BAMBULA!!!!

geronimo

Junior member
Učlanjen(a)
08.05.2006.
Broj reagovanja
0
Pravio  sam ja bambulu jos prosle godine na 14 metalik zelenu  na planini gdje ponekad odem u ribu kanjon Rakitnice ima dosta zelenih buba slicnih zlatici samo metalik zelene boje i uzimala ju je pastrmka samo nemam slika jer sam prilikom  probijanja kroz kanjon( pozeljno alpinisticko iskustvo) imao neplanirano kupanje aparata pa nemam slika pastrmki i bambula a i klijenova je bilo par mada nisam bas cesto u prilici da ih lovim ali muha kao  muha mi je skroz u redu  :tbumb:

Ps  

izvinjavam se zbog of topika u prethodnom postu

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Geronimo aj otvori temu o Rakitnici pa napiši nešto o toj reci.
Ovo možeš da obrišeš Laki čim Geronimo pročita!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Zamislite, ceo jedan sajt se otvorio da bi se neko ko nema blage veze sa bambulom proglasio njenim autorom. Neverovatno! Popularnost moje muve prevazilazi sve do sada viđeno, jer otimačina oko zasluga za njen nastanak, počinje kao guranje za hleb i mleko u bivšoj SSSR i SRJ.
Izgleda da neko planira da sebe ili svog dobrog prijatelja proslavi putem lagarija. To je glupo i bezobrazno.
Ja sam ponosan na svoju kreaciju i njenu popularnost, čemu veliki doprinos daju čak i čitavi novi sajtovi koji su posvećeni njoj.
U Srbiji je bambula ubedljivo najpopularnija i najtraženija muva. Mnogi prozvođači muva sve češće dobijaju ogromne narudžbine ovih muva. Mislim da neće povećati proizvodnju tako što će sebe proglasiti za autora ili ko-autora, niti ako prave muve koje ne liče na nju, pod njenim imenom. Kakva je to logika? Preporučujem da to ne rade, već da se raspitaju za originalan recept, koji je besplatan. Bambula nije zaštićena od krađe autorstva, mada su mi ljudi preporučili da to uradim. Čak su me nagovarali da je patentiram u Engleskoj. Nisam pristao na to da patentiram veštačku muvu, jer mi to zvuči čudno i protiv sam toga. Ne vidim šta bih dobio od toga i kako bih od toga profitirao.
Sada, kada se prijavljuje sve više tobožnjih autora i lažnih svedočanstava o nastanku bambule, ja, koji sam je potpuno sam i bez ikakvih sličnih uzora stvorio, spremno dočekujem to. I ranije su svojatane moje zasluge u mušičarenju.
Na primer, pročitao sam u jednom beogradskom časopisu da je mušičarsku sekciju u Nišu, zajedno sa mnom, osnovao čovek koji je sekciju posetio samo nekoliko puta, prvi put tek nekoliko meseci nakon osnivanja. U još nekim časopisima sam čitao o nekim svojim delima, ali pod imenom drugog čoveka.
SVA PREUZIMANJA SU UVEK POTICALA SA ISTOG MESTA I UVEK BILA POTKREPLJENA NA ISTI NAČIN.
Mene to ne brine, jer ja niti prodajem bambule, niti potočne pastrmke, niti svoje zasluge u organizovanju mušičarskih okupljanja i akcija. Na kraju samo jedna preporuka onima koji prodaju: NEMA POTREBE DA PRISVAJATE TUĐE ZASLUGE, KOJE VAM KORISTE. To je isuviše primitivno da bi vam donelo neku dugoročnu korist.
Na kraju, najveću štetu imaju potencijalni korisnici bambule, muve koja se mnogo razlikuje od ostalih. Ona zaista mora biti napravljena po originalnom receptu da bi bila efikasna. Nikome nije zabranjeno da je pravi i zove po originalu. Ima nekoliko proizvođača, koji su posle konsultacije sa mnom počeli da proizvode pravu bambulu. Sve drugo može biti lagarija. Veoma je važno da ponovim da se recept za bambulu ne plaća i ima ga na ovom sajtu.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@Mix, pa ti si napravio pravu holivoodsku zvezdu, na sve strane samo se čuje bambula, kontraverze, obožavatelji, mrzitelji...ovakvi, onakvi  :nowink: :D

Mix, jesi li probao bambulu uraditi tako da joj daš nogice samo pera jarebice? Ja sam to probao i također se pokazalo fantastično. Meni je to najdraža verzija i to na udici #15.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Naravno da se boja i materijal za noge bambule može kombinovati. Ja nisam probao jarebicu, ali hoću.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Ljudi su te savetovali da je patentiraš da ne bi mogao neko drugi da je komercijalno proizvodi. ;)
Naravno pod uslovom da možeš i pravno tehnički da je patentiraš.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ma kakvo patentiranje! Neka pecaju ljudi i prave muve. Nisam čuo da je iko patentirao muvu. Neka bambulu patentira neko ko nema blage veze sa njom, pa neka izvoli da se ofajdi od toga. Neka je prozvode svi i neka je zovu bambula, bambola, bambala, bambela, kafena buba... nije baš toliko bitno. Neka pričaju da ju je izmislio neki njihov dobar prijatelj ili simpatija. Pitam se, da li to ima veze sa muvom koju nisam napravio za prodaju, slavu ili neku prevaru, već isključivo za ribolov. Dok je koristim, a samo mi za to služi, boli me choock za budale.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
OPUSTENO MIXU,JA ZA BAMBULU CUO PREKO SAJTA NA KOME UPRAVO OVO PISEM,SPOKOJNO SPAVAJ BAMBULA JE TVOJ PROIZVOD
:nowink: :nowink: :nowink: :nowink:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Mixmaster je napisao(la):
Pitam se, da li to ima veze sa muvom koju nisam napravio za prodaju, slavu ili neku prevaru, već isključivo za ribolov. Dok je koristim, a samo mi za to služi, boli me choock za budale.
Ranjdo zar osnovna svrha svake muve upravo i nije prevara ribe, sem kad se rade hiper realisticne muve koje nemoraju biti radjene za pecanje?
A koliko ja kapiram bambula nije hiper realisticna muva!

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  Iako znam celu pricu o Bambuli od njenog planiranja, stvaranja i usavrsavanja, ne pada mi napamet da ovde pominjem to svoje misljenje.
  Par godina me je njen autor bukvalno silovao da probam ribolov njome.
"Probaj priki pa ces videti-razbija klena, a i sica ne dosadjuje jer je velika i masna, i ne moze je potopiti"
Za moje oko to je bila straaasno ruzna muva. Nimalo prefinjena. Grubog izgleda (prvobitne cak nisu ni osmirglane bile pre farbanja-strasno)
  Posto sam volim da u svakom izlasku isprobam nesto novo, jedva se nakanim da na predvez stavim ovu karikaturu.  Pecao sam u Belopalanackom delu Nisave, dan ko izmisljen a ja za par sati samo nekoliko sitnijih klenova i milion udaraca sitne boranije. Kazem sebi, kad ne radi riba aj da se malo igram.
Na prvom prelivu sam za nepunih pola sata imao desetak klenova kakvih tog dana nisam ni video-poludeo sam.
Primetio sam da bacajuci par metara od obale klenovi izlaze niodkuda i sa odusevljenjem kupe moju muvu.
Sve je bilo lepo dok od silnih riba lose zasticena Bambula nije otpala sa udice.  Bio sam prinudjen da pecam drugom muvom i uverio se da je u moj zivot usla zauvek fantasticna muva.
  Hvala njenom autoru ko god da je

Blagoje

Senior member
Učlanjen(a)
27.05.2007.
Broj reagovanja
59
Mixmaster je napisao(la):
Ma kakvo patentiranje! Neka pecaju ljudi i prave muve. Nisam čuo da je iko patentirao muvu.

I to su radili!!
U knjizi norvezanina Pola Krogvolda "Vi binder fluer" (Mi vezemo musice, prvo izdanje 1985. god) pominje se McMurray-ov mrav kao patentirana musica. I on je napravljen od balze!!! Covjek je dakle patentirao musicu! Suludo? Da li je mislio da ce se obogati ili da izbjegne dileme oko autorstva ili je naprosto slijedio trend "copyrighta" u svemu i svacemu?

Jedna druga knjiga iz Skandinavije, "Velika knjiga o musicarenju", ciji je redaktor svedjanin Geran Cedeberg (Geteborg, 1990), takodje pominje McMurray-evog mrava kao efikasnu musicu izradjenu od balse. Dodaje da ju je tesko napraviti i da tesko moze da izdrzi vise od jednog napada ribe. Odmah na sledecoj strani data je i imitacija ose napravljena od balse. (Vidi slike!)

Zasto ovo saljem? Ne da bih ucestvovao u raspravi o autorstvu nad bambulom. Nemam nikakvog razloga da sumnjam da je Mixmaster komponovao ovu musicu ili u svakom slucaju on je njen najveci zagovornik ovdje na forumu! Sasvim dovoljno da ga povezem sa bambulom. Primjeri koje saljem treba da ilustruju kako se na medjusobno udaljenim i razlicitimi prostorima u glavama ljudi cesto motaju slicne ideje (musice), i da i drugi imaju neke svoje bambule, ose, mrave ili slicno.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ne vidim uopste razloga zasto bi neko patentirao muvu,zarad cega,medalje casti,ordena cega?????
To je nevidjena glupost sta god ko probao da patentira  :eek: :eek: verujem da tako nesto vec postoji dakle...?????????

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Preteranog razloga za patentiranje nema, ali pominjanjem patentiranja (vratite se pa vidite ko je prvi pomenuo) kao da se htelo skrenuti sa price o autorstvu. Patentiranje i autorstvo nisu potpuno iste stvari i nemaju iste implikacije.

Vrh Dno