Dan za pamcenje

MIKI-FLY

Senior member
Učlanjen(a)
03.11.2008.
Poruke
216
Broj reagovanja
0
Lokacija
Podgorica
Bio je 27. maj 2007.
Dan kakav se samo pozeljeti moze za musicarenje. Nebo prosarano rijetkim oblacima,temperatura oko 28c,bez vjetra...
Nijesam mogao cekati popodnevni odlazak na Moracu,vec se oko 09 h spremih i podjoh za drugove. Kada sam stigao kod Gorana,tamo bjese  i njegov brat Miro. Onako sa vrata rekoh "jos se nijeste spremili",a oni nesto mrzovoljni progundjase kako je napolju vrucina,kao bolje je popodne... Nijesam se htio puno nagovarati sa njima,vec ih pozvah jos jednom i rekoh kako imam predosjecaj da ce biti ulova,i kako ih ne uspjeh nagovoriti,odoh sam na rijeku(sam,jer onaj koji bi mi sigurno pravio drustvo i kojeg nije trebalo puno nagovarati(moj pokojni brat) sada musicari na nekim ljepsim rijekama i lovi pastrmke na bistrim brzacima...)
Dodjoh na vodu oko 10 h,i prvo sjedoh,uz cigaretu sam posmatrao povrsinu rijeke,uzivao u tisini,i uspio zapaziti povrsinsku aktivnost manjih pastrmki.
Namontirah stap,cekrk,strunu i na tipet vezah sitnu musicu koju sam vezao dan ranije. Vec u trecem "provlacenju" pored kolobara,imam napad na nju,i mala pastrmka je napolju. Poljubac,fotografisanje i nazad u vodu. Za njom su uslijedile jos dvije,a zatim i par malih lipljena,i naravno sve su bile vracene .
Odlucih da promijenim mjesto i spustih se tridesetak metara niz vodu,sjedoh na stijenu i odlucih da navezem nimfu (mada nijesam ljubitelj lova nimfom) i okusam srecu u viru ispod mene. Dok sam vezao nimfu primijetih kako se u kraju rijeke "javlja" alo veca pastrmka,ali nijesam htio odustati od nimfe.
Zabacih uz vodu nekih 14-15m i pustih da imitacija potone,a onda blago podigoh vrh stapa i povukoh strunu. Ucinilo mi se da je voda isuvise brzo nosila musicu,te dodah jos jednu olovnu sacmicu. Ponovo zabacih,i nakon par sekundi osjetih udarac,ne sjecam se jesam li uopste i dao kontru,ali to zatezanje nikad necu zaboraviti.
Prelijepa pastrmka savijala ja mahac do krajnjih granica,uzivao sam,ali moram priznati da nikad nijesam bio tako uplasen...
Nakon borbe od oko 7-8 min,prihvatih rukom pastrmku,i da samo znate kako sam tada bio srecan. 45cm i 1.100kg duga i teska pastrmka,sada krasi moju vitrinu.
Pricu iz dana koji nikada necu zaboraviti,podijelio sam sa vama prijetelji,u nadi da ce vam bar malo uljepsati ovo vece.
Prilazem i fotografiju koju sam snimio mobilnim telefonom,na par metara od mjesta gdje sam ulovio ribu zivota.

 

Prilozi

  • 27-05-1,100kg.jpg
    27-05-1,100kg.jpg
    57 KB · Pregleda: 546

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Poruke
4.097
Broj reagovanja
295
Lokacija
Svrljig
Ajde što je ona velika ali vidi koliko joj je OKO!?!
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.094
Broj reagovanja
1.130
Lokacija
Čačak
bravo miki. meni su se slicne situacije sa predosecajem dogadjale sa bucovima, pa sam lovio po par komada oko 3kg, doduse ne na muvu. ali osecaj za rad ribe je neverovatno iskustvo. negde sam citao da mladicari taj osecaj zovu hora
 

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Poruke
2.772
Broj reagovanja
0
Lokacija
Niš
Lep ulov, bravo!  :tbumb:

Nego koja je ovo vrsta pastrmke? Morača, hm, tu može biti svačega...
 

Zeko

Junior member
Učlanjen(a)
08.02.2009.
Poruke
37
Broj reagovanja
0
Misliš li da je nimfa bila razlog udarca krupne pastrmke, i da bi na suvu muvu i dalje udarala sića.Pitam jer ja uvek mislim da na nimfu udara krupnija riba.
 

Zeko

Junior member
Učlanjen(a)
08.02.2009.
Poruke
37
Broj reagovanja
0
Samo te velike mrcine čekaju da im prođe pored usta jer ih mrzi da se dižu do površine. ( čast izuzecima koji vode zdrav život )
 

MIKI-FLY

Senior member
Učlanjen(a)
03.11.2008.
Poruke
216
Broj reagovanja
0
Lokacija
Podgorica
hvala vam na lijepim rijecima. Raduje me sto vam se dopala prica.
Da dam i svoje odgovore,odnosno misljenje na pitanja. Mislim da je krupna udarila zbog nimfe,jer u to doba dana(podne) u maju mjesecu,obicno se drzi virova i dubljih djelova rijeke,a tek u predvecerje kupi po povrsini.
Ovo je rijecna pastrmka,ili kako je ovdje zovemo "strun".
Preparirao sam je ,i ako sam zagovornik sistema lova "uhvati i pusti" i ribu za jelo vec par godina kupujem,a ne donosim sa rijeke.
Ovakva riba,ulovljena klasisnim musicarskim priborom (jer se kod nas i oni sa tirolcem i vaser kuglom nazivaju musicarima) je rijetkost na Moraci,zato sam je i zadrzao.
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
lepa prica prijatelju  :tbumb: :yeswink:

Oce i velika pokupiti suvu ali kada to treba musicar da prepozna  :D ...recimo 5cm suva muva  ;) (imitacija kamenjarke).
 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Poruke
1.165
Broj reagovanja
0
Pored dana koji se pamte po ulovu ima dana koji se pamte po nečem drugom.
Nije mušičarska priča, ali je ribolovačka.
Pre nekoliko godina, odem sa ženom i sinom na gružansko jezero. Vrućina, a mi ispod mosta u hladovini, pivce, klopa...lep dan, ribolovaca na sve strane. Dam klincu štapić od tri metra i on, bogami, za sat vremena, pored stuba mosta, uhvati jedno 50-ak što beovica, gavčica, sunčica i dve tri bodorkice.
Ja ne pecam,  riba ne radi - ima preko 30 stepeni - čekam da preladi.
Pita me dete (tada 6 godina) šta sve ima od ribe. Ja počnem da nabrajam i on kaže namesti mi da pecam štuku. Kažem mu lepo da štuku niko nije ni video, a kamoli upecao na jezeru već 4-5 godina, da je vrućina, da ne radi preko dana... ali dete uporno - štuka pa štuka.
Neki drugari me videli i svratili na pivo i jedan kaže:
- Jebote, što si baksuz, neka se dete zanima. Ja ću da ti namestim. Uzme jedan štap,  namontira i zabaci keder koji je dete odabralo. 
Nije prošlo tri minuta zakuca štuka...  :'( izmerimo  - 2.6 kg.
Kaže dete - Jel ti kažem...
Tu zajebanciju posle na moj račun ne možete ni da zamislite.
 

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.054
Broj reagovanja
842
Miki o kakvim sačmicama pričaš stavljaš ih na predvez ili šta?
 

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Poruke
165
Broj reagovanja
0
Nema šanse da je to otežanje. Ne mogu da vjerujem da bi sportski ribolovac to uradio. :whistle:
 
Vrh Dno