CATCH & PAY! Ulovi i plati

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Simpsone, trebalo je da pazljivije procitas reci "mudraca". U mom tekstu pomalo prikriveno stoji da se ribe mogu i prodati nekome ko voli da ih jede i spreman je da plati za svezu ribu. Takvih uvek ima. Okupljali bi se oko dobrih musicara i pokrivali bi mu sve troskove! Mogao bi da pecas danonocno!
A onom ko gazduje vodom svejedno je sta ces ti uraditi sa ribom koju si ubio. Da li ces je pojesti, baciti u smece ili prodati, njemu je sasvim svejedno. Bitno je da platis.
Trenutno za sportske ribolovce vazi zabrana trampe (razmene) i prodaje riba. To nema nikakvog smisla, jer sta ce se desiti sa izvadjenom ribom, niko ne moze znati. Ako placam za nju, mogu je i preprodati. Mi i sada placamo (kupujemo, putem placanja dozvole) ribu koju smo upecali. Zabranjeno nam je da je prodajemo, trampimo, sto znaci cak i poklanjamo(!), najverovatnije zbog alasa sa velikih reka, koji bi se onda provlacili sa obicnom sportskom dozvolom. Ne postoji ni jedan drugi razlog da sportski ribolovac, koji postuje sva pravila sporta, ne moze da slobodno raspolaze ulovljenom ribom.
Ja i mnogi drugi musicari (ima ih i na sajtu) smo cesto u periodima ekonomskih kriza prodavali klenove ulovljene vestackom musicom i tako pokrivali troskove prevoza i slicno. Po meni, to nije nesportski. Naprotiv, imao sam obicaj da kazem da smo profesionalni sportisti, koji zaradjuju od svog sporta, poput nekog fudbalera ili kosarkasa. Ulov sportskog ribolovca koji proda ribu i onog koji je sam pojede (sa sirom familijom) je isti i obojica cine jednaku stetu ribama. Nema nikakve razlike.
Da li ovo sto sam napisao moze da shvati musicar sa C&R revira. Mozda.
Tvrdim da je najgore sto se moze uciniti sa savladanom ribom, vratiti je nazad u vodu. Veliki broj musicara grubo oslobadja ribu i znatno je ostecuje. To se ne moze kontrolisati, niti spreciti. Mnogo puta sam na revirima gledao kako "oslobodjeni" lipljen umire. Drugi, bitan razlog, je sto riba koja je jednom ili vise puta prevarena musicom postaje veoma nepoverljiva prema ponudjenim mamcima i sve je teze uloviti je, sto musicaru, koji ne zna razlog zbog koga se ta riba tako ponasa, predstavlja potpuno neresiv problem! To je barem poznato redovnim posetiocima C&R revira. Ako je u reviru sva riba iznabadana, revir postaje potpuno neupotrebljiv. Neki, koji ipak posecuju takva mesta, smatraju narocitim umecem lov na izubadane ribe. To je samo jos jedna od besmislenih izmisljotina, koje kruze musicarskim svetom! To najbolje zna gazda revira, koji bi sigurno najvise voleo da stalno ima nove, sveze, netaknute ribe. To bi znali da cene i posetioci.
Cika Mixmaster ima jedino moguce resenje. Odnesi sve sto ubodes i plati! Nadoknadice gazda, nije problem. Dakle, pokret, ne Catch & Release, to je prevazidjeno, vec "Catch & Pay". ULOVI I PLATI!
P.S. ...pa prodaj nekom ko voli da jede. Sto da ne, pecaces cak besplatno, a vlasnik revira, proizvodjaci riba, ribozderi, ali i musicari, svi ce biti prezadovoljni.
Ako ovo neko nije shvatio, onda cu i da nacrtam!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Hajde sto pricas kojestarije, treba da pogledas i zakon!
Da bi neku robu prodao nekome za kesh, moras da mu izdas fiskalni racun :lol: . Izgleda se tebi bas nosi fiskalna kasa na pecanje.
Jel ti imas predstavu da postoje ljudi koji razmisljaju u sasvim drugom pravcu? Pa bre mene ne zanima da prodajem ribu covece jel kapiras? Zanima me da pecam i hvatam i pustam ribu. Kad mi se prijede riba pre cu da odem u restoran.
Sto se tice velikog broja musicara koji prilikom oslobadjanja ostecuju ribu, zalim samo sto se kreces u pogresnom drustvu. Ja ne poznajem ni jednog da mu je lipljen otplivao ledjnim stilom. Celo moje drustvo posveti dovoljno paznje "ozivljavanju" iscrpljene ribe, a bilo kakvo ostecivanje je iskljuceno zbog primene BL udica. I na kojim si to reviriMA gledao izvrnute lipljene. Koliko si to lipljenskih revira obisao? Ako mislis na onaj kvazi revir u Kolasinu, gde se na otvaranju sezone peca na wobblere i leptire pastrmka a na vaser kuglu lipljen, smesan si! Od takvih "musicara" tesko i da ocekujes bolje.

Mislim i dalje su mi nejasni tvoji motivi za ovakve postove. Ako zelis sebe da opravdas sto nosis ribu u kesi, opusti se covece, mali broj ljudi te podjebava za to da bi se uzbudjivao! Ako je motiv kako ce neki da pricaju sto prodajes ribu, nemoj ni na to da se obazires previse, radi kako ti mislis da treba.
U svakom slucaju neces imati moj "blagoslov" za te stvari :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ipak, malo dublje treba razmisliti o ovoj ideji. Simpson nije ni razmislio. On nije nista ni napisao o ovoj temi. On samo o meni pise!? Sta god napisem na ovom forumu, on se javi i napise nesto o meni. Da li tako pomaze ostalima u razotkrivanju mojih "primitivnih namera" ili se oseca veoma neprijatno kada se prepozna u mom prikazu pogresnih pravaca u musicarenju? Ne znam. Znam samo da bih voleo da neko ozbiljnije razmisli o buducnosti musicarenja kod nas i ukljuci se barem u razmisljanja o tome. Mozda moje trenutne ideje nisu savrsene. Mozda negde gresim. Ali cenim musicare koji razmisljaju o svom sportu, ne prepustajuci to drugima. Ovo nije CHAT, pa da se nakon necijeg teksta oglasimo sa par prostih, ponekad i uvredljivih reci. Ovo je musicarski FORUM, rubrika FILOZOFIJA MUSICARENJA i neobicno zanimljiva tema CATCH & PAY (Ulovi i plati)!
Molim Simpsona da koristi CHAT ili SPANSKU MUSICU za zajebanciju, a da koliko-toliko ispostuje ostale teme. Ubacujuci se ovako, ometa osnovnu nameru svakog ko postavi novu temu. Tako mozemo ostati bez vrlo interesantnih tema. U stvari, to se vec desava. Mozda bi neko napisao nesto pametno, ali zbog bojazni da ce ga neko omalovaziti na najprostiji nacin, ne cini to. Nazalost, je sam samo jedan od retkih koji umeju da trpe ovakve pojave, jer se susrecem s njima od kad poznajem musicarenje. Nekako, musicarenje i nesporazumi, svadje i omalovazavanje idu zajedno.
Za mene je ozbiljna uvreda i sama pomisao da ja pokusavam da opravdam bilo koga za neku pojavu koja je u suprotnosti sa interesima musicara. Ne mogu da poverujem da je Simpson hteo da me uvredi, ali njegovi postovi pokazuju sasvim suprotno. Potpuno sam zbunjen.
O reviru na Tari necu da pisem ovde jer on zasluzuje poseban prostor. Jedino sto znam je da Simpson nije pecao u njemu. Kako onda zna kako je tamo? Da li zna kako je na Plivi? Drini? Limu? Moraci? Mrtvici? Ljuci? Da li poznaje musicarenje na Mlavi? Resavi? Visocici? Jermi? Vlasini? Da li poznaje MIXMASTERA?
Ja mislim da ne poznaje. Ali zeli da upozna. To je dobro!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Eh, duge jesenje noci... Postoji PRIVREDNI ribolov i SPORTSKI ribolov. U PRIVREDNOM ribolovu NEMA OGRANIČENJA KOLICINE ULOVA I ON SE PRODAJE. Dozvole su skupe i njihov broj je cesto ogranicen. I dozvoljen je (PRIVREDNI) samo na velikim vodotocima gde se riblji fond moze nesmetano obnavljati (velike reke, jezera, mora, okeani). U Srbiji takav potencijal imaju samo Dunav, Sava, Tisa i eventualno Velika Morava.
U sportskom vaze mnoga druga pravila. I ja sam ribu lovio i prodavao. Kao srednjoskolac i student. A onda sam porastao. Izlovljavanje ribe bez adekvatne nadoknade (poribljavanje,...)svakako moze dovesti do narusavanja prirodne ravnoteze. I DOVELO JE NA MNOGO VODA!!! Jedan jedini musicar moze izloviti SVE pastrmke na delu toka male planinske reke. I pojesti ih u slast. Ili prodati (sto je sasvim svejedno).
U zemljama sa razvijenijim standardom da se tako nesto ne bi dogodilo vodi racuna drzava. O lovostaju, revirima, dozvoljenim merama i broju riba, broju godisnjih dozvola,... Ako budem imao vremena napisacu duzi clanak o ribolovu u Danskoj gde je sve to odavno smisljeno. Znaci o pravilima ribolova na divljim (drzavnim) vodama. Sportski ribolov nigde u svetu ne podrazumeva pravo da se riba ulovljena na divljim vodama prodaje.TACKA.

Na nekim privatnim vodama vazi CATCH&PAY pa ko voli neka izvoli. A u Danskoj postoje i privatne vode zvane PUT&TAKE - sav ulov se nosi a dozvola se placa na sat pecanja (dnevna, poludnevna, vecernja). Cuvena slika sa punom sudoperom debelih pastrmki iz moje galerije (koja jos nije vracena!!!) su sa jednog takvog mesta. Pa opet ko voli neka izvoli.

C&R (korisno ili stetno) je vec druga tema.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Naravno da tebi odgovaram svaki put, jer tvoje pisanje na ovom sajtu moze da dovede u zabludu stotine pa cak i hiljade nesudjenih musicara! Ja sam od prvog dana rekao da cu se svom snagom boriti protiv takvih shvatanja, a posto se ti najvise eksponiras, sasvim je normalno da na svaku tvoju rec reagujem.
Srecom, dosta ljudi koji posecuju ovaj sajt, prepoznaju prave vrednosti musicarenja, od pribora do C&R. U tvom ili u mom pisanju... pokazace vreme!
Kasapljenje, krkanje, kese, dzakovi, prodaja ribe, plivanje, ronjenje, guske, bodorke :lol:,... i musicarenje nikako ne idu u istoj recenici.

Pita me dosta usera na PM, odakle mi zivci za sve ovo...
Pa eto dok traje traje, kada ih ne bude bilo vise, onda ces imati ceo sajt za sebe i ovakve price.
Postoji i drugi nacin!
Kazes lepo "simpsone, smetas mi da sirim propagandu, da treba odneti u zamrzivac sve sto se ulovi, jer ja to volim i radim" :hammer:

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Mixmasteru koliko mogu da primetim, tebi kad bi dali da izlovis Drinu od Perucca do Ljubovije, tebi bi bilo zao sto ti nisu dali i od Ljubovije do Zvornika!!! Kakava prodaja ribe bre, Ako volis da kasapis, masakriras, ubijas, prodajes.....brate zaposli se u ribarnicu. Tu ces zaraditi dovoljno novca da kupis dozvolu za sportski ribolov, gde mozes da pecas i vracas ribu u vodu. Ovim ces resiti svoj problem. :lol:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
CATCH & PAY - biznis

Ja vise volim onaj sportski ribolov. Barbles hook only. Dok kod ove gore moze da prođu i muve na trokukama :lol:

taj CATCH & PAY nije slaba stvar kada vam treba puno ribe za kratko vreme. Ali ako zelite ici pecati i opustati se, sami znati igru...catch & relese! Riba ima kratko pamcenje, i ne poznaje rec "patnja". Ako bi ribe imale emocije onda bi one bila vrlo zla bića, jer se sve svodi na proždiranje i razmnožavanje u njihovom svetu. Bave li se ribe umetnošću, mogu li one suosečati...? Ne, to je sve 100 000 000 ... puta dokazano! Dakle, mi koji volimo pustiti ribu, mi je ne mučimo. CATCH & PAY da ali samo kad trebate meso. Nikao zbog toga kao da bi se riba manje mucila. Ako ikada dobijem autentične informacije da je moj ribolov mučenje riba, prestajem da se bavim mušičarenjem. Ja ne zelim da se izivljavam na neduznim bicima koja imaju "smisao za patnju u punom smislu tog značenja". Zato imam jos druge rezervne hobije, svet mi se ne bi srušio!

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
357
Moram da se nadovezem na ovo sto je Milance vec lepo napisao…u vezi Put & Take i C&R gazdovanja divljom ribom. Iznosim poznate cinjenice i uopste ne govorim o tome koliko je Srbija daleko od jednog ili drugog tipa gazdovanja vodama.

Najteze ostvarivi cilj svakog civilizovanog gazdovanja vodama je tzv. wild trout management-stvaranje habitata za prirodnu reprodukciju divlje ribe, u kojoj ce ona biti tako uspesna, da vise nije neophodno dodatno unositi ribu. Mislim da nema musicara koji svraca na ovaj sajt koji nece da se 100% slozi sa mnom da je lepse loviti divlju ribu nego pustenu iz ribnjaka u potoke. Ja cesto kazem da divlja sportska riba (pastrmka, tuna, strajper, klen, bilo sta) nema cenu. Ona ne moze dovoljno skupo da kosta, koliko ce tek kostati da se njena populacija vrati u normalno stanje kada je jednom desetkovana. Jednostavno se ne moze novcem tek tako nadoknaditi genetski “pool” koji poseduje jedna divlja populacija. Ono sto Mix propagira se zove Put & Take gazdovanje, kao sto je Milance vec objasnio. Uopste se ne radi o tome da li je C&R modni trend ili ne, postujem i ja pravo onih koji zele da ponesu ribu, ali ne postoji bolji nacin (ili jos nije izmisljen) da se bolje gazduje divljim vodama, a da se ne unosi dodatna kolicina ribe i time umanjuje prirodni potencijal terena. Postoji milion naucnih tekstova u vezi C&R, i da se pokazalo da je to katastrofalna praksa nasao bi se bolji metod gazdovanja. Ipak, radi se o brojkama koje ne lazu, a ne o pukim nagadjanjima. Mortalitet koji prouzrokuje C&R nije znacajan u poredjenju sa onim sto pruza za uzvrat.

Put & Take je mnogo lakse sprovesti u delo, i mozda Mix na to misli, uzimajuci u obzir mentalitet nasih ljudi (logika plati pa klati). Medjutim, pomislite na ovo: imamo ciste vode kojima treba dati sansu stimulacijom boljeg habitata i prirodne reprodukcije. Tretirati svaku srpsku vodu kao potencijalnu Put & Take znaci lisiti nase najkvalitetnije vode mogucnosti da se pokazu u najboljem sjaju. Ne kazem da za ovu praksu nema mesta, ona se cesto upraznjava na vodama/tokovima koji imaju marginalniji habitat od onih najkvalitetnijih. Biolozi racunaju da je na ovakvim vodama ionako manji procenat prirodne reprodukcije, te dodatnim unosenjem pospesuju gustinu lovne populacije, a i zadovoljavaju zakonsko pravo onih ribolovaca koji zele da ponesu ribu. Znaci sve ima svoju svrhu, pa i Put & Take.
Postoji milion primera gde se sa Put & Take gazdovanja prelazi na Wild Trout i verujte mi, ne ide ni lako ni brzo.

Pastrmki treba dati sansu, pogotovu na lokacijama gde postoje optimalni prirodni uslovi. Put & Take joj ne daje veliku, jer se ipak radi o kratkorocnom resenju.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ova "moja" tema je napokon privukla paznju i onih koji pazljivo citaju postove i malo bolje poznaju musicarenje i musicare poput mene. Ja sam samo hteo da potrazim najbolje resenje za ribe koje bockamo i nas koji to volimo da radimo. Ukljucise se i ljudi sa malo korisnog iskustva, poput Milanceta i Oldsurehanda, koji su izgleda videli i nesto drugacije revire od C&R. Postujem to. Oldsurehand kaze da nema boljeg fazona od C&R. Ja kazem da to ne znaci da ga nece ubuduce biti. Inace, treba znati da u Srbiji i vecini ostalih zemalja, na vecini voda i vazi sistem ulovi i plati. Zar vi ne placate dozvole? Platis dozvolu i nosis ribu kuci. Tako je na svim "drzavnim" vodama. Tako je u USA, Nemackoj, Danskoj, Srbiji, Bosni, Sloveniji i svim ostalim zemljama. Postoje propisi, ali ribu ubijas i nosis. Prvo platis, pa nosis! U nekim zemljama mozes da je prodas, u nekim ne. Ja sam cuo da je u nekim razvijenim zemljama sportskom ribolovcu dozvoljeno cak i da prodaje ribu. Cuo sam da na pojedinim vodama zainteresovani kupci cekaju ulov sportskih ribolovaca, da bi ga kupili. Naravno da sam ja protiv toga da musicar ide u ribolov da bi ribu nalovio pa pojeo ili prodao, ali ako prvo nije zabranjeno, zasto bi ovo drugo bilo?
Moram da odgovorim Simpsonu na ovo da ja punim zamrzivace. Poznaje me, ali ocigledno ne poznaje moj zamrzivac. Ja veoma retko jedem ribu koju ulovim. Moji ukucani najvise mrze kad im donesem ribu i u zamrzivacu uopste nemam ribu. Dakle, tvrdnja da je moj zamrzivac ikad bio pun ribe je sasvim obrnuta od istine. Nikad nisam isao na pecanje zbog ribe (mesa) i cak ne poznajem ni jednog musicara koji to radi. Ne znam otkud nekome (Simpsonu!?) ideja da ja to radim. To je neverovatna zabluda! Ipak, oprastam Simpsonu, jer mozda na prvi pogled izgledam kao nemilosrdni ubica riba. To je dobar imidz. Drago mi je da je stekao takav utisak o meni. Ponosan sam na to. Znam musicare (nije Simpson!) za koje sam u prvi mah pomislio da su pederasti. Simpson je u meni video ribolovca. Zato ga smatram prijateljem.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Valjalo bi da nam Vladan kaze koliko to musicara na "drzavnim" vodama USA, nosi ribu kuci a koliko primenjuje C&R

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
357
Moram da priznam da ne vidjam puno-zapravo vrlo retko. Konkretno ove godine sam video ne vise od nekoliko ribolovaca da uzimaju ribu, a tu ukljucujem i varalicare.

Sto se tice placanja dozvole, ovde , a i sirom USA, postoji takozvana markica za pastrmku (trout stamp.) Ona se kupuje dodatno uz cenu regularne ribolovne dozvole, i obavezna je u vecini drzava, bez obzira da li praktikujete C&R ili ne. Naravno, ima voda koje su regulisana striktno kao C&R, zatim sa ogranicenjima u broju i duzini riba, a neke imaju kombinaciju sa Put & Take u donjem toku i propisi moraju da se postuju od vode do vode, ali je markica tu da bi se radilo na poboljsanju habitata. Tu spada zastita obala od erozije, izgradnja podkapina-struktura koje ribi daju zaklon na mestima gde prirodni zaklon nedostaje, poboljsanje prirodnih ucvrscivaca obale: prerijske trave sa dubokim korenjem (konkretno ovde u mom kraju), itd.

Inace susedna drzava pored mene, Viskonsin, je vodeca drzava u USA po pitanju wild trout managementa i njihove tehnike i metode sada sve vise drzava primenjuje (narocito okolne drzave Minesota i Ajova, po kojima stalno pecam.) Mene fascinira koliko su ti ljudi uradili da reke prakticno imaju vise divlje ribe nego sto bi maltene bilo bez uticaja coveka. Da ne pominjem mentalitet ljudi-evo godinu dana nisam sreo cuvara, a idem non-stop. Organizacije kao Trout Untimited stalno organizuju akcije gde clanovi dobrovoljno idu i poboljsavaju habitat...primera u vezi zastite ima mali milion.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Oldsurehand, interesuje me kolika je doplata za ribolov pastrmke. Pre par godina imao sam u rukama dozvolu jednog ribolovca iz Severne Karoline, koji rece da je za to doplatio 5 dolara za godinu dana. Interesantno je da je godisnju dozvolu platio 20 dolara, sto je visestruko jeftinije nego u Srbiji. Jos interesantnija mi je bila njegova izjava da nema ogranicenja ulova nepastrmskih riba. Kaze da ima ribe u ogromnim kolicinama i da je veliki broj ribolovaca sasvim slobodno odnosi kuci. Mislio je na "ostale" ribe. Veoma slicnu pricu ispricao mi je bliski prijatelj iz Las Vegasa. On je jos zacinio time da mu dozvola od 25 dolara pored Nevade, vazi i u Arizoni!

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
357
Mix, ta pastrmska markica kosta po $12 (ista je cena) u Minesoti, Viskonsinu i Ajovi. Regularna "in state" dozvola je oko $18, tako da ti sa markicom ispadne oko $30. "Out of state" dozvola je skuplja, jer se radi o ribolovnom turizmu. Ja kupujem za ove tri drzave, jer volim da pecam u sve tri.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
MixMaster wrote:
Oldsurehand, interesuje me kolika je doplata za ribolov pastrmke. Pre par godina imao sam u rukama dozvolu jednog ribolovca iz Severne Karoline, koji rece da je za to doplatio 5 dolara za godinu dana. Interesantno je da je godisnju dozvolu platio 20 dolara, sto je visestruko jeftinije nego u Srbiji. Jos interesantnija mi je bila njegova izjava da nema ogranicenja ulova nepastrmskih riba. Kaze da ima ribe u ogromnim kolicinama i da je veliki broj ribolovaca sasvim slobodno odnosi kuci. Mislio je na "ostale" ribe. Veoma slicnu pricu ispricao mi je bliski prijatelj iz Las Vegasa. On je jos zacinio time da mu dozvola od 25 dolara pored Nevade, vazi i u Arizoni!

Vidis Mix, ne kaze dzabe narod "svaka rupa nadje zakrpu" :hammer:

Vidis kako se nadjoste ti i taj amer kasapin, pa razmenjujete iskustva. Od cega je njeghova kesa? :hammer:

Vrh Dno