Bodorka (žutooka)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja sam uspesno lovio bodorke i crvenperke u srbiji na Belocrkvanskim jezerima sa ovim muvama koje sam davno navezao sam iz svoje glave (pre nego sam uopste vidio bambulja i ista slicno), cista jednostavnost. Evo ovde je pod postom #13 http://www.musicarenje.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=284&viewmode=flat&order=ASC&type=&mode=0&start=10
slika je slaba ali se vidi o cemu je rec. glavni materijal je kirurška rukavica bledo krem boje, prelakirano bezbojnim lakom za nokte...i to je to.
Crvenperke i bodorke su to uzimale bez razmišljanja ili okleanja, jednako i beovica :)

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Sebastijane jos babusku da uhvatis i dobijas od Mixa novi SAGE po tvom izboru i 2000e. Tako je rekao, zlo ako ne ispuni obecanje! :)

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Sebastijane jos babusku da uhvatis i dobijas od Mixa novi SAGE po tvom izboru i 2000e. Tako je rekao, zlo ako ne ispuni obecanje! :)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Znas kako Mixe, da je vlasnik sajta pametan pa da napravi skriptu da se automatski brise svaka poruka koja u sebi sadrzi reci kao sto su bodorka, babuska, beovica, crvenperka,...
Zar pored ne salmonidnih vrsta kao sto su stuka, bucov, klen, pa cak i mrena i saran,... ti i dalje pominjes i uzivas u "kapitalkama" od najvise 200g. Zaista ti nije dobro a jos gori su oni sto citaju ove gluposti. Zato , sto se mene tice obecavam da ti se nikada vise necu umesati u thread, kao sto bih te molio da i ti zaobidjes svaki moj post na ovom sajtu.
Ti i ja ubuduce mozemo da pricamo o svemu sem o musicarenju.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nazalost, Sumadinac i Simpson H, ne mogu da se pomire sa cinjenicom da musicarenje nije samo ono cime se oni zabavljaju, vec mnogo sadrzajniji i neogranicen sport. No, na ovom svetu ne razmisljaju svi isto i tako je i medju musicarima.
Bio bih zahvalan kada bi ispunio ovo obecanje da se nece mesati u threadove koje ne shvata ili ne podrzava, ali molim ga i da ne zaboravi da ja cesce boravim na planinskim rekama nego na barama, tako da ce moje tekstove veoma cesto, kao i do sada, vidjati i u odeljcima o musicarenju salmonida (koje sam skoro sve bas ja pokrenuo), i u onima o musicarenju svih ostalih riba. Moguce je da su neki pogresno shvatili ovo moje prolecno odusevljenje lakim barskim musicarenjem, ali treba da znate i da sam ja, samo u proteklih mesec dana, nekoliko puta pecao pastrmke, vise puta klenove i par puta bodorke. Tek mi pocinje sezona, tako da cu jednako popunjavati sve teme, ma ko ih postavio.
Na kraju, molim sve kojima nije jasno kako musicar moze da se zadovoljava lovom bodorki, crvenperki, beovica, grgeca, suncanica... da u Google-u otkucaju: "Fly Fishing for Roach, Rudd, Chub, Pearch, Sunfish..." i naici ce na mnogo tekstova i musicara, uglavnom iz Zapadne Evrope i USA koji se umeju zabavljati isto kao i ja.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Evo samo za Mixove oči ;-) jer je to njegova omiljena, naravno i za sve ostale koje to zanima.
Malo pre sam se vratio sa jezera... Navečer ču da podelim jednu ribičku priču :) Danas sam ima nameru uloviti nekog večeg grgeča, ma ništa....prvi put da izađem na vodu a da ga ne ulovim. Bilo je zato lepih klenova, samo nista iznad 45cm. I oko njih sam se namučio, šunjanje i tralala, ali uspeh je došao. Par štuka sam probao bocnuti ali jok more. Dvema sam doslovno pod nos podvukao strimera ....ah da priča navečer :lol:
Bodorki sam ulovio mnogo, jako puno, preko 20kom. Najveca mi je bila skoro 30cm, cini mi se 28 tacnije. Htedoh ju slikati ali se izotimala i sa obale bucnula u vodu, ali ovakvih ko sto je ova na slici je bilo mnogo, i vecih i koji milimetar manjih i tralala....

Prilozi

• bodorka.jpg
    bodorka.jpg
    191,1 KB · Pregleda: 590

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Mix malo ne razumem kako na primer da pecam na jezeru ako je duboko.Bodorku treba da trazim u plicim vodama i da je pecam sa nimfama.

Molim te objasni mi malo o lovu!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Probaj u nekom zalivu (zavetrini) blizu ušća reke. Moraćeš dobro da zagledaš površinu vode i primetiš sitno bućkanje koje prave bodorke koje se hrane na površini. Plašljiva je, pa moraš da se odmakneš od znatiželjnika i bučnih ribolovaca. Prvo ćeš ih loviti suvim muvama, pa tek kad malo uđeš u fazon, pređi na tonuće mamce.

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Hvala na savetu.Ako mozes da postavis sliku neke povrsinske muve za nju!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ako je voda donekle bistra i ako vidiš ribu (bodorku) i svoju nimficu nežno joj plasiraš u njen vidokrug bit če dovoljno. Posmatraš nimficu kako polako propada i u večini slučajeva če ju riba uzeti pred tvojim očima. Ništa lepše a i lakše  :hammer: Ako mrtvo propadanje ne pomaže sa kratkim trzajima malo oživi nimfu. U slučaju da ribu ne vidiš tako dobro a ni svoju nimficu onda češ se morati više potruditi.  Imati lepo ispravljen najlon i strunu da vidiš nežne trzaje, ako uzmeš indikator sve to onda postaje nešto lakše. Ako je riba više pri dnu onda je najbolje pustiti nimfu da propadne do dna i onda blago trzanje i sporo podizanje ka površini također može doneti ulov. Ako suvom loviš najbolje je ako to radiš kada riba kupi insekte sa površine što i sam znaš. Malo proveriš kakvi su insekti u pitanju i nešto takvo im ponudiš iz svoje kutijie. Male jednodnevke, veštice, mravi...to bi trebalo biti sasvim dovoljno.
Evo fotke jednog mog crvića kojeg kada sam osmislio i navezao sam imao u mislima na prvom mestu bodorke . On je kod mene #1 po pitanju mušičarenja bodorke pa i crvenperke.

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Kako si napravio ovog crvica objasn  mi da kazem ujki da mi napravi nekog.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
jako jednostavna "muva" - osnovnim koncem pričvrstiš trak latexa od krem kirurške rukavice na zadak udice. na udicu namotaš malo olova (olovna žica ili trak) malo osnovnim koncem pređeš prego svega, kapneš super lepak da se sve to ne bi klimalo kroz duže vreme. kada se lepak osuši preko toga namotaš latex od krem kirurške rukavice. osnovni konac najbolje da je proziran i što tanji ili beli (no, može i bilo koji drugi). Prelakiraš ju bezbojnim lakom za nokte i "muva" je spremna za ribolov.

Ovu muvu radim na par načina. Jedan način: je da koristim olovnu žicu i žuti ultra thread 280. Koncem napravim zadak i preko toga napnem samo jedan sloj latex rukavice. Nakon lakiranja ta žuta boja u zadku dođe do izražaja, a preko dela gde je olovna žica pređem/namotam po dva puta preko istoga mesta i onda nakon lakiranja se malo providi kroz latex i siva boja od olovne žice dođe malo do izražaja a također i članci/rebra. Pošto sam tu seriju muva igubio u ribolovu  :D a nešto i poklonio ne mogu pokazati sliku, no čim ju budem ponovo vezao svi če te ju moći videti. Imao sam sliku te muve na mom pc-u ali ne nam gde je nestala. Mislim da sam ju jednom poslao Masicu prek msn-a, možda ju on još uvek ima  :)

Vrh Dno