Drina, raj za mušičare

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ako pricamo o vrstama riba cija je brojnost katastrofalno ugrozena poput lipljana i pastrmke, bilo bi dobro razvijati svest ribolovaca u pravcu C&R. Nebitno dal su one ugrozene promenom stanista ili ribolovom. Ugrozene su i to je cinjenica. Pozivati se na zakon i dozvoljen ulov u ovom slucaju postaje smesan i cist je dokaz odsustva svesti i savesti.

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
59
Baki-Pa je napisao(la):
Na Mixera i njegovu bratiju. Radojica je sve rekao u poslednje 2-3 rečenice i sa tim se apsolutno slažem. Na kraju krajeva, ne mora se ni ta dozvoljena količina nositi svaki put.

A zasto ne bi smela..pa ne odredjujem ja zakon i odredbe o velicinama i broju ulovljenih riba....nosim ribu i to je to..ulovim u meri (nekada pustim i nekoliko riba u meri da bih uzeo jednog velikog..pa se desava da vratim svaku cekajuci Godoa)....i kome to smeta....

Ponovicu....lovim u meri koliko je dozvoljeno komada....obicno ne svaki put jer svaki put ne mogu da ulovim...u tome i jeste razlika izmedju musicara i tirolasa tj. kuglasa....oni mogu da ulove uvek..po velikoj i maloj vodi...blizu i daleko...i po pravilu ne vracaju nista...moj ucinak u istrebljenju ove vrste bi bio beznacajan i statisticki kada bi se uveo red SAMO pridrzavanjem zakonskih odredbi....tj mere i broja ulovljenih riba....

Citajuci Simpsonov post (koji je inace u pravu) dolazim do zakljucka da je apsurd baviti se C&R sve dok i jedan holc leti ka vodi...ispadamo magarci...mi cemo da vracamo ribu na njihovu srecu....

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Nisam rekao da ne sme, daleko od toga, nego da ne bi morala. A ako se baš mora, što se mora nije teško.

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
59
MOj predlog bi bio drugaciji ......ili zabraniti svaki ribolov lipljana na obe strane reke ili ograniciti strogim C&R sa strogim kaznama....

Sve mudrovanje na temu za i protiv C&R u cilju povecanja populacije lipljana u Drini je smesno....musicari kao ribolovci koji lovom ugrozavaju ovu ribu su verovatno na lestvici na poslednjem mestu...cak iza vidri i kormorana....

da ne bi pisao jos jedan post....zakon o odrz...bla bla ribljeg fonda je bedan i jadan....mere i kazne su manje vise blage a sprovodjenje u delo nikakvo...kradja ribe svakakvim sredstvima, lov ispod mere privrednih ribolovaca, prodaja ribe na pijaci ispod mere, u ribarnicama i restoranima prodaja zasticenih vrsta..pa onda prestupi i krivolovi sportskih ribolovaca, njihov izlov u mrestu i lov ispod mere, preprodaja ribe su prestupi naspram kojih musicarenje na Drini van C&R dodje kao ne znam..nemam takvo poredjenje....sve ovo pozivanje na neke mere zastite i vracanje ribe po svaku cenu mi je smesno....srz problema je negde drugde....u musicarenju nije...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Baki-Pa je napisao(la):
Na Mixera i njegovu bratiju. Radojica je sve rekao u poslednje 2-3 rečenice i sa tim se apsolutno slažem. Na kraju krajeva, ne mora se ni ta dozvoljena količina nositi svaki put.
a puni zamrzivači su ok?  dvostruki standardi haškog tribunala :D
ne mora da se nosi svaki put ali prvo mora da se ulovi da bi se ponelo

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Ako ne proradi svest ribolovaca, holceraša, vaseraša, pa i mušičara, teško da ćemo nešto pecati u budućnosti. O strujarošima, bombašima i sl, neću ni da pričam.

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
sasats je napisao(la):
a puni zamrzivači su ok?  dvostruki standardi haškog tribunala :D
ne mora da se nosi svaki put ali prvo mora da se ulovi da bi se ponelo

Da mi je tvoje glave na par dana. Da se odmorim kao čovek.

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
227
Ej, ribolovci su smesni u poredjenju sa HE. Koliko je ona pobila ribe?

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Oscilacija vode od 2m.nalazio sam bazene pune riblje mlađi.Nema šta nije ostalo.Ispočetka krenem izbacivati rukama a onda skontam kad ne budem tu do će se svakako destiti tek koliki je tok rijeke.
Ptice i ostali "lešinari" se pošteno najedu.I nije samo mlađ ostaju tako i mladice.
Znam masu ljudi koji su rukama izvadili mladice koje su ostale zarobljene u bazenima.
Kod mene u Zvorniku ima par budala koji ih "zidaju".
Svi štete na svoj način a skoro niko ne radi u korist rijeke ili riba.
Evo upravo sa vode par lipljenčića od cc 15cm i dosta udaraca na nimfu bez ralizacije.Drago mi je da vidim ovakve generacije.
Drina se srećom sama regeneriše.Inače ne bi bilo ni jedne ribe.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Baki-Pa je napisao(la):
Da mi je tvoje glave na par dana. Da se odmorim kao čovek.
nema vređanja. ako si ostao bez teksta ignoriši moje postove ili budi čovek pa napisi i drugima da su mesari. imaj svoj stav pa nek ti je brat rodjeni.

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Nadam se da ti Mixer plaća ovo što ga zastupaš. Ako ti ne plaća.....

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
59
ivke037 je napisao(la):
Ej, ribolovci su smesni u poredjenju sa HE. Koliko je ona pobila ribe?

Mozfda ce ti zvucati smesno...HE cuva ribu od mesara, ribolovaca ribokradica...kada je velika ribolova nema ili je sveden a minimum, krivolov takodje...mladj strada to da ali ne strada nizvodnije cak odgovara veci vodostaj na nekadasnjoj Drini 2..tu se voda ne povlaci brzo, sitna riba lakse prezivljava i kako raste ide uzvodno....to je cak dobro....velika voda je odrzala Drinu da ima ista u njoj...hvala ti HE Perucac....

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Baki-Pa je napisao(la):
Nadam se da ti Mixer plaća ovo što ga zastupaš. Ako ti ne plaća.....
ne, to radim potpuno besplatno. i za njega i ivketa i bojana, predraga, sebe i svakoga ko peca i uzima ulov. to radim i za one koji pecaju hvataju i puštaju ulov. ali i za tebe i slične koji ne hvataju ništa i puštaju ulov.
svako ko pošteno peca može da radi sa ulovom šta god poželi. niko nema pravo da bilo kome soli pamet  i lepi etikete. eto ja npr iako sam bio u situaciji mnogo puta nikada nisam ubio potocnu pastrmku. to je jedna lepa riba koja opstaje u našim rekama zahvaljujući poribljavanju. koliko ljudi poznaješ da nikada nisu ubili pastrmku?  lipljen u drini nije baš toliko redak čim se relativno lako hvataju ribe od oko kilograma. zato pecaj i uzivaj i pusti druge da rade to isto. tek si počeo da musicaris, bio par puta na drini i već si sagledao problematiku do mere da možeš da popujes i tom mikseru i meni i bilo kome kako treba da se ponaša na vodi
pecaj i uzivaj i pusti svakoga ko to posteno radi da isto uživa. kada primetis krivolov ili drugu stetnu pojavu zajedno ćemo da pljujemo po forumu

Vrh Dno