Zbog čega i kako sam postao mušičar

IgorNL

Newbie
Učlanjen(a)
06.07.2007.
Broj reagovanja
0
Neko voli crnke, neko plavuse a neko pak ridjokose....
Ja ih volim sve :D

Volim sve vidove ribolova osim pecanja sarana na bojle...
Ne treba biti iskljuciv jer svi mi ribolovci imamo nesto zajednicko a to je ljubav prema rekama i lovacki nagon koji nam ne da da mirno sedimo u kuci. :)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
tacno. ni meni se ne dopada sedenje/spavanje u ležaljki i čekanje da se riba sama zakači i zapišti senzor. Ali, ko šta voli neka izvoli. Ja najviše volim  da vidim ribu koju lovim, da joj se šunjam, da ju proganjam  :) Ali, to nije i jedino što volim  :D

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
pedjabg je napisao(la):
lazza je napisao(la):
Nažalost moja ljubav prema ribama, insektima i uopšte prirodi danas se provlači samo kroz hobi, a ne struku...
Steta. Gde ste bili upisali biologiju?
U Nišu Pedja ... I iskreno bio sam malo i razočaran profesorima i njihovim angažovanjem za studente i njihova interesovanja. U neozbiljnost i nezainteresovanost profesora sam se uverio i pre neki dan kada sam ih kontaktirao kako bi dali podršku za zaštitu Temske. Nisam dobio odgovor... Čini mi se da je Niški PMF "đuvečarski" fakultet!  :doh:

sry za offtopic

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nema ništa od tog fakulteta dak ja ne počnem da predajem primenu ihtiologije, akvaristike i entomologije u mušičarenju, kao obavezan predmet! :lol:

Zox

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
Na pocetku pozdrav svima a posebno kolegama (srednje medicinska i biologija :tbumb:)
Moj ribolovački staž je počeo da otkucava pre više od 40 godina (al sam mator :eek:), na Tamišu sa tada neizbežnim grgečima,babuške još nisu "izmušljene"-i bilo nam je lepo bez njih :p.prvi varaličarac sam dobio sa 9god od oca. Bila je to jedna Fiva(Germina) sa Mitchellom 3oo i moje blago tada :drool:. Iako danas u soški držim Sportexe i RST ovaj štap je ukras i na počasnom je mestu :).
Ribolov i putovanje sa ocem (koji sad lovi ribu na nekim nebeskim vodama) po staroj Jugoslaviji i kampovanje uz nezaobilazno druženje sa lokalnim ribolovcima je stavilo tačku na moje opredeljenje šta ću biti kad porastem i vrata opšte biologije su mi se odškrinula. Iako je bio mašinac otac me je naučio osnovama ishrane u prirodi a podjenako smo pecali kao što smo posmatrali beloglave supove (pre 30god u Bosni).Pre sam upoznao sve zmije balkana nego sto sam pošteno naučio latinicu :doh:
Sve ove godine sam bio zakleti varaličar, mada sam poznavao sve vrste ribolova, osim dubinke koja mi je bila uvek previše "penzionerska".Nemam nameru da vredjam penzionere, naročito sada kad sam im po godinama mnogo bliži ali mi je ovaj vid ribolova uvek bio suviše pasivan.
Ponovo moram da pomenem svog oca ali od njega mi je ostala vikendica 100m udaljena od klenovske vode i 50m od šume pa sam svo svoje slobodno vreme, umesto da gajim paradajiz i papriku provodio uz obale Peštana :'(.
Dosta dugo se družim sa jednim našim akademskim slikarom koji živi u Parizu(gde sam studirao i fotografiju)i svake godne kad poseti svoj rodni kraj organizujemo mali ribolovački sešn, tako što ja varaličarim klena a on ga lovi na mušicu i to na mojoj vodi :yeswink:. Svaki put ima bar jednog klena više :doh:Tvrdoglav kakav jesam umesto da kupim mušičarski komplet i počnem da učim ja sam preko godine isprobavao nove varalice, nova mesta. Tako je bilo sve do 2002-3.Tada sam bio urednik emisije "Sve o ribolovu" na jednom beogradskom radiju i u goste sam pozvao svog (tada)poznanika Zvonka Pešića, poznatijeg kao "Ministar".Kolekcija strimera koju je on doneo u studio ostavila me je bez daha i alea acta est- ja se zaljubih u vezivanje (nebudite perverzni mislim na mušice :D).
Alat sam vrlo brzo kompletirao a kako sam dugo radio u jednom beogradskoj bollnici poznanici i prijatelji su priskočili u pomoć sa makizama, pincetama, peanima i sličnim instrumentima... :bye:. :-X
puno vremena na vodi, knjiga, časopisa i druženja sa mušičarima dovela sa do napretka da ja iz faze početnik-početnik predjem u grupu početnik-manje početnik :smoke:jer ovaj vid ribolova se uči dogod je čovek sposoban da šeta pored vode i dok mu reuma ne s...be motoriku prstiju i onemogući rad na stegi :-X a onaj nemac Alchajmer mu ne pobrka imena omiljenih mušica :(
Još uvek nisam uhvatio klena više od svog prijatelja ali sam mušičario na predivnim vodama i nadmudrivao se sa još lepšim ribama. Nažalost vremena i novca nikad dosta pa često izadjem na obale Dunava da zabacim malo ali kad vidim onu prljavštinu i divlje deponije u centru grada nekako mi se na baca mušica već pribegnem staroj dobroj varalici koja se može oprati sapunom po povratku sa reke :p :p :p
Nadam se da nisam previše udavio mušičarski auditorijum ali pokušao sam što kraće da tolike godine sažmem u što kraću priču o sebi...
Hvala vam na strpljenju i siguran sam da ćemo se još dugo družiti kako na ovom sajtu tako i pored neke vode ili za stolom vezujući omiljenje kreacije... :bye:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@Zox,

dobrodošao na www.musicarenje.org  :) fala da si i ti podelio sa nama tvoju priču "Zbog čega i kako sam postao mušičar"...nema sta, jos jedna lepa prica  :tbumb: Osečaj se ovde kao kod kuće... :yeswink: :) i čitamo se :bye:

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Dobro nam dosao druze zox. Osecaj se kao kod kuce i nadam se lepom i korisnom druzenju na sajtu!

Zox

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
Hvala svima na dobrodošlici i već mi je mnogo prijatnije ovde :bye:
Nadam se da će mi i na vodi sa mnogima od vas biti podjednako prijatno a do tada kuckamo i čitamo se :tbumb:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
:bye: Pozdrav od srca i dobrodosao, kolega.
Prica je divna i taman "u meri": nema se sta ni dodati, ni oduzeti.
E sad, da neko ne bi pomislio da sam perverzan i da je sajt poceo da sluzi kao oglasivac usamljenih srca, NAGLASAVAM da je nastavak musicarski potkrepljen i NIKAKO DRUGACIJE! (ma sta ja znam sta ce ovi "klinci" sa sajta da mi "spakuju"  :hammer:)
Elem, vidim da ste u Bgd-u (niko nije savrsen), a i vikendas u kolubarskoj regiji. Slicno je i sa mnom (blizu Kachera, mada u vikendicu sticajem okolnosti retko idem), pa se nadam da cemo se videti.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Lepih prica je bilo u ovom topicu. Moja nije tako sjajna ali eto da je ispricam.

U vikend naselju pored J. Morave ziveo je jedan starac (strog i posten, vojni penzioner i nevidjeni svaler :naughty:) koji mi je pokazao a posle toga i terao da mu vezujem udice  :p. Ubrzo posle toga je i ubedio moje roditelje da mi kupe prvu Germinu i cekrk  :whistle: (kao bolje da ide u ribe nego da se drogira) a onda je poceo i da me vodi sa sobom u ribolov. Bio je pravi majstor plovkaros. Tako sam ja postao plovkaros sve dok nisam dosao u posed Randjine (Mixove) knjizice o musicarenju. Tada sam resio da naucim da musicarim od najboljeg i jedne godine na sajmu lova i ribolova, prepoznam doticnog na jednom standu, pridjem mu i upoznamo se. Od tada smo cesto isli zajedno u ribolov i moram da priznam da ni jednog trenutka nije oklevao da podeli svoje male majstorske tajne samnom. E sad sto sam ja los ucenik (verovatno sam popunio mentalne kapacitete na studijama  :hammer: :hammer:) to je druga stvar.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Zox veliki pozdrav
I ja imam "Fivu", staklenac za lako varalicarenje dug 1,8m koji mi je poklonio pokojni deda. Obozavam taj stapic ni sam ne znam koliko sam klenova na B. Timoku, Uni i V. Moravi upecao s njim. Nekako mi taj stap lezi u ruci ko ni jedan drugi mada ne volim kratke stapove, ne bih ga menjao ni za sta. :hammer:
Sa pecanjem sam poceo sa 11-12 god. na Belom Timoku u rodnom selu moje babe. Tamo smo odlazili svake godine na letovanje i kupali se u Timoku (tad nije bilo amonijaka iz Dzervina). Tog leta mi je jedan drugar koji je isto tako leti dolazio predlozio da idemo na pecanje, meni se svidelo i tu sam se navuko na ribolov za ceo zivot. Kada sam se vratio za Bg deda mi je videci da se interesujem za pecanje dao ono malo pribora sto nije razdelio (posto je vec bio star i nije dobro video pa je dao pribor nekim rodjacima) izmedju ostalog i gore pomenutu "Fivu".
Do leta 2006 nisam nikad musicario mada sam cesto dosadjivao stricu (caletovom bratu od tetke) kad bi on musicario na Timoku. Onda mi se desilo otkrovenje broj 2. Drugi stric (mladji brat prvog strica) me je poslednji dan boravka u selu odveo na branu pokazo mi kako se mase i dao mi njegov skupoceni Sage da vezbam. Mozete da zamislite koliko sam dugo bio na vodi kad me je spucala suncanica iako sam imao sesir. Postao sam opcinjen musicarenjem.
Pre nekoliko meseci mladji stric mi je dao stap (koji je uklet  :D jer je stajao kod njega u radnji 3-4 god. i niko ga nije kupio), masinu i dva koriscena konca da se vezbam i ja kao svaki dobar bratanac vezbam i uzivam.
Danas sam bio na Dunavu kod 25-og maja dobacio (mozda i prebacio) sam 20m.
Jos nista nisam upecao na musicu, ne racunajuci jednu belicu (ukliju) koju sam proburazio muvom kroz ledja prilikom podizanja strune sa vode, ali se nadam da cu uskoro "skinuti mrak"  :smoke: i upecati nesto na muvu.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
:D :D Pa hoces, samo stavi malu musicu i prestani da grabuljas musicarski.  :hammer:
Napravi ili kupi (bilo je u Eurosportu kod Hayat-a gotovih muva) malu musicu (> #18), recimo Rad Tag ili bilo kakvog spinera ili dun-a, ma dovoljno je telo crvene ili crne boje i venac nozica oko usice i napecaj uklije za romanticnu veceru sa crnim pivom i friskim lebom, uz svecu u kozervi.  :D
Ili onu drugu, u polumraku svetla svece, sa belim vinom...
Off topics

Zox

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
100ka, da tvoj štap ne miriše na limun možda? :whistle:
Bio ja pre neki dan kod "25.maja" a neke babe se ubiše od rasprave da Dunav miriše kao Jadransko more :doh: :yeswink:

PS. Molim sve prisutne- BEZ PERSIRANJA , ipak smo svi drugari a medju njima to je malo...( bez veze) :bye:

Vrh Dno