Vapa

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Nije to bas tako...
Sva mesta koja su potencijalno "zagadjena" kasetnim bombama su obelezena, zasticena a najveci deo je ociscen i potpuno bezbedan...

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
yyyy.jpg

d03dbombe1.jpg

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Ja kad bi bio u mogucnosti da pecam na Vapi ni jednog trenutka se ne bi dvoumio da li da pecam ili ne...
Da postoji opasnost od kasetnih bombi to bi se znalo....

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Ja sam tu informaciju upravo i čuo od ljudi koji to znaju provereno, naravno to je situacija na jednom delu, ne na celom toku...što se mene tiče dovoljno da je precrtam do daljnjeg...

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
  Kakva bi svetska top destinacija mogla da se napravi na Vapi...
Revir da se zove "Dead Cast"    :D
Musicarenje medju kasetnim bombama, pa to ni u Vijetnamu nema, plus radioaktivne ribe

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Kasetnih bombi ima i to u velikom broju.
Ovaj deo koji je na ovim slikama takodje je zasut bombama, svake godine naidje se na po neku, pogotovu prvih godina nakon bombardovanja.
Problem je sto su one vec utonule u zemlju pa nas to malo spasava.
Okvirno, na prve dve fotografije predeo koji je pod maglom tu se nalazi vojni aerodrom i vojni kompleksi koji su bombardovani.
Sanduci sa bombama odtvarani su i gde treba i gde ne treba.

Pre 2 godine moj drugar je za "malo" nastradao. Svakodnevno je obilazio jedan vir a sreca sto se drzao staze koja vodi do vode.
Nakon nekog vremena primecena je kasetna tik uz stazu, odnosno primeceno je krilce koje viri iz zemlje. Potrebno je bilo da je zakaci malo nogom i CAO... :doh:

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Nije mi jasno zasto su ih bacali, postoji neki razlog sigurno, Ameri ne rade nista slucajno...
I nije mi jasno kako posle nekog vremena jednostavno explozivno punjenje ne nevuce vlagu i izgubi explozivno dejstvo, verovatno su pravljene sa ciljem da mogu da ubiju i posle dosta vremena....
  letos sam se cudio kako su nastradili na Kopaoniku deminri od kasetnih bombi koje su bile izlozene 13 godina  kisi, snegu, ledu, suncu itd...
Prioritet treba da bude da se takva podrucja skroz ociste od tih sranja...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Milan VB je napisao(la):
Nije mi jasno zasto su ih bacali, postoji neki razlog sigurno, Ameri ne rade nista slucajno...
Istekao im je rok trajanja, pa su ih bacili jer im je to jeftinije nego da plate zvanično uništavanje.

Nama je na teren za basket u sred Niša palo nekoliko komada, samo je jedna eksplodirala. Dosta smo budale bili... Igrali smo basket svaki dan po 3-4 sata, nevezano da li je na snazi uzbuna, samo ulazili u najbliži ulaz kad vidimo avione...  :doh:

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Igrali smo i mi basket, jos na vojnom igralistu u sred bombardovanja :)

Eko, da smo ovo znali, znas kad bi otisli? :) Nikad!
Kad se samo setim kuda sam se sve provlacio, sta je sve moglo da se desi... doduse, pratio sam i staze, ali ne uvek.

Ovo urgirajte na sva vrata da se resi nekako! Pisite dopise, preuvelicavajte pricu, pisite peticije...

Ali mi je neverovatno da ljudi i pored toga sto znaju za sve to, idu tamo i izlovljavaju ribu (mislim na one koji to rade kroz krivolov).

Sto neko rece, ovo nema ni u Vijetnamu.

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Ljudi opusteno...
Danas sam trazio na netu da procitam o tome i nista konkretno nisam pronasao...
  Usput sam naisao na emisiju sasvim prirodno o ribolovu na pesteu i iz filma se moze zakljuciti da se tamo odvija sasvim normalan zivot....
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MH9BNGApxNc[/youtube]

Plakao sam od smeha kad sam video da bacaju kamen od kako kazu 130 kg, obratite paznju na 7:15

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Na pojedinim prilaznim putevima koji vode ka vodi postojavale su table sa natpisima MINE NE IDI DALJE, ali vremenom i tih tabli nesta.
Na podrucju Sjenice na 7 lokacija nalaze se kasetne bombe a prema podacima koji su mi poznati na nasoj teritoriji palo je 900 projektila za vreme bombardovanja.
2000. godine nastradao je jedan deminer, ostao je bez obe ruke, obe noge, popucale bubne opne i sa povredama glave.
Usao je u jedan grm u blizini reke gde su locirali bombe i na zalost jedna od njih je eksplodirala.
Na tom podrucju par puta su vrsene pretrage i unisten je deo projektila ali vrlo mali deo.
Kad neko otkrije bombu, prijavi policiji, policija obezbedi mesto i pozove nekog da bi je unistio, unistavanje se vrsi na licu mesta.
Vojnu povrsinu vojska odredjuje kad ce se ocistiti a ostale povrsine sto su u blizini nalaze se u posedu privatnih lica.
Pregled zemljista je vrlo skup, oko 1 euro iznosi pregled 1 metra kvadratnog zemljista.
Tako da skoro ne mozemo ocekivati neku veliku pretragu i ciscenje terena.
Sta me najvise brine jeste i pronalazak pojedinacnih bombi i van mesta na kojim su locirane, sto znaci da nemamo tacnu i preciznu mapu.

Moj savet svima je da ne zalaze mnogo van ribolovacke staze, da ne gaze livadama koje nisu pokosene, da ne zalaze u grmlje-zbunje, moraju otvoriti cetvoro ociju jer zutih ubica zaista ima.
Pitate se kako mi funkcionisemo sa svim tim, iskreno neznam, valjda smo navikli, zaboravili na njih. Samo se bojim da se uskoro ne podsetimo na primeru nekog neduznog coveka.
Bilo je dosta primera susreta ali na srecu sa srecnim krajem, zadnji je kad je bageristi jedna eksplodirala ispod bagera, tacnije ispod prednje korpe. Sreca pa je bila spustena blizu zemnje i zaklonila ga da mu u kabini nista ne bude.

Table koje su otisle u zaborav...

198mte.jpg

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
iskren da budem, mene je najviše plašila kasetna bomba u vodi, sigurno da ima zalutalih i u njoj, voda je prekrila muljem, ne vidiš je a gaziš kroz vodu...nedaj Bože da naletiš na neku...  :eek:

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Treba da konkurisete (kod raznih fondova, EU, drzavnih...) da dobijete sredstva za ciscenje makar pojasa oko reke!
Ako cekate sami da to neko uradi, ima da se nacekate.
Verujem da mestane zabole ona stvar, da im se ne daju pare za to i da je to verovatno glavni razlog sto to niko ne forsira (mozda gresim).
Sva sreca pa se tu ne obradjuje zemlja kao npr. u Sumadiji, pa da udje neko sa traktorom na livadu, pa da zaore ili sa kosacicom...

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Mestani imaju najefikasniji i najjeftiniji nacin da deminiraju polja, puste ovce na ispasu....
Rusi su dosta kesa dali za ciscenje takvih podrucja.... A sad sto je preioritet da se ocisti oko Nisa, Kraljeva ili Kopaonika to je druga prica...
Ako postoji realna opasnost kao sto kazete i treba da se zaobilazi...
strucno lice treba da uradi procenu i da se izda saopstenje koja su podrucja opasna po stanovnistvo a ne ovakve price ja sam cuo i td. ovo je veoma ozbiljna stvar...

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Milane, strucna lica su izdala saopstenje gde se nalaze bombe, barem na onim lokacijama gde su locirane.
Nama najbitnije lokacije su gde se krecu ribolovci- Zarudine, Bozova vodenica, Gornja Vapa.
Problem je u tome sto se one nalaze van naseljenog mesta, na podrucju gde se slabo prolazi a i ako neko mora proci postojale su table upozorenja.
Seljani na cijem zemljistu se nalaze bombe upozoreni su tako da taj deo ne obradjuju.
Rekonstrukcijom puta Novi Pazar-Sjenica naisli su na dve neeksplodirane avionske bombe koje su pod zemljom presle nekih 2 km i tu zaglavile i nisu exsplodirale, uklanjanje takvih avionskih bombi kosta izmedju 100.000-250.000 eura.

Vrh Dno