Suva "ZECIJE UVO"

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
pannic je napisao(la):
Bojane, da pocnem od drugog dela tvog posta. Verovatno to ne deluje zrelo ali necu javno reci to sto sam primetio i saznao. Rekao sam to ljudima koje pominjem i iskoristio da u jednom trenutku nekih licnih polemisanja malo spustim njihovu osionost i zelju da budu mirodjije u svemu sto se u musicarenju desava. Mozda cemo  pricati o tome jednom u cetri oka ali ne vidim cemu bi korisnom posluzilo objavljivanje takvih podataka. Postoji jos jedna mogucnost a to je da sam to izmislio da bi se lepo uklopilo odgovor kolegi Strelcu.

Ok Sasa ti biras svoj nacin i zaista nemam pravo da se mesam u to. Posao sam od cinjenice da sam ja drugaciji po tom pitanju i da kazem javno ono sto mislim ne razmisljajuci previse o posledicama.

pannic je napisao(la):
Sto se tice originalnih muva sa prostora bivse SFRJ njih svakako ima, po nekoliko kriterijuma. Upotrebljeni materijal, nacin muscarenja i na kraju ideja imitiranja. Prednjaci sigurno Bosna sa svojih desetak imitacija koje su originalne po nacinu pecanja i materijalu za izradu. Sasvim dovoljno da to podneblje ostane zauvek zabelezeno po necemu do cega je dosao najverovatnije lokalni um uz minimalan uticaj po pitanju tehnike lova. Zatim je tu podrucje Zapadne Srbije sa Crnom Gorom, Prokletijama i Sarom i Istocna Srbija sa delom Makedonije. Pretpostavljam da bi se uz pomoc cinjenica sa terena (i malo maste) mogla napraviti slekcija od dvadesetak musica koje bi se mogle predstaviti i zajedno sa publikacijom biti neko pisano polaziste istorije naseg musicarenja.

Ovo je puno interesantniji deo. Predpostavljam da nisam dovoljno upucen ali daces mi za pravo da posumnjam da ima toliko originalnih kreacija sa ovih prostora. Ako ih ima i duplo manje odlicni smo! Iz prostog i logicnog razloga jer ni jedan od pomenuta tri kriterijuma koje si pomenuo nije dovoljan sam po sebi. Ako napravim sedza sa krilima od mahovine, to mi ne daje za pravo da ga nazovem Bojan's Moss Caddis i proglasim za svoju originalnu imitaciju. Skoro smo i na ovom forumu imali priliku da citamo o bamboola vs bambula a ni jedna od njih nije originalna. U zadnje vreme je pocelo i da se lupeta po bojama iako niko odavde nije izmislio ni tu boju ni tu imitaciju.
Iako se slazem da kod nas ima i odlicnih musicara i odlicnih vezaca, imam utisak da previse sebi pridajemo znacaj. A na nekoj zamisljenoj musicarskoj mapi sveta smo potpuno beznacajni. I po kvalitetu reka, ribolovaca, dostignuca,... Jedino nam ostaje istorija a polako sticem utisak da nam je ona uvek bila glavni kamen spoticanja i uvek smo se na nju pozivali. I to po pravilu, uvek u pogresnom trenutku!

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
........... i u ovim momentima u svetu se pise istorija, ona se uvek pise, tako da na polju FT nije stavljen kljuc.

Pitanje koje je mozda iznad sveg ovog pisanja jeste : Sta je potrebno, sta mora da se uradi, ko mora da je prizna, ko mora da je uvrsti u svoje knjige, enciklopedije, ko odlucuje da je to kopija neke tamo imitacije, da li ako je neko samouk i napravio imitaciju po vidjenju i ona lici na orginal (neki i negde objavljenu imitaciju) treba reci ne-ne, ne mozes ti tako da je nazoves, to je vec neko uradio a ti si samo pokusao sada da je uradis..???

Ima ovde dosta kontorverzi, po meni danas orginali sluze kao neke vodilje u svetu FT a da je taj svet beskonacan i najgore ubiti u nekome kreativnost, morajuci da se drzi recepta iz bakine kuhinje.

PS: Davincijev kod

shomi

Senior member
Učlanjen(a)
29.08.2006.
Broj reagovanja
0
Sta je orginalna musica a sta je kopija orginala, da li se ona patentira u zavodu za patente, i da li su sve musice iz V.Britanije i USA orginali, tj. da lli su sve knjige u kojima su kolekcije musica sa imenima, pod navodima, od tih ljudi, itd., itd., koliko je objavljenih musica sa nasih prostora, ili iz okruzenja, mislim da je svaka musica za sebe sa odredjenim varijacijama, i na kraju ribu lovi ribolovac a ne musica [dajem privatne casove]....

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
  Za Simpsona : Najbolje da budu ispunjena sva tri kriterijuma. Evo da ti ispricam o onome sto sam svojim ocima video i sto je plod samo gledanja i zakljucivanja lokalnih ribolovaca u mom kraju. Ne sumnjam da ce i drugi prepoznati nesto slicno i dobro je da ljudi koji bilo sta znaju stave ono sto pamte na papir, sa imenima ljudi, reka i mesta jer ce nekada neko to pokupiti i uraditi sta treba. Da se vratim Staroj planini, karakteristika pecanja su bile krupne muve, cak u trenutcima kad je voda jaka jedna od muva je bila ne velikoj udici #6 ili 4 vezana od vune i obavezno u dekoru larve sa skromnim nogama od jakog kokosjeg pera i ogromne glave koja je ustvari bila vezivana tako iz zelje da se imitiraju i veliek tamne grudi kod jesenjih lutaka iako se obicno tako pecalo u prolece. To ukazuje na slabo poznavanje ciklusa razvoja insekata ali je ono najosnovnije bilo poznato i cesto mesano. Ustvari, tako velika muva bi kad se nakon prvog bacanja nasisa vode povlacila pod povrsinu i drugu, sistemi su bili sa dve musice i lovilo se izvlaceci ih nizvodno uz podizanje sistema. Sve lici danasnjem ceskom nimfarenju a sa manjom vodom bacale su se muve pravljene mesanjem konaca raznih boja, najcesce zutog i crnog, crnog i crvenog, zutog i zelenog, krem i braon. Veoma su bile efikasne ili je samo riba bilo mnogo vise. Eto imale su nesto osobeno u nacinu i materijalu za vezivanje, nacinu koriscenja a ideja imitiranja ne moze biti mnogo originalna, ocigledno je bilo prepoznavanje jednodnevki i stadijuma razvoja tularasa.
Slozicu se potpuno sa tvojim zadnjim recenicama, ima cak i puvanja a stanje reka je takvo da bi svi trebalo da se debelo zamislimo sta smo to radili ovih godina. Otisli smo  i debelo van teme a Nislije kad se vrate iz Tri Fenjera ima da se ucude.
Djoletu i Shomiju : Bez odgovora, ako vi smatrate da tako treba ponasajte se po svom, ovde ionako niko nikoga na nista ne primorava samo stajemo iza nekih svojih stavova.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Djole je napisao(la):
........... i u ovim momentima u svetu se pise istorija, ona se uvek pise, tako da na polju FT nije stavljen kljuc.

Pitanje koje je mozda iznad sveg ovog pisanja jeste : Sta je potrebno, sta mora da se uradi, ko mora da je prizna, ko mora da je uvrsti u svoje knjige, enciklopedije, ko odlucuje da je to kopija neke tamo imitacije, da li ako je neko samouk i napravio imitaciju po vidjenju i ona lici na orginal (neki i negde objavljenu imitaciju) treba reci ne-ne, ne mozes ti tako da je nazoves, to je vec neko uradio a ti si samo pokusao sada da je uradis..???

Ima ovde dosta kontorverzi, po meni danas orginali sluze kao neke vodilje u svetu FT a da je taj svet beskonacan i najgore ubiti u nekome kreativnost, morajuci da se drzi recepta iz bakine kuhinje.

PS: Davincijev kod

Djole zaista je smesno nazvati musicu princ nymph a napraviti je od vapiti jelena, koze i nosoroga...Nije kreativnost ako uzmes tudju ideju i prepravis je, to nema veze sa kreativnoscu. Niko od nas ne treba da prizna Frank Sawera kada je napravio fazanov rep i podelio ga sa ostatkom sveta. To je uradio ceo svet odavno. O kakvoj kreativnosti pricamo kada samo izvodimo varijacije na istu temu...
Ima jednostavno nekih stvari kojih moras da se pridrzavas u fly tyingu. Zamisli da izmisljamo jednodnevke i nazivamo ih Adams, ili neke karakondzule i zovemo ih stimulator...
Izgleda sam ja bio prilicno originalan sa svojom musicom pre dve godine u Nisu, trebalo je da je nazovem simpson's muff :hammer:

shomi

Senior member
Učlanjen(a)
29.08.2006.
Broj reagovanja
0
za Panica, Simsona i druge, mozda se malo zajebavam a mozda i malo vise, a nekad i manje, tanje, mislim da je tema  ''Zecije uvo '' i da ste drugovi stigli cak do druga Adamsa, koji je mozda iz nasih krajeva, ili ti je mazno muhicu na proputovanju kroz nase lepe krajeve...  ps. drugarski pozdrav

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
shomi je napisao(la):
za Panica, Simsona i druge, mozda se malo zajebavam a mozda i malo vise, a nekad i manje, tanje, mislim da je tema  ''Zecije uvo '' i da ste drugovi stigli cak do druga Adamsa, koji je mozda iz nasih krajeva, ili ti je mazno muhicu na proputovanju kroz nase lepe krajeve...   ps. drugarski pozdrav

Neka moderatori prebace ono sto ne spada u ovu temu ako misle da treba. Ja stvarno mislim da se mi previse lozimo sami na sebe :D

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
  Auuuuu što se zakomplikovala situacija  :D pokušaću da slikom i rečima kažem šta je Saša hteo da kaže a ujedno ne budem "oftopik".LJude koji su uložili puno vremena proučavajući insekte i njihove razvojne stadijume i iz toga izvuku neki zaključak (neku kreaciju muve viđenu svojim očima) pa taj zaključak počne da lovi ribu i posredstvom interneta postane javna tajna koju VEZAČI malom korekcijom predstave kao svoju, tu nastaje problem. U svetu se zove krađa intelektualne svojine a kod nas "neka moja verzija". Sa tim nisam imao nikad problema a navezao sam muva.....I ako sam nešto uradio na svoju ruku i danas radim nikad nisam hrabrosti da dam ime nečemu jer je moje znanje skromno za takve stvari a ipak dovoljno za uživanje u mušičarenju.Iz poštovanja prema ljudima koji su nama VEZAČIMA predstavili svoje kreacije i ustupili na korišćenje treba naglasiti ko je tvorac originala i na neki način njima dati satisfakciju za rad,trud i vreme uloženo u stvaranju iste.Na svoje slike volim da stavim inicijale kao VEZAČA a ne i tvorca kreacije! Da ne tupim više jer počinje da izgleda kao da se "uvlačim" mom imenjaku i sugrađaninu čiji rad izuzetno cenim(ne samo rad već i znanje-treba nam u Srbiji mnogo više ljudi takvog razmišljanja i znanja da bi krenuli sa mrtve tačke) predstaviću još jednom muvu zečje uvo koju sam ja VEZAO po recepturi Mladena Merkaša- Goranina !

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mislim da smo svi razumeli ono sto je Sasa (ne Pi iako su obojica iz Pi :)) hteo da kaze. Niko ne treba da ima nesto protiv stavljanja inicijala na slike bre, pa to su tvoje slike.
Samo ne mislim da mnogo ljudi sa nasih prostora treba da se oseca ugrozenim jer realno i nemaju svoje originalne imitacije. Voleo bih da nam Sasa Panic jednom prilikom obelodani tih dvadesetak originalnih kreacija koje je prethodno pominjao.
Tako da se SasaPi bez potrebe osvrce na povrede autorskih prava jer i ako su ona ugrozena nisu ugrozena nasim ljudima. Sve se bojim da ove postove saljes sa legalnog Windowsa i svoje fotke sredjujes u legalnom Photoshopu, a ne videh da si se na zastitu autorskih prava obazirao kada je taj deo u pitanju. A nema selektivne zastite, ili jesi ili nisi!

Da se ne shvati pogresno, nije mi ni jednog trenutka bila namera da prozivam nekoga, samo bih voleo da naucim i vidim te nase originalne kreacije, i cujem imena autora. A to nije korisno samo meni vec verujem mnogima. Ako ni zbog cega drugog ono zbog postovanja prema tim ljudima.

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
 Rečenica simpsona najbolje govori o nama Srbima-da se stvarno previše ložimo na same sebe je 100% tačna i sve dok je tako biće nam takve reke,društvo.....

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124

Mislimo na isto simps a to oko autorskih prava sam čisto kao poređenje naveo u smislu da neke ljude vređa kad neko npr. stimulatoru R.K.  promeni neki detalj i predstavi kao svoju verziju.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
[/quote]

Djole zaista je smesno nazvati musicu princ nymph a napraviti je od vapiti jelena, koze i nosoroga...Nije kreativnost ako uzmes tudju ideju i prepravis je, to nema veze sa kreativnoscu. Niko od nas ne treba da prizna Frank Sawera kada je napravio fazanov rep i podelio ga sa ostatkom sveta. To je uradio ceo svet odavno. O kakvoj kreativnosti pricamo kada samo izvodimo varijacije na istu temu...
Ima jednostavno nekih stvari kojih moras da se pridrzavas u fly tyingu. Zamisli da izmisljamo jednodnevke i nazivamo ih Adams, ili neke karakondzule i zovemo ih stimulator...
Izgleda sam ja bio prilicno originalan sa svojom musicom pre dve godine u Nisu, trebalo je da je nazovem simpson's muff :hammer:
[/quote]

Boki citaj molim te lepo (sugestija - ko sto ti volis da nekome sugerises da lose cita). Ko je pricao o kreativnosti "kopija". Izvrces stvari. Iskreno te sada ne razumem a i niti pokusavam jer si ovo napisao tek da bi nesto napisao i takav ustisak sticem jer nema nikakvog smisla i dodira s mojim postom. Sta ti je to kreativnost na istu temu???? Da li ako neko nema dodira sa frankom, markom, jankom i vidi insket i napravi ga i taj isti lici na tog markovog jankovog, sojerovog.. .taj nije kreativan. Izvini mora da si bio prepisivac u skoli od boljih pa imas takav utisak. Pomesao si babe i zabe iz mog posta. Jedino si dobro procitao da jednostavno ima stvari kojih moras (a i ne moras) da se pridrzavas u FT (VODILJE). A da je tvoja orginalna i priznata JESTE, ja je barem ne sporim  :)

Za Panica: Mora da me nisi i ti bas potpuno razumeo jer sam vise postavio pitanja nego konstatacija. Izmedju ostalog procitao sam da si i ti u pocetku lutao ili nesto slicno barem pokusavao da uradis te da ti se i samom sebi dizala kosa na glavi u pokusaju da se priblizis orginalima. Da li smatras da si gresio? Ko treba da sudi. Sasvim sam jednostavna pitanja postavio bez trunke nipodastavanja prema autorima poznatih musica.

Verujte obojica da mi je draze da vidim 300-ta varijacija (ako sme da se rade varijacije orginala) nego da na forumu bude 300 istih slika u orginalu.

Vezaci, budite orginalni. Nadam se da nikog ne vredjam bilo kojim delom posta. a Boki ce da preboli kritike  ???

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Hvala vam prijatelji, polemika mora da postoji, drago mi je da je vecina shvatila sta sam imao na umu u svojim postovima.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ovaj moj post ce biti tezak "oftopik" pa se izvinjavam moderatorima na tome.

slazem se da je veoma malo originalnih musica , a i tesko je izmisliti nesto novo jer je vec odavno sve probano i izmisljeno. tako da nama preostaje da sa novim materijalima radimo uglavnom varijacije na temu.
sta je potrebno da bi se neka muva proglasila originalnom i autor joj dao ime?
evo jedne moje muve koja je dala vise nego odlicne rezultate u lovu pastrmke....telo je od pauna ,preko ledja je flesh folija ,preko pleteni lakirani bakar ,rep i noge jarebica i grudi zec ...
nisam video do sada nigde ovakvu muvu , ali ako je ovo vec neko uradio izvinjavam sa autoru  :'(
svako od nas ima neku svoju muvu na koju sa vecim ili manjim uspehom hvata ribu.cak je to ono sto me je i privuklo u musicarenje...da nesto sto ja napravim bude uspesno u lovu
postavio bi pitanje ucesnicima diskusije imam li ja pravo i zadovoljavam li kriterijume da dam ime ovoj muvi?

42307008.jpg

58795783.jpg

Vrh Dno