MM
Hero member
- Učlanjen(a)
- 14.02.2009.
- Broj reagovanja
- 639
sasats je napisao(la):MM, koliko su teske te kalife ? u cg se meri sa repom a kod nas bez tako da zbunjuju centimetri . pretpostavljam oko kilo i malo jace ? takva riba se sa peticom ili sesticom vadi sa odgovarajucim tipetom bez bekinga ni u najavi . tvoj izbor je suva muva i trojka stap pa je razumljivo da dolazi i do bekinga . ali kada se sa slabijom klasom i tankim tipetom na reci kao lim u andrijevici dozvoli ribi da pobegne od tebe vise od 30m pojavljuje se problem kako je vratiti nazad jer joj sa povecanjem daljine pomaze brzina vodenog toka . tada je neizbezno trcanje po obali za ribom zato sam ja uvek za koriscenje jaceg pribora . tvoj izbor je laksi pribor i duze zamaranje moj jaci i izvesna kratka borba i oko toga nema rasprave jer ne postoji pravilo vec je sve stvar izbora ...ali definitivno kalifa od 45cm nije riba za koju je neophodan tipet
Ne znam za težinu, ne merim to, mogu samo da procenim. Ova je najveća koju sam do sada uhvatio, 55 centi i prilično debela. Štap #4, suva muva i najlon 0.14 mm.
Vrlo lako ti krupna kalifa na Limu ode u beking. Računaj da je prosečna daljina na kojoj ćeš je zakačiti 10-ak do 15 metara. Grubo rečeno pola strune.
Znači da joj fali još polovina izvučene strune da ode u beking. To je nekih 13-14 metara. Za kalifu je to smešno, ona to prepliva za dve sekunde.
Kad jurne, najpametnije je popustiti, čak i kada je tipet nešto deblji. Kolegama su na peticama pucale i 0.18-ice usled neopreznog zamaranja.
Što se tiče dužine zamaranja, ako je najlon nešto tanji, brže ćeš izvući ribu štapom slabije klase nego istim najlonom na jačem štapu.
Što je jači štap i slabija amortizacija to dril mora biti oprezniji.