenja? Da li treba poštovati moj način proučavanja reka ili konsultovati stručnjake koji su to i do sada radili? Gde formirati revire i gde održavati takmičenja MFS-a.....?????

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster wrote:
Da li treba poštovati moj način proučavanja reka ili konsultovati stručnjake koji su to i do sada radili? Gde formirati revire i gde održavati takmičenja MFS-a.....?????

Mixe, koliko ja znam strucnjaci su uglavnom dobro obavljali svoj posao, ali nestrucnjaci upravljaju rekama, pa je upropaste toliko da niko zivi nema sanse da ispravi. I opet, kako to obicno biva, sve se radi zbog para i ko ce vise da strpa u svoj dzep pod izgovorom da ulaze u ribe i ribolovce. Jednostavno, udruzenja koja trenutno gazduju nisu na primarnoj meti drzavnih institucija (finansijska, trzisna i ostale inspekcije) a da je drugaciji mislim da bi se sredilo dosta toga.

vbudic

Newbie
Učlanjen(a)
09.04.2006.
Broj reagovanja
0
Znam da ovo nije tema ali moram da postavim neka pitanja: Da li kolege misle da nas zanima sta ko misli o koem i da li nas zanimaju njihova prepucavanja. Ako imate nesto licno da raspravite, nemojte nas da smarate time. Siguran sam da mozete da nadjete telefone i da rascistite sta imate. Mislim da sajt nije mesto za to i da mi nismo duzi da citamo i trpimo vasa prepucavanja.

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
evo posto je tema krenula od pocetka da napisem neko slovo:
cil udruzivanja ribolovaca-musicara u M.F.S je to da Srbija u buducnosti moze nesto ponuditi ribolovcima
evo ukratko sto se tice revira
odvajanje salmonidnih voda
vracanje kategorije vodama(koje su zbog raznih fabrika i mocnika srozane merenjima u donjim tokovima reka kako bi mogli nesmetano zakonski da ispustaju otpadne vode)
donosenje kaznene politike u saradnji sa opstinama i sudovima i korisnicima voda(zakonski moguce)
formiranje jake ribocuvarske sluzbe koja ce tesno saradjivati sa policijom
formiranje revira preko takmicarskog ribolova i potrebe ribolovaca-musicara za ribarskom stazom(revirom)
poribljavanje u saradnji sa institutom za ribarstvo i repro centrom
kao sto vidite mnogo toga treba uraditi pre poribljavanja.
Ne zaboravite da je cuvanje neuporedivo vaznije nego samo poribljavanje i svi musicari kao predstavnici jednog viteskog nacina ribolova treba da budu primer kako cuvati reku i zivotnu okolinu , uticite na one koji unistavaju i osiromasuju nase vode da to ne rade.
ne zaboravite da udruzeni mozemo mnogo toga da promenimo
i da Srbija u buducnosti moze mnogo toga ponuditi,
sa pokazanim rezultatima sve vise ce biti onih koji su spremni da pomognu i da poboljsaju ono sto je vec uradjeno
musicari cuvajte nase reke i ukljucite se u rad M.F.S
mozemo mnogo toga da postignemo.
pozdrav
ps. program M.F.S bice objavljen za par dana

Vrh Dno