Tenkara - Japansko tradicionalno mušičarenje

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
"Muha + Musicarski nacin zabacivanja = Musicarenje. Koji pribor, potpuno nebitno. Moze biti grana odrezana kraj vode. Moze biti i rukom bez stapa."
Tako je pa nije mušičarenje nastalo kad je sage TCX izašao :D

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Milance, cijelo vrijeme ponavljam musicarenje nije pec, nije umakanje, nije dapping, nije bacanje koristenjem tezine utega, plovka, ili tezine mamca... ima tih tehnika jos. Mozes ih izvoditi najskupljim musicarskim stapom, tenkara stapom, varalicarskim stapom, metlom, granom... Mozes loviti muhom, skakavcem, glistom... isto tako nebitno. To sve skupa nije musicarenje.

Cisto najcistije musicarenje je kada uzmes umjetnu muhu i strunu koja ima tezinu dovoljnu da tu muhu lagano, precizno i bez napora dovede tamo gdje zelis. Vidis loop na struni, vidis ribolovca koji koristi vjestinu i pamet, a ne sirovu snagu. Vidis da to lijepo izgleda. Ne cujes fiju-briju, splajs, tras, plop, krh, mrh... Kakav je to stap - nebitno. Moze biti suvremeni musicarski, moze biti tenkara, moze biti grana... Ima li on ili nema lijepe cizme, visuljke na prsluku, stap s rolom, ima li ili nema propeler na kapi - nebitno. To je musicarenje.

U danasnje vrijeme kada vode vrve ribolovcima koji su jucer pokupovali najskuplji pribor, misleci da su tako postali nobl musicari - a o musicarenju nemaju blagog pojma, tenkara je vrlo dobar podsjetnik sto tehnika i smisao musicarenja zapravo jesu. Naravno, prirodno je i da se ljudi koji misle da su samo kupnjom pribora  postali imaginarna elita ljute kada nesto ili neko govori da musicarski elitizam nije u priboru vec u nacinu kako se on koristi.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
silvio je napisao(la):
Tako je pa nije mušičarenje nastalo kad je sage TCX izašao :D

Ti Silvio imas neki problem? Ko je pominjao TCX u celoj prici?

Musicarenje je ono sto svako od nas shvata da to jeste. Jebe mi se da tumacim u sitna crevca ili da bilo kome namecem misljenje o tome sta je musicarenje. Ali NIKAD necu reci za ribolovca kog vidim sa leskovim stapom "u eno ga musicar" bez obzira na koji nacin zabacuje. Izadji na ulicu i pitaj prolaznike sta je musicarenje pa vidi kakav odgovor ces da dobijes. 99% svetske populacije stanovnistva ce vezati tu vrstu ribolova iskljucivo za salmonidne vode, jel to onda znaci da lov bucova musicom i musicarskim priborom nije musicarenje?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Alpe zaista nemam pojma kakav pec se koistio tamo gde si ga ti gledao ali o ovom "mom" pecu zabacaji su skoro identicni. Stopom lansiras strunu neke tezine, nekada mahnes vise puta overhead, samo mi ni na kraj pameti tada nije bilo da gledam imam li uzak ili sirok lup. Da sam znao da postoji bilo sta konusno sto olaksava bacanje sigurno bih ga koristio. A on svakako postoji. Kretanje kroz vodu je identicno, nacin prikradanja identican, mesta za ribolov identicna. Ali kako god meni to nije nikad bilo musicarenje. Odlicno se secam da sam kao djavo od krsta bezao od nekih brzih stapova iako su bili tezinski laksi. Iskljucivo jer mi zamara ruku kada se ne savija usled mahanja. Iako su postojali savremeniji stapovi bez karika celi od grafita koje sam mogao sebi da priustim, ja sam koristio neki Cehoslovacki parabolik izradjen od kompozitnih vlakana sa manjim udelom grafita.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
boki će te banujemo ako se ne složiš da je tenkara ff  :lol:  :hammer: ;)

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Simpsone, uz duzno postovanje i dobru namjeru, napisao si "1+1", samo jos nedostaje da odbacis predrasudu i zakljucis da je to "= 2", a ne 3, 4 ili 5. Stvar je u mamcu (umjetna muha) i nacinu (musicarski nacin bacanja u kome struna nosi mamac). Ne u tome je li stap "musicarski" ili neki "obican". Iako, tebi je to posao i normalno je stitis ono sto prodajes tako da je nacin razmisljanja ako ne opravdan, onda ljudski razumljiv.

U vrijeme kada sam bio vrlo mlad, na izvoru Kupe u najgoroj zabiti Gorskog Kotara do koga je tada trebalo hodati kroz divlju sumu skoro 2 sata, sreo sam covjeka koji je imao blizu 70 godina. Tako mi je barem tada izgledao. Sto je bilo posebno zanimljivo, nije imao jednu ruku. Lovio je na vrlo pazljivo izrezbaren ljeskov stap s urezanim ukrasima, konusnu strunu ispredenu od konjskog repa s najlonskim predvezom i dvije muhe. U namjeri da od mene i mog prijatelja uzica nekoliko udica i koji metar najlona, odrzao nam je poduze predavanje o cijeloj tehnici ukljucujuci demonstraciju vezanje muha. Ustima i jednom rukom bez bilo kakvog drugog alata. Opisao je i demonstrirao "djeci" nacin kako te muhe zabacuje, sto one predstavcljaju, kako ih susi u zraku mahanjem, kakav mora ljeskov prut biti da ne bi bio ni pretvrd ni premekan, kakva strune iz konjskog repa je dobra, kakva nije, koliko dlaka u kojem dijelu mora imati... Prica nije izmisljena ili pjesnicki dotjerana, a svjedok je moj tadasnji ribicki prijatelj koji je danas sveucilisni profesor na Sumarskom fakultetu u Zagrebu.

Jel to bio "ciganski pec", kao sto je neki "mudrac" gore ustvrdio? Ne bih rekao. To je najcistije moguce musicarenje koje se moze zamisliti. Covjek bi danas bio turisticka atrakcija medju "ceskim nimferima" koji harace tom istom vodom uzduz i poprijeko rugajuci se s visoka svakom tko ima malo losiji stap. Toliko.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
A bre Alpe, sada zaista postajes neprijatan. Vec drugi put mi inputiras odnos trgovina-nacin razmisljanja-pribor. Nemoj to da radis jer ja nisam nikada bio tipican trgovac, da jesam ne bih se ni mesao u ovu diskusiju vec bih nabavio "Tenkara" stapove od 10e i prodavao sirom zemlje za po 30e.

Ovde iznosim svoje misljenje bez pretenzija da ga nametnem bilo kome. Nisam ni iskljuciv jer pazljivo procitam svaki post bez obzira pise li ga kategorija "zna sta prica" ili " ne zna sta prica". Takodje te molim da mi ne stavljas prilog "ciganski" jer ja tu rec nikad koristio nisam.

Kao turisticku atrakciju su i Ribnicani prikazivali svog "musicara" sa leskovim stapom i upredenom strunom. Cak ima i stalnu dozvolu da lovi na Ribniku. I magazin Musicar je pisao o njemu i svi su mu se divili kada je prikazivao tehniku na mitingu u Bosni. Jedino sto su se svi prisutni iz EFFA smeskali i "uzivali" a realno ih bole qrac sto su ga gledali kao musicara. Evo pitaj Gintera bi li on dozvolio da mu jedan takav izadje na polaganje ispita? O musicarenju je rec valjda? Prihvatiti limite pribora i pod hitno utvrditi realne parametre sta bi trebalo da se prikaze od znanja za instruktora Tenkare. Ima li sta cistije od toga da je to prihvacena disciplina? Ako TLT to moze da bude, moze da se prikazuje na mitinzima, zasto da ne Tenkara? Najcistije moguce musicarenje, kako ti rece, zasluzuje to.

Mislim da sasvim kapiram sta je uzrok za ovakvo tvoje misljenje. Ti kao stari majstor musicarenja, sto zaista mislim da jesi, cesto si "povredjen" sto su neki sebi uzeli za pravo da se zovu musicarima. Iskljucivo zahvaljujuci priboru, gedzetima, kombinezonima... Ali to po meni nema veze sa definicijama vec sa ljudima i njihovim shvatanjima i kvalitetima. Tako je u svakoj sferi ovog drustva a ne samo u musicarenju. Sto lakse prihvatis i ne osvrces se to bolje.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
woow, kakva priča i doživljaj... :tbumb:

ne znam, meni je sve to jako jednostavno od kad znam za takvu metodu... previše površno je tvrdi da mušičarenje čine mušičarski štap i čekrk...to su samo alati sa kojima se da lepo i elegantno mušičariti. Temelj su taj kanap i umetna mušica...

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Nemam ja problem Bojane nikakav!
Očito da je tebe dirnulo čim sam spomenuo Sage TCX :D, ovo ne govorim zato što ti imaš radnju ili takvo što.
Čini mi se da nisi pažljivo pročitao ovo što je alp napisao.

A moj komentar je bio samo šaljiva nadoveza na njegov text. Elem po tebi je mušičarenje nastalo tek kad se ukomponiralo štap čekrk i struna a ne kad je nastala muha! Trebalo bi razlučiti pojmove moderno mušičarenje i mušičarenje onda bi nam čini mi se lakše išlo.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
silvio je napisao(la):
Nemam ja problem Bojane nikakav!
Očito da je tebe dirnulo čim sam spomenuo Sage TCX :D, čini mi se da nisi pažljivo pročitao ovo što je alp napisao. A moj komentar je bio samo šaljiva nadoveza. Elem po tebi je mušičarenje nastalo tek kad se ukomponiralo štap čekrk i struna a ne kad je nastala muha! Trebalo bi razlučiti pojmove moderno mušičarenje i mušičarenje.

Covek je postao covek kada je izasao iz pecine i odmakao se malo od nje. Naucio sta je vatra, orudje za rad, oruzje...Zamisli, poceo je i da razmislja svojom glavom. Doduse po Darvinu. :). A jel prihvatas da si ti zapravo riba sa 2g mozga jer smo po toj teoriji svi nastali iz vode? Ili bilo koji vodozemac?

Da bi znao sta je musicarenje moras da imas precizan pokazatalj kada je ono nastalo. Ko je prvi musicar na planeti? Ime i prezime. Ti to jednostavno ne znas. Vrlo jednostavno. Sve se zasniva na predpostavkama a i one cesto nisu tacne jer je cesto istoriju pisao onaj ko je hteo i kome se digao qrac da to uradi.  Evo jel se slazes da je postojbina musicarenja Nis i okolina? Ili sadasnja Grcka? I koga uopste boli qrac za to u danasnjem, kako rece, savremenom musicarenju?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Evo sad mi pade na pamet. Mozda je uvazeno misljenje da su musicari snobovi nastalo bas kao rezultat ovakvih polemika koje sami medju sobom vodimo? Pazi kada ni na jednom varalicarskom forumu nisam video da se diskusija vodi o korenu varalicarenja ili da li je bacanje wobblera sportskije od bacanja twistera ili sistema sa nekim strimerima. Verujem da je isto medju ribolovcima na plovak, sarandzijama, basistima sa top water karakondzulama ili bilo kojim drugim nacinom ribolova.  :D

Jeste da nas od bilo kog drugog nacina razdvaja specifican nacin plasiranja vestacke musice ali opet ovo je unutrasnja polemika medju musicarima. Zato takve iste nema medju varalicarima recimo? Ako je njov parametar samo ribolov na vestacki mamac, onda i oni imaju svako pravo na prvog musicara, i proglase ga kao svog, odatle i Tenkara je ustvari varalicarenje :hammer:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Boki, delomicno si u pravu i to sam i ja jednom negde vec davno pre naveo....ako krenemo od toga da je varalicarenje lov vesackim mamcima mi smo onda varalicari  :hammer: ;)

A da nas nazivaju snobovima, hehe, stvarno nista cudno ali to me ni najmanje bas zabole...

Evo, ja moram priznat nisam ni najmanje neki fan/simpatizer/korisnik tenkara nacina ribolova. Ja najviše uživam u mušičarenju klasičnim mušičarskim "alatom" i to sa kratkim štapovima i suvim mušicama i kada god imam priliku za takav kvalitetan ribolov ja to iskoristim radije nego da odem da se rvem sa onim šarančinama i da se davim po onom blatu zbog velikih pastrmki. Malo ko bi mislio da ja uopšte tako lovim ali je tako. Ove godine sam imao dosta takvih izlazaka i nauživao sam se iako sam tako lovio neke minijaturne ribe mada mi tu sam ulov i nije bio mnogo bitan. Uživam u samom načinu takvog ribolova. A opet moram reči da je za mene tenkara čisto mušičarenje iako na kratkim distancama ali sa finim različitim prezentacijama, loopovima te finom lakom mušicom na kraju predveza.

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
    Tenkara  sem imena ne vidim razliku izmedju ovog i naseg tradicionalnog musicarenja ili bosanskog kako li ga vec zovete.... Neznam sta se lozite jeste-nije-mozda , kad je poenta ista prevariti ribu na vestacku misicu....
  Koja je razlika izmedju ovog Tenkara musicarenja i musicarenja na malim rekama kada koristimo konac samo duzine stapa? nema je, sem opreme koju danas koristimo a to gledati je preglupo.....
Po meni te tradicionalne tehnike musicarenja imaju dublje vrednosti iz mnogo razloga, i mogla bi da se otvori neka tema ako je vec nema gde bi se skupljalo sto vise podataka o tom nacinu musicarenja i na neki nacin da se sacuva od zaborava....

Simsone ja mislim da si ti u pravu.... :)
Jos jednom si dokazao da je kvalitet bitniji od kvantiteta sa 5 od 11 postova na ovoj strani  :tbumb:

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
simpson H je napisao(la):
Kao turisticku atrakciju su i Ribnicani prikazivali svog "musicara" sa leskovim stapom i upredenom strunom. Cak ima i stalnu dozvolu da lovi na Ribniku. I magazin Musicar je pisao o njemu i svi su mu se divili kada je prikazivao tehniku na mitingu u Bosni. Jedino sto su se svi prisutni iz EFFA smeskali i "uzivali" a realno ih bole qrac sto su ga gledali kao musicara.

Slucajno sam na Ribniku, Sani i Sanici bio prije nego sto su instruktorske udruge nastale. Nisam siguran u godinu, ali negdje pocetkom 80-tih. Tamo je tada bilo malo riba, iako se naslo velikih, a lovilo se iskljucivo vaserkuglama i pesem. Obicno spuzvenim. To je letjelo na sve strane iz svih smjerova. Musicarskog pribora nije bilo ni za lijek. Tu i tamo se netko nasao konstairati da na tu "vasu klasiku" (ono sto se danas zove moderno musicarenje) nema sanse uloviti ribu. Treba  loviti na "moderan" nacin - vaserkuglom. Vaserkugla i Tirolac su inace nazivi koji dolaze upravo iz zemalja iz kojih danas dolaze strucnjaci za musicarenje. 

No, na Ribniku smo vidjeli ne jednog nego citavu koloniju musicara koji su lovili sistemom ljeskov prut. Samo sto nisu imali strune od konjskog repa nego modernije, izradjene od tanke spage za vezanje postanskih paketa. Mislim da negdje imam i sliku jednog takvog, ali bih morao prekopavati pola ormara negativa. Ono sto je mene dojmilo bilo je ne tehnika, ne ulov, nego nacin tih ljudi. "Uzivamo u ovom sto radimo, necemo loviti na moderan nacin (vaserkuglom) jer nam je ovo mahanje ljepse. Nema veze sto ulovili, a i ulovimo". Prilicno sam siguran da ih je, kako kazes, bolio k...c, sto o njima tko misli. Opravdano.

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Kako je to cudno, ko god se dicio gracioznosti i virtuoznosti bacanja kanapa, obicno istim barata kao bicem sa svojim ultra brzim batinama i obucen kao da ce da sadi kelerabu na marsu.... Ali to apsolutno nema veze jer mesate babe i zabe Tenkara je namenjena isklucivo za musicarenje po planinskim potocima u zabitima i dzuglama gde je cekrk i visak kanapa suvisno.  Moze se pecati i na Drini ali to bas nema nekaog smisla....... Plasiranje musice cisto  predvezom je sve no graciozno, kacenje kanapa izmedju provdnika prlikom provlacenja kroz rastinje takodje, uvlacenje celog sistema jer vam samo predvez viri i td... posto ja najvise volim da pecam na ovakvim terenima onda mi ovo dodje kao najlepse resenje... pogotovu sto je ceo sistem izdignut sa vode pa vodis musicu bolje kroz slapove, kratak i kopaktan kako bi lakse mogao da se veres po stenam i provlacis kroz rastinje, direktan kotakt sa ribom  i tako dalje i dalje...

Vrh Dno