UiP kod ostalih ribolovca

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
gegula je napisao(la):
pa onda uvazi moje misljenje....ja sam 105kg....i 205cm...jel treba jos nesto..... :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Ti aktivni galofak sportisti i nisu neki gurmani, vi jedete i gas i mas' :hammer: samo da ima dovoljne kolicine

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
gresis,mislim ovaj gresis sinak....to da se jede puno kolicinski to stoji (ali  ne u mom slucaju)..pa zar na kraju krajeva nisu kompetentni ti sto jedu sve i svasta??? odosmo u debeli off..jebasmo mu kevu...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
simpson H je napisao(la):
Sta znaci "nisi umeo da ga spremis"? Koji je to poseban nacin pripreme ribe za jelo?

auuu  :doh: a hvalis se kao preko stokilas i poznavalac kuhinje  :( sad si me razocarao . ja nisam nikakav kuvar , ali znam da je velika razlika u ukusu samo ako se promeni malo nacin pripreme . ima neka fora sa raznim zacinima i ribom umotanom u foliju npr. ispadne savrseno . ima jos dosta nacina ali da ne lupam dok ne pitam jer drugi pripremaju a ja samo jedem  :D

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
sasats je napisao(la):
auuu  :doh: a hvalis se kao preko stokilas i poznavalac kuhinje  :( sad si me razocarao . ja nisam nikakav kuvar , ali znam da je velika razlika u ukusu samo ako se promeni malo nacin pripreme . ima neka fora sa raznim zacinima i ribom umotanom u foliju npr. ispadne savrseno . ima jos dosta nacina ali da ne lupam dok ne pitam jer drugi pripremaju a ja samo jedem  :D

Sale ja se ne hvalim uopste, ali ono sto ZNAM sasvim sigurno je da svaki zacin sluzi da sakrije los i bljutav ukus. Treba li beloj dimnjenoj vesalici neki zacin ili svinjskom vratu na rostilju? Ali zato zacini itekako trebaju kobasicama i slicnim stvarima koje se po pravilu prave od najlosijeg mesa. Pogotovo ako je riba u pitanju kojoj ne treba ni pola sata pecanja da bude gotova. Koji zacin treba smudju ili morskoj ribi na rostilju? Koji zacin za pastrmku? 
Mislim ja stvarno ne zelim da jedem zacine da bi mu nesto bilo ukusno, iako ponekad moram i to.

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Bojane, ovo za zacine nisi u pravu. Zacini nikako ne sluze da prikriju los ukus ili tako nesto, vec da izvuku maximum ukusa od namirnice koja se  priprema, a po potrebi i da modifikuju ukus. Tako npr. ako  vesalicu pre dimljenja stavis da odstoji u pacu sa zacinima  bar 12h, jesces meksu i ukusniju dimljenu vesalicu. Vratu na rostilju stvarno ne treba nista sem dosta hladnog piva, ali blaga kombinacija zacina u pacu ili marinadi ucinice da i takvo savrsenstvo bude jos bolje! Riba, pa i one dosta cenjene (grdoba, list, zubatac, brancin, orada, tuna....) bez ikakvog zacina i marinade nije bas nesto, tako da svakako i one traze ubacivanje zacina za vreme, pre ili posle pipreme.

p.s.
Sinoc smo pripremali komade tune na rostilju, samo parce ribe peceno na rostilju, nista posebno. Pripremljena u kombinaciji sa rukolom, grana padano, pinjolama i sosom od m.ulja,origana, svezeg ruzmarina, aceto balsamico..... FANTAZIJA

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Darko (ex. Feanor) je napisao(la):
Bojane, ovo za zacine nisi u pravu. Zacini nikako ne sluze da prikriju los ukus ili tako nesto, vec da izvuku maximum ukusa od namirnice koja se  priprema, a po potrebi i da modifikuju ukus. Tako npr. ako  vesalicu pre dimljenja stavis da odstoji u pacu sa zacinima  bar 12h, jesces meksu i ukusniju dimljenu vesalicu. Vratu na rostilju stvarno ne treba nista sem dosta hladnog piva, ali blaga kombinacija zacina u pacu ili marinadi ucinice da i takvo savrsenstvo bude jos bolje! Riba, pa i one dosta cenjene (grdoba, list, zubatac, brancin, orada, tuna....) bez ikakvog zacina i marinade nije bas nesto, tako da svakako i one traze ubacivanje zacina za vreme, pre ili posle pipreme.

p.s.
Sinoc smo pripremali komade tune na rostilju, samo parce ribe peceno na rostilju, nista posebno. Pripremljena u kombinaciji sa rukolom, grana padano, pinjolama i sosom od m.ulja,origana, svezeg ruzmarina, aceto balsamico..... FANTAZIJA

Od ovoga sto si naveo u PS nista sem ruzmarina nije zacin, prema tome samo potvrdjuje da ne treba nicim zacinjavati kvalitetnu ribu.

Sto se tice skrivanja loseg ukusa ili modifikovanja (kako si ti napisao) tu moze da se stavi znak jednakosti. Znaci ja ne jedem ribu vec krijem i modifikujem ukus mesa nekakvim zacinima. Darko, ovo o zacinima za ribu nisam  ja izmislio nego generacije i generacije kulinarskih eksperata. Kvalitetna riba se ne zacinjava kada se przi ili pece, limun se ne cedi u ribu koja je kvalitetna nego iskljucivo da prikrijes nedostatke ili eventualno kada pojedes previse pa ti postaje monotono. Nikada marinada nece pomoci da rostilj ima bolji ukus, pomocice ti samo da ga manje pojedes i osetis se sitim sa manjom kolicinom. Meso ako je dovoljno "zrelo" nece biti mekse u pacu nego bez, ono nezrelo svakako hoce jer pac tome i sluzi. Biftek na zaru se sprema neposredno pre nego se usmrdi jer je tek tada zreo i naravno nikakvi zacini mu nece "popraviti" ukus. Zacini sluze bas za to da poprave ukus, kvalitet se ne popravlja to se radi sa mesom loseg kvaliteta.

Stoga bucov nikad nece biti smudj ma kako ga spremio i zacinio. Uvek ce biti riba lose kategorije za ishranu kao i mrena, klen, bodorka i ostala bela riba.
Kao sto ni plava morska riba nikad nece biti kvalitetna bela riba, pa ni usata nikad nece biti zubatac. Kvalitetna riba nikada ne trazi zacine, blagi zacini su tu ne da joj pojacaju i istaknu ukus jer nema nikakve potrebe isticati kvalitetan ukus, vec da je malo dodatno aromatizuju, i daju nama na masti da jedemo nesto jako kvalitetno.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
248
Darko....moram da dodam jos jedan mali plus komentar za parce tune koju ste njupali, gajena brale u kavezima ko svinja i ranjena koncentratom, vataj zivu i spremaj bez icega onako klot...mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmljac  :)
Pocetkom septembra sam otisao do Novog na odmor u nadi da ce se otici koji dan i na zubatca i pagre koji su krenuli da prave shou po Boki i od toga nista al od svakodnevnog klopanja ribe vala nisam odustajao...E sad malo sam se i Ja opametio, u Zeleniku na pijacu pa cekaj ribare...ne pno sto se valja po ribarnicama,jel su to sve tovljenici...
Lignja Patagonija 6.5e a domaca iz Boke 10e...a nebo zemlja...i Off je vala nebo zemlja...
Bokiiiiii, pa ti krenuo o klopi i Ja morao da pomenem kecigu,izvini....sem mog prokletstva da sam uhvatio samo jednom(cist kolateral) a pre svih ovih nasih desavanja 90-tih na Dunavu iznad Zemuna cekajuci soma na dubinku  i jos iz camca  :(

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Bojane, zacini jesu za to da se popravi ukus, ali ne tretiraju se sa njim samo mesa i ribe loseg kvaliteta vec i najkvalitetnija, pa se i njima modifikuje ukus . Evo npr. dva poznata recepta Tatar biftek i pepper steak , da li ae zacini i tu koriste da se prikrije los ukus ili se modifikuje ukus najkvalitetnijeg mesa i dobija nova dimenzija ukusa.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Darko naravno da je tatar biftek loseg ukusa jer se jede u sirovom stanju. Mi nismo navikli na sirovo meso. Zasto taj isti biftek na zaru ne "trazi" nikakve zacine, tacnije totalno bi ga upropastio sa tim. Vec dobro krvav, odozgo res zapecen po 1min. sa obe strane na jakoj vatri. Od kada je naucio da koristi vatru, covek je prestao da jede sirovo meso. Da popravis ukus necega dobrog nema potrebe, u sustini ti govoris isto sto i ja. Popravlja se ukus necega sto je samo po sebi neukusno.

Ponavljam ti da ovo sto pisem nisu samo moja iskustva vec tradicija vrhunskih kulinara koji kazu da se ono sto je vrhunskog kvaliteta ne zacinjava dodatno. Eventualno posebno ide prilog gde je moguce igrati se sa ukusima, ali prilog je i dalje prilog. Cak se sveza morska riba i ne soli dodatno.

Jebes hranu kojoj treba gomila zacina da bi je jeo. Zacini dolaze iz siromasnih i mnogoljudnih zemalja gde je bilo kakva hrana luksuz. Zacinima naprave da i saka pirinca daje dobar ukus i pojaca osecaj sitosti. Jesi li ikada razmisljao zasto vecina poznatih zacina dolazi bas iz Kine i Indije?

Ali na kraju sve to i nije bitno, bitno je da je ukus bucova svetlosnim godinama daleko od dobrog. Doduse razliciti su kriterijumi sta je dobro i ukusno. Pa mogu da priznam da neko moze da misli da je bucov ukusna riba. Kao i Prota sto misli da je kod Tome vrh pasulj, a one kolenice ko zna ko je sve jeo pre njega :D

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ajde bre upropastiste temu sa vasim zacinima....gde se tu pusta riba i oslobadja.....zadnjih 10 postova mono malakies(samo sranj.).....

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
gegula je napisao(la):
ajde bre upropastiste temu sa vasim zacinima....gde se tu pusta riba i oslobadja.....zadnjih 10 postova mono malakies(samo sranj.).....

Gegula malo je licemerno upucivati kritike za off topica pogotovo sto si i sam ucestvovao u skretanju sa teme. Ja sam jelo pomenuo u kontekstu nosenja riba, napisao zbog cega u zemlji gladnih ljudi tesko da zazivi UiP a posle je palo ubedjivanje "nemas pojma bucov je do jaja ukusan, nego ga nisi spremio kako treba".

Evo ja sutra opet idem da uhvatim 3 smudja za poneti i oslobodim 50 bucova.

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Bojane, jak si na ovu temu, svaka cast, ali i dalje se ne slazem sa tobom, posebno ne o kulinarstvu generalno. Moderno kulinarstvo i te kako pravi kombinacije przenja i pecenja kvalitetnog mesa , bilo ribe ili nekog drugog  u kombinaciji sa zacinima , sto je uglavnom klasicno sviranje ...., ali bude i tu neka izvrsna kombinacija.
Sto se tvog idealnog bifteka tice (minut pecenja na pojacanom rostilju) mislim da je to najbolje moguce pecen biftek.  E sad,ima i dobrih zacinjenih, npr. extremno zacinjen kajdzun... itd.
za mene najidealnije parce mesa je svinjski vrat, a pecen na rostilju (cumur)... od zacina samo tuborg i to leden.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
na forumskim postovima uglavnom .  ::)

tacno.

simpson H je napisao(la):
Gegula malo je licemerno upucivati kritike za off topica pogotovo sto si i sam ucestvovao u skretanju sa teme. Ja sam jelo pomenuo u kontekstu nosenja riba, napisao zbog cega u zemlji gladnih ljudi tesko da zazivi UiP a posle je palo ubedjivanje "nemas pojma bucov je do jaja ukusan, nego ga nisi spremio kako treba".

Evo ja sutra opet idem da uhvatim 3 smudja za poneti i oslobodim 50 bucova.

to jeste ali nisam napisao 10 off postova kao ti i jos uvek pricas o zacinima samo cekam kad ces poceti da kuvas ili spremas nesto ovde na forumu. :hammer: :hammer: :hammer:

Vrh Dno