Na pocetku pozdrav svima a posebno kolegama (srednje medicinska i biologija

)
Moj ribolovački staž je počeo da otkucava pre više od 40 godina (al sam mator

), na Tamišu sa tada neizbežnim grgečima,babuške još nisu "izmušljene"-i bilo nam je lepo bez njih

.prvi varaličarac sam dobio sa 9god od oca. Bila je to jedna Fiva(Germina) sa Mitchellom 3oo i moje blago tada

. Iako danas u soški držim Sportexe i RST ovaj štap je ukras i na počasnom je mestu

.
Ribolov i putovanje sa ocem (koji sad lovi ribu na nekim nebeskim vodama) po staroj Jugoslaviji i kampovanje uz nezaobilazno druženje sa lokalnim ribolovcima je stavilo tačku na moje opredeljenje šta ću biti kad porastem i vrata opšte biologije su mi se odškrinula. Iako je bio mašinac otac me je naučio osnovama ishrane u prirodi a podjenako smo pecali kao što smo posmatrali beloglave supove (pre 30god u Bosni).Pre sam upoznao sve zmije balkana nego sto sam pošteno naučio latinicu

Sve ove godine sam bio zakleti varaličar, mada sam poznavao sve vrste ribolova, osim dubinke koja mi je bila uvek previše "penzionerska".Nemam nameru da vredjam penzionere, naročito sada kad sam im po godinama mnogo bliži ali mi je ovaj vid ribolova uvek bio suviše pasivan.
Ponovo moram da pomenem svog oca ali od njega mi je ostala vikendica 100m udaljena od klenovske vode i 50m od šume pa sam svo svoje slobodno vreme, umesto da gajim paradajiz i papriku provodio uz obale Peštana :'(.
Dosta dugo se družim sa jednim našim akademskim slikarom koji živi u Parizu(gde sam studirao i fotografiju)i svake godne kad poseti svoj rodni kraj organizujemo mali ribolovački sešn, tako što ja varaličarim klena a on ga lovi na mušicu i to na mojoj vodi :yeswink:. Svaki put ima bar jednog klena više

Tvrdoglav kakav jesam umesto da kupim mušičarski komplet i počnem da učim ja sam preko godine isprobavao nove varalice, nova mesta. Tako je bilo sve do 2002-3.Tada sam bio urednik emisije "Sve o ribolovu" na jednom beogradskom radiju i u goste sam pozvao svog (tada)poznanika Zvonka Pešića, poznatijeg kao "Ministar".Kolekcija strimera koju je on doneo u studio ostavila me je bez daha i alea acta est- ja se zaljubih u vezivanje (nebudite perverzni mislim na mušice

).
Alat sam vrlo brzo kompletirao a kako sam dugo radio u jednom beogradskoj bollnici poznanici i prijatelji su priskočili u pomoć sa makizama, pincetama, peanima i sličnim instrumentima...

. :-X
puno vremena na vodi, knjiga, časopisa i druženja sa mušičarima dovela sa do napretka da ja iz faze početnik-početnik predjem u grupu početnik-manje početnik

jer ovaj vid ribolova se uči dogod je čovek sposoban da šeta pored vode i dok mu reuma ne s...be motoriku prstiju i onemogući rad na stegi :-X a onaj nemac Alchajmer mu ne pobrka imena omiljenih mušica

Još uvek nisam uhvatio klena više od svog prijatelja ali sam mušičario na predivnim vodama i nadmudrivao se sa još lepšim ribama. Nažalost vremena i novca nikad dosta pa često izadjem na obale Dunava da zabacim malo ali kad vidim onu prljavštinu i divlje deponije u centru grada nekako mi se na baca mušica već pribegnem staroj dobroj varalici koja se može oprati sapunom po povratku sa reke

Nadam se da nisam previše udavio mušičarski auditorijum ali pokušao sam što kraće da tolike godine sažmem u što kraću priču o sebi...
Hvala vam na strpljenju i siguran sam da ćemo se još dugo družiti kako na ovom sajtu tako i pored neke vode ili za stolom vezujući omiljenje kreacije...