Volio bih da grijesim, ali tesko.
Moze ribo drustvo da donese sta god hoce i da propise mjere kakve god hoce, ali ukoliko to nije izdvojeno ribolovacko mijesto nema aparata preko koga ce da natjera gradjana da plati prekrsaj pred sudijom. Jednostavno gradjanin nije prekrsio ni jedan zakon i kad stigne prekrsajna prijava pred sudiju on ce to da odbaci kao neosnovanu jer u zakonu nije takvo nesto propisano.
OVO JE 100% TACNO I SA TIM SE JA SUSRECEM GODINAMA
Sve zabrane sto si naveo mora da odobri resorno ministarstvo, pa posto izadju u sluzbenom glasniku, postaju vazece.....
Daj mi samo jedan primjer sudiske presude za lov vajserkom ili tirolcem ..... samo mi daj covjeka koji je morao da plati kaznu za taj prekrsaj pred sudom u Srbiji ....
Ribo drustvo gazduje vodom ali samo gazduje, zakon o ribarstvu pise drzava a ne ribo drustvo. Ako ovde ima neki presednik ribo drustva i cita ovo, on dobro zna da ne moze uvesti nikakvu zabranu niti dio rijeke proglasiti plodistem dok god to ministar ne odobri i izadje u sl. glasniku.
Nazalost, cak ni predsednici ribo drustava to ne znaju pa recimo za neku godinu proglase zabranu lova odredjene vrste ribe na neki sistem ili u nekom periodu. To je cista nebuloza i prolazi samo zato sto vecina ribolovaca nije upucena u zakone niti ih interesuju pa onda poslusaju tako neku lokalnu odredbu.
Mozda ce doci do zabune pa ce ispasti da ribo drustvo ne moze nista ali nije tacno, ribo drustvo ako odluci da donese neku od mijera koje nisu propisane zakonom mora to da posalje ministarstvu te da to obrazlozi a resorno ministarstvo ako odobri takvu mjeru onda to izlazi u sl. glasniku i postaje validno.
Ljudi ove stvari ganjam kuci godinama i znam sta pricam i sam imam problema tako da razmislite o ovome, usmjerite snage na resorno ministarstvo da se donese odluka da na drini nema riblova vajserkom i tirolom, kad to izadje u sl. glasniku onda ce te fino moci izaci sa milicijom ili inspekcijom na vodu i udarati po dzepu one koji love na takav nedozvoljen nacin.... inace ce ovo samo ostati dobar pokusaj.
Jako bi volio da to uradite kako treba jer mi smo u Bosni to sredili tako da u zakonu fino pise da ribolov musicama sa utegom nije dozvoljen.... sta mislite kako se osjeca nas cuvar kad odu ljudi na srbijansku stranu pa njih stotine drljaju tirolcem zabacujuci cak do bosanske obale i smijuci mu se u facu

.
To sto ste uradili jos jednom cu reci je odlicno ali nemate sistem da nekog kaznite, ako to uradite to je protuzakonito jer samo sudija kaznjava he he .... dakle mozete samo daplasite ljude da se to ne smije