@KaGeMuShA, aikido je vrlo lepa borliačka veština koji sam uvek najviše cenio od svih drugih bor. veština ili sportova. Kolega :respect1:
@Goci, predivne slike koje su me zbog ovakvog uspinjanja potsetile na moj zadnji trodnevni pohod po gorskom kotaru. Ovko kao na tvojim slikama smo se nas 5 penjali prema vrhu samarskih bijelih stijena (1380m).
Tri dana sam bio u divljini u kojoj se slobodno kreću kako medvedi tako i vukovi te ostale stinije zveri. Fenomenalan doživljaj. Na samarske bijele stijene se može popeti težim i lakšim putem. Mi smo naravno izabarali ovaj teži put sa druge strane. Slično vertikalno uspinjanje kao na tvojim slikama. Beše još sve mnogo ladno i kiša nas uhvatila (nevreme). Sečam se, na vrhu je bio tako jak vetar da smo morali puzat

perfektan provod.
@100ka, inače kada se govori o airsoftu u prvom planu je reč o precizno urađenim replikama pravog oružja (1:1). Municija koja se koristi (puške, pištolji, minobacači, u novije vreme ručne i nagazne mine) su 6mm i 8mm biorazgradive kuglice od 0,2g do 0,43g. Neke replike imaju jačinu udarca 0,5J, uglavnom 1J (puške i pištolji) dok posebne replike snajpera i do 2J. Preciznost im je uglavnom 40-50m, snajperi i više. Brzina kuglice je uglavnom 100m/s.
Inače sama reč "Aairsoft" u stvari predstavlja taktične borbene igre u kojima svaki pojedinac doživi prave borbene situacije i to se sve uglavnom odvija grupno. Sve se to otpočelo još davne 1970 u Japanu. Vremenom je popularnost rasla i danas je airsoft skoro preplavio ceo svet. Na samom početku su neke vojske to koristile za vežbe na taktičnim treninzima. Dnas takve treninge možeš doživeti u svakom ozbiljnijem airsoft klubu. Često se u takve klubove učlane bivši vojnici ili specijalci koji svo svoje znanje prenesu na svoju jedinicu i sa time nastanu perfektni scenariji, igre ili borbe. Dešavaju se čak i ratovi između klubova. Jedni druge izazivaju, stvara se taktika, taktički se napada tj. odabire taktika napada (juriš, gerilski itd. snjaperisti se posebno izučavaju... jednom rečju sve je realno kao u pravoj vojsci i borbama s tim da nitko ne umre). Uglavnom mnogo lepše je i realističnije od paintballa. Igra se na fair play. Ako te zanima koliko boli

pa malko zaoeče

ali "no pain no gain". Zaštita očiju je obavezna ali i poželjna za obraz. Zadnji put sam jednog protivnika ranio rafalom i beše malko krvi...ali tu nema ljutnje, takva je igra. Prvi put sam i ja krvario u jednoj igri bez pravila (nije bila borba na pobedu nego na što dužu borbu bez pobednika). Inače kada su pravila i kada si pogođen onda se smatraš za mrtvog i napuštaš bojno polje odlaskom na neutralnu zonu.
Mogao bih još mnogo da ti pišem o svemu tome, no razlika je od paintballa da ovde ne budeš prljav od farbe i da se koriste 100% realne replike oružja, koriste se originalne uniforme usklađene terenu na kojem se izvode borbe i sve je mnogo egzotičnije od samoga paintballa.
Mogu biti i borbe gde svaka ekipa radi svoj plan. Može biti tip borbe gde jedni i drugi kreću u napad, može biti i ekipa koja lovi ili borba za zastave, ili pak odbrana položaja i tako dalje i tako bliže...u nekim scenarijima se čak ganjaju pravim tenkovima i transporterima (verovali ili ne). U svetu čak skaču iz aviona, spuštaju se iz helikoptera itd. Ovde je veči izbor šta se sve može kupiti od replika http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airsoft/Home
Evo i jedan video od jednog airsoft kluba iz slovenije, ovo je jedan od tipova scearija.
[flash=400,400]http://www.youtube.com/v/6p-v4IaoBPg[/flash]