Dozvole za 2010. u Srbiji?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
zvezdan je napisao(la):
Ne bih imao ništa protiv da platim dozvolu i 200 evra ako ta cena nosi sa sobom sankcionisanje svih negativnih stvari koje su se godinama dešavale kod nas!Ali,prošle godine je donet striktan i prilično rigorozan zakon koji je odstojao u fioci cele sezone!Za svo to vreme krivolovci su podivljali,nikada toliko osionosti i bezobzirnosti nisam vodeo na vodi!Kako to apsurdno finkcioniše kod nas!Doneli smo zakon,dobar zakon,ostavili  ga po strani celu jednu sezonu,prepustili reke najcrnjem krivolovu,i sada,nakon godinu dana, počinjemo da primenjujemo zakon!Znači,ulazimo u reformu kompletnog pristupa vodama i gazdovanju istim sa  establišmentom koji je i doveo do ovakvog stanja!Ne biva to!Platiću dozvolu ali ne očekujem nikakva poboljšanja!Još će mnogo vode proteći Dunavom dok na njegovim obalama ne budu pravi sportski ribolovci pod patronatom ozbiljnih udruženja i klubova!

Zvezdane skroz se slazem, ali zakon je donet prosle godine posle pocetka prodaje dozvola. Masa ribolovaca je kupila dozvole racunajuci na stari zakon, i nije bilo sanse da se odredbe novog zakona striktno primenjuju. Konkretno na Drini je bilo pobune sto je zabranjen tirolac, mnogi da su znali ne bi ni kupili dozvolu! Jos su racunali da su prevareni i obmanuti i da im je to namerno uradjeno.
Kako bilo, sada imamo poprilicno jasan zakon ispred sebe, sa vrlo solidnim kaznenim merama.
Vratimo se opet na stari zakon!  Kakav motiv ima korisnik voda da se provlaci po sudovima znajuci da ce krivolovac da dobije kaznu od 1000 din ako je uopste i dobije? Priznaces, ipak su sada okolnosti nesto drugacije bez obzira sto su isti ljudi u pitanju.
Pazi ovo, da mi je neko pricao 2000-te da ce Dacic da bude dobar ministar policije, rekao bih mu da je lud covek! :D
Ali danas su okolnosti drugacije iako su isti ljudi u pitanju... :hammer:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Izgleda da je Evropa počela da diktira uslove i način ponašanja vlasti.
Novi zakoni i to rigirozni po kaznama - saobraćaj, kriminal, gazdovanje prirodnim bogatstvima....
Ili ćete doneti i primenjvati zakone kojima se suzbija mnogo negativnih stvari ili .... adio - odnese vas voda.
I sad ovi naši hteli ne hteli moraće da primenjuju.
Zvezdane ne sekiraj se - dogorelo je i Srbijašumama. JP za 'ladan vazduh i zeleno lišće. Vlast pored Srbijašuma ima mnogo tih lezilebovića po kojekakvim agencijama kojih će da se pod pritiskom Evrope otarase. Konačno.
Nama treba tutor da nas unormali i nauči redu.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ma Srbin je navikao na motku i samo nju razume i ozbiljno shvata!!!Ako je tacno ono sto je Rancic napisao,ne sumnjam u njega nego u one sto treba to da sprovedu u delo,platicu dozvolu i 10000 dinara ako treba.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Sve se nekako plašim da će sve ovo oko dozvola i zaštite ribljeg fonda i koje čega da se pretvori u životni ciklus jednodnevki, sada mi se čini da smo u fazi emergera...

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Strelac, brate, pa mi smo u ciklusu od '45. Kad nas primi Evropa biće zatvoren krug i ceo ciklus.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ceniš da će ciklus tek da traje? I ja mislim isto.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Rancic je napisao(la):
stav.6
Godišnja dozvola kupljena u mestu prebivališta  važi na svim ribolovnim vodama Srbije, osim na ribolovnim vodama za koje se izdaje doplatna dozvola. Za ovo su pregovoru još u toku.

e a ovo je posebno diskutabilno ..koje su to doplatne vode ? svi korisnici će da se utrkuju da proglase svoje vode kategorizovanim ,živi bili pa videli ...

Rancic je napisao(la):
Plastificirana je sa slikom i matičnim brojem. Uz nju obavezna članska karta društva, takođe sa slikom. Normalno sve uz ličnu kartu. Znači, ne može se sa tuđom dozvolom na pecanje.
Uz dozvolu ide "Obrazac evidencije ulova rekreativnog ribolovca" - oabevezno nošenje uz dozvolu.
Na prvoj strani lepo piše:
Republika Srbija, pa korisnik ribarskog područja ("River's guard d.o.o. jagodina) pa "Obrazac......"
Treća strana - podaci kao u dozvoli i ličnoj karti.
Sledećih nekoliko strana tabela - datum, ribolovna voda, vrsta ribe, kg/komada, POTPIS RIBOČUVARA.
Ko nosi ribu moraće da upiše. Ukoliko ne upiše, a naiđe ribočuvar - kazna.

ovo pak liči na nešto pozitivno...

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Recimo vode se pregovori da se ne doplaćuje za Gružu i najverovatnije da neće biti doplate.
Kako sam čuo menja se korisnik.
Verovatno će doplata biti za Gradac, Zasavicu, neke zatvorene vode za koje se i ranije plaćalo.
Čim saznam tačno napisaću.
Ako neko već zna nešto neka napiše..

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Šta je sa Nacionalnim parkovima, npr. Stara planina?

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Verovatno da tamo ide doplata, ako nema totalne zabrane. Mislim da bi to bio dobar izvor prihoda za NP.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
simpson H je napisao(la):
Dozvola vazi za Drinu a sto da ne vazi? Drinu je nemoguce proglasiti za salmonidnu ni u predstojecem zakonu o kategorizaciji voda, jer po tom zakonu salmonidna je samo ona gde 70% populacije cine pastrmka i lipljan.
Zdravo Bojane,

Nisam čitao baš ništa o novim pravilima, ne stižem... Vidim da je bilo linkova po forumima ka online dokumentima, ali ih i ne otvorih...Hebiga...

Ako imaš 5 minuta vremena javi gde mogu da pogledam ovo oko kategorizacije vode, baš me zanima. Daj link do dokumenta ili šibni ovde (ili na nekoj drugoj pogodnijoj temi) copy paste dela texta koji to opisuje.

Hvala, pozz,

Goci

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Zdravo Goci

http://www.ekoplan.gov.rs/src/download-828/upload-centar/dokumenti/zakoni-i-nacrti-zakona/predlozi_podzakonski/pravilnik_o_kategorizaciji_ribolovnih_voda_2.pdf

Da ne unosi zabunu, ovo je podzakonski akt u vidu pravilnika koji jos uvek nije stupio na snagu ali bez ikakve sumnje vrlo brzo ce biti i zvanican. Statisticki gledano od kada redovno pratim ministarstvo zivotne sredine, izmene koje se unose obicno budu mizerne i kozmeticke. I to iskljucivo u zakonima, dok se pravilnici do sada usvajaju u 100% slucajeva nepromenjeni!

Nama je interesantan clan 3 tacka 2!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Molim da me razumete,prošle sezone sam ispoštovao lovostaj na bucova!Malo splasnuh posle tadašnje euforije.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
sebastian je napisao(la):
a kakvo je stanje sa dnevnim dozvolama za strance, postoji li to i kolike su cene, ima li ko kakvih informacija?

Druze, tu nista nemoj da se sekiras, samo je dovoljno da izgovoris da hoces dnevnu dozvolu i placas domace cene a ti sa srpskim nemas frke  ;)

A sto se tice kategorizacije voda, redovno se neki zakon donese u decembru pa posle u februaru podzakonska akta koja te .... u zdrav mozak. Nema smisla, ako sam kupio dozvolu za celu Srbiju nema naknadnog ogranicavanja i doplata. U toku igre nema menjanja pravila.

Vrh Dno