Tenkara - Japansko tradicionalno mušičarenje

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Nije stvar u finoci pribora. Tenkara stapovi daju odlican osecaj u ruci tako da im nijedan musicarac ne moze prici. Izradjuju se od high-modulus karbona i sigurno je izuzetno zadovoljstvo pecati njima.
Nije stvar ni u tradiciji. Zasto bi nam onda ovaj nacin dolazio iz Japana?
Stvar je u tome sto je, u najmanju ruku neozbiljno nazivati tenkaru musicarenjem. Zasluzuje neko svoje ime.
Tenkara je samo jedan marketinski trik koji prisvaja nazive iz musicarenja. Zato sam je i uporedio sa drskama metle. Pecas na istoj duzini sve vreme. Razdaljina izmedju vrha stapa i musice je toliko mala, da i jednim konusnim predvezom mozes isto plasirati musicu.
A i sama musica je plagijat jer je to manje poznati stil izrade musica pod imenom Valesesiana. Stari Italijanski model koji je mnogo stariji od ovog ciganskog peca.
Ko naseda na trikove, neka naseda.

Prilozi

• betjent.jpeg
    betjent.jpeg
    54 KB · Pregleda: 376

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
:D :D A kako ti znas da odlicno leze u ruci ako ih nikad nisi probao? Odnosno, ako si probao ocito si nasjeo na svoj vlastiti "marketinski trik"? Ako je njima, kako kazes, zadovoljstvo pecati sto je onda tu lose? Ciganski je, dakle po tebi, raditi nesto sto je lijepo, ugodno i svrsishodno? Stavi onda cavle u cipele i hodaj da ti bude neugodno. Ne bih se uopce upustao u rasprave o modulima grafita. To neka ti Simpson objasni, ako je raspolozen.

Dalje, ne dolazi ovaj nacin musicarenje "nama". On je tu bio od tko zna kada. Stoljecima. On postoji i kod Japanaca stoljecima i boli ih tamo djon sto tko o tome misli. Dolaze Amerikanci k njima. Sto se tice muha s hecklama okrenutim prema naprijed imas ih koliko hoces, po koje kuda. Samo tragova o musicarenju u Italiji nemas bas previse godina unatrag. Za razliku od, recimo, Bosne. Ako ti imas neki konkretan izvor s godinom i naslovom, uputi me, bit cu ti zahvalan. Nemoj samo da je od Musolinija. On je imao malo zanimljiv nacin pisanja povijesti.

Japanac je u Italiju iso plagirati muhe.  :doh:

ps. Nego gledam sad malo ove muhe, da nisi ti malo zamijenio talijanski i francuski...

Mada to sve nije bitno. Bitno je da daljina na kojoj se lovi uopce nije kriterij je li nesto je ili nije musicarenje. Bitno je kako se lovi. Imas sluzbenu statistiku da se 90 posto riba u musicarenju ulovi na daljinam do 12 m. Struna koja ima masu za sobom nosi predvez i muhu relatavno manje mase. To i nista drugo je cisto musicarenje. Jasno i jednostavno. Mala djeca to znaju. Daj i ti nauci. 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Dobro ajde.... izaso neko nekad na kraj sa tobom.... pa cu ja sad.  :tbumb:

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Dok "izlazis na kraj" zamoli nekog tko zna engleski da ti prevede ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tenkara_fishing

A sustina je da je tenkara stara najmanje 200 godina, odnosno prije toliko godina su zapadnjaci otkrili da postoji. To je dokumentirana cinjenica. Postoji ocito puno duze. Ne vjerujem da su u to doba japanski mudraci harali po Italiji i kopirali njihove muhe. Istina je da su slicni nacini postojali su i drugim zemljama. Na Balkanu, recimo, a i u Italiji. Postojanje takvog nacina ribolova u Italiji temelji se na jednoj freski iz 18. st gdje covjek drzi ribu. Muha se ne vidi ni ne spominje, ali poza je kazu slicna onoj danasnjih poklonika te stare talijenske tehnike. Stapove za taj tradicionalni talijanski ribolov proizvodi:

http://www.tenkarabum.com/pesca-alla-valsesiana.html   

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
E sad vec prihvatam. Cim vikipedia objasnjava, znaci tako je.  :doh:
A i znao sam da ces lepo objasniti svojim recima...

Aj posto tvoja mora biti zadnja, ispisi jos neki biser, ja zavrsavam sa ciganski pec.... a i grobar sam.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Jebemti oko cega se vi raspravljate. Tenkara nije musicarenje vec je Tenkara, ne zove se Tenkara Fly Fishing vec se zove prosto Tenkara.

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/language/en/cPath/1943/fly-tenkara.html

Pogledajte Japanski sajt za prodaju opreme, kategorija opeme na linku se zove Fly (zapeta) Tenkara sto znaci Fly fishing pribor i Tenkara fishing pribor.

Ko uziva u tom nacinu pecanja, ok ima pravo da uziva koliko mu volja. To sam naglasio bezbroj puta. Japanska tradicionalna tehnika koja se delimicno oslanja i na musicarenje, verujem da je nastala iz jako prakticnih razloga a kao takva se zadrzala do dana danasnjeg. Svakako da ima svoju primenu u lovu pastrmki na malim rekama.

@Alp
Ribolov na pec za koji ja znam i koji sam praktikovao ne podrazumeva nikakav plovak niti indikator. Jednostavno deblji najlon bas zbog bacanja i tanji predvez sa jednom udicom obicno kovanicom i zivim skakavcem ili trutom (muzjakom pcele). Mamac je u 99% situacija u filmu, peca se na prelivima i brzacima. Izuzetno efikasan nacin ribolova. Takodje neko ga ovde nazva "ciganski" to stvarno nemam pojma ja nisam vidjao pripadnike romske zajednice :) da pecaju takvom metodom.
E sad sto se tice zabacivanja skakavca, ona je identicna kao na svim klipovima koje sam gledao o Tenkari. Isto se posuju osnovna pravila FC-a jer nema nekog znacajnog tereta napred. Ja sam koristio osnovni najlon oko 0.28mm i predvez 0.16 a ukupna duzina ovog "sistema" je bila tacno za 1m duza od duzine stapa (meksi petljas duzine 4m). Iz svega toga , po meni Tenkara je bliza tom pecu koji sam ja praktikovao nego musicarenju. Istini za volju tada nisam ni razmisljao o uskim lupovima a i o lupovima uopste.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
simpson H je napisao(la):
Jebemti oko cega se vi raspravljate. Tenkara nije musicarenje vec je Tenkara, ne zove se Tenkara Fly Fishing vec se zove prosto Tenkara.

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/language/en/cPath/1943/fly-tenkara.html

Pogledajte Japanski sajt za prodaju opreme, kategorija opeme na linku se zove Fly (zapeta) Tenkara sto znaci Fly fishing pribor i Tenkara fishing pribor.

Ko uziva u tom nacinu pecanja, ok ima pravo da uziva koliko mu volja. To sam naglasio bezbroj puta. Japanska tradicionalna tehnika koja se delimicno oslanja i na musicarenje, verujem da je nastala iz jako prakticnih razloga a kao takva se zadrzala do dana danasnjeg. Svakako da ima svoju primenu u lovu pastrmki na malim rekama.

@Alp
Ribolov na pec za koji ja znam i koji sam praktikovao ne podrazumeva nikakav plovak niti indikator. Jednostavno deblji najlon bas zbog bacanja i tanji predvez sa jednom udicom obicno kovanicom i zivim skakavcem ili trutom (muzjakom pcele). Mamac je u 99% situacija u filmu, peca se na prelivima i brzacima. Izuzetno efikasan nacin ribolova. Takodje neko ga ovde nazva "ciganski" to stvarno nemam pojma ja nisam vidjao pripadnike romske zajednice :) da pecaju takvom metodom.
E sad sto se tice zabacivanja skakavca, ona je identicna kao na svim klipovima koje sam gledao o Tenkari. Isto se posuju osnovna pravila FC-a jer nema nekog znacajnog tereta napred. Ja sam koristio osnovni najlon oko 0.28mm i predvez 0.16 a ukupna duzina ovog "sistema" je bila tacno za 1m duza od duzine stapa (meksi petljas duzine 4m). Iz svega toga , po meni Tenkara je bliza tom pecu koji sam ja praktikovao nego musicarenju. Istini za volju tada nisam ni razmisljao o uskim lupovima a i o lupovima uopste.

Nemoj zamjeriti, ali trgovacki kriteriji mi nisu bitni. Tenkara je musicarenje, objasnio sam zasto. Puno sportskija tehnika od ceskog nimfarenja kakvim god oces priborom i jos kojecega drugog. Ti taj pribor prodajes. Ok, ja to razumijem. I ja takav pribor koristim, ali tenkaru smatram finim i plemenitim oblikom musicarenja. 

Dobro mi je poznat ribolov na pec jer sam tako lovio svoje prve ribe kada sam imao cca 10 godina. Takav ribolov se inace engleski zove dapping. Izvodljiv je bilo kakvim priborom i mamcem, a razlikuje se od cistog musicarenja po tome sto mamca spustas na vodu ili koristis vjetar. Tu nema zabacivanja. Tenkara nije ni priblizno slicna takvom nacinu pecanja. Tu bacas strunu, imas loop-ove i sve ostale znacajeke fly castinga osim jednog. Fiksna je duzina strune.

Pamtim ljude koji musicarili konjskom strunom ili komadima spage od konoplje s predvezom od najlona i muhama. Bilo ih je lijepo gledati medju gomilama vaserkugla i tirolaca. To su za mene bili i ostali najbolji musicari tog vremena. Nema uopce veze sto smo nas par modernih musicara i dalje bacali i vise ulovili.

Od spominjanja Roma u sovinistickom kontekstu se izricito ogradjujem. I zbog njih samih i zbog svih koje se tako etiketira kao manje vrijedne. Mislim da bi i adminsistratori foruma po tom pitanju nekog trebali upozoriti.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
alp je napisao(la):
Nemoj zamjeriti, ali trgovacki kriteriji mi nisu bitni. Tenkara je musicarenje, objasnio sam zasto. Puno sportskija tehnika od ceskog nimfarenja kakvim god oces priborom i jos kojecega drugog. Ti taj pribor prodajes. Ok, ja to razumijem. I ja takav pribor koristim, ali tenkaru smatram finim i plemenitim oblikom musicarenja. 

Ma jok bre kakvi da ti zamerim i uopste ne pominjem sta je sportskije. Ono sto je nesportski to je nesportski a uglavnom i zabranjeno. Zato u kontekst cele price ne ubacujem cesko nimfarenje. Osnova tog nacina ribolova su tri musice, kao takvo kod nas je zabranjeno. Ali se ne slazem sa ovim oko prodaje jer je za moje misljenje potpuno nebitno sta prodajem. Mogu da prodajem i varalicarski pribor i uopste pribor za sve tehnike ali opet ne utice na moje posmatranje ove "problematike". I u celoj prici su nebitni trgovci vec to da se svuda u svetu, sem sto mozda neki ameri iskoce iz konteksta, taj nacin ribolova zove prosto Tenkara a ne Tenkara fly fishing. Uglavnom i najcesce stoji Tenkara-Traditional Japanese Fishing.

Evo ti jedan sasvim dobar primer sajta koji se koliko vidim ne bavi prodajom vec objasnjenjem tri vrste japanskog ribolova: Tenkara fishing, Fly fishing i Ayu fishing.

http://homepage3.nifty.com/manasan/english/keiryuu/tenkara.htm

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Tenkara fly fishing (Japanese: テンカラ, literally: "from heaven", or "from the skies") is a traditional type of fly fishing practiced in Japan. Primarily used for mountain stream trout fishing, tenkara is one of the most popular methods of angling among fresh-water mountain anglers in Japan.[1]

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ja ti kazem to je objasnjenje za idiote Amere. Jbg ovako nista postici necemo . Ja potpuno prihvatam da ti Tenkaru poistovecujes sa FF ali prihvati da je drugi ne gledaju tako. Dao sam ti link, prosto ne verujem da nisi procitao, sasvim lepo su obradjene sve tri tradicionalne Japanske tehnike lova pastrmke.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Citat iz tvog linka:

The basis is the action which is the same as flyfishing.
The grip places a single finger on the top of the handle. This is good for rod control.
There are two kinds of basic casts , the overhead casts and the backhander casts. I will explain the overhead cast.
The back-cast throws up the line on the head and stops it in the position at 1 o'clock. After Line is stretched behind, it is pushed forward. When not learning this timing with the body, the level line doesn't stretch.
The fore-cast is made by pressing forward with the whole body. The rod position is stopped about 10 o'clock. The fly returns a few(5cm) arm immediately before falling to the surface of the water.It should land softly on the water.It lands softly on the water when excluding power from the line.

Muha + Musicarski nacin zabacivanja = Musicarenje. Koji pribor, potpuno nebitno. Moze biti grana odrezana kraj vode. Moze biti i rukom bez stapa.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ih bre Alp ti znas da ja volim ovakve diskusije.

Fly fishing nije nastao sam od sebe tako sto je neko smislio stap, cekrk, i konusnu strunu od plastike. Naravno da ima korene u nekoj drugoj dosta jednostavnijoj metodi ribolova. Mozda je to Tenkara, mozda je to pec, mozda je to Elijanov zapis sa leskovim stapom. U te stvari uopste ne ulazim samo znam da FF nije pao sam sa neba i odjednom da je neko sve smislio i primenio. Ali da te pitam nesto, je li jedrilica avion? Da li je tramvaj voz?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Spey stap ne bi trebalo da zovemo onda DH musicarski stap nego Spey/skgit-skandi stap?!?

Ja ne bih uspoređivao prevozna sredstva sa ovim mada sve to može da deluje logično. Ovisi kako se to teoretiziranje sve posloži i  argumetuje.

Za mene je to isto vrlo jednostavno kao sto sam jos davne 2010-te napisao dokle god se izvode musicarski zabacija kanapom za to namenjenim i na kruju je musica to je za mene musicarenje. Koliko mi je poznato takvorazmisljanje je prihvaceno sirom ove planete.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
simpson H je napisao(la):
Ih bre Alp ti znas da ja volim ovakve diskusije.

Fly fishing nije nastao sam od sebe tako sto je neko smislio stap, cekrk, i konusnu strunu od plastike. Naravno da ima korene u nekoj drugoj dosta jednostavnijoj metodi ribolova. Mozda je to Tenkara, mozda je to pec, mozda je to Elijanov zapis sa leskovim stapom. U te stvari uopste ne ulazim samo znam da FF nije pao sam sa neba i odjednom da je neko sve smislio i primenio. Ali da te pitam nesto, je li jedrilica avion? Da li je tramvaj voz?

Znaci, ako se ne varam, ti mislis da je pravo musicarenje samo ono kada kupis "pravi" musicarski stap, rolu strunu, hrpu dinjdjulica, obuces cizme... i onda s tim radis bilo sto?!

Tesko mi je to povjerovati da to mislis. Iako znam da ima poprilican broj ljudi koji upravo tako misle: "To sve lijepo imam, sada sam veliki musicar, a ostalo je niza rasa". Nema veze sto o musicarenju nema blage veze, a onaj tamo, recimo, s tenkarom baca filigranske loopve i gurmanski uziva u ribolovu.   

Pilotiranje je pilotiranje, nema veze vozis li avion ili jedrilicu.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
alp je napisao(la):
...
Dobro mi je poznat ribolov na pec jer sam tako lovio svoje prve ribe kada sam imao cca 10 godina. Takav ribolov se inace engleski zove dapping. Izvodljiv je bilo kakvim priborom i mamcem, a razlikuje se od cistog musicarenja po tome sto mamca spustas na vodu ili koristis vjetar. Tu nema zabacivanja.
...

U Tenkaru se ne razumem, ali u "pec" malkice :) Ne bih se nikako složio da nema zabacivanja, bar onako kako sam ja to radio. Sistem je bio sličan Bokijevom, a ja sam pecao prvo na bambus a onda na "teleskop" sa sprovodnicima i "motalicom" od žice tamo gde bi trebao da stoji čekrk. Hodao po sredini Ibra ili Morave u okolini Kraljeva i zabacivao pod krošnje u obalu ili na brzacima. Dužina monofila izvan štapa bila je od jedne do 2 dužine štapa.
"Dapping" je nešto drugo, a ovde se pecalo sasvim slično na način koji smo zvali "umakanje" (i dan danas ponekad čujem taj izraz). Tako se najčešće lovio klen sa obale - šunjajući se i umačući višnju, žapče, pileću džigericu,... oko krša i granja tamo gde je veća dubina. Tu zaista nema zabacivanja.

P.S.
Osnovna oprema za "pec" su bile patike "šangajke" na nogama, "Speedo" kupaće gaće i oko vrata na kanapčetu  bočica od "Vegete" puna livadskih skakavaca. Da se ne skvase  :D

Vrh Dno