Zasto je dobar musicarski stap toliko skup?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Djole je napisao(la):
Kakve veze ima cega je proizvodjac. Da da kanape dilerima cena bila X2. A proizvodjaci u svojim shopovima visokim cenama stite dilere. Prosto

A zasto da idu na svoju stetu ako bi bolje prodavali da nema dilera? Sto da stite dilere? Nije to bas tako Djole...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
@Simpson

Stvarno je ponekad mucno razgovarati s tobom. Aj da si mlad pa da nekako i razumem da plahovito reagujes,medjutim stariji si covek i stvarno je cudno da ne mozes da se kontrolises. Ne mislim ovde na raspravu nego to sto se bavis sagovornikom.

Kazes druze da izmisljam to o karbonu a ne pitas se odakle mi to? Pitaj druze odakle mi te infomacije. Da li sam upravo o tome razgovarao sa nekim konstruktorom stapova. Sa nekim koji ih pravi, a koji ne teorise.

Igrom slucaja sam bio u prilici da razgovaram sa trojicom bas o samoj srzi konstruisanja stapova.
Sa bracom Syrstad:  http://www.lts-flyfishing.no/

Sa Tellisom iz Svedske sa kojim razmenjujemo e-mailove: http://tellis-flugfiske.se/webbshop/spon/tsd-t-spey-15%C2%B41-11/
covek koji me je pored ostalog odusevio filozofijom kako zamislja stap koji ce biti izuzetan i za casting sport i za pecanje i koji je sa tolikm zarom pricao o samom inzenjeringu. Bio je godinama u power timu LOOP-a.

Treci covek sa kojim sam i najvise razgovarao, jer se sa njim i najcesce vidjam je Tomi Orkvisla. Sampion sa Spey-o-rama, covek koji zapocinje svoju seriju stapova. Vec je uradio takmicarsku glavu Vector. Imam je kao poklon od njega. Jos neisprobana zbog vremena. Na svetskom sam bacao par minuta prototipom stapa koji je imao. Stap je jednostavno-grom.

Ja razumem tvoj konspiracijski stav da nas svi proizvodjaci u stvari vuku za usi, jer sam i sam tako nekad razmisljao sve dok mi nije objasnjeno. Vise ne razmisljam tako jer vidim da su stvari mnogo komplikovanije nego sto ih ja sedeci u fotelji mogu zamisliti.

A sta kad bi zapoceli pricu o samom motanju karbona? Pricu o Hoop-fibers, Warp -Fibers, pricu o tome sta je tensile fibre strenght i kolika je jacina u Psi potrebna Hoop vlaknima da bi zadovoljila osnovne standarde izrade stapova. Nepisane naravno a nastale iz iskustva.

Sta kad bi zapoceli pricu o tome kako se u stvari spajaju Hoop i Warp vlakna? O polaznoj tacki akcije?  Ima tu druze zaista mnogo toga meni barem interesantnog, ali znas kako kaze nas narod: Coveku se silom moze uzeti, ali mu se silom ne moze dati.

Pozdrav.

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
Seb druze,plasim se da je TLS #4 mid flex slab za te tvoje''ponude'',a na njemu je Orvis Rocky Mountain,vrlo pouzdan cekrk i odoleo bi ribama.

Kod tebe bih poneo ipak 5-6 #,Pfluger Suprime sa izuzetnom rezervnom snagom i BATTENKILL lll Large A. :smoke: pa moze i mladica da dodje

komotno:tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
E ONDA NEMAŠ FRKE!!!  imaš sve što ti treba!!!  :tbumb: Još samo da dođeš 'vamo  ;)

mada da znaš ja sam se baš lepo poigrao mojim F2 Scottom (wt4)  tamo iako su bile i 60+ ;)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
nespetro je napisao(la):
@Simpson

Stvarno je ponekad mucno razgovarati s tobom. Aj da si mlad pa da nekako i razumem da plahovito reagujes,medjutim stariji si covek i stvarno je cudno da ne mozes da se kontrolises. Ne mislim ovde na raspravu nego to sto se bavis sagovornikom.

Kazes druze da izmisljam to o karbonu a ne pitas se odakle mi to? Pitaj druze odakle mi te infomacije. Da li sam upravo o tome razgovarao sa nekim konstruktorom stapova. Sa nekim koji ih pravi, a koji ne teorise.

Igrom slucaja sam bio u prilici da razgovaram sa trojicom bas o samoj srzi konstruisanja stapova.
Sa bracom Syrstad:  http://www.lts-flyfishing.no/

Sa Tellisom iz Svedske sa kojim razmenjujemo e-mailove: http://tellis-flugfiske.se/webbshop/spon/tsd-t-spey-15%C2%B41-11/
covek koji me je pored ostalog odusevio filozofijom kako zamislja stap koji ce biti izuzetan i za casting sport i za pecanje i koji je sa tolikm zarom pricao o samom inzenjeringu. Bio je godinama u power timu LOOP-a.

Treci covek sa kojim sam i najvise razgovarao, jer se sa njim i najcesce vidjam je Tomi Orkvisla. Sampion sa Spey-o-rama, covek koji zapocinje svoju seriju stapova. Vec je uradio takmicarsku glavu Vector. Imam je kao poklon od njega. Jos neisprobana zbog vremena. Na svetskom sam bacao par minuta prototipom stapa koji je imao. Stap je jednostavno-grom.

Ja razumem tvoj konspiracijski stav da nas svi proizvodjaci u stvari vuku za usi, jer sam i sam tako nekad razmisljao sve dok mi nije objasnjeno. Vise ne razmisljam tako jer vidim da su stvari mnogo komplikovanije nego sto ih ja sedeci u fotelji mogu zamisliti.

A sta kad bi zapoceli pricu o samom motanju karbona? Pricu o Hoop-fibers, Warp -Fibers, pricu o tome sta je tensile fibre strenght i kolika je jacina u Psi potrebna Hoop vlaknima da bi zadovoljila osnovne standarde izrade stapova. Nepisane naravno a nastale iz iskustva.

Sta kad bi zapoceli pricu o tome kako se u stvari spajaju Hoop i Warp vlakna? O polaznoj tacki akcije?  Ima tu druze zaista mnogo toga meni barem interesantnog, ali znas kako kaze nas narod: Coveku se silom moze uzeti, ali mu se silom ne moze dati.

Pozdrav.

Znas sta kazem ja na to? Poserem ti se na sve te skandinavske konstruktore kad jedan fast stap sa procentom reklamacija ispod 50% nisu u zivotu napravili. Kaskaju za Amerima jedno 3 svetlosne godine. Onda se poserem na njihovu demagogiju i pricu koju su ti prezentovali da je stap skup zbog vrste karbona, poserem se i na njihovu filozofiju zarade od 16 i vise puta. E kada ih budes pitao koja je razlika u ceni izmedju 50g najskupljeg i 50g najeftinijeg karbona za stapove i dobijes tacan odgovor, da nije vise od 7$ onda cu da ti skinem kapu.
E vidis ja nekako raspolazem informacijama od ljudi koji se malo ozbiljnije bave karbonima i malo su na ozbiljnijem nivou znanja nego ti tvoji shupci.

I ne nadaj se da cu sa tobom da ulazim u bilo kakvu polemiku na ovu temu. To sam ti vec rekao u proslom postu, da dzabe pises te nebuloze, potpuno beskorisne za normalne musicare i korisnike stapova. Sve sto treba da znaju mogli su da procitaju u mojih par postova.

U najkracem: Stapovi ne vrede koliko kostaju, ne vrede ni duplo manje. Svi do jednog proizvodjaci ne zaradjuju 2-3-4 x u odnosu na cenu koliko ih kosta stap vec zaradjuju 10 i vise puta. Sve sto platite kad kupite vrhunski stap, racunajte da ste kupili ime, tradiciju, garanciju, dobru i pouzdanu opremu, stap od 30-40$ i ono sto je najvaznije SVOJE zadovoljstvo i satisfakciju. Na ovu poslednju kartu i igraju proizvodjaci i to im se isplati najvise. Ali svi znamo da nase zadovoljstvo nekad nema cenu.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
plačamo "poverenje" a zatim ono manje više ono u šta nas naše oči uvere  :lol:

naučio sam se da ne gledam previše ono što proizvođaći pišu kakva mega giga ultra stvar je sada to od štapa nego kako to u praksi funkcioniše kod običnih ribolovaca, kako izgleda i kakvu garanciju imam ja za te pare... Glupo je to što ja na primer padam i na izgled...može neki štap da bude npr. u jednakom rangu pa možda i za nijansu bolji od npr. heliosa i za 200€ jeftiniji.... ali ako mi se na izgled ne dopada dovoljno i još ne znam kakvu zapravo garanciju imam....ja ipak uzimam heliosa. U to verujem, siguran sam i sviđa mi se... tako je i bilo u mom slučaju....bilo je dosta štapova o kojima sam razmišljao ali ORVIS je pobedio bez sekunde razmišljanja kada su spustili na 30-40% cenu u UK.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Od kog materijala je i koliko kosta reket koji koristi Novak Djokovic?

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
Ja ne koristim head-ove daske..iskljucivo wilson rekeri dolaze u obzir a svi ti reketi su od 150-200e...mislim pravi profesionalni....

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Ma i Djokovic ne koristi Head iz istog razloga, nego noc pre mecha sedi u sobi i prelepljuje brend "Wilson" "Head-om".  :lol:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
MAFKE je napisao(la):
  Podrzavam tvoju konstataciju kolega,na stapu ne treba stedeti,cekrci znaju da budu cisto pomodsrstvo i sminka. Bukvalno''magacin za kanap'',

bar u mom slucaju,ali ljudi koji  redovno imaju kapitalne stuke ,i ostale krupne ribe trebalo bi da poseduju i ozbiljnije ''masine''.

Ja kao klenaros zaista nemam potrebe da jurim profi cekrke,imajuci u vidu da su mi ulovi maxi nesto preko kg. Pomalo se kajem sto sam se

prose**vao nekim  masinerijima :doh:. Stoji i to da je na lepom stapu zaista lep prizor cekrk ozbiljne lepote i kvaliteta,ali...

Eto,zimus kupih za samo 1990.00 din. iz radnje FLADEN VANTAGE 5/6,cista klasika,a s obzirom da retko koristim pribor preko #4 ,vrsice mi

posao. Izgledom sam prezadovoljan. Evo kako ''cuci'' na stapu,starom Pflugeru :

mafke u pravu si za cekrk ili ti rolu ko kako hoce...svi mi ipak volimo  na kraju krajeva da imamo lep i kvalitetan cekrk koji nam ipak sluzi vise kao skladiste za kanap nego radna alatka..i nisi samo ti(vec 90% ljudi ovde sa foruma) onaj koji hvata retko ribe preko 1kg, ne zato sto ljudi ne znaju da pecaju nego zato sto nam je riblji fond jako skroman...

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
Ja samo gledam ove rasprave o kostanju stapa za pecanje,
Da li je nekome palo napamet koliko kostaju dwcije igracke na primer ? Koliko puta njih vise placamo a koliko puta ih vise kupujemo  ?
Ne mogubda se ne dotaknem i skandinavskih konstruktora koji u zivotu nisu konstruisali niti jedan stap a kenjajunli kenjaju , Ameri konstruisu i prave prvo masine i alate za sve to i ulaze u samu srz problema projzvodnje.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Sale, štap košta toliko koliko košta i očigledno ima dovoljno kupaca koji će to da plate - baš kao i za igračke. Tu se igra na kartu emocija i zadovoljstva i treba da budemo svesni toga.
Trula je jedino priča da su štapovi skupi zbog materijala od koga se rade. Zato sam i pomenuo onaj reket koji ima 5x više materijala (verovatno sličnog) nego štap, a 5x je jeftiniji. 

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Slab sam na stapove i musicarke strune. Na to "zadovoljstvo" vec desetljecima trosim nerazumno puno novaca. Vjerojatno cu i dalje. Medjutim, za uspjesan ribolov, pa i bacanje, ne treba puno. Prije kakvih godinu dana nasao sam u jednom zagrebackom ducanu sigurno najjeftiniji, najruzniji i vrlo vjerojatno najlosiji stap koji se danas moze naci na trzistu. Na njemu nije pisala firma, pa cak ni klasa. Samo Fly Fishing Rod. Uvezen je direkt iz Kine s kontejnerom razno razne robe slicnih karakteristika (znam uvoznika). Cijena tog stapa u maloprodaji, preracunato, bila je 10 dolara.

To sam uzeo, na njegovo inzistiranje izasao s gazdom na livadu i bacao bez problema strunu klase 6 kakvih 30-tak metra. Lakse i bolje nego sto sam ocekivao. Nista nije puklo i otpalo, iako sam u pocetku bio zabrinut. Steta da to nismo snimili. Prilicno sam uvjeren da se za prosjecne ribolovne potrebe s cisto prakticne strane ne isplati trositi velike novce na stap. Iako se sam tog razumnog pristupa ne drzim i stalno sam u planiranju nabavki nekih novih bolesno skupih "igracki". Mislim da ce taj Helios 2 biti slijedeca... 

MarkoTimokRiver

Senior member
Učlanjen(a)
18.12.2009.
Broj reagovanja
0
Ma ima razlike.Ewo npr. ja kupio polovnog Orvisa proizvedenog decembra 1999. koji je prosao dva vlasnika i ja sam treci.Sprovodnici na ovom stapu su kao novi i dalje zlatne boje nisu pisnuli(FUJI spropodnici).Prosle godine na sajmu u Nisu kupio sam BFC discovery (bugarski) stap i za pola sezone sprovodnici se dosta ostetili,skoro svaki ima po nekoliko "zareza" .
E sad ovaj moj Orvis kada je izasao u USA kostao je 525$ dok je BFC stap od 50ak evra.

Ewo npr. bicikle posto sam fanatik za mtb.Nekad sam imao CROSS bicikle made in Bulgaria i islo je to,nije da nije ali kada sam kupio CUBE made in Germany eeeee to je ondaK bila druga stvar,sad lebdim hehe
Jednostavno dobro mora da kosta  e sad dal treba bas toliko bemliga.Jeste da kosta ime ali mnogo odlazi i na sam dizajn,eto kad kupite nesto skupo bilo sta da je upitanju,uglavnom je to lepo dizajnirano,fino obradjeno od kvalitetnog materijala,urezano ime,kval;ityetne boje i zastite  itd..

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Znacajna razlika izmedju najskupljeg i totalnog smeca sigurno postoji. Velika. Medjutim, jedan moderan stapic ranga 150 do maksimum 300 eura, cak i neki jefiniji, ne zaostaju bitno za onim od 800 eura, ako se koriste za normalne ribolovne potrebe, u sto spada 90 posto ribolova. Znaci do kakvih 50-tak ribolovnih dana godisnje, bez svakodnevnog livadskog nabacivanja u dalj i slicnih ekstrema. Uz minimalnu brigu i odrzavanje takav stap moze trajati godinama i naloviti tone riba. Bacacke i ribolovne performanse vise ce zavisiti od strune. Tu treba biti pametan i prevelika stedljivost nije dobra.

Vrh Dno