Učvršćivanje Braided Loop konektora

Da li ste imali problem sa spadanjem konektora?

• DA

Glasovi: 20 57,1%
  • NE

Glasovi: 15 42,9%

• Ukupno glasača
    35

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
MM, Hvala. Drago mi je da je posluzilo. Naravno taj nacin nije izmislila moja malenkost. Pokazao mi ga je jedan pametan Talijan koji se bavi super finim ribolovom suhom muhom. Nece mu se puno raditi, a ne zeli da mu kvraga na struni klopce po vodi i kvari loopo-ve. Srodna dusa, ukratko.

OldS, ako napravis Whipped Loop onako kako sam ti rekao, on je velicine malo veceg cvora. Svega 6-7 mm zajedno s omcom. Izgleda kao pile u odnosu na tele ako ga usporedis s konektorom od 5 ili 10 cm pletenog najlona. Sto se tice metode i principa samostezanja koji si opisao, on je poznat iz drugih nacina ribolova. Tu po pitanju naosivosti jako dobro sluzi svrsi. Samo za musicarenje nije dobar. Ja vjerujem da si ti u prilici nabaviti pleteni najlon jeftino. Ali u ovom dijelu svijeta 90 posto ribolovaca kupuje te konektore gotove, u paketicima. Cesto uz duge rasprave, ovaj je dobar ovaj nije i sl. Bolje je popiti pivo s prijateljem. Toliko priblizno izadju.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
MM, da i ja smatram da je ovo najbolji način, najmanji otpor, praktično nema nikakvog čvora i milina ga je koristiti, ali kad nemaš pri ruci adekvatni alat (iglu, aceton...) onda je ovo sa namotavanjem jednostavnije i brže. U svemu gledam da pojednostavim i ubrzam poslove jer živimo u brzom okruženju pa sam prisiljen na ovakva riješenja općenito u životu. Brzo i jednostavno ,moj je moto (a i žena mi to uvjek prebacuje  :doh:)
Još jedna stvar, kako kaže Alp, kod nas nema Đoleta i nejgovih jeftinih konektora, kod nas ti je paketić konektora u trgovinama relativno skup, pa ga razumijem što ne želi da trpamo novce nekome u džep a besplatno riješenje (a i elegantinije  po meni) nam je pred nosom.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Alpe, razumem... Ja sam cetvrk veka u USA i imao sam priliku isprobati raznorazne metode. Moji komentari vezani su iskljucivo za home made braided loops. Whipped loop je prastara metoda i nista novo...

Kad je covek u mogucnosti da isproba razna resenje, brzo ukapira sta mu se najvise svidja.  Iz istih se necu sloziti za tobom, jer preferiram estetski/vizuelno meni lepse resenje. Ako ga ti ne volis, to je OK i tvoje pravo. Ali jednostavno pisati da je nesto lose za musicarenje (ajde idi i reci Leftyju), to vec nije OK. Zatro sam reagovao...budi mi pozdravljen.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Gogo, ja ne krivim ljude koji nesto prodaju i ne bih spominjao imena. Samo kazem da se ti novci umjesto na konektore mogu pametnije potrositi na nesto drugo. Mozes popiti pivo, mozes kod istog trgovca kupiti neku drugu korisniju sitnicu. Pokazi kupcu kako se jednostavno i brzo prvi loop na struni siguran sam da ces u konacnosti imati vjerniju musteriju od one kojoj prodas konektor, a poslije mu se upali lampica. Ostalim kolegama preporucam da isprobaju ovo sto sam napisao, bistre glave procijene funkcionalnost, ustedu u novcu ili/i vremenu za izradu i montazu pa onda sude. Tko nece opet dobro.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
oldsurehand je napisao(la):
Ali jednostavno pisati da je nesto lose za musicarenje (ajde idi i reci Leftyju), to vec nije OK.

Gospodina ne poznajem, ali sam nedavno sjedio u drustvu vrlo istaknutih i uglednih Engleza i Amerikanaca koji ga osobno poznaju. I ne vole prevcise. Necu spominjati imena, ali ako bas jako zelis, mogu ti u ih napisati u PP. Jedna od zabavnijih opaski bila je kako se jadan od instruktora tamo obogatio ispravljajuci Lefty-jeve netocne savjete. Naravno, nisam osoba koja bilo kakve komentare tog tipa na bilo ciji racun dozivljava kako apsolutnu istinu, ali ni ne pustam da mi stvari samo proilaze kroz usi. U konkretnom slucaju, jos jednom, probaj i vidi.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
crni je napisao(la):
Moracu sutra da slikam kako izgleda spoj konektor-kanap u mom slucaju jer svi pricaja u nekim budzama koje ja ne vidim kod mene.

Ovako ti izgleda radni Whipped Loop na jednoj mojoj struni klase 4 koju koristim u kombinaciji s Poly Leder-ima  (inace mi loop ne bi ni trebao). Izrada traje 1 minutu (ili manje). Izvadio je barem 100 kila razno razne ribe i moze potrgati koji hoces 0,25 mm. Treba li sto drugo?

Da se napraviti i puno ljepse i pedantnije, ali s funkcionalna strane bolje ne treba. Minimalno zapinje kroz vodilice, ne tone, minimalno smeta kod bacanja i fine prezentacije. Kosta nista. Od pribora trebas konac za vezanje muha. Ovaj je lakiran, ali za silu prodje i bez laka.

Prilozi

• loop.jpg
    loop.jpg
    19,8 KB · Pregleda: 238

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Alpe, Marryat/Smith konektor je skoro duplo finiji od ovog tvog sa slike. I daleko uzi.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Gogo je napisao(la):
Još jedna stvar, kako kaže Alp, kod nas nema Đoleta i nejgovih jeftinih konektora, kod nas ti je paketić konektora u trgovinama relativno skup, pa ga razumijem što ne želi da trpamo novce nekome u džep a besplatno riješenje (a i elegantinije  po meni) nam je pred nosom.

Gogo koliko konektora godisnje promenis?

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Da, i onda se zbog te mekoce spoj struna - konusni predvez na konektoru lomi, katkada i pod pravim kutem. Sto bas i nije neka sreca kod finog zabacivanja. Znam ljude koji traze nepotrebno debele konusne predbeze ne shvacajuci da im se los turover dogadja ne zbog debljine predveza vec zbog loma na konektoru. A ne moze ih bas nitko uvjeriti da konektor nicem korisnom ne sluzi. 

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
alp je napisao(la):
Da, i onda se zbog te mekoce spoj struna - konusni predvez na konektoru lomi, katkada i pod pravim kutem. Sto bas i nije neka sreca kod finog zabacivanja. Znam ljude koji traze nepotrebno debele konusne predbeze ne shvacajuci da im se los turover dogadja ne zbog debljine predveza vec zbog loma na konektoru. A ne moze ih bas nitko uvjeriti da konektor nicem korisnom ne sluzi.

Nece se lomiti ako je predvez adekvatan, ako je stiff butt. Meni je to sasvim dovoljno kruta i solidno fleksibilna veza. A obaska sto je izuzetno user friendly.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Upravo sto je butt vise stiff lom na konektoru ce biti naglaseniji. Plus, sto je butt vise stiff spoj preko konektora ce vise zapinjati prilikom uvlacenja kroz vodilice. Ne racunajuci pride cvor koji imas na loopu od preveza, koji ce isto tako zapinjati. Ako predvez vezes izravno na strunu, sto je gotovo za manje od minutu svi ti problemcici nestaju. A s kombinacijom od dva Wipped Loop-a su bitno manje izrazeni. Brzo, jednostavno, pouzdani i bez troska.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ama Alpe nece kod ovog konektora sto sam ti rekao. Ja manji loop na konektoru nisam video nikada i zato ih i volim. Toliko je malecki da je veza sa predvezom kruta cak i kad drzis rukom za strunu. predvez stoji stoji u erekciji :D

Mislim nemam ja nista protiv toga da se koriste ove varijante, ja konektore koristim iskljucivo jer su mi najednostavnije resenje. I trazio sam dobre konektore godinama i svakom sam nalazio manu. Pre ovih koje sam pominjao koristio sam konektore Romana Mosera i Orvis . Od kada koristim ovaj vise nemam nameru da menjam nikad. Toliko fini i elegantan spoj da je to prosto neverovatno.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Tebe bi trebalo uposliti ne u ducanu s priborom, nego u tvornici. Ne da bi prodao muda pod bubrege, nego pile pod mlado od slona, uz opasku da ce do pune velicine narasti vec sutra. A do slonovske radne velicne za koji dan, ako se hrani redovito.  :D

Pardon, ako se tretira "user frendly".

belibora

Newbie
Učlanjen(a)
24.11.2009.
Broj reagovanja
0
Ja obicno monofilni predvez provucem iglom kroz kanap i to sve zalijem sa UV  knot sense ( kao sto je Boban predstavio na com.-u) ali mi posle odredjenog vremena puca povrsinski sloj kanapa na prelazu " UV suze" i kanapa. Zamolio bih Mitu i sve vas koji ste koristili Aqusure za spajanje konektora ili predveza sa kanapom da mi odgovore da li dolazi do pucanja povrsinskog sloja kanapa i kako cuvate Aquasure kada ga otvorite da se on ne osusi

Vrh Dno