Tanka a jaka

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Mnogo mušičari ne koriste specijalne tippete, već obične strune. I sada da ne tupimo kako su jedni manekeni a drugi stari i moćni ribari, mene zanima iskustvo sa običnom strunom, i to da se posebno osvrnem na debljinu 0.16. Prošće godine koristio sam Shimano Beastmaster i nisam bio zadovoljan. Isuviše lako je pucala i to pogotovu na čvoru što me je smaralo, ali zbog svoje lenjosti nisam otišao da kuipm drugu, već sam se zamlaćivao sa ovom. Gubitak kapittalnog klena na Belom Timoku i pastrmka nepoznate veličine, ali ne naivna na Visočici mi stoje kao monument mojoj lenjosti i gluposti. Znači tema je voma prosta, koja je dovoljno jaka struuna a opet da pokazuje za mušičare bitna svojstva!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja koristim izuzetno kvalitetnu, a jeftinu strunu. Veliki broj uspesnih musicara prihvatilo je isti model i vecina nema nikakvih primedbi. To je francuska "Zlatna kornjaca". Na struni za predveze ne treba stedeti, ali kotur od 100 m strune koju ja koristim kosta neverovatnih 60 dinara (oko 1 dolar). Vec desetak godina je koristim i to u svim precnicima, od 0.12 do 0.40. Ima (po meni) idealnu tamno braon boju, odlicnu rastegljivost, memoriju, mekocu i fantasticnu snagu, narocito na cvoru.
Koristio sam raznorazne predveze i tippete i mogu reci da su najbolji oni koje preporucuju proizvodjaci musicarskog pribora. Ovo, sa Zlatnom kornjacom, sam slucajno otkrio i ne menjam je godinama. Nevolja je u tome sto je vise nema u nasim prodavnicama, pa cu morati da menjam. Obecavam da cu vam, kada pronadjem drugu strunu ovako dobrih osobina, odmah reci (napisati) koja je.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Zlatna kornjača je veoma poznata sturna. Poznata meni još iz detinjstva jer je moj otac ribolovac i sećam se da kad god bi otišli na odmor u Grčku, on bi uletao u riboilovačke radnje i obavezno kupovao tu strunu. Ali obavezno....a ja mom ocu verujem. Samo je problem što ja nisam tu strunu video već 10 godina u našim radnjama. Možda grešim, možda ima da se kupi negde, a plus ja odavno u Grčku nisam išao tak oda nemogu da dođem do te strune!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
evo baš sam se vratio kući i za kojih 2h idem opet, pa sam morao da zavirim na ovaj odlican topic. Bas sam ja hteo nesto da priupitam na tu temu. Ja isto cesto koristim neke jeftine strune i uglavnom za predves 0,16. No pre neki dan sam se namučio sa jednim: akron tippetom 0,10 od TMC-a. Ili je to smeče ili ja ne znam da navežem lep čvor za tu strunu?! :mad:  Zbog toga sam prekjučer izgubio lipca od nekih 40cm, kako je iskočio iz vode  (skoro 1m) i bućnuo nazad odneo mi moju najomiljeniju sivu nimficu imitaciju baetis-a.  Probao sam ponovo sa istim najlonom/strunom i fazanom, bocnem jednog lipca od oko 35cm i puče još u vodi bez iskakanja, puklo je baš kod čvora....illi ne znam dobro da navežem ovu strunu ili je to smeče os strune!? :wacko: Posle jos par gubitaka sam se vratio na jednu jako jeftinu 0,16 fendrel (isto made in japan) navezao killer buga i lepo se zabavljao :) Bez ikakvog pucanja i problema, i sretan sam da nisam taj dan navezao i killer-a na tu 0,10tku jer bi i njega izgubio a to mi ne bi bilo drago iako ih imam par u kutiji :)

za tu zlatnu kornjaču znam još od pre, i ja sam je jedno vreme koristio, stvarno dobra struna. 

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Imam ja tu strunu 0.22 ali bas satru na starom koturu,a sad ima da se kupe nove sa lepsim koturom istog kvaliteta,ako uspem da brebacim sliku u komp postavljam SIGURNO!!!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ja već tri sezone koristim STROFT (Made in Germany) u debljinama 0,12 (najčešće) 0,14 i 0,10. Prezadovoljan sam. Ima je u Pančevu, u Valjevu (N01) ali ne znam gde se može naći u Nišu. Nažalost cena je 250din/100m. Može se naći i u pakovanjima od 25m - pitajte i takmičare plovkaroše!

pea

Newbie
Učlanjen(a)
18.01.2007.
Broj reagovanja
0
ako mislimo za isti konac za kornacu made in france kod nas u Makedoniju ima da se kupi pa ako mogu da vam pomognem........izvolite

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Milanče, kakva slučajnost. Juče sam i ja kupio "Stroft".
Ušao sam u prodavnicu "Bistro" i vlasnik mi, po ko zna koji put, naruči piće u obližnjem kafiću. Nisam mogao da izađem, a da ništa ne pazarim. Odabrao sam strunu Stroft 0.16, jer sam negde čuo da je dobra. Možda baš od Milančeta. Nisam oduševljen bojom, ali pitaću ribe šta misle o tome. Ide na testiranje. :tbumb:

Blagoje

Senior member
Učlanjen(a)
27.05.2007.
Broj reagovanja
59
Ja takodje od klasicnih monofila koristim STROFT u debljinama od 0,12 do 0,20. Skup je, ali je vrijedan tih para. Nabavljao sam direktno od distributera za Srbiju, MGP Obrenovac. Ljudi salju pouzecem.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Obratite pažnju na Trabucco Team Master. Jaka i pouzdana, gotovo potpuno providna. U Nišu je ima u Rentgenovoj, u radnji Lenza Tubertini, po ceni od oko 350 din za 150 m.

Ja 0.18 mm koristim za varaličarenje pastrmke i klena, a verovatno ću kupiti jednu 0.16 mm za mušičarenje (na koje krećem čim se malo smanje ove velike vode).  8)

poljo

Junior member
Učlanjen(a)
08.06.2006.
Broj reagovanja
0
Da li je neko probao Fluorocarbon kao predvez?

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Jos uvek pecam sa fluorokarbonom koga sam kupio pre cini mi se tri godine. Radi se o Gorila fluorokarbonu i bio je odlican, Nio bio jeftin, 100 m oko 400 ili 500 din jos onomad, ali sam bio prezadovoljan 8). Koristio sam i Climax 25m spulne fluorokarbona i takodje je odlican, ali preskup. U Bgd, gde je ponuda musicarskog pribora generalno losa, a ostalog jako nestabilna, tog fluorokarbona nema, pa kad mi je nestalo najvise koriscenog 0.16, uzeo sam u Valjevu Stroft i zaista je kvalitetan najlon. PAZNJA: moje iskustvo sa nekim monofilamentom na kome je pisalo "fluorocarbon coated" je najgore moguce i ne bih mogao nikom da ih preporucim, ali pravi fluorokarbon je predivan: istegljiv, bez memorije, jak linearno i na cvoru, ne kovrdza se pri trenju kao monofilament, jedva se vidi (mada meni raste dioptrija, pa ovo ne mora da bude merodavno :D) a zaista ne vidi u vodi i posebno je dobar kad se nimfari i lovi mokrom muvom, jer lagano tone. S obzirom da tamo gde pecam nema predugih trasa putovanja suve muve, to ne smeta ni kad lovim suvom, a prethodno pobrojane prednosti su daleko vaznije.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
sta da kazem, tako mnogo koristnih informacija! Svaka vam cast i osobno vam se zahvaljujem.

Kakva iskustva imate sa 0,10 najlonima? gore sam vec napomenuo jednu koju ja imam i imam "rahle" probleme. Nije bas bila jeftina  :mad: sada isprobavam cvorove za tanje strune... i sve se nadam da je struna ok a ja seljak za takve strune  :hammer: :D Prokuzit cu ja i tu strunu/najlon.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Dragi Sebastian, najtanje sto sam do sada koristio je 0.12 (Scierra kopolimerni monofil) i nisam imao problema, ali mislim da od takve tanke strune ne treba ocekivati cuda ni kod jednog proizvodjaca. Ne verujem da su u pitanju losi cvorovi koje vezujete: koristio sam najobicniji clinch cvor i radio je odlicno. Pre ce biti da je Vas najlon bajat ili felericne strukture.

Vrh Dno