Furled Leaders

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ne priznajem univerzalnost ni u jednom nacinu ribolova. Kao sto ne postoji univerzalni stap, struna, musica,... ne postoji ni univerzalni predvez i treba se prilagodjavati situaciji. I generalno predvez i nije neki problem kada pecamo po ovim nasim recicama na nimfe koje kod nas daju rezultate. Problem generalno nastaje onog trenutka kada treba jako sitnu nimfu da spustimo u jako duboku i solidno brzu vodu, gde u raznim slojevima caruju razne struje. Po svim zakonima fizike bilo kakav konus= veci otpor i tu valjda nema dileme? A onda je ubedljivo najlakse izmeriti dovoljnu kolicinu tankog monofila i zavrsiti posao. Kako cesto idem linijom manjeg otpora a pogotovo kada je u pitanju razonoda, onda se drzim tog principa u svakoj situaciji, tj. opredelim se za ono sto mi je lakse i jednostavnije.

Ja zaista vise ne razmisljam toliko o predvezima kao nekom jako bitnom delu opreme. Potrosni materijal isto kao i dabing za musice.

@Kuzma

Stiff butt monofilni konusni predvez prevrce sve sto moze i najbolji pleteni, tako da ne vidim ni jednu prednost ovog drugog. Ali mi makar ne ostane gnezdo u ruci kad na silu otkinem zakacenu musicu da ne gazim i rasplasim mesto pokusavajuci da je otkacim.

@Alp

Nemam nikakav problem da probam i tvoju preporuku, ko zna mozda i promenim misljenje.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ne volim ni jedan segment musiarenja previse komplicirati, ali ni pojednostavljivati. Probam svasta, na kraju nepravim nesto svoje. Preporucam to i drugim ribolovcima. Probaj sve, razmisli i primjeni za svoje potrebe. Ako se netko voli igrati, musicarski predvezi mogu biti prilicno siroko podrucje. Dobro je za pocetak pogledati ovo:

http://globalflyfisher.com/fishbetter/leadercalc/

Programcic daje formule za izradu predveza za razlicite namjene, a u uvodu se mogu naci brojne korisne informacija. Iako postoje i neke druge tablice. Koristan dodatak na ono sto sam ranije napisao je da kod izrade predveza treba razlikovati ne samo duzinu i promjer segmenata vec i svojstva pojedinih materijala. Prvenstveno se to odnosi na najlon koji ima neutralnu plovnost za razliku od kvalitetnog fluorokarbona koji u odnosu na najlon vrlo brzo tone. Isto tako, svatko tko se upusti u malo ozbiljniju igru s predvezima treba obratiti pozornost na mekocu i memoriju materijala koji u raznim kombinacijama mogu utjecati svojstava i namjenu predveza.    

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Simpson,
Nisi pazljivo citao. Nije problem sirovo potopiti. Problem je potopiti i zatim voditi u vodi na kontroliran nacin. Dizati nimfu od dna prema povrsini pod odredjenim kutevima, odredjenom brzinom ili ritmom, voditi ju paralelno s dnom, usporiti i ubrzati tonjenje. Od prilike do prilike i mjesta do mjesta na vodi. Monofil ti po tom pitanju dosta limitira mogucnosti. Deblji djelovi predveza i dijelovi razlicite plovnosti omogucuju da, ako znas sto hoces, radis vrlo razlicite stvari s muhom pod vodom. Uzmi par razlicito konstruiranih predveza stavi gore nesto sareno sto dobro vidis i malo pogledaj kako se to razlicito ponasa u tonjenju i dizanju razlicitim duzinam i promjerima. Probaj mendati na razne nacine. Priocitaj zatim kako se ponasaju pojedine vodene zivotinjice i samo zbroji dva i dva.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Delimicno se slazem sa Bojanom i to ako se radi o mirnim delovima reka ili jezerima, ali ako je "brza" tj "ima dobar tok" , reka ona ce nam sama pomoci u spustanju nimfe a na nama je da drzimo kontrolu u rukama i ostvarujemo (trudimo se)  konstantan dodir sa dnom. Ovo vec ide u drugu temu vodjenje nimfe, sta sam hteo reci - da ukoliko imamo veci precnik, logicno je da ce vodena masa, struja to pre i bolje gurati ka dnu. Ovo idem nekom logikom ali i primenjujem u pecanju, kako sam ranije i napisao. Bacam UpSteram - uzvodno dodajemo kanapa isred nimfe nizvodno itd itd

Prilozi

• Graphic1.jpg
    Graphic1.jpg
    3,8 KB · Pregleda: 377

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
alp je napisao(la):
Simpson,
Nisi pazljivo citao. Nije problem sirovo potopiti. Problem je potopiti i zatim voditi u vodi na kontroliran nacin.

Alpe vrlo pazljivo sam citao i potpuno skapirao sta si pricao, ali ti izgleda nisi shvatio sustinu onoga sto sam ja hteo da kazem.
Ako se drzim neke specificne formule oko predveza to znaci da cu na svakoj krivini reke na kojoj pecam imati potrebu da menjam razlicite predveze za razlicite uslove. Znamo da idealno ne postoji, od cega bi kupovali kavijar proizvodjaci pribora da nije tako i da svi imamo iste stapove, strune, predveze. Ja samo hocu da kazem da sam se sasvim solidno prilagodio uslovima na vodama na kojima lovim monofilnim konusnim predvezom i parcetom obicnog najlona u slucaju da mi zatreba za nimfarenje. Naravno da sve ima svoje limite, najlon u vodjenju i konus u potapanju ali ostavljam sasvim dovoljno prostora da je i tvoja "formula" ispravna. Za sada to mogu da verujem samo na rec, a nema sumnje da cu probati pre ili kasnije kada osetim potrebu za novim eksperimentima.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Djole je napisao(la):
Delimicno se slazem sa Bojanom i to ako se radi o mirnim delovima reka ili jezerima, ali ako je "brza" tj "ima dobar tok" , reka ona ce nam sama pomoci u spustanju nimfe a na nama je da drzimo kontrolu u rukama i ostvarujemo (trudimo se)  konstantan dodir sa dnom. Ovo vec ide u drugu temu vodjenje nimfe, sta sam hteo reci - da ukoliko imamo veci precnik, logicno je da ce vodena masa, struja to pre i bolje gurati ka dnu. Ovo idem nekom logikom ali i primenjujem u pecanju, kako sam ranije i napisao. Bacam UpSteram - uzvodno dodajemo kanapa isred nimfe nizvodno itd itd

Djole ti si se nesto zbunio nacisto.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
simpson H je napisao(la):
alp je napisao(la):
Simpson,
Nisi pazljivo citao. Nije problem sirovo potopiti. Problem je potopiti i zatim voditi u vodi na kontroliran nacin.

Alpe vrlo pazljivo sam citao i potpuno skapirao sta si pricao, ali ti izgleda nisi shvatio sustinu onoga sto sam ja hteo da kazem.
Ako se drzim neke specificne formule oko predveza to znaci da cu na svakoj krivini reke na kojoj pecam imati potrebu da menjam razlicite predveze za razlicite uslove. Znamo da idealno ne postoji, od cega bi kupovali kavijar proizvodjaci pribora da nije tako i da svi imamo iste stapove, strune, predveze. Ja samo hocu da kazem da sam se sasvim solidno prilagodio uslovima na vodama na kojima lovim monofilnim konusnim predvezom i parcetom obicnog najlona u slucaju da mi zatreba za nimfarenje. Naravno da sve ima svoje limite, najlon u vodjenju i konus u potapanju ali ostavljam sasvim dovoljno prostora da je i tvoja "formula" ispravna. Za sada to mogu da verujem samo na rec, a nema sumnje da cu probati pre ili kasnije kada osetim potrebu za novim eksperimentima.

Kratko vrijeme na teskoj vodi sa selektivnim ribama razjasnio bi stvar.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Puno je ovde lepih i korisnih stvari pomenuto. Da ne dužim već da iznesem neka svoja iskustva (vezana za nimfarenje):
Uvek imam predvez sastavljen iz 2 dela: do strune je predeni konusni dužine 0,8 - 1,5 m a iza njega monofil 1m-3m (0.14 do 0.10).
Što je veća i dublja reka (a obično i sitnije muve :doh:) predeni je kraći, a monofil duži i tanji.
I obratno, na manjim rekama koristim duži konusni deo i kraći monofil sa naravno težim muvama.
Tačnih zakona i pravila nemam ,obično ih doterujem na vodi a potvrdu da radim ono što treba daju ribe.
Bez konusnog predenog dela (tj. samo monofil) sam u velikom problemu sa iole dužim zabacima i naročito sa dugačkim monofilom...
Predvezi iz 3 dela bi morali da budu još bolji, ali i ovako ima puno prostora za manevrisanje i uz malo probe dođete do kombinacije kada nimfa stigne do dna, a još uvek imate kakvu-takvu kontrolu indikacije trzaja i vođenja nimfe.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Djole je napisao(la):

Djole ti si se nesto zbunio nacisto.

Ne verujem. Ovo ti direktno s vode ne iz knjiga

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Milanče je napisao(la):
Uvek imam predvez sastavljen iz 2 dela: do strune je predeni konusni dužine 0,8 - 1,5 m a iza njega monofil 1m-3m (0.14 do 0.10).
Što je veća i dublja reka (a obično i sitnije muve :doh:) predeni je kraći, a monofil duži i tanji.
I obratno, na manjim rekama koristim duži konusni deo i kraći monofil sa naravno težim muvama.
Tačnih zakona i pravila nemam ,obično ih doterujem na vodi a potvrdu da radim ono što treba daju ribe.
Bez konusnog predenog dela (tj. samo monofil) sam u velikom problemu sa iole dužim zabacima i naročito sa dugačkim monofilom...

Prakticno, meni vrlo blisko, razmisljanje ribolovca koji radi, razmislja i ulovi, a zeli loviti bolje. Daleko da osuđujem one koji masu po vodi slusajuci pticice -dok u jednom dzepu nose kalem najlona, u drugom kutiju kupljenih muha, a u naprnjaci nekoliko litara alkohola - no to nije moj pristup stvari.   

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Djole je napisao(la):
- da ukoliko imamo veci precnik, logicno je da ce vodena masa, struja to pre i bolje gurati ka dnu.

Nema sta da verujes ili ne verujes. Citiran je deo recenice na koji se odnosi tvoje zbunjivanje. Veci precnik=veci otpor= sporije prodiranje kroz vodu. I ne samo kroz vodu :D Zato mi sa velikim imamo vise problema od vas sa malim :hammer: :hammer:

Najlon 0.30 tone daleko sporije od 0.10, tj. vodeni napon ga lakse "gura" ka povrsini. Ili drugacije, mala otezana nimfa lakse dodje do dna od vece pod uslovom da su iste ili priblizne tezine. Evo ti i konkretan primer koji mozes lako da proveris. Nimfa tankog profila na udici 18 sa tungstenom od 2mm lakse potone sa monofilom 0.12 nego nimfa na udici 14 sa tungstenom 2.5mm i tipetom 0.18.
Ima smisla ovo sto Alp prica oko vodjenja nimfe i sigurno vredi probati. U tom slucaju konus (tacnije deo veceg precnika) poboljsava plovne sposobnosti i daje ti prostor za manipulaciju.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Jos jedna korisna caka. Nekad dok je jedino otezanje bio bakar, debala udica poboljsavala je tonjenje. Danas, kada je uteg nimfe od tungstena, a zelis da tone ko kamen, napravi ju na tanjoj udici. Princim je isti kao i kod najlona.

Tu se vracamo na temu predveza. Vise nije problem napraviti muhu koju s 0,08-0,12 potopis gdje hoces, nego je problem da u odedjenom trenutku neka muha ne tone previse. Mrzio sam indikatore cijeli zivot, no u lovu tangstenima oni su katkada nuzno zlo.

Sistem sa indikatorima (obicno 2, manji "striker" i veci "mender") ne mozes baciti predvezom od tankog monofila jer dio na kojem se nalaze mora imati odredjene transportne performanse.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Djole je napisao(la):
- da ukoliko imamo veci precnik, logicno je da ce vodena masa, struja to pre i bolje gurati ka dnu.

Nema sta da verujes ili ne verujes. Citiran je deo recenice na koji se odnosi tvoje zbunjivanje. Veci precnik=veci otpor= sporije prodiranje kroz vodu. I ne samo kroz vodu :D Zato mi sa velikim imamo vise problema od vas sa malim :hammer: :hammer:

Najlon 0.30 tone daleko sporije od 0.10, tj. vodeni napon ga lakse "gura" ka povrsini. Ili drugacije, mala otezana nimfa lakse dodje do dna od vece pod uslovom da su iste ili priblizne tezine. Evo ti i konkretan primer koji mozes lako da proveris. Nimfa tankog profila na udici 18 sa tungstenom od 2mm lakse potone sa monofilom 0.12 nego nimfa na udici 14 sa tungstenom 2.5mm i tipetom 0.18.
Ima smisla ovo sto Alp prica oko vodjenja nimfe i sigurno vredi probati. U tom slucaju konus (tacnije deo veceg precnika) poboljsava plovne sposobnosti i daje ti prostor za manipulaciju.

Zato sam i nacrtao da bi shvatio o cemu pricam  :)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Dzaba si krecio Djole, to sto si crtao je "kako mali Djokica zamislja" da se krece nimfa bacena uzvodno. Prvo da probije vodeni film debljem najlonu treba 5x vise vremena, dok je sa 0.10-0.12 vec na dnu, jos nekim specificnim zabacajem za nimfarenje.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
@alp
Kako funkcioniše to sa 2 indikatora u stvari u čemu je poenta 2 indikatora mene interesuje?

Meni je nešto odavno palo na pamet možda bi pomoglo kod nimfarenja, možda je neko i probao. Za konusni predvez vežete komad jako tanke pletenice 0,08 ili 0,06mm pa za njega na kraju 30-ak cm monofila za koji vezujete nimfu. Pletenica bi brzo prosecala vodu, a uz to kada se nakavasi ona tone, na kraju možete da vežete i malo deblji monofil (0,18mm npr.) bez bojazni da će previše usporiti tonjenje.

Vrh Dno