UiP kod ostalih ribolovca

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Lele, šta sve ispisaste!  :doh:

Salets, drago mi je da si u mojim rečima našao nešto pametno.  :)

Ja danas opet nisam mušičario  :doh: ali sam sa drugom Acom, koji nije nijedan od ona 3 gore VUiP, išao na Moravu na smuđa.

Smuđ nam pobeže, al mren nije. No ga je Aca ipak, kao pravi član VUiP-a, pustio. Eto i 4-ti moj drug vrće ribe.

Mislim da trenutno od nekih 20-ak varaličara sa kojima povremeno idem na pecanje bar njih 15-16 pušta većinu ulovljenih riba, a ponese nekih 10-20% ulova. Zapravo samo 1 od njih nosi svaku ribu u meri.

p.s. Našao sam brzake prepune sitnih mrena (200-500 g), idem neki dan da lovim sa nimfe!  :)

Prilozi

• acamren1.jpg
    acamren1.jpg
    101,5 KB · Pregleda: 93

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Goci, populacija mrene u poslednjih par godina bas raste kod nas... ili mi se cini?  ???

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
na cega upecaste mrenu kad ste isli na smudja????

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Na deep runner vobler. Mada oće ona i na džig, spade jedna slična sa tvistera.

Xfactor, ne znam da li broj mrenova raste, ali na sve 3 Morave ih ima sasvim dovoljno za lepo pecanje. Čak ni armija plovkaroša, od kojih bar 50% ne poštuje min meru za ovu sjajnu ribu, ne može da ih izlovi.

Da se vratimo malo na temu... Govoreći o učestalosti puštanja riba kod mušičara i ostalih ribolovaca, oni koji pecaju belu ribu (plovak, dubinka, fider) su na dnu ove liste. Zatim slede oni koji love smuđa (varalica ili živ mamac, svejedno), oni koji love soma na žive mamce (varaličari ipak puste ponekog u meri). Nijednu ribu neće pustiti ni klasičan šaradžija koji lovi na kukuruz.

Generalno, samo 3 grupe ribolovaca mogu da bude bar kandidati za pričanje o čestom puštanju riba: mušičari, varaličari i moderne šaradžije. Mislim da moderne šaradžije prednjače.

Što se spin i fly grupa tiče, iako želim da budem 100% objektivan, ne mogu da kažem da (govoreći u procentima) mušičari češće od varaličara puštaju ribe koje po zakonu mogu da ponesu.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Nema u celoj prici ovih onih nasih vasih jer u svim kategorijama ribolovaca ima onih koji pustaju sve, vise ili manje i onih koji nista ne pustaju ulov. Svuda je isto pa i u musicarenju. Nema ama bas nikakvih razlika po kategorijama.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Da Djole, samo kad ovako napises ispada da je to neki znacajan broj ribolovaca a upravo je obrnuto. Minimum ribolovaca, pristalica bilo koje tehnike kod nas je UiP. Tako da cela prica verovatno gubi smisao. Pa evo cak mogu slobodno da kazem da ima daleko vise ribolovaca koji ne placaju nikakvu dozvolu nego svih UiP ribolovaca zajedno. I medju ribolovcima jedino (mozda ali samo mozda) ima manje zena nego pravih UiP ribolovaca, inace bi bili ubedljivo poslednji.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Xfactor, ne znam da li broj mrenova raste, ali na sve 3 Morave ih ima sasvim dovoljno za lepo pecanje. Čak ni armija plovkaroša, od kojih bar 50% ne poštuje min meru za ovu sjajnu ribu, ne može da ih izlovi.

udica ni ne moze da izlovi svu ribu,mreze i struja su te koje unistavaju ribu a ribolovci jako tesko to mogu da urade...

maxfly

Senior member
Učlanjen(a)
22.10.2010.
Broj reagovanja
13
:yeswink:
Djole je napisao(la):
. Nema ama bas nikakvih razlika po kategorijama.

Misljenja sam da je jedan od razloga zbog kojeg kod nas musicara ima vise pristalica C&R je i taj sto imamo vise C&R revira u odnosu na ostale ribolovce.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
@Gegula: Jel? Onda mi objasni fenomen da u većini UiP revira ima mnogo više ribe nego u dobro čuvanim vodama gde nema ni k od krivolova a riba se može poneti.

@maxfly: Napisah već, pod UiP gestom podrazumevam puštanje ribe koju po zakonu i pravilima te vode možeš poneti.

maxfly

Senior member
Učlanjen(a)
22.10.2010.
Broj reagovanja
13
@Goci: Pustanje ribe koja je po zakomu dozvoljena da se zadrzi je stvar licnosti,sve zavisi iz kakvih potreba i kakvih ubedjenja neko ide u ribolov.Mislim da pored musicara u C&R takvih riba prednjace sarandzije...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
C&R je dobrovoljno pustanje riba SAMO I ISKLJUCIVO onde gde je dozvoljeno poneti zakonsku kolicinu tih istih riba. Znaci dobrovoljno pustanje riba u revirima bilo saranskim bilo pastrmskim NIJE I NE MOZE biti C&R vec prosto postovanje propisa. Iz toga sledi da sarandzije bas i ne prednjace u C&R jer oni koji se obicno slikaju i koje vidjamo po raznim emisijama pecaju iskljucivo u revirima. Vrlo je slicna situacija kod musicara, u reviru se uglavnom postuje zakon i ribe se vracaju ali to nije C&R vec OBAVEZA. Na divljim vodama vrlo su retki oni musicari koji pustaju sve ribe. Cak je sasvim moguce da ih daleko vise ima medju varalicarima sto opet moze da bude rezultat njihove brojne nadmoci.

Ali cela sustina UiP je u dobrovoljnom vracanju riba tamo gde to zakon nije propisao kao obavezu vec spada u slobodnu volju pojedinca.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Maxi, htedoh samo na kažem da mušičari nisu pristalice UiP jer češće od ostalih pecaju u UiP revirima. Puštanje ribe u UiP reviru te ne čini UiP ribolovcem, već samo nekrivolovcem.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
185
Da, da, davno sam negde napisao da na Gradcu ne poštujem C&R već propise.  :yeswink:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
@Gegula: Jel? Onda mi objasni fenomen da u većini UiP revira ima mnogo više ribe nego u dobro čuvanim vodama gde nema ni k od krivolova a riba se može poneti.
pa normalno je da ce biti manje ribe nego u revirima gde nosenje je zabranjeno,drugo zavisi i velicina vode jer normalno je da manje recice mogu biti opustosene mnogo brze nego vece reke..ribe ce biti evidentno manje ako se nosi ali nikada nece doci do tog stadijuma da ribe nece biti- cak i ako se nosi..evo ja pecam na jezeru i bassa iz godine u godinu ima sve vise i  vise ,nose ga i kurta i murta kuci a njega i dalje ima,kontrole nema pa nose i pune cuvarke ispod mere ali njega i dalje ima koliko hoces....eto dao sam ti i primer iz licnog iskustva....
veruj mi i na tim dobro cuvanim vadama kao sto kazes uvek ce biti onih koji ce nositi ribu i preko dozvoljene kolicine u stvari oni sto nose ribu kuci ako grize u stanju su da ponesu i pune dzakove..prema tome mozemo ovde palamuditi 100god samo presipamo iz supljeg u prazno...20nas diskutuje a 15 nas ima razlicito misljenje...

Vrh Dno