Danas sam mušičario

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Drina

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2006.
Broj reagovanja
0
Mix nikada nisam vidijo ove SUNCANICE jesi lijepe ribe kao da su morske

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Sreća tvoja Drinko što ih nisi video. Pametni Švedjani ih nisu doneli iz Amerike kao neki "pamtnjaković" odavde. Ta riba je u Americi otprilike ono što je keder kod nas. Hrana za prave ribe ;)
Evo ti nešto sa  wikipedie o ovoj ribi
http://en.wikipedia.org/wiki/Pumpkinseed

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ovo što je napisao 100ka o sunčanici nije tačno.
Prvo, nije je ubacio naš pametnjaković, nego akvaristi Zapadne Evrope, najverovatnije Nemci. Niz Dunav se spustila i proširila kroz ceo sliv.
Drugo, u Americi su sunčanice i njihova porodica Centrarchidae najpopularnije sportske ribe. Mušičari ih vrlo rado love i cene kao ulov. Vrlo često se na njihovim sajtovima pominje ovo popularno lako mušičarenje, a proizvode se i specijalni štapovi za njih.
Da bi ste ovo proverili biće dovoljno da otkucate u Google-u "fly fishing sunfish" ili "fly fishing panfish".

POVRATAK NA TEMU

Danas sam mušičario. Tako sam se dobro proveo da ću ovaj mušičarski dan dobro upamtiti. Imao sam neverovatan uspeh u mušičarenju bodorke, ribe koja bi nekome poslužila kao keder, a ja je smatram vrhunskim mušičarskim izazovom i svrstavam u red svojih omiljenih riba. Sve sam ih pokupio, u skladu sa propisima, i nešto dao Lakijevom mačoru, a ostatak sam dao jednoj ženi za jelo. Kaže da joj nimalo ne smeta ako mirišu na barski mulj.
main.php

Danas sam lovio sve same babaroge od 23 do 27 cm, teške između 250 i 350 g (procena)!!! Odlična borba na laganom priboru i izuzetno uzbudljivo i neobično mušičarenje. Bara na kojoj sam danas mušičario je bila izuzetno bistra sa providnošću od bar 2.5 m.
main.php

Neverovatno sam srećan zbog fenomenalnog ulova. :lol: :lol: :lol:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Da, Suncica je na zapadu veoma cenjena u ultra fine fly fishing-u ali malo ko zna da je i No. 1 na stukinom menuju. Da to znaju  :blush: balerinasi - kederasi odavno bi nestala. Lako se hvata i to jos i na vidjeno u bistroj vodi.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Mixmaster je napisao(la):
Ovo što je napisao 100ka o sunčanici nije tačno.
Prvo, nije je ubacio naš pametnjaković, nego akvaristi Zapadne Evrope, najverovatnije Nemci. Niz Dunav se spustila i proširila kroz ceo sliv.
Drugo, u Americi su sunčanice i njihova porodica Centrarchidae najpopularnije sportske ribe. Mušičari ih vrlo rado love i cene kao ulov. Vrlo često se na njihovim sajtovima pominje ovo popularno lako mušičarenje, a proizvode se i specijalni štapovi za njih.
Da bi ste ovo proverili biće dovoljno da otkucate u Google-u "fly fishing sunfish" ili "fly fishing panfish".
Fala na ispravci Randjo. Ali opet smatram da su sunčanice sranje. Iz dva razloga prvo što kod nas već postoje vrste ribe koje su tog kalibar i mogu fino da se mušičare (bodorke npr.), drugo to je vrsta poreklom sa S. američkog kontinenta, pa koji će moj onda u Evropi :mad: (Srbiji da preciziram). Ovo isto mislim za sve unete vrste ribe pogotovu one invazivne.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Sunčica je nepoželjni uljez u Evropi i tačka. Veoma štetna riba, koju srećom grabljivice poput štuke, grgeča i smuđa tamane, pa se prenamnoži samo tamo gde manjaka ovih predatora. Inače ova naša je jedna od manjih vrsta, čak i u Americi retko kad prebaci one pound (453 g). Ima drugih većih i zanimljivijih, odličnih vrsta za mušičarenje. Jedna je valjda stigla u Evropu, ima je čini mi se u Nemačkoj...

Jasno je gde je Mix pecao danas. Čak tačno znam gde je i ona vrba. Ispod nje se često mogu uočiti linjaci u proleće. Mix, da li si opazio nekog danas? Ima li nekog klena ili su definitivno nestali?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Lepo je to, ali ta riba, kao i babuška, cvergl, makedonska pastrmka, bas... su već odavno ovde i mogu se smatrati ravnopravnim i neiskorenjivim stanovnicima Dunavskog sliva, baš kao što je pastrmka na Novom Zelandu, kao i potočna pastrmka (brown trout) u Americi... Zajebimo to.
100ko, dobro je da primećuješ draž mušičarenja bodorki, mada je kapitalna sunčanica takođe (moj) veliki izazov.
Goci, tek sad videh tvoj post. Mnogo si pogrešio što nisi prihvatio moj današnji poziv. Pazi, ja sam hiljadu puta mušičario bodorke, ali ovo mi je najbogatiji ulov! :(
Klenovi su iz ove smaragdne bare nestali več pre nekoliko godina. Linjaci još nisu izašli, kao ni karaši-starosedeoci (Carassius carassius), ali čim izađu pola ću da preselim u svoju mušičarsku čuvarku. :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Goci je napisao(la):
Sunčica je nepoželjni uljez u Evropi i tačka. Veoma štetna riba, koju srećom grabljivice poput štuke, grgeča i smuđa tamane, pa se prenamnoži samo tamo gde manjaka ovih predatora. Inače ova naša je jedna od manjih vrsta, čak i u Americi retko kad prebaci one pound (453 g). Ima drugih većih i zanimljivijih, odličnih vrsta za mušičarenje. Jedna je valjda stigla u Evropu, ima je čini mi se u Nemačkoj...

Jasno je gde je Mix pecao danas. Čak tačno znam gde je i ona vrba. Ispod nje se često mogu uočiti linjaci u proleće. Mix, da li si opazio nekog danas? Ima li nekog klena ili su definitivno nestali?

Nije stetocina, naime na par mesta koja obiluju stukom je pored karasa jedini izvor hrane. Mesto znas jer ga posecujes. Samo iz tog razloga i na pojedinim mestima nije stetocina  :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Skrećete mi sa teme, jer niste bili danas u ribolovu.  :mad:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Danas sam musicario,ustvari vise sam isprobavao strimere,jer je Dunav nadosao kao nikada do sada.Moram da sacekam bar jos dve nedelje da se vodostaj stabilizuje, a do tada mogu da zavidim Nislijama na ovakvim terenima za musicarenje bele ribe.A kad prodju velike vode...

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Juče sam po prvi put mušičario ove godine, i to na Gradcu. Sit sam se naprovodio iako riba (kako kažu drugi) baš i nije nešto radila. Ja sam brojao do 33!!! TH March Brown i Leadhead Cased Caddis su odradile lavovski deo posla, a 4-5 riba sam ulovio na suvu (CDC Biots jednodnevka u veličini i boji Baetis Rhodani (sve tri možete videti negde u mojoj galeriji).
@Kuzma - predvez "Fairy river" nema mane!!!

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
danas sam musicario klena na bambulu, vodio sam drugara,kome sam zimus nasao stap gde da kupi, ucio ga da baca muvu vezuje muve..... sve u svemu omladinac je danas imao 4kom a ja 3kom :). bili su do 150g svi vraceni... malisa je sve uhvatio na bambulu,dok sam ja probao i uspeo balon cadis-a da upisem

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam danas mušičario opet na barama. Hteo sam bodorke i grgeče, a naleteo sam na štuke. Sve sam ih vratio iako je poslednji dan lovostaja. Trebalo je da ih uštekujem u nekoj malenoj barici, pa da ih sutra pokupim.  :hammer:

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Musicario (li) smo ja i kolega MISHA malo po reviru Moravice .
Lep dan,povremeno jak vetar i na moje zaprepascenje 3 puta obilazi kontrola ceo potez sto me je zaista obradovalo..
Uzimala je iskljucivo nimfu..
U svakom slucaju prelepo,ne gledajuci vodostaj koji je bio ogroman,da pi pri polasku kuci Moravica jedva  da je
tekla :'( :'( :'(
Evo i koja slikica..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno