pannic je napisao(la):Bojane, da pocnem od drugog dela tvog posta. Verovatno to ne deluje zrelo ali necu javno reci to sto sam primetio i saznao. Rekao sam to ljudima koje pominjem i iskoristio da u jednom trenutku nekih licnih polemisanja malo spustim njihovu osionost i zelju da budu mirodjije u svemu sto se u musicarenju desava. Mozda cemo pricati o tome jednom u cetri oka ali ne vidim cemu bi korisnom posluzilo objavljivanje takvih podataka. Postoji jos jedna mogucnost a to je da sam to izmislio da bi se lepo uklopilo odgovor kolegi Strelcu.
Ok Sasa ti biras svoj nacin i zaista nemam pravo da se mesam u to. Posao sam od cinjenice da sam ja drugaciji po tom pitanju i da kazem javno ono sto mislim ne razmisljajuci previse o posledicama.
pannic je napisao(la):Sto se tice originalnih muva sa prostora bivse SFRJ njih svakako ima, po nekoliko kriterijuma. Upotrebljeni materijal, nacin muscarenja i na kraju ideja imitiranja. Prednjaci sigurno Bosna sa svojih desetak imitacija koje su originalne po nacinu pecanja i materijalu za izradu. Sasvim dovoljno da to podneblje ostane zauvek zabelezeno po necemu do cega je dosao najverovatnije lokalni um uz minimalan uticaj po pitanju tehnike lova. Zatim je tu podrucje Zapadne Srbije sa Crnom Gorom, Prokletijama i Sarom i Istocna Srbija sa delom Makedonije. Pretpostavljam da bi se uz pomoc cinjenica sa terena (i malo maste) mogla napraviti slekcija od dvadesetak musica koje bi se mogle predstaviti i zajedno sa publikacijom biti neko pisano polaziste istorije naseg musicarenja.
Ovo je puno interesantniji deo. Predpostavljam da nisam dovoljno upucen ali daces mi za pravo da posumnjam da ima toliko originalnih kreacija sa ovih prostora. Ako ih ima i duplo manje odlicni smo! Iz prostog i logicnog razloga jer ni jedan od pomenuta tri kriterijuma koje si pomenuo nije dovoljan sam po sebi. Ako napravim sedza sa krilima od mahovine, to mi ne daje za pravo da ga nazovem Bojan's Moss Caddis i proglasim za svoju originalnu imitaciju. Skoro smo i na ovom forumu imali priliku da citamo o bamboola vs bambula a ni jedna od njih nije originalna. U zadnje vreme je pocelo i da se lupeta po bojama iako niko odavde nije izmislio ni tu boju ni tu imitaciju.
Iako se slazem da kod nas ima i odlicnih musicara i odlicnih vezaca, imam utisak da previse sebi pridajemo znacaj. A na nekoj zamisljenoj musicarskoj mapi sveta smo potpuno beznacajni. I po kvalitetu reka, ribolovaca, dostignuca,... Jedino nam ostaje istorija a polako sticem utisak da nam je ona uvek bila glavni kamen spoticanja i uvek smo se na nju pozivali. I to po pravilu, uvek u pogresnom trenutku!