Zasto je dobar musicarski stap toliko skup?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
U drugoj temi zapocesmo sa razgovorom o tome sta sve utice na skupocu jednog stapa.

Sta vi mislite?

Sta je to sto utice da jedan novi stap nekog proizvodjaca bude i do 200 cak i 300 evra skuplji od prethodnog modela koji je takodje bio ``elite`` kada se pojavio?

Da li su u pitanju samo prateci delovi blanka, ili je tu ipak odlucujuca uloga novg visljeg modulusa karbona?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Verovatno sve ovo što si naveo ima uticaja, ja mislim da je od presudne važnosti samo ime štapa, ono mu daje "cenu".

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Bas tako Strelac od presudne vaznosti je nalepnica. Razlika u ceni koliko stap kosta u proizvodnji je mizerna a razlika u prodajnoj ceni je jeziva.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Slazem se da i ime proizvodjaca ima ulogu za formiranje cene jedne serije stapova, ali nikako i odlucujucu.

Evo uzmi Hellios. Sta ga je ustvari izdvojilo od ostalih kad se pojavio?

Akcija? Mnogi stapovi imaju istu ili slicnu.

Tezina? Donekle, ali nedovoljno da neko izdvoji toliko para zbog 20-30gr manje tezine.

Kvalitet komponenti? Nikako, i ostali proizvodjaci koriste iste ili slicne i vodjice i reel seat i ostalo.

Hellios je prvi stap koji je uradjen od TC56 karbona. Oznaka TC znaci 1000/cm2. Znaci hiljadu vlakana na jednom kv.centimetru. Kod TC56 `platna` je dakle 56000 vlakana po kvad. cm. I to je ono sto te je odusevilo kod tog stapa.

Da bi uporedili koliko je to u stvari, uzmimo to da su prvi stapovi radjeni od TC24 karbona. Znaci skoro dva ipo platna, tog starog, treba ispresovati da bi se dobilo TC56. Mozda zvuci jednostavno ali za to je trebalo skoro 40 godina da bi se tehnoloski mogao taj proces izvesti.

Posle TC 24 nastavljen je rast: 28, 30, 34, 40, 44, 48, 52, 56.

Pogledaj i to da cim je Hellios proizveden, odmah i drugi proizvodjaci upotrbljavaju TC56. Sintrix, NRX,Reaction,One... +nano. Stapovi koji su u neku ruku i slicni ali opet odudaraju od predhodnih, i koji su slicni po ceni. Moraju biti slicni zbog skupoce samog karbona.

Evo ti primer. Uzmi samo Guidelinov Reaction. GL je firma koja pravi solidne stapove u srednjoj klasi. Medjutim cim su izbacili stap radjen od TC56, dizu cenu koja je mnogo veca od njihovog imena. Pravac medju najskuplje. Stap vredi da se tu nadje jer ima iste karakteristike ko i ostali od TC56.

Razlog da  sad na trzistu ima izuzetno jeftinih stapova je i taj da je proizvodnja karbona u nizim modulusima mnogo jeftinija nego nekada. Kinezi prave do TC 40 i prodaju skoro na kilo.

Karboni vecih modulusa se rade u Japanu. Dakle ako ce se neki, skupi, stap proizvoditi u Kini, sam karbon se kupuje u Japanu.

Drugi itekako vazni cinioc je nacin na koji se sece karbon. Na slici dole moze se videti jeftiniji i jedan od skupljih nacina secenja. Skuplji je ne samo zbog troskova proracuna vec i zbog velikog odpatka koji se mora baciti.

U tekstu slike, u prvom pasusu, K: Mathisen, autor knjige i konstruktor za Hardy govori o tome da ozbiljniji proizvodjaci ne koriste dugo jedan te isti mandrel jer se lako krivi i ostecuje, vec ga prodaju proizvodjacima osrednjih stapova. A to su opet skupe stvari.

Uf, sta mi bese pa se raspisah ovoliko... :doh:

Prilozi

• resolver.jpg
    resolver.jpg
    107,4 KB · Pregleda: 231

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
nespetro je napisao(la):
Slazem se da i ime proizvodjaca ima ulogu za formiranje cene jedne serije stapova, ali nikako i odlucujucu.

Evo uzmi Hellios. Sta ga je ustvari izdvojilo od ostalih kad se pojavio?

Akcija? Mnogi stapovi imaju istu ili slicnu.

Tezina? Donekle, ali nedovoljno da neko izdvoji toliko para zbog 20-30gr manje tezine.

Kvalitet komponenti? Nikako, i ostali proizvodjaci koriste iste ili slicne i vodjice i reel seat i ostalo.

Hellios je prvi stap koji je uradjen od TC56 karbona. Oznaka TC znaci 1000/cm2. Znaci hiljadu vlakana na jednom kv.centimetru. Kod TC56 `platna` je dakle 56000 vlakana po kvad. cm. I to je ono sto te je odusevilo kod tog stapa.

Da bi uporedili koliko je to u stvari, uzmimo to da su prvi stapovi radjeni od TC24 karbona. Znaci skoro dva ipo platna, tog starog, treba ispresovati da bi se dobilo TC56. Mozda zvuci jednostavno ali za to je trebalo skoro 40 godina da bi se tehnoloski mogao taj proces izvesti.

Posle TC 24 nastavljen je rast: 28, 30, 34, 40, 44, 48, 52, 56.

Pogledaj i to da cim je Hellios proizveden, odmah i drugi proizvodjaci upotrbljavaju TC56. Sintrix, NRX,Reaction,One... +nano. Stapovi koji su u neku ruku i slicni ali opet odudaraju od predhodnih, i koji su slicni po ceni. Moraju biti slicni zbog skupoce samog karbona.

Evo ti primer. Uzmi samo Guidelinov Reaction. GL je firma koja pravi solidne stapove u srednjoj klasi. Medjutim cim su izbacili stap radjen od TC56, dizu cenu koja je mnogo veca od njihovog imena. Pravac medju najskuplje. Stap vredi da se tu nadje jer ima iste karakteristike ko i ostali od TC56.

Razlog da  sad na trzistu ima izuzetno jeftinih stapova je i taj da je proizvodnja karbona u nizim modulusima mnogo jeftinija nego nekada. Kinezi prave do TC 40 i prodaju skoro na kilo.

Karboni vecih modulusa se rade u Japanu. Dakle ako ce se neki, skupi, stap proizvoditi u Kini, sam karbon se kupuje u Japanu.

Drugi itekako vazni cinioc je nacin na koji se sece karbon. Na slici dole moze se videti jeftiniji i jedan od skupljih nacina secenja. Skuplji je ne samo zbog troskova proracuna vec i zbog velikog odpatka koji se mora baciti.

U tekstu slike, u prvom pasusu, K: Mathisen, autor knjige i konstruktor za Hardy govori o tome da ozbiljniji proizvodjaci ne koriste dugo jedan te isti mandrel jer se lako krivi i ostecuje, vec ga prodaju proizvodjacima osrednjih stapova. A to su opet skupe stvari.

Neso sve cinjenice koje si napisao stoje sem oko vrsta karbona i cene. Molio bih te da vise ne lupetas jer toliko zabune unosis ljudima koji malo slabije poznaju materiju. Naime Niko pa ni Helios ne bi koristio visokomodularne grafite koji postoje odavno da nije nano resin (smole). Koriscenje nove smole omogucilo je da proizvodjaci stapova koriste visokomodularne karbone a cena tih grafita je mizerna i smesna u odnosu na krajnu cenu stapa. Visikomodularni karboni su mogli i ranije da se koriste, tacnije bili su dostupni svima, ali smola je omogucila da se eliminisu deformacije koje nastaju savijanjem. Prosto da prostije ne moze biti. Dokaz da trabunjas je i sasvim jeftini DAM varalicarac i naravno Kinez sa cenom ispod 100e  http://www.askari-fishing.com/pages/productPage.jsf?productid=fishing/rods/predator-rods/dam-nanoflex-trout-perch-spin-zander-spin-pike-spin-rods

Evo sta se postize:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6t53DqViXVc[/youtube]

Dakle visoki moduli grafita nisu nikakvi noviteti, niti su skupi a pogotovo ne tih 30-40-50g koliko uopste ima grafita u jednom stapu. Zasto Nespetro ima potrebu da komentarise nesto sto povrsno razume nemam pojma. Po njegovoj bizarno-smesnoj teoriji duplo tezi stap od tog TC56 karbona bi trebao da kosta duplo vise, znaci Helios desetka je duplo skuplja od cetvorke? A da li je tako?

I za kraj, stapovi su jeftini skroz ako gledamo iz ugla proizvodjaca. Cinjenica je da neke firme imaju cele timove, gomilu ljudi koji rade na razvoju, testiranjima, novoj tehnologiji (kao sto je nano smola) i procesima proizvodnje,... a to sve treba placati uredno i redovno. Kako drugacije nego odvaljivanjem kupaca, jakim marketingom, agresivnom kampanjom da je novi stap drasticno bolji od prethodnika,... A prava istina je da nam se poboljsanja daju "na kascicu. Veliki proizvodjaci znaju da mogu da opstanu samo zajedno i zato se po nekoliko godina unapred zna ko ce da pobedi na kom sajmu sa kojim modelom, zna se tacno ko ce sta od "noviteta" prvi da predstavi i gde. Samo mi vrane nasedamo na takve nebuloze koje nam se plasiraju u potrazi za savrsenom stapom kog nema niti ce ikada biti napravljen.

Zato ove poluinformacije koje daje Nespetro ne sluze nicemu sem da zbune narod i pokazu da on kao nesto zna jer se gadja podacima o vrstama grafita koje su za prosecnog korisnika pa cak i za naprednog korisnika totalno besmislene.

Neso, morao sam da budem ovako grub, jako sam nervozan jer mi je Zvezda igrala nereseno sa Radom i zato te molim da mi oprostis. Nije mi ni jednog sekunda bio cilj da te uvredim licno niti mi tako nesto pada na pamet. Odgovaram na post pun neistina i ni malo bitnih poluinformacija, pa mogao je da ga napise bilo ko, isto bih reagovao.

Ovim  zaista zavrsavam diskusiju na ovu temu, na sledeci tvoj post ako ga bude necu odgovoriti pa makar napisao i magistarski rad.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
nespetro je napisao(la):

Sam sam kriv  :D 

Ja reko da govorimo malo ozbiljnije, o tvrdoj hrani, a ti jos kod mleka.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Zasto su toliko skupi?....zato sto si: Orvis, Scott, Winston, T&T, G.Loomis, Loop, Sage, Hardy... Svojim imenom mogu to priustiti. Sto su kupci zadovoljniji uslugom (k alitetom opereme i odnosom do kupca) ime firme je na visem glasu. Nije dovoljno utrpati robu nekome u ruke nego na duge pruge gledano da stranka i ako slomi stap bez komplikacina i bez dugog cekanja sto pre bude opet zadovoljna. N tom ispitu mnogi padaju. Njima je đabe i ako urade ne znam kako dobar i lep stap...jedne nezadovoljna stranka je grubo receno 100 potencijalnib kupaca manje.
Zbog takve razgledanosti je Orvis vec deceninama vrh.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Zato sto postoje ljudi koji su spremni da plate 1000$ za tako prostu stvar.
Zasto vrhunski proizvodjaci nude dozivotnu garanciju za stap - pa zato sto ih izrada takvog istog kosta 50$, a prodali su ga za 1000$.

Mozda sam malo izkarikirao, ali nije daleko od istine.

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Pa sad to je diskutabilno.... hm... orvis i sage od ekipe sto si pomenuo nude totalnu dozivotnu... bez obzira dali si vlasnik ili ne.. tj dali garancija glasi na tebe... Ja imam dva stapa za koje vazi dozivotna ali ja mogu tu macku da okacim o rep... jos ovo bih da dodam drzao sam dosta elitnih stapova u rukama i pecao sa njima, koliko ih posedujem ne bi ovde posto nije ni drzavljanstvo ni vreme.. ovo bih hteo samo da dodam ... od svih sto probah do sad, a tu izostaje samo scott.. mogu da kazem da je samo t&t po kvalitetu nakita i celog utiska o stapu zadovoljio cenu, ako to ista na njima moze to da zadovolji.. elem, kad drzis taj stap ne znajuci nista o musicarenju, ne gledajuci ni futrolu ni tubu,ti  imas utisak ovo puno kosta,...Jos  ukoliko znas, utoliko ti je slika jasnija.. jednog dana u mojoj kolekciji ce biti sve T&T. 

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
saleja je napisao(la):
... orvis i sage od ekipe sto si pomenuo nude totalnu dozivotnu... bez obzira dali si vlasnik ili ne.. tj dali garancija glasi na tebe...
:nowink: Garancija vazi samo za originalnog vlasnika.

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Hm... pa brdo njih orvisa opravilo, a oni peto koleno... ???

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
do današnjeg dana to više manje jeste istina....jesnostavno ne žele previše da kompliciraju...Orvis jeste zbog više stvari vrh...ostali jesu vrhunski ali kod Orvisa posebno prvi vlasnik ima onaj osecaj...."skup je ali ne drhtim nad njim oce li puci ili sto god jer oni ne kompliciraju". T&T jos nisam probao a verujem da je strava kako si opisao. Ja sam tako očaran sa Scottom. Npr. G2 je nešto što si želim jako imat u kolekciji isto kao što sam želio i njihovog staklenca. Nisam još morao i nadam se da neču morati da išta reklamiram kod njih ali kako to kod njih ide nisam još čuo od ikoga sa naših EU prostora. Nadam se da nema neke komplikacije. Tu sam malo na nepoznatom terenu i veoma pazim na mog Scotta...pazit ču isto i Orvisa ali mnogo sam tu opušteniji. Mnogo bi mi bilo mrsko da šaljem komad štapa ili ceo...plačam silnu poštninu  i još moram da čekam kakav mesec a ja platio to oko 600€. Za takvu cenu očekujem maksimalno od proizvođaća...u suprotnom jedno slabo iskustvo i za mene oni ne postoje i naravno sledi slaba reklama svakom mogučom prilikom za to.

Greys- oni nisu neki vrh vrhova sa priborom ali su stvarno dobri i lično mogu da ih pohvalim jer sam jednom prilikom strimflexu našao manu...pluta mi škripala, ništa strašno ali meni smetalo, ja im napisao a oni bez ikakvih komplikacija rekli pošalji i dobijaš novi...koštalo me 14€ poštnine i 1 nedelju čekanja....e to je za mene vrh i vredno. To je za mene firma srednje cenovne klase koja ostaje #1 za mene. Također poznam i druge koju su zadovoljni Greysom na taj način. Ako nekoj "glasnijoj" firmi pustim veču kinutu očekujem još više od toga. Jednom mogu da me zeznu i to je samo jednom i sa dugotrajnim negativnim posledicama za njih.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
saleja je napisao(la):
Pa sad to je diskutabilno.... hm... orvis i sage od ekipe sto si pomenuo nude totalnu dozivotnu... bez obzira dali si vlasnik ili ne.. tj dali garancija glasi na tebe... Ja imam dva stapa za koje vazi dozivotna ali ja mogu tu macku da okacim o rep... jos ovo bih da dodam drzao sam dosta elitnih stapova u rukama i pecao sa njima, koliko ih posedujem ne bi ovde posto nije ni drzavljanstvo ni vreme.. ovo bih hteo samo da dodam ... od svih sto probah do sad, a tu izostaje samo scott.. mogu da kazem da je samo t&t po kvalitetu nakita i celog utiska o stapu zadovoljio cenu, ako to ista na njima moze to da zadovolji.. elem, kad drzis taj stap ne znajuci nista o musicarenju, ne gledajuci ni futrolu ni tubu,ti  imas utisak ovo puno kosta,...Jos  ukoliko znas, utoliko ti je slika jasnija.. jednog dana u mojoj kolekciji ce biti sve T&T.

Orvis nikada nije ni davao dozivotnu garanciju vec garanciju od 25 godina. I garancije vaze SAMO na originalnog-prvog vlasnika kod svake od firmi koja daje dozivotnu.

Ako gledas kvalitet opreme i pedantnost u izradi, detalje i slicno,... Svi ce se sloziti da je Winston No1 a tu negde je i T&T, no ni jedan od njih kao i mnogi drugi iz kategorije TOP proizvodjaca, nicim ne opravdava cenu. Jer cena stapa je vise nego smesna i prodaje se za 10 pa i vise puta skuplje.. Dovoljno vam je da znate cinjenicu da USA dileri dobijaju 50% rabat bez obzira koju kolicinu naruce, a oni najbolji dileri imaju i solidno veci rabat.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Cene i jesu visoke bas zbog dilera, ni zbog cega drugog. Suprotan primer tome su Barrio kanapi koji se ne mogu naci kod dilera i cena im je tu negde upola nego kod drugih u tom rangu i kvalitetu. Jos jedna losa star po nas je sam prelazak robe preko okeana (USA-Evropa) tu je odmah za dobrojutro nekih 20%

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
Tako je 25 . god. garancije od Orvisa,medjutim ja sam drugi vlasnik oba Orvisova stapa,od kojih je jedan bivsi vlasnik tragicno preminuo.

Prosle godine je momak poslao Orvisov Trident TL i to serija za Svajcarsku za koju navodno nema garancije a i covek nije imao papirologiju.

Ipak su Orvis-ovci prihvatili stap kao reklamaciju.

Sta ako je neko dobio na poklon stap ,znaci nikakva garancija ??? Ne verujem da bi Orvis odbio uslugu. Pretprosle godine u znak izvinjenja sto su

kolegi poslali pogresnu seriju stapa,Orvis mu ga je poklonio a poslao njegov tip-top. :tbumb:

Vrh Dno