Stap za pocetnika

AndrijaRaketic

Senior member
Učlanjen(a)
08.02.2013.
Broj reagovanja
16
http://www.topfish.rs/oprema-za-ribolov/stapovi/musicarski-stapovi
Valja li neki od ovih stapova za pocetak,i koji?
Znate li neki cekrk koji bih upario uz neki od ovih stapova?
Inace totalni sam pocetnik i pecao bih na Zapadnoj Moravi kod Cacka. :)

AndrijaRaketic

Senior member
Učlanjen(a)
08.02.2013.
Broj reagovanja
16
Zaboravio sam da kazem da bih pecao klena,i onekad pastrmku ako odem do Rzava.
Ne ljuite se sto sam otvorio novu temu,novi sam na forumu i ne snalazim se bas najbolje.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
za rekreativno , par puta kodisnje je ok....ali ako ces ici cesce onda se isprsi malo vise....pitaj saleta iz eurofisha dal ima sta

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Dobro nam dosao Andrija. Kolega @oholi je u pravu.

Sama cinjenica da je radjen od TC24 karbona govori o jednom teskom i mekom stapu. Ovom gustinom karbona se i zapocelo sa gradnjom karbonskih stapova negde sedamdesetih.

To sto ima TC30 u vrhu, pomaze, ali ne mnogo.
Ako vec moras da uzmes neki iz ove serije, onda idi na onaj prvi klase 4/5. On je sigurno i najlaksi i odgovarace ti za ono sto si naveo  ;)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Neso hajde da ne zakeram ali gustina karbona ne odredjuje dal je stap mekan ili ne kao ni akciju stapa :hammer:

AndrijaRaketic

Senior member
Učlanjen(a)
08.02.2013.
Broj reagovanja
16
Provericu jos malo,ali mislim da cu uzeti taj prvi.Ipak sam pocetnik a pecao bih samo na leto. :)
Sad problem mi stvaraju masinica i kanap.Ne znam koju velicinu ili kako se vec gleda da uzmem.  :mad:
Hvala na dobrodoslici. :D

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
simpson H je napisao(la):
Neso hajde da ne zakeram ali gustina karbona ne odredjuje dal je stap mekan ili ne kao ni akciju stapa :hammer:

Kakav trol  :tbumb:  jesi li probao neki Fenwickov stap iz tog perioda? Tek od TC 35 pa na ovamo se akcija mogla odredjivati bez da na nju utice gustina karbona. A tad u povoju, gustina je bila sve i sva. Ne zbog tehnickih nedostataka konstruktora, vec zbog osobina samog karbona.

Andrija, i na masinici, i na kanapima imas oznake koje su klase. Samo ih uklopi da budu iste. Ovaj prvi ti je stap #5 tako da po njemu nadji masinicu i kanap( na njemu ne stedi). Ovde slobodno mozes nabaviti  klasu dve vecu masinicu zbog same tezine stapa, a radi boljeg balansa.

MarkoTimokRiver

Senior member
Učlanjen(a)
18.12.2009.
Broj reagovanja
0
Druze uszi stap koji ti kolega preporucio a cekrk neka bude neki metalni klase 4,sto se tice kanapa mozes da uzmes DT ili WF samo da je klase 4 ukoliko je "firmiran" a ukoliko je neki no name od 1000 din uzmi klasu 3 posto GI prave deblje nego sto treba.

Moj drug je isto pocetnik i ima BFC DT 4 i nije los at all.

Ewo imas ovde neke cekrke pa proberi

http://www.timeflyfishing.com/prodavnica/fly-reels

Kanap

http://www.musicarenje.rs/index.php?route=product/product&path=47_48&product_id=87

http://www.timeflyfishing.com/prodavnica/fly-lines/robinson-superior-fly-line

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
nespetro je napisao(la):
Kakav trol  :tbumb:  jesi li probao neki Fenwickov stap iz tog perioda?

Trol ti u gacama bre :hammer:

A jesi ti probao neki Fenvikov model novije generacije? Nije nista bolji :D

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
E tu se slazemo. Ironfeather je ironfeather i posle 40 godina  :hammer: 

Ono sto je zanimljivo kod njega je sto mu, na blanku, uzduzna vlakna idu preko poprecnih (ne trolu, nego stapu  :D) i po tome je jedinstven u svetu. 

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Nespetro, prije 40 godina nije bilo IronFeateher-a. Prvi stapovi te tvrtke, ako se ne varam, zvali su se Fenwick HMG i pojavili su se u prodaji krajem 70-tih pocetkom 80-tih. To je okruglo 30-35, a ne 40 godina. Ako se ne varam, jer je bilo prilicno davno. Naziv IronFeateher pojavio se puno kasnije i to za prve Fenwick IM-6 stapove. U to doba, zajedno s Loomisom to su bili daleko najbolji i najskuplji stapovi na trzistu. Po akciji su, komparacije radi, bili brzi od danasnjeg Loop S1 ili tu negdje. Koliko se sjecam. U svakom slucaju bili su vrlo ugodni za ribolov. Jer ja sam te stapove imao, lovio s njima godinama, neke polomio, neke davno prodao. Morao bih pregledati po ormarima, mozda je jos koji Fenwick iz tog doba zaostao. Sto je najbitnije ulovio sam njima tisuce raznoraznih riba. I tebi bih preporucio da radis na tom segmentu musicarenja, a pustis raznorazna vlakna, gustoce i ostale tehnikalije ljudima koji se u to razumiju. U suprotnom ce te Andrija, koji ovdje pita za prvi stap, presisati u broju ulovljenih riba vec prvo ljeto. 

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
nespetro je napisao(la):
E tu se slazemo. Ironfeather je ironfeather i posle 40 godina  :hammer: 

Ono sto je zanimljivo kod njega je sto mu, na blanku, uzduzna vlakna idu preko poprecnih (ne trolu, nego stapu  :D) i po tome je jedinstven u svetu.

Jedinstven je malo sutra, pogledaj Thomase...Da ne pominjem Japanske Smith stapove. Daj bre ne izmisljaj molim te.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
andrija, ako si stvarno pocetnik i zanima te stap (izvini onda sto ovako pocinjem jer je cesta pojava da se neko zajebava otvarajuci lazne naloge i postavljajuci pitanja po forumu)ja bi ti predlozio da se ne obazires na prepucavanja u tvojoj temi jer je to uobicajeno ovde kada neko postavi neko pitanje . prelistaj malo oglase i naci ces za malo vise para od cene tih stapova sasvim dobre stapove koje nude na prodaju nasu kolege .

http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=4694.0

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
De si be alpe? Kazu da onaj drugi sto stojite zajedno na balkonu u Mapetima umro. Jel te zato odavno nema?

Aj probaj ponovo da guglas malo mozda i naidjes na koju dobru informaciju. Ali posto sam prihvatio da te besplatno edukujem jer nastavljas Sokratovim nacinom diskusije, evo cu ti nesebicno pomoci da shvatis pionirstvo u stvaranju stapova. ;)

Fenwick je prvi koji je smotao karbonski stap. Don Green je covek koji je stajao iza tog imena. Probaj da ga izguglas uz pomoc reci SAGE, jer odlaskom iz Fenwicka prelazi u ovu firmu.

Don Green je smotao prvi stap TC24 karbonom. Nazvao ga je ironfeather zbog ,tada, neverovatne lakoce. U to vreme nije postojala oznaka IM. IM6 je naziv koji se upotrebljavao u USA za karbon koji je gustine TC 35. Upotrebom IM6 karbona dolazi do prvih modifikovanja akcije i mogucnosti odredjivanja iste. To D.Green radi u SAGE-u a posle njega i ostali.

Nastavicu ako te tema interesuje, ima oko dvorucnjaka mnogo toga ali sigurno ne u tvojim predratnim knjigama,  ili jos bolje aj otvori bar jednu temu na forumu a ne da ovako upadas ko padobranac i cekas da nekog omalovazis. Capis?

Simpsone sta je sa T&T i tim japanskim Smithovima u odnosu na Fenwick? Na sta konkretno mislis?

Sasats je totalno u pravu. Vise covek i ne moze da odgovori a da se ne pojavave komentari tipa `` To nije istina... ``

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Nespetro, o kojem guganju trabunjas? Govorim ti o stapovima koje sam ja i mnogobrojni drugi ljudi s kojima sam se druzio koristili prije 30-35 godina. Znaci kupili, bacali, godinam lovili, pisali o tome u novinama... A musicarenjem sam se bavio jos u vrijeme kada grafita uopce nije bilo. Pretpostavljam da se tada jos nisi ni rodio. Lijepo ti kako ocevidac tog vremena i korisnik tih stapova govorim kako stoje stvari.

I kakve predratne knjige spominjes? Na polici imam knjiga samo o musicarenju vise nego sto si ti ikakvih knjiga u zivotu procitao od osnovne na dalje. I koji su ti bijesni dvorucnjaci sada upali u pricu? Jel ti tamo nesto pijes neki domaci proizvod ili ste posadili maricu u tegli pa se naduvali se da vam ne bude zima?

Tema je prvi stap, lov klenova. Momak lijepo pita koji stap treba kupiti. Nemoj ga zbunjivati svojim kaoticnim mislima. Treba se javiti nekom od instruktora u kraju gdje zivi, a sigurno moze i Simsonu, koji je kompetentana osoba. I - zdravo. Osnovne stvari na hrpu, malo treninga, proljece je vec tu, pa u ribolov. Ne mlatiti praznu slamu o "gustinama", "karbonima", "Don Greenovima"...   

Vrh Dno