Kod nas vazi neko nepisano pravilo da se na nasim rekama peca stapovima duzine 8.5-9' klase #5. To se savetuje pocetnicima, a i oni iskusni prvo gledaju tu klasu stapova kada pozele da se ponove! Zasto?
Izuzimajuci Drinu kao jedinu veliku reku interesantnu za musicarenje salmonida, i uzimajuci u obzir daljine na kojima se peca, a narocito kada bi nekome u belom svetu rekli prosecnu velicinu ulova, verovatno bi ispali smesni. Ako malo bolje razmislimo, i uzmemo u razmatrane sve parametre, sistemom eliminacije vrlo lako mozemo doci do zakljucka:
Gledajuci samo klasu, #0, #1 i #2 bi nam sigurno bili interesantni... da nije vetra. Ko je pecao ovom klasom stapova, zna da i najmanji povetarac moze da vas izludi. Ta klasa stapova zahteva i izuzetno fine predveze i najtanje tipete, sto opet otezava koriscenje nesto vecih muva.
Klasa #5 i vise, omogucava zaista najlakse zabacaje. Ali na kojim daljinama mi pecamo? Mozda nam je daljina vaznija od prezentacije muve? Tesko!
Klasa #3 i #4 se automatski namece kao idealno resenje za 99% nasih voda i uslova. Ni jedan jedini savremeni stap bez obzira na cenu, u ovoj klasi nece imati problema sa ribom 2-3kg pa i znacajno vecim.
Sto se duzine tice, apsolutno nema potrebe za duzim stapovima od 8.5', kao ni za kracim od 7.5'.
Komentari????
Izuzimajuci Drinu kao jedinu veliku reku interesantnu za musicarenje salmonida, i uzimajuci u obzir daljine na kojima se peca, a narocito kada bi nekome u belom svetu rekli prosecnu velicinu ulova, verovatno bi ispali smesni. Ako malo bolje razmislimo, i uzmemo u razmatrane sve parametre, sistemom eliminacije vrlo lako mozemo doci do zakljucka:
Gledajuci samo klasu, #0, #1 i #2 bi nam sigurno bili interesantni... da nije vetra. Ko je pecao ovom klasom stapova, zna da i najmanji povetarac moze da vas izludi. Ta klasa stapova zahteva i izuzetno fine predveze i najtanje tipete, sto opet otezava koriscenje nesto vecih muva.
Klasa #5 i vise, omogucava zaista najlakse zabacaje. Ali na kojim daljinama mi pecamo? Mozda nam je daljina vaznija od prezentacije muve? Tesko!
Klasa #3 i #4 se automatski namece kao idealno resenje za 99% nasih voda i uslova. Ni jedan jedini savremeni stap bez obzira na cenu, u ovoj klasi nece imati problema sa ribom 2-3kg pa i znacajno vecim.
Sto se duzine tice, apsolutno nema potrebe za duzim stapovima od 8.5', kao ni za kracim od 7.5'.
Komentari????