Kako do revira?

IgorPetrovic

Junior member
Učlanjen(a)
02.12.2013.
Broj reagovanja
0
Postovane kolege,

u Srbiji imamo prelepe reke, ali svi znamo da se o njima slabo vodi racuna domacinski.
Voleo bih da u ovoj temi iznesemo svoje ideje, nedoumice i odgovore na pitanja vezana za "otvaranje" tj gazdovanje revirom.
Svi bismo voleli da imamo vise Gradaca, mozemo li i kako to postici?

Za pocetak mene zanima kako neki deo reke proglasiti revirom i gazdovati njime? Ko se obraca kome? Da li ministarstvu ili korisniku voda ili Srbijavode?
Da li revirom mora gazdovati udruzenje tj. pravno ili moze i fizicko lice?
Kojim zakonom je taj deo problematike regulisan?
Zakonom o vodama je regulisano dodeljivanje svih voda na odredjenim podrucjima, a o nekim posebnim uslovima i situacijama nema reci.
U zakonu o ribarstvu takodje ne pronadjoh nesto vise... ili nisam dobro ispratio gradivo ili zaista to nije obradjeno u ovim zakonima.

Negde sam procitao da je veliki problem sto su reke tj. vode "vlasnistvo" Srbijavode, a obale Srbijasume, i da se cesto desava da se njihove odluke medjusobno kose, ne znam da li je tako zaista, ali ne deluje nemoguce.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
igore , jel ti stvarno mislis da ce neko u drzavi da se zamara i zajebava oko potreba i zelja stotinak musicara u srbiji i pravi revire?
za gradac smem da se kladim da se ne izdrzava od ribolovnih dozvola . sigurno mora da pomaze drzava . kada srbija bude kao svajcarska bice neki dinar u budzetu viska i za musicare i njihove revire , za sada tesko ... pitanje je kako opstaje i gradac ako ne zafali para pa ugase i njega

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Pa posle ove 2015 mislim da ce I to da se ugasi nazalost..

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Gradac ne opstaje zbog musicara nego zbog ljubitelja prirode koji su najzasluzniji za Gradac kakav mi danas poznajemo, a musicari su samo jedan od stubova na kojima Gradac cvrsto stoji na zemlji... I ja mogu da se kladim da Gradac nikad nece da se "ugasi", polako ga otkrivaju stranci...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
verovatno zbog ljubitelja prirode u nekom ministarstvu ili gradu valjevu . mozda neko ovde bolje zna pa da objasni kako se finansiraju ovakvi parkovi kod nas?
a sto se tice stranaca sigurno je da ce da preskoce sloveniju i hrvatsku i crnu goru i da ce doci da uzivaju na gradcu koji je na prvu susu gotov da presusi

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Gradac i po lepoti i kolicini ribe moze da se meri sa svim revirima u regionu, a po ambijentu i celokupnom utisku je daleko ispred svih reka na kojima sam ja bio, to sto moze da se dozivi na gradcu retko gde moze... Ti Sale koliko ja znam nikad nisi bio na Gradcu?? 
Nema tu nekih finansija, ja misim da Gradac izdrzava sam sebe od dozvola,  Gradac ciste volonteri tj ljubitelji prirode a dosta puta se organizuju i donatorske vecere na kojima se skuplja novac za gradac...
Ovde nije tema Gradac, nego reviri... sta si se uhvatio za Gradac, gradac je dokaz da i kod nas moze da postoji revir!

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Ovde je pogrešan pogled na priču, ne treba država da obezbedi uslove za formiranje i održavanje revira zbog nas stotinak mušičara nego zbog hiljadu onih iz zemlje ili inostranstva koji će doći tu da ostavi lovu za dozvole, noćenja, restorane, putarine itd...i dovesti još par drugih hiljada ako budu zadovoljni...

To je suština, sve je čist biznis... Ja se lično uklapam u tu priču, volim organizovane stvari, platim i uživam, neću da bijem mozak zašto je prljava obala ili nema ribe ili loš prilaz...daj tržišni sistem i sve funkcioniše...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
milane , ja sam bio u valjevu i na gradcu mnogo vise puta nego ti . jel znas gde je stari mlin? tu sam bio i spavao bar 50 puta ...mozda i vise .
smem u opkladu da se ne izdrzava od dozvola i siguran sam da grad i drzava pomazu . nisam se ja nista uhvatio za gradac vec je tema reviri a gradac je model kako bi kod nas mogao da izgleda revir pa je logicno da se pomene

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
strasni, kada se napravi u srbiji revir koji ce biti interesantan stranom turisti da predje 1000 i vise kilometara da bi pecao ... kada se tako nesto napravi a cisto sumnjam da ce se napraviti , tu cemo ti a i ja tesko da pokvasimo kanape  :'( ima dnevna da ti bude takve cene da ces tesko moci da je platis vise nego dva tri puta godisnje . pitaj sebastiana , a covek je mnogo puta pisao , koliko ga kosta ribolov u sloveniji .
ma volim vas sto ste tako mladi , sto ste entuzijasti i optimiste  :tbumb: sa godinama sve pocne da se gleda realno i prodje mladalacki entuzijazam  :(

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Sale nekako si pun negativnih predrasuda...pa ni ta Slovenija nije na svim vodama skupa da ti podje krv na nos nego ima i umerenih cena, po principu koliko para toliko i muzike... Drugo, da bi došao do momenta da imaš takve cene moraš da imaš malo dužu tradiciju, da se pročuješ, da se lepe slike ulova...za to je potrebno vreme i trud a to ne ide preko noći...nigde, a tek ne kod nas...Tako da nemoj da se plašiš pre vremena... bolje gledaj da nađeš dodatni posao da zaradiš da možemo i to da platimo jer nam je to nešto u čemu uživamo a kad tad mora doći do toga...

IgorPetrovic

Junior member
Učlanjen(a)
02.12.2013.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
igore , jel ti stvarno mislis da ce neko u drzavi da se zamara i zajebava oko potreba i zelja stotinak musicara u srbiji i pravi revire?
za gradac smem da se kladim da se ne izdrzava od ribolovnih dozvola . sigurno mora da pomaze drzava . kada srbija bude kao svajcarska bice neki dinar u budzetu viska i za musicare i njihove revire , za sada tesko ... pitanje je kako opstaje i gradac ako ne zafali para pa ugase i njega

Ne, ne mislim da ce bilo ko da se time zamara u drzavi, ali mi entuzijasti i drustveno-politicki aktivni pojedinci, ako to uokvirimo u dobru ideju - mozda bismo mogli pokusati. Ne mislim da moze bilo sta moze da se ucini pojedinacno i bez podrske drzave.
Naime, imao sam na umu reku Zamnu. Ima sjajan potencijal za mnoge turisticke aktivnosti. I smatram da bi dugorocno gledano - revir na Zamni bio sigurno ulaganje u buducnost. Zasto?
1. Reka Zamna ima prelep kanjoj sa prerastima, cak i lepsim nego onim na Vratni (za koje je 99% nas culo).
2. Na samom uscu Zamne u Dunav planiran je projekat pod nazivom "Dunavski biser", ceo turisticki komleks sa marinom i zimovnikom. A vec 2015. je planirano uredjenje postojeceg pristanista za turisticke brodove. Mirise da ce stvari krenuti na bolje....
Ono sto je vrlo bitno jesu projekti u ovakvoj situaciji i na vreme.

Opstina Negotin je na fantasticnom mestu, opstina na tromedji, ali nema neke posebno razvijene putne infrastrukture (daleko od autoputa i aerodroma), te je svako ulaganje u industriju osudjeno na "vise srece drugi put". Ulaganje u turizam ovde i jeste jedina svetla tacka. Dobro, mogla bi i neka organska poljoprivreda, ali od motike svi beze (nista novo), tako da ostajemo kod turizma.
E, upravo iz tog razloga, a i iz privatnih razloga i bliske saradnje sa vladajucim strukturama, mislim (imam nagovestaja) da bi i neki takav revir lako dobio podrsku u nekim narednim godinama, i da bi se mogao finansirati iz sredstava budzeta ili iz nekih evropskih fondova prekogranicne saradnje.

U ovom delu prolazi i medjunarodni biciklisticki put, svake godine sretnem masu Iraca, Nemaca, Engleza kako pedalaju niz Dunav... A ako bi im ponudili nesto jos, mislim da bi imalo prodju...
Zamislite, za 10ak godina, turisticki kompleks na uscu Zamne, a uzvodno kilometar, dva ili pet imate mogucnosti za ribolov, free climbing ili obican obilazak prirodnih znamenitosti sa ruckom u planinarskom domu.

Realni budimo, to moze da se finansira i samo projektima. Tako mozete masu novaca dovuci, a ovo je predeo koji ima mogucnosti za izuzetno mnogo stvari i da to finansira EU. Odlicna stvar je sto je ovde prisutna endemska pastrmka, o tome je pisao clan pedjabg. Pa projekti za ocuvanje i odrzavanje ili zastitu iste - mogu biti najkraci put do fondova u EU.

E, da bi se do toga stiglo, moramo poceti na vreme, pa voleo bih da cujem vase misljenje.
Znaci, zamislimo da imamo podrsku Opstine, i drzave, da sprovedemo ideju u delo. I sta dalje, kako revir proglasiti? ... i sva ostala pitanja iz prvog posta.

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Gradac je interesantan i strancima, i dosta stranaca dolazi i peca na Gradcu a pecamo i mi...
Ja mislim da Drina ima ogroman potencijal da bude svetska top destinacija za lov mladice a i lipljana, samo nemammo ljude ni drzavu za taj posao...
Ovo za dunav je odlicna ideja, pored toga EU vec ulaze dosta novca za uredjenje toka kroz srbiju, jer oni vec imaju ozbiljan projekat da ceo tok dunava bude jedna turisticka atrakcija koja ce milione turista godisnje da privuce iz celog sveta, a tok kroz Srbiju im je veoma vazan, Djerdap, Golubac, Rimski most( tabla ona samo), Smederovska tvrdjava itd mislim da bi se ta prica lepo uklopila u celu pricu...

IgorPetrovic

Junior member
Učlanjen(a)
02.12.2013.
Broj reagovanja
0
I naravno, revir ne mora biti dostupan svima. Svima je dostupan Dunav. Ovde je u pitanju revir, sa endemskom pastrmkom, i mozda skup kao djavo, da placaju samo odabrani, ali revir i gazdovanje istim me interesuje.

Ukoliko vec, recimo, drzava hoce da pomogne, EU da finansira, i ja npr. hocu da budem vodja ideje i realizator projekta. I sta dalje? :D
Sve na nivou "sta bi bilo kad bi bilo".

IgorPetrovic

Junior member
Učlanjen(a)
02.12.2013.
Broj reagovanja
0
Upravo sa tom namerom svratih ovde. :)
Odakle krenuti, ja poceo sa iscitavanjem zakona...nema ni reci. Sto je najgore, nemam pojma kome se obratiti. Pitao sam u Srbijavode, oni su u fazonu "ma to cemo lako, kad dodje do toga"...
Zato bih voleo da se ovde oglase ljudi koji su "deo" nekog revira. Da se sete kako su poceli, pa da pripomognu savetom i iskustvom.

Da osnujemo udruzenje bi bio sledeci korak, ali opet, ako moze i kao fizicko lice onda bismo sacekali... i jos mnogo takvih pitanja.

Vrh Dno