Ćaskanje

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
tommylee je napisao(la):
da pas mora biti registrovan u SUP-u.
pretpostavljam da sup odlucuje hoces li dobiti dozvolu da posedujes psa u svojstvu cuvara verovatno prema nameni objekta ili stepena ugrozenosti lica? nisam upucen u zakon ali odbijam da prihvatim da svako moze da pusti psa na nekoga u svom dvoristu  bez posledica samo na osnovu licne procene da mu ugrozava posed. ako je stvarno tako zasto ne dozvoliti svakome slobodu da proceni koga ce upucati iz puske  :blush: ja ne vidim razliku

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
tommylee je napisao(la):
Kod mene je zakon za pse i dvorište takav da pas mora biti registrovan u SUP-u.ZNači potreban dokumentacija od veterinara,dvorište ograđeno i tabele sa upozorenjem.E jedino tako vlasnik nema odgovorsnot za onog ko uđe i bude napadnut od strane psa!

i ovde je tako...

Moj je čipiran, redovno ide kod veterinara itd. i nemam potrebe da posebno ograđujem dvorište jer je kod mene u kući. Kada ga izvedem nikada ga ne puštam nego imam kvalitetan i jak povodac koji može da se izvuče do 5m. Imam posebne terene gde ga vodim da se istrči ako želi...on živi sa nama kao član obitelji i nije oružije niti alat...jednostavno normalan pas i PAS koji je također vrlo zaštitnički. Dok sam ja pored nemaš šta da se sekiraš.  ;) Tako mnogi, večina imaju uzgojene pse...dok kriminalci imaju opet drugačije uzgojene pse i često neprijavljene. Moglo bi se tu još štošta napisati...

Saša, jednostavno nemaš šta da tražiš išta kod ikoga na dvorištu a kamo li da ulaziš u kuću bez dozvole. Postaješ mi več malo sumnjiv, da nije da braniš bandite  :hammer:  :bleh:  ;)  :lol:

Moraš razumjeti da su zakoni vrlo složeni i štite pre svega domačina i njegovog psa u slučaju ovom ili onom, također postoje i odredbe te uslovi koje štite osobu koja ulazi u takvo dvorište. Zloupotreba table upozorenja je vrlo riskantna i veruj nitko tko ima imalo tri čiste u glavi neče je zloupotrebiti. Budale koje nemaju tri čiste u glavi če ti pokušati naneti povredu ako to žele na bilo koji drugi način. Kod mene i večine to nečeš doživeti...a ako imaš posla sa čudacima, kriminalcima, neproverenim ljudima sam se izlažeš opasnosti.

Jednostavno pamet u glavu i dupe uzazid  :hammer: Ne izazivaj vraga i nemaš problema. Ovde kod nas čim se desi nešto škakljivo izađe u medije, ljudi imaju đukele svakojake i od kako sam ja ovde nije evidentiran ni jedan takav slučaj o kome ti pišeš. Ako se i šta desi uvek je ustanovljeno da je to po krivici onoga koji UPADA u tuđi posjed a zloupotrebe od koje se ti bojiš nije bilo do sada a da se i desi vrlo brzo bi se to ustanovilo i takav bi odgovarao i snosio posledice zloupotrebe.

Zakoni se non stop proveravaju i usklađuju, dorađuju... u zadnje vreme je sve više zloupotrebe prava od strane kriminalaca što je nedopustivo i sada se to po sistematično menja... Nedopustivo je da silovatelji, psihopati, lopovi šetaju slobodno... protiv smrtne kazne sam ali definitivno svim dokazanim zlikovcima treba dosuditi umaknuće iz javne sredine gde mogu dalje nanositi štetu i vrlo rado bi vidio da ne leže u zatvorima čitajući knjige, u fitnesu itd. nego da odrađuju svoj prisilni smeštaj i hranu u nekoj fizikali...rudnici, kamenolomi itd. :D

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
sasats je napisao(la):
pretpostavljam da sup odlucuje hoces li dobiti dozvolu da posedujes psa u svojstvu cuvara verovatno prema nameni objekta ili stepena ugrozenosti lica? nisam upucen u zakon ali odbijam da prihvatim da svako moze da pusti psa na nekoga u svom dvoristu  bez posledica samo na osnovu licne procene da mu ugrozava posed. ako je stvarno tako zasto ne dozvoliti svakome slobodu da proceni koga ce upucati iz puske  :blush: ja ne vidim razliku

Ebre Sale ti si neverovatan i uporan. U normalno uedjenim zemljama isto se tretira ako udjes kod nekoga u dvoriste i slomis nogu ili vrat ili te izujeda ker vlasnika objekta, naravno propisno obelezen znakom upozorenja. Tretira se kao nesrecan slucaj i ne postoji krivica vlasnika. Ubistvo vatrenim ili nekim drugim oruzjem je nesto drugacije i treba ga posmatratii tako. Ali ovo sa kerom je definitivno tacno. Ti se pozivas na svoja prava tu gde si prekoracio i zanemario sva upozorenja, a to su ograda, kapija, znak za psa. Samim tim snosis posledice iskljucivo ti. Tako je i kod nas a ne samo u Sloveniji. U suprotnom ti bi mogao da tuzis nekoga sto si mu usao u ogradjeno dvoriste i polomio nogu a to opusteno mozes da uradis samo par cm ispred njegovog dvorista na plocniku. U tom slucaju mozes da tuzis vlasnika da nije ocistio led i sneg ispred svog dvorista na trotoaru ili sto te njegov ker izujedao van dvorista.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Moje dvorište, moji zakoni, moja pravila...
Prošle godine, leto, pola 3 noću, moja ženka labradora zalaja specifično, e sad, jelte, pošto svoje kuče znam u note, iskočim na terasu spavaće sobe na spratu i vidim je da gleda nešto i laje ali se i sama uplašila. Prosto nije krvoločna rasa da sam napada ali bar dobro signalizira... Dok sam ja nju smirivao čuje me lopov i polako krene da izlazi iz dvorišta, pitam ga šta radi tu, kaže napio se pa ušao da pije vodu... kažem mu ja da ću sad ja da mu donesem da me sačeka i dok sam za 10 sekundi navukao šorc i zgrabio bejzbolku (bukova, sa zlatibora) čovek ispario... ne bih burno reagovao da nije čestih pljački po naselju... posle toga zaključavam i kapiju i ako tad neko preskoči sigurno nije ušao zbog vode, a onda ću da ubijem boga u njemu, bukvalno.
Ozbiljno razmišljam i o vatrenom oružiju jer ovo vreme više nije normalno. Toma Fila je svojoj ženi ostavio pištolj kući i rekao joj da ako neko provali dok njega nema da puca i da ubije, lakše će da je izvuče iz zatvora nego iz groba...

Što se tiče upadanja lopte ili pijanog komšije koji je promašio kuću, moj odgovor je - nemoj da piješ i zovi mene ja ću da ti dam loptu. I one crnčuge koje pobiše američki panduri nisu posegli za pištoljem al jebiga ovaj prvo puca pa pita jel koverta ili pištolj...

Još jedna stvar, imam drugaricu u Čikagu, ona i suprug se truda da zarade što više da bi kupili kuću u što boljem naselju, zbog komšija, škole, svega pa čak i bezbednosti, čim klošar zaluta u malo bolje naselje panduri odmah dolaze, po principu šta ćeš ti tu, kupe ga i ćao, naravno sve po prijavi komšija koji vode računa i o sebi i o komšijama.

Zakoni iz ove oblasti su jako loši i treba ih uskladiti, dozvoliti naoružanje stanovništva i povećati pravo svojine, sistem je napravljen da kada si najispravniji onda si u najgoroj situaciji, što si bliže granici zakona to je bolje za tebe...

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Ako ispuniš što sam naveo pas ima pravo na svoj prostor,dvorište,a ti si u tom slučaju uljez.
Ja sam imao psa pa sam ga poklonio na kraju.Sve sam odradio ali djec akada bi išla iz škole su ga čikala.Zimi ga gađala grudvama ili kamenčićima.On bi tada poludio propeo se na kapiju i lajao.BNojao sam se da mu ko ne otvori kapiju i nečije djete ne strada!
A potpuno legalan put da se osiguraš.

Ako ti sada ovo porediš sa nekim područjem pored vode a kod nas niko nema ograđeno i obilježeno te ne može ni pas biti pušten.

Ja svaki put nađem vlasnike parcela kada hoću do Drine proći kroz njive i pitam da li i kuda mogu proći!Ovim postupkom ukažem i povjerenje i učtivost i nikada mi nisu branili.Čak šta više su bili druželjubivi!
Ili za utio pitam gdje mogu aprkitati ako je baš kritično.

Isto tako se i ja ponašam,evo idu zadušnice a blizu mene je groblje.Ljudi nemaju gdje da ostave auto.Bezobrazni zatvore ulaz i to sam im zabranio i obilježio.Normalni uđu pitaju i ja im bez ikakvih problema odobrim parkiranje u dvorištu!

Znači nije teško biti fin!Bar mi mušičari moramo imati kulturu  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
@simpson H, prosto i jasno kao veedar dan  :tbumb:

@strashni, potpis na sve napisano!  :yeswink: Mi imamo isto mnogo familije po različitim amereičkim državama a i dosta prijatelja... sve je tako ko što si napisao, stvari su DRASTIČNO drugačije neko što muljaju neki novinari tj. "propagandni program"...postoje i tamo nepravilnosti kao i svuda ali ...

@tommylee, potpis!!!

Evo, prošle sezone, idem na neka nepoznata mesta. Nema mi druge nego da uđem par metara korz parcelu koja je ograđena električnom žicom jer su tamo krave... e, kod nas je uređeno da sve javne površine i javno dobro kao što je u ovom slučaju reka Sava moraju imati slobodan pristup pa makar je i to uska stazica preko parcele ili je to prvih par metara uz vodu...tako da se može proći. U slučaju da je drugačije lepo pitaš vlasnika ako ima šta protiv. Kod nas u SLO je nemoguče da javno dobro postane privatno. Vodu nitko ne može da kupi, reviri ne mogu još uvek biti privatni nego samo od društva ili zavoda za ribolov... finito, i to je prosto ko pasulj... nema tu nekog filozofiranja...

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
130
Pre par godina moji drugari nahvataju lopova koji je pokusao da opljacka prodavnicu.
Kad su ga uhvatili poceli su malo da ga samaraju i tome slicno  :whistle:
To primeti neko iz obliznje zgrade, pozove policiju i prijavi da NEKOLICINA NJIH TUCE JEDNOG MOMKA.
Policija stigne, i tu pocinju problemi, oni su lepo objasnili policiji o cemu se radi.
Sve njih su priveli u stanicu po prijavi i lopova sa njima.
Sreca njihova sto nisu dobro isprebijali ovoga i nije imao povreda na tijelu inace popise i oni krivicnu.
Ovako njega zadrzali, njih pustili.
I na izlasku iz stanice pandur im lepo rekao: DRUGI PUT AKO SE NESTO SLICNO OVOME DESI, UVEDITE GA U NECIJE DVORISTE I DOBRO GA IZUBIJAJTE, ALI DA VAS NIKO NE VIDI.  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
eko je napisao(la):
Pre par godina moji drugari nahvataju lopova koji je pokusao da opljacka prodavnicu.
Kad su ga uhvatili poceli su malo da ga samaraju i tome slicno  :whistle:
To primeti neko iz obliznje zgrade, pozove policiju i prijavi da NEKOLICINA NJIH TUCE JEDNOG MOMKA.
Policija stigne, i tu pocinju problemi, oni su lepo objasnili policiji o cemu se radi.
Sve njih su priveli u stanicu po prijavi i lopova sa njima.
Sreca njihova sto nisu dobro isprebijali ovoga i nije imao povreda na tijelu inace popise i oni krivicnu.
Ovako njega zadrzali, njih pustili.
I na izlasku iz stanice pandur im lepo rekao: DRUGI PUT AKO SE NESTO SLICNO OVOME DESI, UVEDITE GA U NECIJE DVORISTE I DOBRO GA IZUBIJAJTE, ALI DA VAS NIKO NE VIDI.  :tbumb:

HAHAHAHAHAH  :hammer: :D isto bi ti i ovde rekli, ali sranje je kada je prijava preko zakona se ne ide sta ces...zato ovo zadnje itekako vazi  :yeswink:

Ovako su momci sigurno popili neku opomenu ili manju kaznu zbog remecenja reda i mira u najmilijem obliku...

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
130
Nisu srecom nista dobili, malo u stanicu porazgovarali i bezi kuci.
Na njemu nije imalo povreda na osnovu kojih bi ih teretio, vec je sve proslo kao da taj sto je prijavio nije dobro video, nije bilo tuce vec malo otimanja sa njim da ne pobegne dok policija ne stigne.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
eko je napisao(la):
Na njemu nije imalo povreda na osnovu kojih bi ih teretio, vec je sve proslo kao da taj sto je prijavio nije dobro video, nije bilo tuce vec malo otimanja sa njim da ne pobegne dok policija ne stigne.

no eto  :) jos bolje.... tako se gradi sigurna sredina za normalnu raju

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
kod nas u SLO imas u svakoj opcini tzv. LAS u kojem sam ja također bio aktivni član ali zbog prirode posla kojim se sada bavim niz godina nemam više vremena da bi bio tako aktivan. To je lokalna akcijska grupa, kao neko opcinsko udruzenje dobrovoljaca koji brinu o kvailitetu i sigurnosti svoje zivotne sredine. Surađujemo sa svim organima javne uprave. Čim se pojave neke sumnjive "rabote" u okolini brzo se "ukljuci tihi alarm" kojega se ne može onesposobiti zbog prirode uređenja i članova sa različitim sporednim interesima a jednim zajedničkim a to je sigurna sredina i što kvalitetniji život.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
simpson H je napisao(la):
Ebre Sale ti si neverovatan i uporan. U normalno uedjenim zemljama isto se tretira ako udjes kod nekoga u dvoriste i slomis nogu ili vrat ili te izujeda ker vlasnika objekta, naravno propisno obelezen znakom upozorenja. Tretira se kao nesrecan slucaj i ne postoji krivica vlasnika. Ubistvo vatrenim ili nekim drugim oruzjem je nesto drugacije i treba ga posmatratii tako. Ali ovo sa kerom je definitivno tacno. Ti se pozivas na svoja prava tu gde si prekoracio i zanemario sva upozorenja, a to su ograda, kapija, znak za psa. Samim tim snosis posledice iskljucivo ti. Tako je i kod nas a ne samo u Sloveniji. U suprotnom ti bi mogao da tuzis nekoga sto si mu usao u ogradjeno dvoriste i polomio nogu a to opusteno mozes da uradis samo par cm ispred njegovog dvorista na plocniku. U tom slucaju mozes da tuzis vlasnika da nije ocistio led i sneg ispred svog dvorista na trotoaru ili sto te njegov ker izujedao van dvorista.
da nisam takav sta bi drugo radili  :D
pronasao sam pravilnik o drzanju opasnih pasa . koga ne mrzi neka procita  ;) http://www.veterinabeograd.rs/files/File/O_NAMA/ZAKONSKA_REGULATIVA/PRAVILNIK%20O%20NACINU%20DRZANJA%20PASA%20KOJI%20MOGU%20PREDSTAVLJATI%20OPASNOST%20ZA%20OKOLINU.pdf
po ovom pravilniku i jos nekim dokumentima koje sam nasao opasan pas a tu spada i pas cuvar se tretira kao oruzije . na kraju pise ono sto sam i pretpostavio da se objekat ili prostor gde se drzi takav pas mora drzati pod kljucom i mora biti ogradjen o obezbedjen tako da pas ne moze da pobegne . znaci nema govora da ti neko zvoni na kapiju i da ako niko ne odgovori sam otvori i udje . tako se stite nepromisljeni ljudi i sto je najvaznije deca . vlasnik opasnog psa mora na sve nacine da spreci kontakt sa ljudima . tako da tvoja i sebova teorija da ako udjes u dvoriste ulazis na svoju odgovornost pada u vodu .
tako da to nije bas jednostavno u fazonu ...zakacis tablu na kapiju i ako neko udje i izujeda ga sam je kriv  :nowink:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
... imaš psa prema svim propisima i dvorište je zaključano...ostalo je sve jasno.

Ovo što navodiš je samo u slučaju da je vlasnik površan i ima psa puštenog na dvorištu u koje može da bane ko hoće i kad hoće. Tada vlasnik psa izlaže opasnosti sve te tzv. "nepromišljene"...

Ako ta neka "nepromišljenia" osoba preskače kapiju ili obija zaključanu kapiju sama izaziva vraga i več u istom trenutku je u prekršaju. U tom slučaju vlasnik nije kriv nego ovaj tzv. "nepromišljeni". E onda ti nepromišljeni idu na "tečaj" promišljanja za neko određeno vreme.

Stvari su i dalje savršeno jednostavne i jasne :D

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
eko je napisao(la):

Kako bi slatko ostao bez posla taj pandur da sam ga ja cuo da to kaze. On polupismeni olos deli savete protivno nasem zakonu, jebao bi mu mamicu za to.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
eko je napisao(la):

Realno su se spasili samo zahvaljujuci gluposti provalnika koji nije podneo prijavu protiv njih.

Vrh Dno