Moja iskustva su vezana uglavnom za Moravu, konkretno za Drinu nemam iskustvo, ali generalno prednosti-mane switch štapova su nevezane za reku. Ne znam da li ti je ideja da koristiš klasične zabačaje, preko glave ili spey (vodene) zabačaje. Za ove prve ga ne bih preporučio iz prostog razloga, masa štapa je veća, dužina takođe veća pa je u tom smislu manje ugodno, što sa spey zabačajima nije slučaj. Korišćenjem spey zabačaja i odgovarajućih glava namenjenih za to, dosta se stvar olakšava. Manje mahanja, lakša izmena pravca, bolja kontrola, i kako to Sale kaže, mušica je duže u vodi, a ako se tehnika savlada može i dosta daleko da se baci. Ono što je u ovom sličaju negativna posledica je što pri korišćenju suvih muva, nema "raspucavanja" da se muva malo osuši kao i korišćenje tankih tipeta. Ne znam kako izgleda bacanje suvih muva na recimo udicama 18 i manjim, jer realno switch 5-ica je alat za "ozbiljne" ribe. Danas se prave i switch štapovi klase 3 pa se i taj problem da rešiti.
Scandi sistem, pogotovo skagit sistem, omogućuje korišćenje tonućih lidera i tipova što olakšava spuštanje mušice na određenu dubinu, recimo pri lovu nimfom ili mokrim muvama. I još jedna vrlo bitna stvar za mene je da je uticaj vetra dosta smanjen.
Bilo bi mi drago ako sam išta pomogao iako nemam nikakvog iskustva sa Drine.