Tanka a jaka

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Definitivno 0,12-0,14 za Moravicu,moje misljenje a nadam se da nemate nista protiv i ako se nakaci 0.16

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
U Italiji je izbio skandal sto se tice debljina struna prikazanih na omotima istih i njihove nosivosti. Jedan ribolovacki magazin je na 1. strani objavio listu lazi i to je izazvalo talasanje ribolovacke javnosti. Listu sam samo preleteo pa necu bas u detalje. Ali ukratko svi lazu manje ili vise.
Sad je problem navikao narod da ga lazete pa nece lako sa konja na magarca, tj kako ce sad da se naviknu na manje nosivosti postenijih kompanija.
Vise nikom ne verujem :eek:. Uzecu od prijatelja sve strune pa na merenje na kvalitetnom mikrometarskom zavrtnju.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
gringo je napisao(la):
U Italiji je izbio skandal sto se tice debljina struna prikazanih na omotima istih i njihove nosivosti. Jedan ribolovacki magazin je na 1. strani objavio listu lazi i to je izazvalo talasanje ribolovacke javnosti. Listu sam samo preleteo pa necu bas u detalje. Ali ukratko svi lazu manje ili vise.
Sad je problem navikao narod da ga lazete pa nece lako sa konja na magarca, tj kako ce sad da se naviknu na manje nosivosti postenijih kompanija.
Vise nikom ne verujem :eek:. Uzecu od prijatelja sve strune pa na merenje na kvalitetnom mikrometarskom zavrtnju.
U časopisu TopFishing broj 5(Novembar 2007) imaš tekst "Strune" koji je pisao Predrag Vesligaj-Vesa sa sve merenjima struna mikrometrom. Zalključak je - svi lažu!!! Međutim mislim da to i nije najvažnije  ??? nego da je presudno da je struna standardnog prečnika i željene nosivosti naročito na čvoru. Ja se nikada nisam vodio oznakom debljine već ličnim iskustvom/probanjem i silne sam koturove bacio niz Drinu ili prebacio u torbicu gde držim opremu za plovak za klince :)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Odavno sam testiram strune, a ono što piše na nalepnici slabo čitam. Naravno da lažu.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Uvek kuburim sa nekakvim motanjima strune na neke manje kalemove koi su spojeni i nosim ih oko vrata i tu su od 0,10, 0,12, 0,16 i 0,18. Ali mi nije neko resenje pa me zanima postoje li i imaju li se gde kupiti musicarski kompleti, nesto slicno kao sto ja imam ili se opet sve svodi na licne kreacije. Thanks

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
ja tako nesto djole jos ne videh, jedino da se opredelis za jedan model najlona i da ga imas u zeljenim debljinama,tako ce izgledati urednije, najbolji najlon za predveze koji sam koristio bio je neki okumin mali kalem kapaciteta 50m, i bio je bas jeftin a dobar

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Imam ja tako i uradjeno, cak i preko kalemova imam lastiz sa mesinganim okcetom kroz koji izvlacim strunu. Oni su tanki ali mi se ne svidja precnik. Trazim nesto da manje smeta. Vidjao sam po nekim emisijama s tim sto neznam ima li se kupiti u kompletu. A posle cemo ga dopunjavati.  :tbumb:

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
157
http://www.orvis.com/store/product_choice.asp?pf_id=94L5&feature_id=3
http://www.cabelas.com/prod-1/0030093319153a.shtml
http://www.smallstreams.com/Stream/interzine/3/LoopTippetDispenser.html

Evo par linkova o tome. Stvar se zove tippet dispenser i nije nešto jeftina. Pada mi na pamet samoizrada. Npr. od aluminijuma... Uzme se jedan valjak odgovarajućeg prečnika i samo se na strugu odrade udubljenja po spoljašnjem obodu, onoliko koliko debljina struna se koristi. Još jedna rupa kroz sredinu ili neki drugačiji sistem za kačenje. Laserska gravura, inicijali ili neki logo... Može da bude interesantno. Ustvari, treba naći i neko rešenje da se strune ne razmotavaju i to je to.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ovo je nesto kao sto ja imam, cak i losije po meni, puno otvora pa idealno za prljavstinu i vlagu. Precnik je isti ako nije i nijansu veci od mojih kalemova. A ako se odlucis da pravis javljaj.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Moze, davaj ili narucuj ili sta ti ja znam, moze i vise komada podelicemo. Gde si maznuo  :whistle:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Na ovoj struni nisu ispisane fascinantne brojke, ali kažu da je u Britaniji najpopularnija (svih vremena) za mušičarske tippete. Decenijama postoji ovaj model, ne menja dizajn ni karakteristike, a još uvek je u vrhu.
100mspools.jpg

I ja imam jedan kalem i prezadovoljan sam svim njenim osobinama.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ja i dalje volim ovu...

trabucco1oy6.jpg

Iako je baš tu sa slike pokidala ogromna pastrmka na Jermi...  :(

gringo

Hero member
Učlanjen(a)