Štetnost mušičarskih revira i C&R imidža

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Naravno, McLeanovi su itekako postovali prvo sebe (svako na svoj nacin, da ne ulazimo sad u tu diskusiju), a onda i musicarenje, reku i duzicaste pastrmke koje su lovili kao deo sebe, i svako od njih je u svemu tome i uzivao, KULTURNO uzivao, individualno i za sebe. Kad se jedan od njih time i afirmisao, ucinio je to na najbolji moguci nacin.
Znam da takvih ljudi ima i kod nas i verujem da ce i nase savremeno musicarenje biti onoliko cenjeno koliko ti ljudi budu mogli da dodju do izrazaja i da dozive priznanje mogucnoscu da uticu na razvoj musicarenja u svojoj sredini. Da sadasnji losi efekti i slike ("ribe nazivali dzukelama i da su ih trtili i guzili") odu u proslost i zaborav zajedno sa svojim nosiocima.
E sad, ekonomski interes, skobaljasi i ostalo: i do sada sam cesto postovao o iskljucivosti, ali dopusti mi jos jednu paralelu: antropocentricnost nas je globalno dovela do sadasnjeg stanja planete i prihvatili smo da promenimo pristup tek posto smo skoro sve unistili; treba li "fly-cetrism" da nas odvede na rub odnosa sa drugima da bismo se svi posle vracali "u normalu" i shvatali da smo radili nepotrebne stvari? A musicarenje i svi drugi vidovi ribolova imaju neizbeznu ekonomsku dimenziju o kojoj ipak ne odlucuje samo kupac dozvole za ribolov (musicar ili bilo ko drugi kao ribolovac), vec i onaj ko je izdaje, a koji za to pravo placa nekom drugom... Odrastimo, ribolov u krajnjoj, do koske ogoljenoj realnosti slicno je sto i kupovina bakaluka; zivot tako funkcionise. Ruzno, ali istinito. Ima li smisla potpuna i trajna zabrana lova lovcima? Ima li smisla potpuna i trajna zabrana ribolova kao vida nanosenja bola zivim bicima? Ima li smisla ubijanje zivotinja i biljaka i kao divljih i kao gajenih radi ishrane ako se moze strvinariti ili biti detritofag (da ne napisem nesto gore) bez izazivanja ikakvih moralnih dilema? Do koje dubine da idemo sa ovakvim pricama?

Amos

Senior member
Učlanjen(a)
20.03.2006.
Broj reagovanja
0
Skromni pokušaj raspetljavanja "rogova u vreći", bez namere da se dublje uplićem i namećem mišljenje...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
PedjaBG napisa "...("ribe nazivali dzukelama i da su ih trtili i guzili")..." i prozva mene.  :doh:
Čovek koji je svestan da, dok napada životinje raznoraznim napravama poput mušičarskog pribora, maltretira iste, može sasvim slobodno da koristi izraze poput "trtiti, guziti, tući, bockati, zamarati, boriti se..." jer je baš to ono što im radi.
Problem je što postoje glu...i, koji u toj istoj situaciji, zaboravljaju da životinja koju uznemiravaju trpi strahovito ugnjetavanje. Oni koriste glagole poput "osloboditi, pomaziti, poljubiti...". Najviše ih nerviraju oni koji su dovoljno inteligentni da znaju da jadnim ribama nije potrebno nikakvo ubadanje pa oslobađanje, maženje, slikanje niti poljupci sa budalom.
Oni koji imaju imalo inteligencije, traže kakav-takav izgovor za to što su ribe proglasili suparnikom u nekakvoj "viteškoj" borbi. "Mnogo se lepo borila"-zvuči poznato? Ima li veće nehumanosti nego se boriti sa slabašnom životinjom iz čiste zabave i obesti? Nema.
Zato najnapredniji od nas odbacuju Catch and Release pokret kao najveću glupost ikad viđenu. Ja smatram pristalice CR-a ozbiljno obolelim ljudima.
Drugo:
Nazvati ribu džukelom ili babarogom, to je jedna vrsta opravdanja pred samim sobom. Mnogo je logičnije nabosti kukom (udicom) životinju koju prozoveš gadurijom, džukelom ili aždajom. Kao, gadna je, pa se boriš sa njom.
Nikako ne razumem zbog čega ljudi, koji nemaju lovačku krv i nisu divlji, maltretiraju ribe. Nikad mi neće biti jasno: "Dođi lepotice, sad će čika da te pusti da slobodno živiš."  ??? C/R fanovi kao da zaboravljaju da je ta lepotica mnogo lepo živela i bila slobodna pre nabadanja i gnjavaže.
Da skratim ovu nadasve jednostavnu i jasnu priču.
Pokret ubadanja pa oslobađanja riba (C/R) okuplja uglavnom teške bolesnike, nepoznavaoce i nepoštovaoce života riba i prirodnih zakonitosti. To što ta moda dolazi sa zapada, čini da je i oni koji nemaju blage veze o čemu se radi, bez ikakvog razmišljanja, pa čak i poznavanja, automatski prihvate. "Čobani".

BLJAK  :puke: :puke: :puke:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mixmaster je napisao(la):
Čovek koji je svestan da, dok napada životinje raznoraznim napravama poput mušičarskog pribora, maltretira iste, može sasvim slobodno da koristi izraze poput "trtiti, guziti, tući, bockati, zamarati, boriti se..." jer je baš to ono što im radi.
Problem je što postoje glu...i, ...
Najviše ih nerviraju oni koji su dovoljno inteligentni da znaju ...
Oni koji imaju imalo inteligencije, ...
Zato najnapredniji od nas ...
Ja smatram ... ozbiljno obolelim ljudima[/u].
Drugo:
...to je jedna vrsta opravdanja pred samim sobom.
Nikako ne razumem zbog čega ljudi, koji nemaju lovačku krv i nisu divlji, ...
Nikad mi neće biti jasno: ...
Pokret ubadanja pa oslobađanja riba (C/R) okuplja uglavnom teške bolesnike, nepoznavaoce i nepoštovaoce života riba i prirodnih zakonitosti.
"Čobani".

I posle me ubedjuju da je ribolovacki ispit nepotreban?!
Ma trebalo bi uvesti dozvole za pesake. Ne zbog pesacenja.
Ko misli da sam preterao nek' lagano prodje pogledom preko gornjih redova...

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Bice ovo duga kisovita jesen (a o hladnoj i sneznoj zimi ne smem ni da razmisljam)  :(

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
he he he, ovo je jedino mesto na ovom svetu, gde jedan mušičar može jednakom žestinom da kritikuje C/R pokret, kao što pristalice tog pokreta kritikuju sve ostalo. Ovo je jedino mesto gde se piše o štetnosti takvih pojava.
Hvala, Laki. :tbumb:

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Nema potrebe da se zahvaljujes. U cemu je ponta, po stoti put, vec mi muka da pisem. Pojedinac ima pravo da pise svoja razmisljanja, svoje ideje i koliko god one bile kontraverzne, nekome glupe, nekome smesne, nekome super, na sajtu ima mesta za sve njih, samo dok ne vredjaju pojednica. Nekoga moze da uvredi neciji stav, to je OK, ali to nije ono protiv cega sam ja. nadam se da sam jasan.Zato slobodno pistite, polemika moze da bude ovakva i onakva. verovatno nedovodi nidoceka, ali ipak......ma mrzi me vise da objasnjavam!

geronimo

Junior member
Učlanjen(a)
08.05.2006.
Broj reagovanja
0
PedjaBG napisa "...("ribe nazivali dzukelama i da su ih trtili i guzili")..." i prozva mene.  :doh:
Problem je što postoje glu...i, koji u toj istoj situaciji, zaboravljaju da životinja koju uznemiravaju trpi strahovito ugnjetavanje. Oni koriste glagole poput "osloboditi, pomaziti, poljubiti...". Najviše ih nerviraju oni koji su dovoljno inteligentni da znaju da jadnim ribama nije potrebno nikakvo ubadanje pa oslobađanje, maženje, slikanje niti poljupci sa budalom.
Oni koji imaju imalo inteligencije, traže kakav-takav izgovor za to što su ribe proglasili suparnikom u nekakvoj "viteškoj" borbi. "Mnogo se lepo borila"-zvuči poznato? Ima li veće nehumanosti nego se boriti sa slabašnom životinjom iz čiste zabave i obesti? Nema.
Zato najnapredniji od nas odbacuju Catch and Release pokret kao najveću glupost ikad viđenu. Ja smatram pristalice CR-a ozbiljno obolelim ljudima.
Drugo:
Nazvati ribu džukelom ili babarogom, to je jedna vrsta opravdanja pred samim sobom. Mnogo je logičnije nabosti kukom (udicom) životinju koju prozoveš gadurijom, džukelom ili aždajom. Kao, gadna je, pa se boriš sa njom.
Nikako ne razumem zbog čega ljudi, koji nemaju lovačku krv i nisu divlji, maltretiraju ribe. Nikad mi neće biti jasno: "Dođi lepotice, sad će čika da te pusti da slobodno živiš."  ??? C/R fanovi kao da zaboravljaju da je ta lepotica mnogo lepo živela i bila slobodna pre nabadanja i gnjavaže.
Pokret ubadanja pa oslobađanja riba (C/R) okuplja uglavnom teške bolesnike, nepoznavaoce i nepoštovaoce života riba i prirodnih zakonitosti. To što ta moda dolazi sa zapada, čini da je i oni koji nemaju blage veze o čemu se radi, bez ikakvog razmišljanja, pa čak i poznavanja, automatski prihvate. "Čobani".

Uzimaj male ribe prodaji ih na pijaci lovi u lovostaju uzimaj vise nego sto ti treba da bi ti neki rekli da si majstor itd ali de ba  ne ubjedjuj nas da i  mi to radimo jer ima nas koji kao mali nismo sutali nogom macice ili pse (naravno dok su mali  jer veci hoce i da uzvrate)nismo gnjavili mrave da bi se osjecali veliki itd mozda zato ne uzimamo ribe jer nam ne treba zamagljeni i mrtvi pogled ribe da bi nam se cuna digla i da bi se osjecali veliki ili jaki    dokle bolan dokle vise  :puke: :puke: :puke:

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Ma samo opusteno, svi smo mi odrasli, zreli ljudi i tesko da cemo tek tako da promenimo misljenje samo zato sto neko drugi razlicito misli od nas samih. Da svi isto mislimo ovaj forum (a i bilo kakva druga konverzacija) ne bi imao smisao.

Dakle, braco i sestre, samo udrnicki ...  :lol:

jankoj

Junior member
Učlanjen(a)
14.10.2007.
Broj reagovanja
0
Problem je što postoje glu...i,...
Drugo:

Ove reci izgovori aktuelni ocnivac i predsednik Niske musicarske sekcije, kad neko sa strane ovo cita svasta moze da pomisli, zato se u ime velike vecine Niskih musicara OGRADJUJEM I DISTANCIRAM od takvih shvatanja, jer on je sve usamljeniji :bye: primerak necega sto propada i odlazi u zaborav...

Vrh Dno