Idealan i univerzalni štap su dva potpuno različita pojma.
Ako govorimo o univerzalnim štapovima koji bi trebalo da pokriju većinu situacija onda bi to po mom skromnom mišljenju i iskustvu bili:
Nimfaroški - #3 10ft
Dry - #4/5 8.6ft
Ovi štapovi mogu da pokriju mnoge vode i situacije i samo negde na nekom mestu i u nekom trenutku će biti i idealni
Ako govorimo o idealnim štapovima već je dosta toga rečeno ovde, a pisalo se o tome mnogo puta do sada i to je jedna jako složena tema čini mi se bez konkretnog i pravog odgovora.
Ako govorimo samo o jednoj tehnici npr. nimfarenju, na jednoj istoj reci meni su potrebna 3-4 različita štapa da bih u svakom trenutku mogao da pecam kako hoću i kako to uslovi na tom delu reke i u tom trenutku diktiraju. Dakle jedan štap može "idealno" da ispuni samo zahteve u tom trenutku na tom delu reke.
Kada govorim o uslovima i zahtevima tu pre svega mislim da godišnje doba i na vodostaj koji na nekim rekama može mnogo da varira od proleća do jeseni i prolećne otežane nimfe su jednostavno preveliko opterećenje za neku #0-2 i u toj situaciji neka #3/4 bi bio mnogo bolje rešenje. Sa druge strane u kasno leto i jesen kada voda skroz umiri i kada jednostavno riba traži mikro nimfe, sitnije nimfice na 2/2.5mm tungstena niti možeš izbacivati jakim štapom jer ne mogu da ga "napune", niti ćeš imati osećaj i kontrolu u vođenju i u ovoj situaciji idealno rešenje je #0-2.
Takođe određene reke imaju jako različit tok i korito tako da npr. u 10ak kilometara toka imaš deo sa uskim i obraslim koritom gde štap preko 10ft ne možeš ni da zamisliš da nosiš, a kamoli da manipulišeš sa njime dok par kilometra odatle imaš terene gde se korito širi, dobija pritoku, jača i postaje sasvim druga reka i tu može više da ti odgovara dobro izbalansiran štap 10+ft.
Nisu ni svi štapovi iste klase i iste dužine potpuno isti, naprotiv jako se razlikuju.
Kao što rekoh gore, idealan i univerzalan štap su dva potpuno različita pojma. Univerzalni bi po mom mišljenju bili ove koje sam naveo, a idelan je svaki, ali u određenom trenutku i za određenu situaciju