Dragim Pea, samo na brzaka:
Ako mozes, kupi stap u legalnoj radnji, od zastupnika, sa garancijom.
Ime nije primarno. Bitno je da je lak, odgovara po karakteristikama punjenja strune tvom bacackom umecu i okolnostima (vrsta ribe, tip vode) u kojima ces nacesce njime pecati.
Ni jedan stap se ne kupuje dozivotno, taj tip teleoloskog determinizma karakterise decju psihologiju ili razvojnu zaostalost kod odraslih. Dakle, osmisli gore navedene okolnosti i probaj stapove svojih prijatelja, prouci sta o njima kaze proizvodjac, sta o drugima kaze proizvodjac i odluci se za novo.
Znam Stencele, Ron Tompsone, Sejdzove i Scierre koje su pucale na vodi iz opravdanih i mnogo vise neopravdanih razloga. Ostali bi sigurno dopunili spisak havarisaniih modela. Nema puno pravila, svi pucaju i greske se desavaju, a od kupca zavisi sta moze da ocekuje posle toga.
Moje iskustvo: kupio sam stap od "preprodavca" i smrzao sam se kad sam polomio vrshi deo stapa. Ipak, imao sam srece: Scierra mi je uvazila reklamaciju i poslala DVA dela stapa, iako sam naglasio da mi je samo vrsni pukao.
Preprodavci sa povoljnim cenama ne uvazavaju, a posebno ne na svou stetu, reklamacije, niti imaju rezervne delove. Da li je nelogicno upitati se: "Kako to da prodaju stapove upola cene uodnosu na kataloske?". Sta ako podjes negde van granica i naletis na carinika koji ti upise broj kojeg cesto najskuplji stapovi obicno imaju na sebi (malo verovatna mogucnost, ali statistika i verovatnoca su ti cudo u eri informacionih tehnologija)? Pa umesto pecanja zasviras neku zatvorsku etidu? Ako imas nameru da pecas samo u domovini, ajde de.