Fiberglas stapovi-anahronizam ili karika koja nedostaje?

vjaksic81

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2006.
Broj reagovanja
0
Najverovatnije si u pravu ,stap je definitvno pun (celom duzinom), cale mi je rekao da ga je kupio s pocetka 70-tih za tadasnjih 70 DM (sto je meni ta valuta draga : HAMMER : jebes EURO!!! vrci MARKU!!! : lol : ) tako da verujem da ni u to vreme nije spadao u High-End stapove, a ni DAM se nikad nije preterano fokusirao na mahace stapove.E sad , posto mu je pluta dosta povrsinski ostecena, mislio sam da je malo ismirglam i prelakiram , pa me interseuje koji lak bi mi najbolje obavio taj posao, i u koliko slojeva da ga nanosim i slicno.Pa ako neko zna...neka odgovara...ne bilo mu zapovedjeno : lol : U svakom slucaju : HVALA OLDI I ZASLUZIO SI PIVO !!! Sad znam odakle da krenem (sto se tice strune).

vjaksic81

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2006.
Broj reagovanja
0
Masicu , slikacu ga i okaciti sliku za koji dan. Nista se ne brini.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
JaksicVladimir wrote:
E sad , posto mu je pluta dosta povrsinski ostecena, mislio sam da je malo ismirglam i prelakiram , pa me interseuje koji lak bi mi najbolje obavio taj posao, i u koliko slojeva da ga nanosim i slicno.Pa ako neko zna...neka odgovara...ne bilo mu zapovedjeno : lol : U svakom slucaju : HVALA OLDI I ZASLUZIO SI PIVO !!! Sad znam odakle da krenem (sto se tice strune).

NE LAKIRAJ PLUTU NIKADA !!!

Nemam pojma odakle vam takve ideje za lakiranje, pa nije to parket da bi ga lakirao!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Stapovi od punog fiberglasa, mogu samo da ti donesu upalu misica i zglobova. Mislim da nema potrebe da tom stapu posvecujes puno paznje sem neke emotivne vrednosti, nema puno upotrebne!

vjaksic81

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2006.
Broj reagovanja
0
Ideju da prelakiram plutu sam dobio gledajuci sam stap, vidi se da je prethodno bio lakiran ali da se taj lak ostetio na par mesta i hteo bih da ga popravim.A na taj stap sam upecao prvog lipljena davne 1985. godine, kad sam ja imao samo 4 godine, i nisam mogao ni sam da zabacujem...tako da bi se moglo reci da me je taj stap i taj lipljen zarazio ovim sportom...toliko o njegovoj vrednosti za mene!!!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Pa ja sam i rekao da ima emotivnu vrednost!

Pluta je i propala zato sto je bila lakirana, u "originalu" ni jedan proizvodjac ne lakira plutu. To obicno urade nasi ljudi da bi je "zastitili" ili jos gore "ulepsali".

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Plutu lepo operi i NAJFINIJOM smirglom osmirglaj. Mada ako je lak usao u udubljenja plute ostace sarena.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Milance ti je dao dobar savet. Operi i izribaj prvo plutu starom cetkicom za zube, pa je onda pazljivo ismirglaj najfinijom smirglom.

Sto se tice zastite za plutu, postoji proizvod koji koristim na svim mojim stapovima, i zove se Cork Seal. Preparat je na vodenoj bazi i stvara tanak sloj koji stiti povrsinu plute, omogucava da se prljavstina sa nje lako pere i sprecava ispadanje tzv. filler-a kojim su ispunjene rupe na pluti.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
OldSureHand-e, o mocni, moze li jedno pitanjce. Jos uvek imam stari Shakespeare No.1701 AFTMA 5-6 8 feet-a u odlicnom stanju. Pretpostavljam da je cista konfekcija, ali valjda nije za paradajz. Sta mislis o njemu?

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Milance, jel taj Shakespeare stap mozda uradjen na belom blanku? Sudeci po sifri, mislim da nije, ali se mozda varam. Modele radjene za Evropu ne znam tako dobro, tesko je naci podatke, ali je cinjenica da ima ljudi koji cene stari beli Shakespeare Wonderod, to "cudo od stapa", te i dan-danas pecaju njime. Ima i kolekcionara koji skupljaju Wonderod stapove.

Wonderod se pojavio tokom 1950-ih, kada je patentiran cuveni Shakespeare "Howald" proces, patent koji je ziv i zdrav i danas-koristi se na svim Ugly Stick stapovima. To je bio prvi zaista sjajan glass stap, jer se pojavio u vreme klada se jos furao puni fiberglas. Wonderod je tubularan/supalj, sa metalnim spojevima, i radio se u raznim konfiguracijama, ukljucujuci i neke "staggered ferrule" dizajne, gde je vrh duzi od donjeg dela. Lakse verzije su imale "dry fly taper" i danas su sasvim upotrebljive. Teze verzije su bile poznate kao "bass taper", obicno za strune 7/9wt. Ima basadzija koji i danas masu njime i uzivaju u sposobnosti ovog dizajna da lansira kabaste popere za basa.

Ako ti se ne cini previse teskim, stavi na njega neki stari Pflueger Medalist (moja deviza je da na stari stap ide stari cekrk), strunu #5, i provozaj ga s vremena na vreme.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Stap je dvodelni, supalj, drska je od plute, spoj je metalni, boja je medeno-zuta. Ne verujem da je toliko star, mislim da je 1970-1975 godiste. Ja ga cak ponekad provozam sa DT5 strunom i Leeda Rimfly po Gradcu ali mi je ipak tezak. Doduse osecaj sa full parabolic akcijom je zaista potpuno drugaciji od mojih Sage-ova. I u bacanju i u zamaranju :) Kao da sednem u VW bubu!

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Milance, stap je takav kakav je i tu se ne moze puno popraviti. Eventualno bi mogao da bude kandidat za promenu metalnog spoja u spigot od fiberglasa, sto bi ga donekle olaksalo, ali ova operacija verovatno nebi bila vredna ulozenog truda, mada nije losa kao vezba. :lol:

Duzina od 8' je odprilike gornja granica, posle koje glass stapovi postaju malo nezgrapniji i tezi.

Jos jedan razlog sto su savremeni glass blankovi nesto laksi od vintage modela je upotreba modernih epoksi rezina u njihovoj konstrukciji, umesto nekadasnjih rezina na bazi fenola, koji su prestali da se koriste u USA tokom 1970-ih zbog zastite sredine.

skeg

Junior member
Učlanjen(a)
12.09.2006.
Broj reagovanja
0
Vladane,

"ZEN - fishing". Bas to volim. I to sam uspeo da vezbam malo na Ribniku za vikend... :)

Evo, Winston Retro 4vorka, od 8 fita...i ribnicka lepotica.

Milance, ranije si trebao da probudis... :hammer: (zbog Retroa ti kazem...)

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Peco,

Mozes li nam malo napisati o Winston Retro glassu? Citao sam da je meksi od zelenog Stalkera, neki korisnici cak tvrde da se isuvise mek. Mozes li nam dati tvoje utiske i komentare u vezi ovog modela?

poz

Vrh Dno