Switch

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
Kakva su iskustva konkretno na Drini sa switch stapovima klasa 5 i 6?Koliko utice duzina stapa na kontrolu muve i duzinu vodjenja iste da li je udobnije mahanje sa switch-em nego sa jednorucnim stapom kada se radi ceo dan na vecoj distanci?Sta je Vas izbor?

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
269
I mene ovo interesuje i ako je neko koristio bilo bi lijepo da napiše u kojoj klasi.Kao i ostale bitne sitnice da se navedu  :tbumb:

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
26
Moja iskustva su vezana uglavnom za Moravu, konkretno za Drinu nemam iskustvo, ali generalno prednosti-mane switch štapova su nevezane za reku. Ne znam da li ti je ideja da koristiš klasične zabačaje, preko glave ili spey (vodene) zabačaje. Za ove prve ga ne bih preporučio iz prostog razloga, masa štapa je veća, dužina takođe veća pa je u tom smislu manje ugodno, što sa spey zabačajima nije slučaj. Korišćenjem spey zabačaja i odgovarajućih glava namenjenih za to, dosta se stvar olakšava. Manje mahanja, lakša izmena pravca, bolja kontrola, i kako to Sale kaže, mušica je duže u vodi, a ako se tehnika savlada može i dosta daleko da se baci. Ono što je u ovom sličaju negativna posledica je što pri korišćenju suvih muva, nema "raspucavanja" da se muva malo osuši kao i korišćenje tankih tipeta. Ne znam kako izgleda bacanje suvih muva na recimo udicama 18 i manjim, jer realno switch 5-ica je alat za "ozbiljne" ribe. Danas se prave i switch štapovi klase 3 pa se i taj problem da rešiti.
Scandi sistem, pogotovo skagit sistem, omogućuje korišćenje tonućih lidera i tipova što olakšava spuštanje mušice na određenu dubinu, recimo pri lovu nimfom ili mokrim muvama. I još jedna vrlo bitna stvar za mene je da je uticaj vetra dosta smanjen.
Bilo bi mi drago ako sam išta pomogao iako nemam nikakvog iskustva sa Drine.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Sve ove godine nisam video nikoga da lovi switch/spey/DH priborom na Drini. Za pastrmku bi svakako bilo upotrebljivo, ali retko ko je lovi ciljano i posvećeno. Za lov lipljana suvom muvom... ne znam. Tanki tippeti (0,14 čak 0,12), male suve muve, relativno  fini pribor, precizno bacanje...
DH tehnike su razvijene za drugačije okruženje i način pecanja, koliko mogu biti ravnopravne ili bolje morao bi neko da proba. I ja sam se neko vreme zaluđivao da nabavim switch opremu i probam.

P.S. Na nekim nepristupačnim mestima i sa SH sam primoran da lovim vodenim zabačajima... Puno je tu problema...

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
413
Npr jedna #6 - ca ne bi bilo lose. Razmisljam o ovome ali jos je to daleko.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
269
Čisto naglas razmišljam i da vidim dali je neko uspjeo da primjeni.Pored pastrmke mogao bi i lijpljen,nimfa,mokra.ne mora suva.
A i češće mu je ovo ne meniju.
Pored salamonoida mene interesuju i druge ribe.Recimo lov bucova mi se nekako uklapa u ovu priču.Ili teškim nimfama mrenu probati.

Opet koliko je upotrebljivo ne protočnoj vodi to  me brine?
Koliko se može zabacivati sa obale,recimo okruženje je rastinje,da li će struna da kači okoliš?

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
371
@tommylee
Mislim da bi sa jednim klasicnim spey stapom klase 6/7 i par odgovarajucih struna kao i setom polyleadera mogao bas da uzivas na Drini. Ne znam da li bilo cime mozes da spustis nimfu/strimer lakse, dublje i lepse nego skagit tehnikom, pritom uz minimalan napor i prostor za mahanje. Skandi ili klasicnom strunom pokrices i strimerisanje i na suvu opet uz mnooogo manje napora i prostora u odnosu na SH.
Od klena do mladice... sve mozes da cacnes

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
371
Cini ti se, jake su to motke... i za bacanje velikih strimera a i za vadjenje ribe. Nazalost, samo prvo mogu i licno da potvrdim

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Ja od prosle godine pecam switch stapom klase #6 na drini,Kanap je Rio Switch iliti neki scandi fazon, bacao sam lake bucovske strimere i srednje teske pastrmske tipa clouser, WB, i sl.Moj zakljucak vezan za ovu temu je da je ovaj moj pribor najbolji za klasicne steelhead mokre vrlo slabo otezane muve i lagane strimere,kao i za teske nimfe tipa HE sa tungstenom od 4+ mm, za teze strimere je bolja neka scagit varijanta ne laksa od #6.Probao sam scagit komplet kojim peca Batica iz Cacka i mnogo je bolje ukomponovan za strimere , cak i one za mladicu ali sa vecim klasama pribora i spey/switch nije vise uzivancija i on zahteva dosta fizikalisanja ali da je lepo, lepo je. Pre ove DH faze strimerisao sam jednorucnim Orvisom #8 i da se ne lazemo razlika u distanci je neznatna ali sam sa DH mnogo brzi i operativniji i uvek bi za Drinu i strimerisanje odabrao DH i to u scagit varijanti, koju nameravam da nabacim za sledecu sezonu u klasi 6.Lipljana nikad ne bi pecao DH, malo mi je bljak, ne uklapa se u moju filozofiju pecanja lipljana, jer i najfiniji DH pribor nema tu suptilnost neke jednorucne #4,#5 ili #6 ipak je to robusno, neprecizno a i ako se napravi da je lagano, nece to da leti 25+m, da se ne lazemo. Kazem vam nemoj da mislite da je 25m sa switch opremom macji kasalj, nije uopste.Eto ako sam nekom pomogao drago mi je..diskusija otvorena...

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
413
E sad ovako koje bi klase trebao da bude DH za drinskog lipca?#5?

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
26
Ja sam siguran da bi Igor imao malo drugačije zaključke da je na svoj štap stavio neku scandi glavu težine oko 350 graina u kompletu sa polyleader-ma  ili skagit težine oko 400 graina sa nekom kombinacijom tonućih tipova jer Rio Switch struna može da posluži za sve ali nije specijalizovana za neku od spey tehnika, čak mislim da je najbolja za bacanje preko glave. Ovo ne pričam bez veze, probao sam. Potpuno se slažem da ovo nije komplet za lov lipljana, kao ni klasa 5 pa i 4, i da daljine od 25+ metara nisu mačiji kašalj. Takođe i na te suptilne jednoručne 4-ke i 5-ice možeš staviti skagit glavu i koristiti ih kao switch, ne moraš ništa da čačkaš oko doneg dela plute,  može jednom rukom, to je tek uživancija. O switch 3-ci ću tek za neko vreme imati mišljenje. Mala suva muva i tanak tipet svakako nije kombinacija za switch ovih klasa (5 i 6), ali mislim da lakše klase mogu odlično poslužiti za lov podvodnim musicama, ako se baš lovi lipljen, mada ne znam zašto se samo na njega misli kad se pomene mušičarenje na Drini. S obzirom kakve je pastrmke Igor  pokazivao, za pecanje njih mislim da je switch 5 ili 6 optimum.

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
26
Očekivao sam da će Sašats da se javi, ali aktivnost je izostala  :)

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
269
Sigurno da bi se lipljen javljao u lovu pastmrke.I ja bih nju prvenstveno ciljno tražio.Mada nisam ni ove borbene komplete dobro upregao.
Ako bi se prepolovio broj haula i privlačenje strune to bi bio mnogo veliki napredak!

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
413
Ja na Drini hocu lipca da ganjam, zato I pitam sta I kako.

Vrh Dno