Učvršćivanje Braided Loop konektora

Da li ste imali problem sa spadanjem konektora?

• DA

Glasovi: 20 57,1%
  • NE

Glasovi: 15 42,9%

• Ukupno glasača
    35

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Kada je ovaj forum poceo da radi, postavljao sam linkove kako je najbolje uraditi svoj konektor. Cela ideja funkcionisanja konektora bazirana je na "chinese finger trap" principu---sto se jace vuce konektor, pletenica vise steze povrsinu musicarske strune. U tome zapravo i lezi magija pletenice.

Upotreba Aquaseala ili bio kog lepila preko pletenice negira ovaj fini efekat. Buziri su totalna glupost...zato lepiti nesto preko kada je to moguce uraditi mnogo elegantnije? Obican 7-9 turn nail knot na kraju konektora, uradjen 10-12lb test monofilom, preko koga je nanesen Pliobond ili UV KNot Sense stvara "mrtvu tacku" od max. 3-4mm...uporedite to za duzinom nabudzenog buzira. Jako je bitno da je duzina pletenice koja steze strunu, sigurnosti radi, oko 15cm. Ovaj sistem koristim vec 15-ak godina, od suncanice do tune...u zivotu nisam izgubio konktor koji sam sam napravio i na ovaj nacin pricvrstio. Za pastrmske klase stapove koristim 25lb pletenicu za vrlo tanke omcice...za srednje klase 35lb i za klase od 9wt preko 50lb pletenicu. Svi moji konektori su tzv. "double catch loops". Ako se pravilno urade i ucvrste, musicarska struna uvek puca pre konektora.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
nije ni cudo sto si surehand :), mada mi je nick vise nekako lovacki :D

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Tzv. konektor sluzi iskljucivo i jedino za potrebe profita ribolovne industrije. Ne pruza apsolutno nikakvu prakticnu prednost ribolovcu, a u velikoj vecini slucajeva samo steti ribolovnim i bacackim performansama pribora. Postoj citav niz ekonomicnijih, brzih, pouzdanijih i trajnijih nacina povezivanja strune i predveza.

Prije svega sam loop to loop spoj ima vrlo limitiranu svrhu. Koristan je iskljucivo u slucajevima kada treba u toku ribolova mijenjati predveze. Ako se lovi Poly/Versi Leader-om ili Skagit vrhovima ima smisla imati omcicu na vrh strune. U svim drugim kombinacijama loop na vrhu strune samo smeta. Konektor osobito. Dva su razloga tome.

Prvo, vec ugradjeni zavareni loop ili naknadno montiran konektor remete galadak prelaz energije s strune na predvez. Dobar bacac ce to osjetiti kao manje ili vise izrazeno flaparanje vrha. Drugo, a to ce vrlo lako vidjeti bas svatko, konektor grubo pada na vodu i jednako tako ostavlja trag pri podizanju strune s vode. Na taj nacin saljemo jasnu poruku ribama: "Halo, evo me tu sam!" U brzaku to mozda ne smeta. U finom ribolovu na mirnoj vodi opreznu ribu smeta i to dosta. To nije tesko provjeriti.

Nacin koji opisuje OldS - bez buzira i ljepila - je ok, ali samo sto se tice nosivosti. Kako takav koristi se u drugim nacinima ribolova. U musicarenju stiskanje konektora mijenja plovnost strune tako da vrh vremenom losije pliva ili vidno tone. Tako na vrhu strune imamo lagano tonucu kvrgu. Gore navedeni problemi vezani uz transfer energije sa strune na predvez, fino bacanje, prezentaciju i podizanje strune s vode su jos naglaseniji. Kod tonucih struna konektor ce usporiti tonjenje vrha sto isto tako nije zeljeno svojstvo.

Kako mozemo brzo, jednostavno, pouzdano i besplatno povezati strunu i predveza? Ako doista trebamo ili iz nekog neracionalnog razloga bas zelimo imati omcicu na vrhu postoji vise nacina. Najkomotniji i po mom skromnom misljenju najbolji nacin je ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=OFluzChZSlo

To je u praksi 2 minute posla. Brzinska verzije je da namotaje konca osiguramo trenutnim ljepilom. Duza je da konac prekrijemo elasticnim epoksijem ili Aquasure-om. U filmicu je prikazana verzija za big game musicarenje. Za normalne potrebe dovoljno je koncem ilakom obuhvatiti 3-4 mm strune.

U svim ostalim situacijama postoje jednostavni brzi i pouzdani nacini vezanja predveza na vrh strune. Takav nacin spajanja najmanje unistava strunu i eliminira sve probleme i nedostatke vezane uz omcice i konektore. U vise navrata pitao sam prekaljene i vrlo ugledne ribolovce iz svijeta sto misle o konektorima. Umjesto odgovora obicno smo se na to pitanje samo zajedno nasmijali.

Ako se u drustvu nasao netko tko trguje priborom, taj je samo slegnuo ramenima i ispricao se u stilu: "Oprostite momci, ali posao je posao..." 

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Upotpunosti se slažem sa ovim načinom izrade konektora koji Alp opisuje, jednostavan, brz i dovoljno jak. Doduše ovaj video dosada nisam vidio ali upravo tako i ja vežem svoje "konektore" i zadovoljan sam krajnjim učinkom. Negdje prošle godine (ne)srećom mi je nestalo konektora a trebalo se krenuti na vodu u roku od 15 minuta i tako sila Boga ne moli, ovo je bilo jedino moguće brzinsko riješenje jer nažalost ni igle heklarice nisam imao pri ruci da pravim konektor od same špage sa struganjem i provlačenjem nazad u špagu ( i ovaj način je već objašnjen na forumu )
Dakle nije bilo drugo nego ovaj poluomča, namotati preko konac i ja sve to zalijem tanko epoxijem.  Ako je konac u nekoj kričavoj boji onda praktično istovremeno imaš i indikator poteza.
Meni je ovaj način baš sjeo i nema šanse da ga u skoroj budućnosti mijenjam.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Nacin koji opisuje OldS - bez buzira i ljepila - je ok, ali samo sto se tice nosivosti. Kako takav koristi se u drugim nacinima ribolova. U musicarenju stiskanje konektora mijenja plovnost strune tako da vrh vremenom losije pliva ili vidno tone. Tako na vrhu strune imamo lagano tonucu kvrgu. Gore navedeni problemi vezani uz transfer energije sa strune na predvez, fino bacanje, prezentaciju i podizanje strune s vode su jos naglaseniji. Kod tonucih struna konektor ce usporiti tonjenje vrha sto isto tako nije zeljeno svojstvo.

Ja sam odgovorio na pitanje kako ucvrsiti braided konektor da ne spadne, a ne filozofirao sta je bolje ili ne.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Za one kojima se ucini da ovo sto sam gore napisao ima smisla, jos jedan koristan savjet koji nigdje ne pise. U video klipu pomenuti Whipped Loop se moze jednako uspjesno primijeniti za izradu omci na konusnim predvezima od monofila. Predradnja je da se vrh koji ce kasnije prekriti konac stisne klijestima ili malo gricne zubima. Pola cm je dosta. Daljnji postupak je identican onom sa strunom. Prednost takve omcice je da nema kabastog cvora pa puno gladje prolazi kroz vodilice na stapu. Dosta znacajno kada se lovi dugackim predvezom. Preporucam isprobati.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
oldsurehand je napisao(la):
Ja sam odgovorio na pitanje kako ucvrsiti braided konektor da ne spadne, a ne filozofirao sta je bolje ili ne.

Nisam filozofirao, nego opisao cinjenicno stanje, argumente za i protiv nacina koji koristim i (ne)koristim godinama. Tko zeli neka isproba i provjeri. To je vrlo jednostavno i nista ne boli. Dok proba traje, s prijateljem mozete popiti pivo za novac koji se ustedio na konektorima.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Čovek se uči dok je živ :doh:
Meni su konektori uvek bili najpristupačnije rešenje (@alp - cena im je zaista smešna i sasvim nebitna u celoj ovoj našoj FF priči) a uvek me mrzelo da ih sam pravim. Kad malo bolje razmislim nikako mi nije jasno kako ovo rešenje sa pravljenjem omče od kraja strune (i njegovim vezivanjem/lepljenjem/učvršćivanjem/topljenjem) nikada nisam video :doh: A možda sam ga i preleteo jer mi nije bilo interesantno :(

P.S. Direktno vezivanje predveza na strunu je svakako najelegantnije, ali posle upropašaćavanja  predveza u ribolovu (što je kod mene redovan slučaj) sledi kraćenje strune i ponovno vezivanje novog predveza od čega sam davno odustao ;)

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Slazem se da je cijena konektora mala, jednako kao i da su ukusi, navike i potrebe ribolovaca razliciti. Ali, na konektore gledam ovako: "Hocu li staviti to realno malo novaca u dzep nekog promucurnog kapitalista - zajedno s nekoliko milijuna marketinski obradjenih ribolovaca - i osjecati se trajno kao magarac; ili popiti pivo s dobrim prijateljem i osjecati se vrlo dobro?"

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Alp nemoj tako, što ako konektore pravi neko kao ja, nisam kapitalista i nemam milijune u marketingu da bi prodao perle indijancima, tek malu firmu i živim od prodaje konektora, a kad prodam i ovaj trilijunti tebi onda ću da si kupim jahtu  :D :D Bez uvrede samo mala šala.  ;)

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Zasto mora da se kupi konektor pa on moze i da se napravi jer je to posao od 1min?Ja sam radim svoje konektore.100m bekinga(30lb) kosta cca 10e a tu moze Boga oca konektora da se napravi.Ako taj trosak podele 5-orica kolega za cca 2e svako ce dobiti konektore za duuuuzi vremenski period.Silikonski buziri su tesni i ne predstavljaju nikakav probrlem za prolaz kroz provodnike.Nisam probao ali 'ocu koliko sutra ovaj nacin koji je Alp postavio mada mislim da je veci otpor predstavlja prolazak napravljene omcice nego konektora.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Razlog sbog koga nikad nisam voleo whipped loop je sto stvara daleko vecu budzu na kraju strune on braided konektora koji su pravilno uradjeni sa double catch loops. Stavise, na strunama izvesnih proizvodjaca koje su malo kruce, braided loop je zapravo uzi i lakse klizi kroz sprovodnike od farbrickih welded loops.  Da ne govorim u situacijama gde dugi predvez treba da se uvlaci u vrh stapa.

Poceo sam da ih koristim zahvaljujuci workshopovima Dan Blantona i Lefty Kreha. Legendardni majstor za cvorove Bill Nash je u stvari i svoje braided loopove ubacivao i malo strike putty-ja cackalicom da bi dobio ultra floating konektor. Ja nisam imao problema sa tonjenjm vrha koji je Alp opisivao. Ali je bitno da se na kraj strune stavi malo laka da se voda kapilarnom akcijom ne bi uvlacila u strunu. 

Braid kosta par dolara za 20 godina loopova, a igla jos dolar pride.

Ovo sam napisao samo zato sto je svaku metodu moguce kritikovati. Razlog je jer nista nije savrseno.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
alp je napisao(la):
...
U vise navrata pitao sam prekaljene i vrlo ugledne ribolovce iz svijeta sto misle o konektorima. Umjesto odgovora obicno smo se na to pitanje samo zajedno nasmijali. Ako se u drustvu nasao netko tko trguje priborom, taj je samo slegnuo ramenima i ispricao se u stilu: "Oprostite momci, ali posao je posao..."

Gogo, bas iz takvih razloga sam ovo spomenuo.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Način povezivanja kanapa i predveza, koji je na ovom forumu predstavio Alp, gde se predvez iglom provuče kroz kanap je nešto najbolje što sam do sada video i isprobao.

http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=2787.msg51503#msg51503

Nisam mu našao niti jednu manu a prednosti su velike, posebno u odnosu na grube konektore.
Takođe, ne mora se kratiti kanap, novi predvez jednostavno provučem kroz već postojeću rupu na kanapu.

Nikad me taj spoj nije izneverio.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Moracu sutra da slikam kako izgleda spoj konektor-kanap u mom slucaju jer svi pricaja u nekim budzama koje ja ne vidim kod mene.

Vrh Dno