Vapa

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Nema na cemu druze.
Zao mi je sto vam sve to menja planove ali na zalost tako je...

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Samo da se zahvalim Eku i Goci(ju?), bili smo dva dana na Vapi, prvi put.

Posto je tema Vapa, a ne priroda i pejzazi, samo cu reci da je stvarno sve prelepo.
Jedina mana je sto je voda konstantno mutna, ali kako su nam rekli, to je zbog rudnika koji je uzvodno od reke.
I sto smo se smrzli ko guzice nocu, nismo ocekivali da su tolike temp. razlike izmedju dana i noci.

Samo smo klena pecali, namenski smo zbog njega i dosli samo.
Od krupnijih imali smo jednog preko pola kila i jedno kidanje jednog jos veceg.

Bili, videli, (pre)zadovoljni!!!

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    54,1 KB · Pregleda: 353

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Druze, drago mi je sto sam bio od neke pomoci.
Na kojem ste potezu pecali?
Trebali ste mi se javiti pa da vas malo prosetam obalama Vape, videli bi i ulovili sigurno mnogo vece klenove.
A to sto je voda mutna ima malo i veze sa pomenutim rudnikom ali i drugim faktorima.
Zadnji put kad sam bio bila je mnogo bistra kao nikad ove godine.
Pozdrav

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Bili smo u Bagačićima.
Tu nam je predložio jedan kolega koji tu dolazi svake godine, kod nekih rođaka.
Bili smo mnogo kratko, praktično samo jedan dan, stigli predveče, pecali 2h, prenoćili i sutradan pecali do 13h jer je počeo da duva jak vetar.
Ja sam pecao samo na bambule na 8-ci, i to poprilično glomazne, jer sam hteo da izbegnem sitnijeg klena.
Kolega je upecao jednu mladicu i odmah je vratio, pa smo posle od meštana čuli priče kako iz Pazara dolaze i masovno izlovljavaju mladice i kako nije trebao da je vraća, u fazonu, ko je još vraća  :eek:

Sledeći put kada budemo dolazili, čućemo se obavezno, ovog puta nam je bio cilj samo da vidimo kako uopšte izgleda, da vidimo okolinu malo, jer smo obojica bili prvi put u tom kraju (tj. Sjenici).

Hvala ti još jednom i čitamo se.

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Escondida, u jednom ste 'mašili, skoro da sam siguran.
Ne krka krupan klen uvek krupne muve!
Reka veličine Vape skuplja muve iz okolnog žbunja i drveća.
Na nju padaju tvrdokrilci (što imitira bambula) na veličinama i 12 ali i 14 (između ostalog).

Pravilan zabačaj sa padanjem najpre muve pa onda konca je preduslov.
A uslov je da Sunce (tj. senka) "ne pada" na kanap, tj. da ti nije iza leđa. Ako već mora da pada, onda što tanja glava kanapa.

Hmmmmm... Sam se uvukoh, ali klenolov na ovakvim rekama je provaljen i ne znam zašto niko ne spominje ništa o takvom pecanju (ovde na forumu).
Ja ga nisam sam provalio- upravo su mi ljudi sa foruma ukazali na nake stvari.
A nešto (dosta) provališ i sam. ;)

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Escondida, bili ste u gornjem toku rijeke koji je inace vrlo slab sa klenom.
Pohvalio bih tvojeg kolegu za gest, tako i treba da se radi.
Predpostavljam da se radi o maloj mladici kojih zaista ima u povelikom broju i koje kidisu na sve i svasta.
Od mestana si dobio pogresnu informaciju kako se mladica izlovljava.
To je nekad bilo kada su dolazili iz Novog Pazara i ciljano lovili mladicu dok je bilo dozvoljeno.
Sad je kao sto sam vec jednom naveo zabranjena upotreba varalica na reci i slabo se ko usudi i mepss za klena da zabaci a ne varalicu za mladicu.
Nije da nema ribokradje, najvise te male stradaju jer napadaju dosta mamce koje plovkarosi koriste za lov plotice i skobalja.
tako da po neka i zavrsi verovatno u rancu.
Uglavnom mi smo zadovoljni populacijom mladice koja se dosta dobro oporavila i bukvalno da nema vira u kojem nema makar jedna.

Kao sto je Japanac rekao nije imalo potrebe za koristis tako krupnu bambulu, najvise i najvece ribe sam imao na velicinama 10 i 12.
Ali otom potom, pricacemo kad se sretnemo negde.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Dok sam pecao na bambule na 10-ci, imao sam samo sitnije klenove.
Kad sam presao na 8-cu, poceli su krupniji da se javljaju.
I taj sa slike je naleteo na bambulu sa zutim dupetom (na 8-ci).
Tako da... ko zna, sa klenom je sve moguce, da sva pravila vaze i odstupaju.

Uglavnom, mi smo zadovoljni celim izletom, kako ribolovnim tako i ostalim delom.
Nije nista bilo uzalud.

Inace, meni je ovo prva sezona kako musicarim, a pre toga sam uglavnom varalicario, tako da sam ja zadovoljan i svojim "ponasanjem" sa priborom i opremom :)

Bice prilike za nastavak price :)

Sto se tice izlovljavanja mladice... mi smo culi razne price tamo, da ih je bilo i ranije, a bogami i u vreme posle uvodjenja zabrane.
Ta mladica koju je kolega uhvatio bila je oko 30cm, bas tanka, dok mi je pokazivao fotografije, prvo sam pomislio da je stuka zbog oblika kakvog je imala.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Čuo sam od jednog ribolovca da je pecanje na Vapi do daljnjeg zabranjeno.

Ako neko ima informaciju oko ovoga...

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Da druze, trenutno je veliki deo Vape pod zabranu.
Najcesce se zabrana odnosi do 01.06. a moguce da postane i totalna zabrana.
Tereni gde si ti pecao pod zabranom su.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Baš šteta. Stoka smo neviđena, i kao narod i kao pojedinci.
Valjda će se oporaviti, ali mislim da ti meštani "rade posao".

Kolega je uspeo da spase fotografije iz aparata, ko nije doživeo ovakvo noćenje i buđenje, taj ne zna šta je hladnoća  :D

r0709e.jpg

elpah.jpg

30jivib.jpg

106kiki.jpg

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Uh kakva reka, nigde zaklona  :doh: sviđa mi se jako  :yeswink:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Kad sam se interesovao za ovu reku pre par godina neko mi reče da još uvek postoje delovi gde ima zaostalih kasetnih bombi iz 1999. pa sam se malo i ohladio a reka deluje fenomenalno, bilo je priče da ima i mladice...

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Opa, kasetne bombe, to je samo dodatno uzbuđenje  :hammer: ili ću ja klena neodmerenim kontrom da šibnem na livadu ili će mene kasetna u nebo  :doh:

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
strashni je napisao(la):
Kad sam se interesovao za ovu reku pre par godina neko mi reče da još uvek postoje delovi gde ima zaostalih kasetnih bombi iz 1999. pa sam se malo i ohladio a reka deluje fenomenalno, bilo je priče da ima i mladice...

??? ??? ???
I posle pricamo o nekom ocuvanju reka i ribljeg fonda, a da pogines od bombe kad odes da pecanje! Pa gde to ima??? Koja samo mi kanta za djubre...
Jedino da pocnemo da uvrstavamo u ribolovacku opremu i metal detektor, pa da znam gde je mozda neka bomba.
Nije ovo kritika za ribolovce iz Sjenice ili njihovo udruzenje, samo mislim da, ako je ovo oko kasetnih bombi tacno, da bi trebalo da urgiraju na sva moguca mesta da se to nekako resi. I na novinare i medije, i na ministarstvo, i na Vladu, i na gradjane Sjenice (i okoline)... Nije samo stvar u pecanju oko reke, nego i o seljacima koji tamo izvode stoku na ispasu i sl.

Vrh Dno