Več se je nešto piskaralo na temu jezerskog bucova. Imao sam samo jednom priliku opaziti tu ribu u jednoj bari nedaleko od Dunava. Lovo sam štuku i tamo opazio kako bucov udara čas tu čas tamo. Nikako onako iz daljine predvideti gde če udariti. Zašto otvaram ovu temu? Pa, jučer
dok sam se vraćao sa posla peške pored jezera ugledah ove godine prvi put jednu malu ali jako lepu i debeljuškastu jezersku pastrmku sa prelepim krupnim pegama i odmah u njenoj blizini ugledam jednu ribicu oko 45cm. Pomislim si na tren, kakav je ovo klen, sav bled mršav, kada sam prišao malo bliže pogledam repnu peraju i tu specifičnu čeljust i samu glavu, pa još onu prsnu peraju i ne mogu da verujem svojim očima. Ne, ne, ne može biti...još ga pratim a ono tipično brzo plivanje i proganjanje manjih ribica...gledam, dobro se skoncentrišem da vidim glavu...ma kakav bledi klen, čisti bucov...još uvek ne mogu da verujem ali znam šta sam vidio...to je prvi put da sam ga opazio u jezeru kod nas. Za amura mnogi ne znaju da ga imamo jer sam vidio do sada več tri ogromna komada u ovih par godina. Verujem da su amura pustili ovi iz rd-a ali bucov ??? ??? ??? Kako i zašto? Ja mislim da je to samo jedan jedini primerak i da ga je neki anonimac ubacio, možda mu prevelik postao za akvarij
. Ako se ja nisam prevario, ako nisam halucinirao i ako je to sve stvarno kako sam vidio i akoooo ga ne pojede kakva štuka ili som te ga netko slučajno ne ulovi za nekih 5 godina ima da se na jezeru pojavljuju neshvatljivi raubi...ima da se svi očevidci samo čude. Razmišljao sam da odem do rd-a i prijavim šta sam vidio ili da to javim jednom poznaniku koji je čalan rd bled. Ne znam, verovatno mi nitko ne bi verovao...mislim da bi svi rekli da se radilo o klenu...pa za par godina kada bi taj "klen" dostigao metar dužine i nekoliko kilograma ... nadam se samo da sve to nisam sanjao
Jos sam uvek zbunjen.