Strimeri za bucova

Markovic

Full member
Učlanjen(a)
11.02.2008.
Broj reagovanja
0
Mozda ovo  :smoke:
Predlog EsoX

Udiva Mustad 34007 #6
Telo Sili skin
Holographic Eyes
Glava 5 Minute Epoxy
Rep Crveni marabu

Prilozi

• P6021057.JPG
    P6021057.JPG
    269,1 KB · Pregleda: 838

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Probaj, pa javi o ponašanju u vodi i o ulovima. Izgleda moćno.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Markovic je napisao(la):
Mozda ovo  :smoke:
Predlog EsoX

Udiva Mustad 34007 #6
Telo Sili skin
Holographic Eyes
Glava 5 Minute Epoxy
Rep Crveni marabu

Da, to je jos jedna od verzija sili skin minnowa kojega rado koriste mušičari na moru (uglavnom u USA). Neki vezači umesto najlona stave radije lančić sa glavicama (chain bead) pa čak i sajlicu.  U par navrata sam okretao po rukama taj sili skin foam ali nikako se nisam odlučio i kupiti to. Možda budem i ja ove godine probao malo se poigrati tim materijalom.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
E pa drugari sa foruma, Zvezdan se više ne šali sa udicama kratkog vrata.Napravio sam dosta strimera ove godine,dao im šansu,ali to za bucova nije.Ima dobar rad strimer,nije da nije,ali od deset napada realizuju se dva,nekad nijedan.Ove godine sam izmašio nekoliko baš dobrih riba,krene on,lupi po strimeru,ali po repu,a tu nema ničega da ga bocne.Krupan je nezgodan,i uvek udara sa leđa, a tu udica kratkog vrata i širokog luka jednostavno nema primenu,osim kad je bucov previše neoprezan,što je jednom u deceniji,pa proguta komplet strimer.Dakle,nazad na tanke i dugačke udice.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
zvezdan je napisao(la):
E pa drugari sa foruma, Zvezdan se više ne šali sa udicama kratkog vrata.Napravio sam dosta strimera ove godine,dao im šansu,ali to za bucova nije.Ima dobar rad strimer,nije da nije,ali od deset napada realizuju se dva,nekad nijedan.Ove godine sam izmašio nekoliko baš dobrih riba,krene on,lupi po strimeru,ali po repu,a tu nema ničega da ga bocne.Krupan je nezgodan,i uvek udara sa leđa, a tu udica kratkog vrata i širokog luka jednostavno nema primenu,osim kad je bucov previše neoprezan,što je jednom u deceniji,pa proguta komplet strimer.Dakle,nazad na tanke i dugačke udice.

loviš ga non stop godinama, tvoje iskustvo ču sigurno ispoštovati prilikom ff bucova.  :yeswink:

Nego, zanima me kako ti se pokazale udice kratkog vrata a širokog luka na tubicama, u tom slučaju kuka je skoro pri repu na tako malim strimerima? Tako nešto bi moralo da ga zakači ???

recimo ovako nešto s tim da ne mora da je telo od epoxy lepka.

Prilozi

• tube ESC.jpg
    tube ESC.jpg
    59,3 KB · Pregleda: 851

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
zvezdan je napisao(la):

Problem ti nije u udici. Vrlo vjerojatno, krivo vodis i serviras (bacas) muhu. Iako ih na Dunavu nisam lovio, ne vjerujem da su bitno drugaciji nego na ostalim rijekama.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
... Pogledao sam tvoje strimere, to su vrlo dobre muhe po konceptu vrlo slicne onima koje sam koristim u ljetno doba. Ako stavis duzu udicu imat ces znatno losiju akciju (nestat ce mekano lelujajuci efekt) uz mozda neznatno bolju realizaciju. Ne znam koje su velicine tvoje muhe. Proteklih nekoliko dana (odlicno) lovim na udicu broj 10 tako da je cijeli strimercic 3-4 cm. Promasivanja su svojstvena za bolene u sumnjicavom modu, ali kada zvekne ne bi trebalo biti problema kod kacenja. Cak ni na tako malu dicu. Vjerujem da je uzrok tvojih problema presporo povlacenje ili prerana kontra. Ako vidis ribu baci mu ravno pod nos pazeci da muha i predvez ne padnu pregrubo na vodu. Odmah brzo vuci tako da ne stigne puno razmisljati.

Prilozi

• riba.jpg
    riba.jpg
    80,1 KB · Pregleda: 242

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Eh da sam imao ovako nešto plavo pre dvadesetak dana  :doh:

index.php

Pravi je "slani".

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Alpe,mesto na kome ja lovim bucova je malo specifično,dosta je frekventno,baca se sve i svašta,riba je toliko oprezna da ne možeš da poveruješ u to.Lovi se skoro u centru grada.Ovaj strimer koji si postavio ovde bi radio u proleće dok su mutnije vode,kad se Dunav izbistri, nema šanse.Ono što daje posebnu težinu ovom terenu je što bucov uglavnom ne stoji daleko od keja,tu je na 2-3 metra od obale,na dubini od metar,prolazi mu milion kedera svakih petnaestak minuta,verovaćeš mi kad ti napišem da se kad raubuje, najlošije lovi.Najbolje i najkrupnije bucove sam hvatao kad nije lupao po površini.Dunav se ovde toliko izbistri,posledica rada elektrane,da u letnjim danima,kao što su ovi sada,možeš da bacaš do besvesti i nećeš ga prevariti..Ranijih godina najlovniji strimer za ovdašnjeg bucova je bio rađen od fazana.Braon isperci za leđa a sivo paperje za stomak.Na to je lupao i bistroj i po mutnoj vodi.Da se vratim temi,udica kratkog vrata svakako omogućuje materijalu da radi "punom parom",ali ja mnogo bolja iskustva imam sa udicom dužeg vrata.Nije problem što bucov ne udara na strimere koji su urađeni na udicama kratkog vrata,on udara do ludila,ali bije odpozadi i često promašuje udicu,tako da nema kontakta i bilo kakve mogućnosti za kontrom,koju ja inače retko dajem bucovu.E sad,na udicu dužeg vrata najčešće vežem ne toliko fleksibilne materijale,tako da takav strimer i nema potrebe da leluja mnogo,vodim ga u brzim i kratkim trzajima,poput pravog kedera koji se bori sa vodenom strujom.Nešto ovako leti daje dobre rezultate kod mene.

Prilozi

• tanko.jpg
    tanko.jpg
    68,3 KB · Pregleda: 284

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Alp je iskusan bucovdžija,i to sam već pisao na forumu,njegova iskustva su dragocena a ulovi respektabilni.Da ne bi ispalo da nipodaštavam bilo čija iskustva sa udicama,tipovima,i dužinama,moje je da je za ovdašnjeg bucova udica sa dužim vratom zakon.Seb,što se tiče tuba strimera,sve sam ih preorijentisao za smuđa,njega sam hvatao na tubu,dok sam sa bucovom imao dosta napada ali i veliki broj promašaja.Jedan od bitnijih razloga zašto bucov promašuje strimer je taj što ga ja često ganjam po jakom vetru.Vetrovit dan je moje omiljeno vreme za bucova,tada je mnogo neoprezniji ali i neprecizniji!

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ne znam sto bih rekao. Dunav definitivno ne poznam. Lovim najmanje pet dana u tjednu po dva tri sata, najcesce na Savi, ali i drugim vodama. Malo koji dan ne ulovim barem jednog od barem 2-3 kile. Daleko od toga da se lako ulove, da nema i promasaja i pracenja, ali s kratkom udicom po maloj bistroj vodi zbilja nikad nisam imao problema koje opisujes. Vjerujem da je kod bolena koji pliva sam u obilju kedera presudna je odgovarajuca taktika i tehnika prezentacije strimera, o kojoj sam vec pisao. Dakle, ne bacati na slijepo vec iskljucivo lociranoj ribi, mekano i precizno ravno "pod nos". Nakon toga brzo ritmicko potezanje s osjecajem za kretanje uspanicenog kedera. Nisam te pitao koji predvez koristis. Mozda je u tome stvar jer ovo sto kazes da bolen prima strimer za repic kod mene nikako nije ubicajena pojava. Nisam to doista nikada dozivio.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Alpe,i ja sam zagriženi bucovdžija još malo pa 20 godina,usamljene bucove gledam jako dugo,veliki broj njih sam hvatao i ispred samih nogu,međutim,ovo mesto je zaista specifično zbog svoje konfiguracije,bistra i plića voda sa grabljivcem koji se nalazi tik uz ivicu keja, koji retko kad zalazi dublje i dalje od obale.Taj je u toku svog života,da bi uopšte i izrastao barem do 3 kg.,naučio da izbegava mreže,koje su ovde strašna pošast,veliki broj varaličara koji mu svakodnevno pljuskaju sa svim i svačim,i još puno neprijatnih stvari po njegovo zdravlje.Radi se o potezu dugom oko pedesetak metara,nema mnogo krupnih,možda 3-4 komada,a ti su lukavi.Na drugim terenima je zaista drugačije.Dok sam išao ispod hidroelektrane,gde su prilično divlje ribe i gde je voda zamućenija i brža,nisam se suočavao sa ovakvim poteškoćama poput praćenja strimera.Tamo je lupao za medalju.
Što se tiče vođenja,ni sam ne znam koliko tehnika sam u životu koristio,međutim,omiljena mi je povlačenje strimera u par kratkih trzaja a onda jedan duži.Tipet mi je 0.17 fluorokarbon,po bistroj vodi ga produžujem i do metra.
Uh,poziva me kolega sa posla,koji nije ribolovac ali ima vikendicu na Dunavu u nekakvoj divljini,da me povede čamcem na sprud blizu njegove kućice.Tu kaže ima bucova i preko 6-7 kg.,koji,kaže,lupaju po ceo dan.Nikad ih niko nije pecao pa pretpostavljam da bi udarali na strimera koji god im baciš.To je pravo rešenje za sve bucovske probleme,treba tražiti mesta bez ljudi.
Alpe,jedno pitanje,koja je ono udica,ona desetka,je li to za gamarusa?

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Udica je za gamaruse, samo od deblje zice. Dobro drzi ribu, minimalno se petlja ako treba daleko baciti, stabilizira strimera u vodi ne narusavajuci lelujavu akciju dlake. Tipet 0,17 FC oko metar je i moj izbor za ljetni ribolov. Slazemo se i za mjesta bez ljudi. Bolen koji nije vidio ribolovca sasvim je druga prica od riba koje su pod svakodnevnim prsingom. Osobito ako su u jatu. Ako imas mogucnosti za tako sto nemoj ju propustiti. To je ribolov iz snova. Imao sam prilike loviti i naloviti se svih mogucih riba, no kada bi mi netko zadao da izaberem jedan sat savrsenog musicarskog ribolova bez razmisljanja bih izabarao jato divljih bolena. Prije nego li sve lipljane, pastrve, stuke ili bilo sto drugo.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Alpe,ajde pošto smo malo oživeli ovu temu,napiši neka iskustva sa vode,daj slike nekih strimera.Kakvu taktiku primenjuješ kad je bucov tu a ne uzima,koje vreme preferiraš,oblačno,vedro,doba dana...
Ja  najviše volim vetrovit i oblačan dan,male i tamne strimere,ne preterano brzo povlačenje strimera...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
zvezdan je napisao(la):
Alpe,ajde pošto smo malo oživeli ovu temu,napiši neka iskustva sa vode,daj slike nekih strimera.Kakvu taktiku primenjuješ kad je bucov tu a ne uzima,koje vreme preferiraš,oblačno,vedro,doba dana...
Ja  najviše volim vetrovit i oblačan dan,male i tamne strimere,ne preterano brzo povlačenje strimera...

Alp je napisao odličan članak o mušičarenju Bucova i taj članak možemo pročitati na ovom linku: LINK. Mada kakva dodatna iskustva, dozivljaji... su dobro dosli.  :yeswink:

Ja bih volio da vidim kakve strimere koristi, pa ako može par slika bilo bi to lepo  :)

Cestitke za konstruktivan dijalog i ozivljavanje teme  :tbumb:  :respect1:

Vrh Dno