Dozvole za 2011-tu godinu u Srbiji

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
tomos rider je napisao(la):
....nadam se da shvatas poentu.....
  :( :( :( :( :(

Ili ja neznam geografiju ili ti neznas gde zivis. Goci je veoma jasno rekao .....

Goci je napisao(la):
Godišnja dozvola se mora kupiti tamo gde živiš i te pare idu korisniku tog ribarskog područja.

Članarina od 900 din se može kupiti gde želiš (u bilo kom udruženju u Srbiji), i udruženja dobijaju taj novac, oni praktično od toga žive.

Koliko ja znam geografiju Vršac i Bela Crkva (osim ako ne mislis na onu drugu malo dole južno) se nalaze na 50 km jedno od drugog i pripadaju istom ribarskom području. Prema tome pare idu istom korisniku.
  A članarinu možeš da platiš kome želiš jer udruženja i ovako i onako nemaju nikakvu nadležnost nad gazdovanjem i očuvanjem voda. Ovaj sistem i jeste pomak napred baš zato što više ne mogu ti tvoji trutovi da uzimaju pare i trpaju ih u svoje džepove a vode da propadaju.

Ovo što ću sada napisati zaslužuje posebnu temu a možda će izazvati i mnogo komentara.

Smatram da je prethodni sistem u kom su ribolovačka društva bila zadužena za gazdovanje vodama potpuno nakaradan sistem i to iz nekoliko razloga.

-- Jedno društvo koje broji 300 članova, i manje, nije u stanju da skupi pare da plati ribočuvare a još manje je u stanju da ih adekvatno opremi.
      Da ne govorim o poznatim situacijam kad u gradu postoje dva ili više društava i klanju oko toga kome šta pripada i problemima ribolovaca koji kupe dozvolu od jednog društva a želeli bi da pecaju i na drugoj strani grada.

-- Ribolovačka društva su potpuno nemoćna u borbi protiv zagađivača i uglavnom se njihova borba svodi na kukanje u medijima i ništa više. A i kako bi kad je glavni trovač "kum" predsadnima društva a 50% članova radi "kumovoj" fabrici koja je izazvala trovanje.

-- Borba protiv organizovanog krivolova je priča za sebe i zahteva isto tako organizovanu i opremljenu ribočuvarsku službu a za to treba mnogo para i naravno vremena.

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
...matematika je jasna. :doh:

Evo moje računice

Pre.    2008 god. Cena dozvole  ~ 4000 x 3 = 12000 din (Dunav II i III, Tamiš, Nacionalni park Đerdap)
          2009 god.                    4500 + 4000 =  8500 din (Srbija Zapad, Nacionalni park Đerdap)         
Sada.  2010 god                        ~ 5000 x 1 = 5000  din (Cela Srbija)

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Nisi dobro shvatio....opet malko prikocis,ne lupas toliko...ako si vec mene poceo da citiras,da ti pojasnim.Vrsac i Bela Crkva pripadaju istom podrucju ali nikako njihovim vodama ne moze da upravlja drustvo Saran iz Vrsca niti obrnuto...a upravo kad vadis dozvolu,odmah placas i clanarinu u koju se drustva ugradjuju...od cega se delom i finansiraju.....prosle godine je bilo manje,ove ce sigurno vise....a sto se borbe protiv kriminalaca tice,opet je stvar jasna...ko vodi o tome brigu?koliko je potrebno para?da li se te pare mogu izdvojiti ili ne?da li se to moze od placene dozvole?mislim da moze,pitanje je samo spremnosti ljudi koji su zaduzeni za to.da ne mlatimo praznu slamu vise,svemu bi se tome moglo stati na rep da imamo sposobne ljude,a ne trutove na mestima gde na bi trebalo da ih bude....

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
Nisi dobro shvatio....opet malko prikocis,ne lupas toliko...

:hammer: :hammer: :hammer: Moraću još glasnije da lupam ne bi li se ti napokon probudio.  :hammer: :hammer: :hammer:

Ribolovačka društva po novom zakonu NEMAJU NIKAKVIH NADLEŽNOSTI U UPRAVLJNJU RIBOLOVNIM PODRUČJIMA. Sva ovlačćenja tog tipa su od pre dve godine preneta na poduzeća - državne ili privatne firme, koja su dobila područja na upravljanje. U tvom slučaju Vojvodina šume gazduju i u Vršcu i u Beloj Crkvi.

Prema tome društvo Šaran iz Vršca a i ono iz Bele Crkve mogu samo da se bave organizovanjem takmičenja u pecanju na plovak i eventualno da služe kao posrednici u komunikaciji između ribolovaca i Vojvodina šuma. Preduzeće Vojvodina šume ima pravo da određena prava prenese na druge firme pa i ribolovačka društva tj. da ih angažuje za određene poslove ali je na kraju oni odgovorni za stanje na terenu. Ribolovačka društva su sada samo obična uduženja građana. Pitanje je samo vremena kada će se ukinuti obavezno članstvo u njima.

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Ovo sto je napisao Zac stoji...
I tu nastaje problem, maticna organizacija gde po zakonu MORAS da kupis dozvolu dobije 900 din od
clanarine a ostatak od 4600 ide korisniku podrucja, u mom slucaju "Timocka krajina doo" Zajecar.
OSR Timok iz Svrljiga proda godisnje stotinak dozvola i to je dovoljno da se isfinansira ekipa u takmicenju
plovkarosa. Ribocuvarska sluzba, poribljavanje i sve ostalo ide iz centrale u Zajecaru pa onda dodjemo u
situaciju da se Svrljiski Timok, potok od dva metra, planski poribi sa 400 kg sarancica i zutooke  :doh
Kad normalan covek pita zasto je to tako, odgovor je da je tako po planu ( petogodisnjem ) za sanaciju
ribljeg fonda posle trovanja Belog Timoka  :doh: :doh:
Verovatno je taj plan napravio neko ko nezna razliku izmedju sarana i klena :hammer: :hammer: :hammer:

NajIgor

Full member
Učlanjen(a)
20.04.2010.
Broj reagovanja
0
Zac je napisao(la):
Prema tome društvo Šaran iz Vršca a i ono iz Bele Crkve mogu samo da se bave organizovanjem takmičenja u pecanju na plovak i eventualno da služe kao posrednici u komunikaciji između ribolovaca i Vojvodina šuma. Ribolovačka društva su sada samo obična uduženja građana. Pitanje je samo vremena kada će se ukinuti obavezno članstvo u njima.

Eh bilo bi lepo da se bave barem tim stvarima, evo početkom ove godine u nase vršačko Šaranče uletela finansijska, malo ih pročešljala i uvidela da imaju 100 dozvola "viška"  :hammer: Nije to mnogo samo 500 000 su maznuli i jos plus pića izdavali kao u kafani svima, pa rešili da ih zatvore da se deca ne bih napijala  :D
Tuga naša

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
idiotizam!!!!znaci,das 5 kila dinara za dozvolu i jos das 4 kile da bi bacao na Drini....... :doh: odoh u dinamitase...... :D

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
cemu dozvola?bicu divljak i dalje.....definitivno se selim iz dembelije cim pre.....ovo je uzas blagi....sirimo optimizam,rece sedi mladic,rece u sred Srbije......

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Gradac je za razliku od Drine odvojena reka koja pripada zaštićenom prirodnom dobru"Klisura reke gradac" koja je data na upravljanje EKOD Gradac,nije mi baš najjasnije kako su uvedene doplate na Drini i na osnovu čega je deo Drine oko Ljubovije "bogatiji " i skuplji oko dela Drine oko BB (gde je doplata 1000 din).
Gradac se izdržava , poribljava od cene dozvole 1500 dnevna ,10.000 godišnja ,plaćaju se čuvari itd.
Koliko je meni poznato gazdovanje Drinom je dato Eko ribarstvu i njima se plaća osnovna cena dozvole 4.600 + 400 članarine klubu i od toga se valjda plaćaju čuvari na celom toku Drine ,interesuje me kome onda ide ta doplata i zašta(šta će se uraditi sa tim sredstvima) poribiti se sigurno neće.Bolje bi onda bilo kao do pre par godina kada je svaka opština prodfavala svoje dozvole pa ja kupim tamo gde hoću da pecam (samo Drina i Gradac ) i kraj ,bilo bi jeftinije.
Ne znam samo zašto se svi hvataju Gradca kada se pominju doplate. 

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
ne znam....lepo zvuci ovo kako ti kazes da je reseno sa Gradcem...i tu je tacka sa njim.ali meni uopsteno smetaju te doplate za druge terene....mislim,cemu onda placanje godisnje dozvole ako sa njom mozes da pecas na lokalnoj bari.....a ako zelis da zapucas na iole bolji teren..doplata za ovo,doplata za ono....cista otimacina.lepo cu za te novce otici na Jocu....em bogato ribom,em nema idiotluka na vodi.....

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Ja samo napominjem iz mog ugla vode na kojima želim da pecam koliko me to košta.
Uveli su baš ti što upravljaju na ovom djelu Drine (Mali Zvornik-Ljubovija),razlozi su samo njima poznati,navodno loše finasijsko stanje  :p

Ovo je početak ludila a biće i gore,ovo bi valjalo da se čuva,poribljava,ali kod nas je suprotna praksa!

pero nemam ništa protiv doplatne za Gradac,već planiram idem na tu vodu,samo napominjem koliko dozvola trebam da platim???

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
upravo to,tommy.....zelis da budes legalan,ali te situacija tera u suprotno..... :doh:

Vrh Dno