A ko će da ih udari po novčaniku? Pa, oni koji su stvorili krivolov i ceo naopaki sistem (obratite pažnju na moj potpis) su na vlasti. Ako ribočuvarska služba i pokuša da privede pravdi nekog prestupnika, sudije ga oslobode ili blago kazne.
Momci, kada ćete shvatiti gde živite? Koliko vam decenija treba za to?
Ja, kada vidim ribokradice, odlično znam ko je vlast, a ko opozicija. Iako ja imam dozvolu i sportski sam ribolovac, na njihovom sam terenu, a ne oni na mom. Oni nemaju razloga da se plaše mene, ali ja imam razloga da budem fin prema njima. Sutra treba ponovo da dođem i da mirno mušičarim na vodi kojom gazduje neko njihov. "Dobar dan, momci", oni meni isto "Dobar dan". Postadosmo kolege. Sednem da odmorim i posmatram ih. "Kako ide? Je li ostalo još nešto ribe?"- pitam ih. "Vadimo dok ima. A ti, pobratime, kako prolaziš? Mušičariš, a? Lep sport."-lovim i ja, dok ima, odgovaram im ja, sasvim iskreno.
Prijavljivao sam nekoliko puta, ali bez ikakvog efekta. Nema smisla to raditi. Veoma su retki primeri da je ribokradica adekvatno kažnjen. Danas sam bio na nekom okruglom stolu, koji je organizovao "Ribolovački Magazin" u okviru Sajma u Nišu, na kome se i o tome govorilo. Sami korisnici voda kažu da nema nikakve saradnje sa sudovima i da neki zakon (ko zna da li je i on dobar-možda su ga pisali baš ovi što mažnjavaju ribu) čeka od 1996. da prođe skupšinsku proceduru.
Ne bih da uplićem politiku, ali 1996.-2000. je bio na vlasti navodno jedan, a od 2000. do 2008. drugi režim. Sve se navodno menja, ali ono što nas, ljubitelje prirode i ribolova, muči, ostaje isto ili ide nazad.
Dakle, kriv je celokupan sistem u kome vladaju upravo oni koji krkaju ribe ulovljene mrežom, dinamitom, strujom... Sam kradljivac riba je egzekutor i ja bih ga uporedio sa dilerom kokaina. Ako bi pohapsili sve dilere, već sutra bi se pojavili novi, jer postoji neko kod koga je moć, ko se bavi time. Kada bi redom pohapsili sve koji su umešani u kriminal, u većini država bi i premijeri i predsednici.... :-X neću da mi brišu postove, pa ću se zaustaviti. Jasno vam je o čemu pišem.
Ribokrađa je pokazatelj lopovluka u državi. Nema potrebe da gledamo druge parametre. To treba da bude jasno svakome.