Vapa

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Samo jednom sam pecao (musicario) na ovoj reci (malo veci potok :blush:) i moram reci - odusevljen sam. Reka se nalazi na nekih 5km istocno od Sjenice, na prosecnoj nadmorskoj visini od nekih 1000 metara... Sta reci? Obilje pastrmke, krupnog lipljena, klena i mrene... Tipicna planinska reka, prozirno bistra, sa dubokim virovima... Posebno postaje interesantna u donjem delu toka, posle spajanja sa Grabovicom, kad dobije na vodenoj masi. Posle nekih desetak kilometara od spajanja s Grabovicom, uliva se u Sjenicko jezero. Ako vas put nekad nanese tamo - obavezno je posetite. Interesantno, ribocuvare nisam nigde mogao da nadjem (kazu da uglavnom kontrolisu jezero, a reke - ne!).

;)

Z

Zakula

Guest
Sjekloca,kazi mi kada si to pecao na Vapi!?Krajem osamdesetih??Koliko sam ja upucen u poslednjih petnaestak godina Vapa je klasichna klendzijska reka...Pastrmke mozda ima,ali je retka.Lipljan je totalno ishchezo.Jedini salmonid,koji se tamo srece je Mladica,shto je pomalo chudno...Apsolutno je moguce da nisam upravu,ali informacije koje sam ja dobio,su od ribolovca - mushichara,koji je rodjen u Sjenici i studira u Nishu.A nash drug Mersid,chesto peca na Vapi!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Jeste, i meni je često pričao o tome kako je još pre par decenija potpuno isčezao lipljen. Sada se potočna pastrmka veoma retko lovi u samoj Vapi, ali zato mladica nije retka. Kada pecate veštačkim mušicama, lovite krupne beovice, koje masovno ulaze iz Sjeničkog jezera i klenove.
Tako kaže najbolji sjenički mušičar svih vremena, Mersid Kovačević.
Izgleda da je Vapa lepa krečnjačka reka, koja "plače" za dobrim gazdom. Retko se muti i menja temperaturu vode, jer dobija vodu iz jakih kraških vrela. Bogata je hranom i predstavlja jedan od najboljih potencijala Srbije za kvalitetan mušičarski revir.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
šteta da je lipac izčezao...ako je tamo živeo pre verovatno bi i opet samo ako bi se kako kaže Mix pojavio neki Dooobri Gazda...uveo pravi režim...poribio ga starim stanovnicima...bilo bi to fantastično...bilo bi to perfektno!

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Mr.Zakula je napisao(la):
Sjekloca,kazi mi kada si to pecao na Vapi!?Krajem osamdesetih??

Pocetkom devedesetih... :'( i bila je fantasticna. :tbumb:  Jel moguce da se toliko promenila za desetak godina?  :doh:
...Kada smo se vratili iz onih nekih ratova i kada je udarila "ona" inflacija, pa nije bilo posla u firmi, dobio sam sest meseci "placenog odsustva" ... Za tih sest meseci sam obisao puuuuno reka, potoka i jezera po Pesteri i zapadnoj Srbiji...  :blush:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Na Vapi sam radio '94., negde u srednjem toku, gde put NP-Sj prelazi preko reke i nizvodno, u predelu zaseoka Shekularci. Tad je to bila tipicna klenovska reka, sa puno skobalja i samo tragovima vrsta salmonidnih zajednica (pes i brkica), a za pastrmku sam cuo da je ima u izvorisnom delu. Kasnije sam vidjao u literaturi nalaze mladice, ali mislim da su to malobrojni primerci iz fonda jezera i da je to izumiranje u toku, pred nasim ocima, a jos uvek predstavlja zgodno opravdanje za tipove problematicnog integriteta da traze svoje ispunjenje (i materijalno i psiholosko) u jalovom i bezizglednom poribljavanju ovom vrstom. I pre svega licemernom: niko nije previse brinuo o mladici kad su jezera (brane) pravljena, pa sto bi onda sad? To kako se elektroprivreda odnosila prema vodama i zivom svetu u slivu Drine je cisti BIOCID, a takva praksa dosledno se planira i nadalje!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Slažem se da je sliv Drine, Uvca i Vape unakažen, ali informacije koje nam stižu od pravih poznavaoca Vape i stanja na njoj, aktivnih sjeničkih mušičara, kažu da mladice ima u sasvim zadovoljavajućoj količini i da nije redak ulov.
Čuveni sjenički mušičar Mersid Kovačević pričao nam je da je u poslednjih par godina veoma često viđao ribolovce-varaličare kako vade ili pronose lepe mladice. Naravno, nisu velike kao u ogromnim planinskim rekama poput Une ili Drine, ali su, izgleda, brojnije.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Eh, čak sam i na ovoj reci kampovao i mušičario, negde 1980.-te godine :eek: Hvatao sam samo sitne klaenove ali se sećam jedne krupne mladice probodene vilama sa mosta :'(

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Sto se tice sliva Uvca tacno je da je dosta oslabljen plemenitom ribom. Pre je u Uvcu bilo ogromnih lipljena,mladica,pastrmki. Verovatno da i u Vapi je imalo svacega. Sada u Uvcu se mogu hvatati klenovi,krkuse,retko pastrmke, ali mladice ima. U gornjem toku Uvca gde je i Vapa situacija je losa. Letos sam upoznao coveka iz Cacka koji je isao tamo 10-ak dana na kampovanje (uz beloglave supove :drool:) kaze da su pretezno lovili krupne (citaj: 2kg) klenove, potocne zlatovcice i slabo sta drugo. Nista posebno.  Reka se dokazala da moze da odrzi u sebi razne vrste samo sto je covek istrebio. Ima potencijal ogroman za dobrooog gazdu koji bi od nje napravio jezivo dobru reku! malo sam vise o Uvcu napisao, ali Vapa je slicna po mojim saznanjima.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Treba mi jedna informacija u vezi ribolova na Vapi.

Sa kolegom planiramo da odemo na dan-dva (nismo jos odredili precizno mesto), pa me interesuje, posto predpostavljam da je obavezna kupovina dnevnih dozvola i da godisnje ne vaze:

1) koliko kosta dnevna dozvola (i ima li razlike u ceni ukoliko vec imate godisnju dozvolu);
2) da li je dozvoljeno varalicarenje, posto sam na nekom drugom forumu procitao u poruci iz 2011. da je varalicarenje zabranjeno zbog mladice, ali mozda neko zna da li se nesto u medjuvremenu menjalo;
3) klen nas interesuje samo, da li neko moze da preporuci mozda odredjeni deo reke za posetit?

Hvala!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Doplatna dnevna ze ribolov na nacionalnom parku je 1000 din, mesečna (ili možda nedeljna?) 2000 i godišnja 3000.

Valjda bi trebalo da imaš i redovnu, saveznu. Ne znam koje su cene ako je nemaš, verovatno oko 2x veće.

Čuvara ima, dobro su organizovani, upoznao sam ih nedavno, vođa službe je jako dobar lik i sjajno radi svoj posao.

Za sve info je najbolje da ih pozoveš. Imam broj na vizit karti koja trenutno nije kraj mene, napišem ti kasnije, ako do tada neko drugi to ne uradi.

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
escondida, sto se tice dozvola stoji ovo sto je Goci napisao.
Varalicarenje na reci je strogo zabranjeno, dok na jezeru sme se pecati na varalicu.
Ako te klen interesuje i zelis da ga lovis na musicu onda bukvalno neces pogresiti gde god da stanes, ima ga svugde, a ako planiras varalicom da ga lovis onda moras ici samo na jezero.
Javi se ako budes dolazio, rado cu ti pomoci koliko mi obaveze budu dozvolile.
Pozdrav

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Hvala puno, Gogi i eko, na odgovorima, predpostavili smo da je tako kako ste i rekli, stim da sad definitivno znamo da je tako.

Eko, hvala puno na ponudi, ta zabrana varalicarenja nam malo menja planove, a i ova kisa koju su najavili cele nedelje.

Gogi, ako se setis, posalji (na PP ili ovde) broj telefona cuvara za svaki slucaj.

Hvala jos jednom momci.

Vrh Dno