Blenda se skupila... to je tacno... takav vakat dosao... sebicnost u ekspanziji mnogo jace od lipljena na Cukotki...
Pecarosi svih vrsta, koji hvataju udicom: koji nose i ne nose, prirodni ili vjestacki mamci, u mrijestu il van njega samo su velika kap u odnosu na ostale elemente ili ti cimbenike... pogotovu na rijeci gabarita Drine...
Ovdje gdje zivim zakon jos uvijek do nekle fercera i revir je veliki i privatni sa odrzavanjem i brigom... svi ribolovci ovdje su samo musicari od marta do oktobra- fly only bez povratne kuke. I uprkos tome (divlje) ribe ima duplo manje u odnosu na prije 12 godina kad sam poceo ovdje da lovim... duplo manje!
Ovdje narod nema vremena da se zajebava sa nelegalnim ubijanjem ribe (struja, dinamit i sl) a ipak ribe je sve manje i to vidno...
Sve je vise hidroelektrana, sve je vise pesticida koji se slijevaju u vode, sve je vise poplava i erozija koje mjenjaju u potpunosti tokove...
Ne lovim mimo sezone i gledam da i u sezoni ribu sto manje ostetim... poznajem ribocuvare koji uzimaju skoro svaki put 1-2 ribe za rucak... al ne mislim da je to presudno...
Divlji dio Neretve npr. : svi mjestani i okolci koji dodju love na udicu (varalica, prirodni mamac[zabranjeno] ili musica) nose ribu i opet mlade i divlje ribe ima... bas je ima... A zasto...?
Nema covjeka toliko cesto u blizini, nema (jos) elektrane na tom dijelu, nema njiva i puteva... divljina... kanjon... medjedi obaraju ljudima kosnice... i profesori dolaze jos iz Beca i otkrivaju nove vrste insekata...
Dovoljno je da smo tu... takvi kakvi smo... ja prvi medju vama...
Bistro!