Zamima me koliko dugo se veža tzv. "kozja brada" na našim prostorima? Tko ju je prvi vezao i odakle mu ideja?
Ako pogledamo, izgledom je 100% identičan strimerima tipa "Blonde".
Ovaj ovde je Platinum Blonde (slika sa stranice www.aswf.org)
Ovaj strimer datira iz godina oko 1950. godine a autor je Joe Brooks. Sa tim strimerom je u Argentini ulovio mnogo ogromnih potočnih pastrmki teških od oko 5 do oko 10kg. "Blonde" strimeri su se prvenstveno koristili na moru...bili su od bucktaila, njima su lovili prugaste baseve, bonefishe i tarpone (i ko' zna šta sve ne). Kada je Joe B. 1955. godine otisao po prvi put u Argentinu prije samoga ribolova je došlo do jednog zanimljivog dijaloga između Joe Brooksa i Jorge Donovan-a. Jorge ga je upitao: "Šta ti to tu imaš, četkicu za brijanje?"
Sam Joe si je mislio kako ovaj ima pravo i da njegova muva od belog bucktaila stvarno i izgleda kao četkica za brijanje. Odmah za tim kada su poceli da love na reci Chimehuin brzo je sala na osnovu strimera dobila drugu sliku. Na Platinum Blonde je ubrzo pala velika potočna pastrmka, zatim se to ponavljalo i ponavljalo...tako se je muva nalik četkici za brijanje ubrzo proslavila. Tada je Joe Broks koristio svoju "Blonde" vezanu na udici 1/0 i na tippetu 3X. Taj jednostavni strimer je dobijao na popularnosti i na slavi po celom svetu i po svim vodama. Verujem da je po tom uzoru nastala i naša tzv. "kozja brada". Znam da su na tu našu kozju bradu lovili sve i svašta i na našem balkanskom poluostrvu...bucovi, smuđevi...pa do mora npr. lica, brancin ...
Ja kada sam prvi put navezao mog prvog strimera (kojega još uvek imam isto je bio nalik na četkicu za brijanje) ali pao je njega moj do sada največi bucov od 4kg te puno ovih manjih bucova, bilo je tu i smuđeva... vezao sam ga prije 10 godina još kao tinejđer, uzor po kojem bi ga radio nisam imao, do tada nisam nikada ni video strimere takvog oblika. Uzeo sam dve biserne perle za uči, ukrao nešto dlaka sa bunde od moje mame

i nešto smeđih dlaka sa kista, leđa sam na blago pofarbao zelenim markerom. Na kraju sam dobio muvu pomalo sličnu našoj tzv. "kozjoj bradi" ili strimerima tipa "Blonde"... iako tada ja nisam ni znao da postoji kozja brada niti neki Blonde-i. Toliko mi je postao taj strmer drag da ga nisam ni bacao među granje da ga ne izgubim, samo po površini i malo ispod površine na terenima koje sam prethodno prećešljao jigovima i dobro upoznao svaku prereku ispod vode. Jos uvek ga imam a zadnja riba na njega je bio smuđ ovde kod mene na jezeru