I da i ne. Npr u IT industriji top proizvođači garantuju da će u narednih 5 godina pružati podršku i rezervne delove za određeni proizvod a nakon toga se gubi smisao imati pogon za serijsku proizvodnju tog dela i to se gasi, jednostavno ne donosi profit. Ok Vision ili neki drugi proizvođač bi mogao kalupe i mašine za starije proizvode da skloni sa strane u neki hangar ali i to košta, pa ako ne radi košta popravka, ako radi košta održavanje, ima li smisla za recimo 10 vrha godišnje kod modela od pre 20 godina. Ne isplati se to. A industrija svakako mora da ide dalje. Dosta sam hvalospeva iscitao za nrx lp i zaista je dugo trajao a evo sada je došao nrx+ lp za koji je pitanje da li je bolji od prethodnika ali sam siguran da će puno vlasnika kupiti novi model a to donosi profit. Tako i nije u interesu da se popravljaju stari stapovi nego da se prodaju novi. Znaci sa jedne strane imamo neisplativost držanja starih mašina a sa druge imamo težnju da se stari proizvodi sklanjaju u stranu i prodaju stalno novi novi novi. Jbg potrosacko smo društvo i uopšte me ne čudi sto je takva praksa i u fishing industriji.