Danas sam vezivao...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
@ milance, opasni ti ovi clouseri  :yeswink:

@ mm, dobra ti je muva!

a ja sam nastavio sa jos par buggera koje cu malo posle dovrsiti, i uradio sam nesto od foama. Jednu zelenu majsku od jedva 2cm i jedan "tiski cvet" sto preporucujem milancetu da proba na svojoj rečici. Onako za foru...musicarenje bucova i protifsha na suvu ;)
main.php

main.php

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
1.144
Ova prav je extra seb nema šta realizam a mislim da bi i lovila realno :yeswink:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
silvio je napisao(la):
Ova prav je extra seb nema šta realizam a mislim da bi i lovila realno :yeswink:

hvala za kompliment...nego lovna je 100%, vec sam lovio klenove i pastrmke na takvu imitaciju velike majske...ova zuta je "tiski cvet" nasa najveca jednodnevka koja nastanjuje nase ravnicarske reke...naraste cak i do 5 cm. Ogroman zalogaj...bucovi i jazevi ih tamane kada se pojave na vodi...koliko sam cuo kada se ta pojavi masovno na rekama mnoge riblje vrste samo to tamane.

Telo je od pvc pene (foama) koji je vrlo izdrzljiv i za mnoge zube pastrmki. Ako bi ciljano radio samo za pastrmku onda je jos bolje to uraditi od obicnog sunđera. Stvarno jako lovna i izdržljiva...udica obavezno mora da bude malo teža a ne klasična za suve jer s težom udicom lepo pada i lepo (pravilno) leži na vodi.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
1
sebastian je napisao(la):
silvio je napisao(la):
Stvarno jako lovna i izdržljiva...udica obavezno mora da bude malo teža a ne klasična za suve jer s težom udicom lepo pada i lepo (pravilno) leži na vodi.
Eventualno parasut krila(O.E. stil) sa kombinacijom udice za suve musice.I u ovom slucaju musica pada gotovo uvek lepo  ;)
p.s.Majske su k'o prave  :tbumb:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Danas se setih starih strimera od kozije brade i njihovog jednostavnog izgleda.Ovaj strimer sam retko pravio od potpuno belih dlaka,uvek bih dodao još neku boju,a lovnost ovog strimera je,u mom slučaju,"rezervisana" za mutnu vodu, kad strimeri svetlih boja dolaze do izražaja.Kod ovih jednostavnih,dvominutnih strimera,jedino sam danas promenio materijal i umesto koze legla je lisica!

Prilozi

• kozija brada bez koze.jpg
    kozija brada bez koze.jpg
    62,2 KB · Pregleda: 207
  • bez koze2.jpg
    bez koze2.jpg
    51,8 KB · Pregleda: 159
  • bez koze 3.jpg
    bez koze 3.jpg
    49,1 KB · Pregleda: 169

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Zamima me koliko dugo se veža tzv. "kozja brada" na našim prostorima? Tko ju je prvi vezao i odakle mu ideja?

Ako pogledamo, izgledom je 100% identičan strimerima tipa "Blonde".

Ovaj ovde je Platinum Blonde (slika sa stranice www.aswf.org)
14-DSCN0407.jpg

Ovaj strimer datira iz godina oko 1950. godine a autor je Joe Brooks. Sa tim strimerom je u Argentini ulovio mnogo ogromnih potočnih pastrmki teških od oko 5 do oko 10kg. "Blonde" strimeri su se prvenstveno koristili na moru...bili su od bucktaila, njima su lovili prugaste baseve, bonefishe i tarpone (i ko' zna šta sve ne). Kada je Joe B. 1955. godine otisao po prvi put u Argentinu prije samoga ribolova je došlo do jednog zanimljivog dijaloga između Joe Brooksa i Jorge Donovan-a. Jorge ga je upitao: "Šta ti to tu imaš, četkicu za brijanje?:D Sam Joe si je mislio kako ovaj ima pravo i da njegova muva od belog bucktaila stvarno i izgleda kao četkica za brijanje. Odmah za tim kada su poceli da love na reci Chimehuin brzo je sala na osnovu strimera dobila drugu sliku. Na Platinum Blonde je ubrzo pala velika potočna pastrmka, zatim se to ponavljalo i ponavljalo...tako se je muva nalik četkici za brijanje ubrzo proslavila. Tada je Joe Broks koristio svoju "Blonde" vezanu na udici 1/0 i na tippetu 3X. Taj jednostavni strimer je dobijao na popularnosti i na slavi po celom svetu i po svim vodama. Verujem da je po tom uzoru nastala i naša tzv. "kozja brada". Znam da su na tu našu kozju bradu lovili sve i svašta i na našem balkanskom poluostrvu...bucovi, smuđevi...pa do mora npr. lica, brancin ...
Ja kada sam prvi put navezao mog prvog strimera (kojega još uvek imam isto je bio nalik na četkicu za brijanje) ali pao je njega moj do sada največi bucov od 4kg te puno ovih manjih bucova, bilo je tu i smuđeva... vezao sam ga prije 10 godina još kao tinejđer, uzor po kojem bi ga radio nisam imao, do tada nisam nikada ni video strimere takvog oblika. Uzeo sam dve biserne perle za uči, ukrao nešto dlaka sa bunde od moje mame  :D i nešto smeđih dlaka sa kista, leđa sam na blago pofarbao zelenim markerom. Na kraju sam dobio muvu pomalo sličnu našoj tzv. "kozjoj bradi" ili strimerima tipa "Blonde"... iako tada ja nisam ni znao da postoji kozja brada niti neki Blonde-i. Toliko mi je postao taj strmer drag da ga nisam ni bacao među granje da ga ne izgubim, samo po površini i malo ispod površine na terenima koje sam prethodno prećešljao jigovima i dobro upoznao svaku prereku ispod vode. Jos uvek ga imam a zadnja riba na njega je bio smuđ ovde kod mene na jezeru :)
main.php

main.php

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Djole je napisao(la):
Ovaj ti strimer ima smudjevo originalno oko  :)

prvotno sam kopirao 8cm ukliju a oke...hehe, pa vecina znamo da je smuđ ne samo pravi predator nego i kanibal  ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
evo jos malo zekica i plavusica i jedan moj zonker-deceiver.  :D Potroio sam sada sve ove udice sto sam ih imao...sada mogu da vezem jos samo na tubicama i "ozbiljne strimere na ozbiljnim udicama"  :D ili da vezem strimere na udicama za nimfe  :)... mislim da cu se sasda polako posvetiti suvim muvama, pa da budem spreman za sve prilike na vodi...mada mozda jos koje strimerce navezem i jos kakvu nimficu  :D neka se nadje  :)
Ovi svi su dugi 5cm dok je samo onaj dole zadnji malo preko 6 cm.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
:D :D ali Mix je kriv da sam navezao ovo...bsa sam krenuo da pospremim onog "tubifexa" i ugledam neki strimer sav mi ružan i nikako mi ne paše među ostalima, bode oči...pospremim tubifexa u kutijicu sa nimfama a ovoga što je virio iz jedne kutije pored izvadim. Sav nikakav ružan i pitam se šta mi bi da sam ovo ovako vezao  :nowink: :doh: ...laganim korakom vadim skalpel...i sec, sec  :secsec: :secsec: :secsec: :secsec: :secsec: Ogologuznio sam strimera i ostade lepa cista udica i odmah mi pade ideja..navezati cisto belog Hollow Fleye-a...kojega sam ja nazvao The Ghost (kao i mnogi drugi vezaci sto su nazvali svje cisto bele kreacije istim imenom). Mislim da mu pristoji to ime (pod-ime).
Jedino se pitam dal' da mu dam oči ili da ga pustim bas ovakvog kakav je? Sve se mislim da cu ga ostaviti ovakvog. Ko da mora bas svaki moj strimer da ima oči  :blush: :)

Hollow Fleye - The Ghost

Udica: TMC 8089 #10
Telo: Beli Bucktail
Flash: Biserni i roza

Dužina strimera 9cm

main.php

Pogledajte siluetu sence na zidu  :) B. Popovic je stvarno izmislio genijalnog 3D trimera.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
1.016
Rhodani emerger, armirani caddis, kamenjarka, red spinner i invicta ;)

Prilozi

• Danas.jpg
    Danas.jpg
    47,8 KB · Pregleda: 212

MIKI-FLY

Senior member
Učlanjen(a)
03.11.2008.
Broj reagovanja
0
yellow caddis
tijelo/dabing
rebra/osnovni konac-maslinasti
krila/cdc
grudi/zec

Prilozi

• yc.jpg
    yc.jpg
    27,8 KB · Pregleda: 155

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
konacno ne strimere  :D :D :) ... neke nimfice (larve krznokrilaca) da dopunim kolekciju, i jednu staru americku. Tu sam ja dobio na pocetku moje musicarske karijere od jednog rođaka iz USA. Sa njom sam nalovio ogroman broj pastrmki (zlatovčice, kalife pa i potočne). Strašno lovna kao mokra, kao strimer i kao suva... :yeswink: Njome u zdanje vreme nisam mnogo lovio a i sva je jadna ofucana od strašno mnogo riba. Evo sada ču vam pokazati tu muvu ali koju sam ja navezao. Uglavnom: telo je žuto pokriveno sa paunovim fibrama na leđima, porebrano bakrenom žicom i smeđim petlovim perom za suve muve a repić crven. Ako vam dojadi loviti na suve pustite ju vlažnu i loviti pod površinom kako vam volja. Odlična muva...a prvotno su je koristili za bandare, sunčanice i  slično. Nije neka lepotica ali...lovi!!! To je jedna od američkih verzija woolly-a.

Prilozi

• woolly.jpg
    woolly.jpg
    124,3 KB · Pregleda: 185

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
sebastian je napisao(la):
konacno ne strimere  :D :D :) ... neke nimfice (larve krznokrilaca) da dopunim kolekciju, i jednu staru americku. Tu sam ja dobio na pocetku moje musicarske karijere od jednog rođaka iz USA. Sa njom sam nalovio ogroman broj pastrmki (zlatovčice, kalife pa i potočne). Strašno lovna kao mokra, kao strimer i kao suva... :yeswink: Njome u zdanje vreme nisam mnogo lovio a i sva je jadna ofucana od strašno mnogo riba. Evo sada ču vam pokazati tu muvu ali koju sam ja navezao. Uglavnom: telo je žuto pokriveno sa paunovim fibrama na leđima, porebrano bakrenom žicom i smeđim petlovim perom za suve muve a repić crven. Ako vam dojadi loviti na suve pustite ju vlažnu i loviti pod površinom kako vam volja. Odlična muva...a prvotno su je koristili za bandare, sunčanice i  slično. Nije neka lepotica ali...lovi!!! To je jedna od američkih verzija woolly-a.

very interesting  :tbumb:

Vrh Dno