Drina, raj za mušičare

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
238
More Lazicu, svaka ti se pozlatila i nista ja tu na tvom mestu menjati ne bih...svaka sekund na vodi umesto gradske vreve i betona, nervoze i ludila vredi, bravo majstore..

lazic998

Senior member
Učlanjen(a)
06.02.2015.
Broj reagovanja
403
Hvala Proto, daleko sam ja od majstora, ali ove godine ide diplomski rad na Drini.
Gledam bar jednom nedeljno sad da odem tamo, makar na par sati kao ovo sto sam isao juce.

Sad ovih dana verovatno idem solo, tako da evo prilike ako je neko od kolega nema prevoz ili ga mrzi sam da ide, nek mi se javi pa da se organizujemo da odemo zajedno, ja pokrivam sve troskove i castim rucak.

lazic998

Senior member
Učlanjen(a)
06.02.2015.
Broj reagovanja
403
Evo nesto sa Drine od juce.
Tezak period za musicarenje lipljena, jul-avgust, slabo se javlja na povrsini, uglavnom ode na preliv, pogotovo sad zbog visokih temperatura i zbog trave koja vuce kiseonik.
Naravno, naleti mu period u toku dana kad krene da kupi na povrsini i to lepo, samo treba ubosti to i sledi vrhunsko musicarenje.
Kad gadja muvu, sve je nesto kilavo kupi i od 7-8 gadjanja, jednog uspem da zakacim i tako sve u krug.
Ovu ribu sam dobio malo dalje na vidjeno, video sam da je bas lepo pokupio nesto malo dalje od mene i klasika, 3-4m ispred njega mu bacim olive emergera kosuljasa na #20, navodim ga njemu u nos i zalece se bas agresivno i kupi ga.
Nisam ga dugo vadio, niti dugo drzao van vode, brzinska slika i odmah pustanje, ali me je zabrinuo malo sto se non stop okrece na ledja. Krene lepo da ide i samo se izvrne.
Odneo sam ga malo ispod gde je mirnija voda da mu prodje kroz skrge kiseonik i kao projektil je pobegao nazad.

Evo ovde par snimaka pustanja i par fotki:

IMG_0723.jpgIMG_0731.jpg

lazic998

Senior member
Učlanjen(a)
06.02.2015.
Broj reagovanja
403
Drina, petak 15.08.2025.
33C, javi se sporadicno, kilavo, ali uvek se da prevariti neki.
Juce mi je gadjao najveci Drinski lipljen kog sam u zivotu video i falsirao je... ili sam ja prerano lupio kontru, mada pecam na malo veci predvez i tippet, dve duzine stapa, tu i kad instant lupim kontru, vidno sporije treba skroz tamo gde je muva da se uopste mrdne, tako da ovaj put svaljujem krivicu na lipljena.
Onaj sitniji zna da se javi na mrava i emergera, mnogo, bas mnogo gadjanja i falsiranja sam imao i svakog desetog zakacim.
One sitne nisam ni hteo da snimam i slikam bezveze, al evo jednog sam snimio i par riba slikao, cisto za forum da vama prenesem kako je trenutno na Drini.

Evo par saveta za trenutni lov lipljena na suvu, mada verujem da ih znate svi:

Ovog mrava braonkastog na #20 gadja najvise na mirnijoj vodi, generalno na mrava se najvise podigne.
Emerger ista situacija kao mrav, samo sto njega slabije gadja.
Red tag, orange tag na malo nemirnijoj vodi mnogo agresivno kupi, #14 nece uopste, #17 ili manje je skroz druga prica, njega kad gadja 80% slucajeva imate lepog lipljena na stapu.
Sto se tice daljine, ne znam, do 10m sam imao samo jedno gadjanje. Sve ove ribe sam dobio na 20-25m, i sta je zanimljivo sto sam primetio.
Zbog velike duzine predveza, muva mnogo sporije pada logicno, i on kao da je vidi u tom padanju i bukvalno sekundu nakon sto muva padne na povrsinu on je gadja.
Dok ove ribe koje sam prethodno video da se jave negde, kod njih to ne vazi, njima morate da bacite 4-5m ispred i da mu navodite tacno u nos da bi se uopste podigao sa dna.

IMG_0614.jpgIMG_0739.jpg

IMG_0741.jpg5aeb0406-76e4-4939-a4de-35559fffc590.jpg

lazic998

Senior member
Učlanjen(a)
06.02.2015.
Broj reagovanja
403
Drina, nedelja 24.08.2025.
Master river i dry fly ludilo, dan 21C, oblacno ceo dan, voda nula, roji se sitna maslinasta jednodnevka, ali aktivnost na povrsini nikakva.
Stavim maslinastog emergera #17, treci zabacaj i ozbiljan Drinski lipljen na stapu. Dugo je trajala borba, jer mi je tippet bio 0.10, pa morao nezno sa njim da mi se ne bi otkacio.
Dobio sam ga na preko 25 metara na nevidjeno, pokupio muski, nije ono kilavo kako zna da uzme.
Drugaru je gadjao jedan ogroman, ali ogroman, mnogo veci od mog, obojica smo videli kako se podigao i delic sekunde mu je ranije lupio kontru, zakacio ga verovatno za sam kraj usta i spao. Ali to je Drina, to je musicarenje. Pored ove ribe sam izvukao jos par onih sitnih 25-30cm, isto na emergera. Videli smo kako kupi mrava sa povrsine, ali nama je toliko falsirao mrava da to nije normalno, nijedno kacenje, a milion dizanja.
Hvala Bogu pa je krenula ona travuljina da vene polako i nadam se uskoro mnogo boljem pecanju, da prodise malo i da se nivo kiseonika koliko toliko vrati u normalu.

Evo par fotki i snimak vadjenja i pustanja nazad.

IMG_0899 copy.pngIMG_0875.pngIMG_0948.pngIMG_0972 copy.jpg

lazic998

Senior member
Učlanjen(a)
06.02.2015.
Broj reagovanja
403
Bravo za ulov!
Stisni ovu kontrakuku kad uzmognes vremena...
Generalno pecam barbless, ali previse lipljena mi je spalo na Drini i evo prethodna 2 izlaska mi nijedan nije spao. Dozvoljena je kontra kuka na Drini, a i kacio sam u prethodnim postovima muve na koje sam ga lovio, sve su barbless, jedino sam ovo navezao sa kontra kukom...

Vrh Dno